Blog 122 - 25 juni 2019
Waarom altijd een communicatiestagiair(e)?
Meerdere ogen – ook die van mij – vielen de afgelopen week op een twitteroproep van hockeyclub Zwolle. Er werd een stagiair(e) communicatie gevraagd. De spreekwoordelijke duizendpoot, het manusje of vrouwtje van alles op het gebied van communicatie en degene die de communicatie moet zien te reilen en te zeilen.
In het kort komt het erop neer dat een communicatiestudent of studente verantwoordelijk wordt voor de gehele communicatie van de vereniging met ruim 2000 leden. Je krijgt er geen geld voor, maar wel een werkplek op sportpark De Hoge Laar en de kans om mee te kijken met activiteiten en projecten. Dat dan weer wel.
Laten we de vacature eens helemaal ontleden. Nee wacht, want dan vergeet ik eigenlijk het allerbelangrijkste. Waarom een stagiaire? Waarom toch steeds? We vinden met zijn allen de communicatie o zo belangrijk, we klagen altijd over de slechte communicatie en dan laten we dat lot neerploffen op de schouders van een stagiaire. Je zult er hoofdbrekens van krijgen, eronder gebukt gaan en dan moet je echte loopbaan nog beginnen.
Waarom zijn er nog steeds zoveel bedrijven, organisaties, instellingen en sportverenigingen zo krenterig als het gaat om communicatiebudget, professionele poppetjes en werkelijke waarde hechten aan communicatie? Ik kan niet in de kas kijken van de hockeyers, maar volgens mij is het toch geen armlastig, zieltogend op de financieel afgrond bungelend cluppie?
Terug naar de vacature, want eerlijk is eerlijk. Er is wel een klankbord communicatie. Hulde. Ben wel meteen benieuwd of daar dan echte communicatiekenners inzitten. Dat lijkt mij eerlijk gezegd niet, want die laten zich vast niet adviseren door een stagiaire communicatie. Een van de eerste zinnen, doet dat wel voorkomen:
‘Als communicatie stagiair(e) ben je verantwoordelijk voor het creëren van relevante off- en online content. De focus van jouw rol ligt bij de planning en uitvoering van zeer uiteenlopende content voor de interne en externe communicatie. Je ontwikkelt m.b.v. klankbordgroep communicatie een communicatieplan met contentkalender.’
Het lijkt mij duidelijk wie aan de communicatietouwtjes trekt. Dat zit ‘m vooral in de woorden verantwoordelijk, planning en uitvoering. De vraag is of dat allemaal op het bordje belandt van de stagiaire of dat de klankbordgroep communicatie niet alleen meeontwikkelt, maar ook meeplant en veel belangrijker: mee helpt uit te voeren.
Na goedkeuring door het bestuur (formaliteit toch, want er zit geen communicatieprofessional in het bestuur), kan de stagiaire aan de slag. Met het zelfgemaakte communicatieplan, met de zelfgemaakte contentkalender, met de gehele interne en externe communicatie (dat staat er) en ook nog even met de social media content, het schrijven van teksten, beheren van de website, maken van de nieuwsbrief en de opmaak van advertenties, posters en flyers (ook dat staat er).
Dat is een beste kluif, zelfs voor een duizendpoot. Als iets belangrijk is binnen een vereniging, is het de verenigingscommunicatie. Is de stagiaire daar ook verantwoordelijk voor? Dat valt toch onder interne communicatie? En wat te denken van het mediabeleid? Als iets externe communicatie is, is dat het wel. Ook maar in het takenpakket van de stagiaire opnemen?
Met zo’n karrevracht aan klussen op het gebied van communicatie, verwacht je dat de hockeyclub een arsenaal aan beloningen biedt. Want er wordt nog wel wat gevraagd zeg….Wat wordt er eigenlijk gevraagd? De wat gangbare dingen: passie voor hockey, goed zelfstandig kunnen werken, eigen initiatief en je moet anderen kunnen inspireren. En opleiding? Communicatie uiteraard, maar commerciële economie is ook goed. Oh? Dat begrijp ik dus niet. Twee verschillende richtingen? Vanwege de marketing?
Ik zocht het antwoord op internet. De studie commerciële economie heeft letterlijk volgens Windesheim te maken met: ‘Wat zijn de behoeften en wensen van de klant?’ en ‘Hoe kan ik die succesvol vertalen?’ Deze vragen staan centraal. Jij vindt het antwoord.’ Ok, maar de link met communicatie zie ik niet meteen. Of hebben de hockeyers een andere reden om commercieel economen ook verantwoordelijk te maken voor het creëren van relevante off- en online content?
Ik ga even door met wat de hockeyclub jou als stagiaire te bieden heeft. Komt ie:
‘Een fulltime stage in een sportieve en inspirerende omgeving’. Klopt, ok. Dat fulltime snap ik steeds beter.
‘De kans om mee te kijken bij diverse afdelingen en projecten.’ Je zult wel moeten als je verantwoordelijk bent.
‘Een eigen plek op het kantoor van HCZ.’ Altijd handig. Geen kantoortuin, flexplek of verhuizing. Nee gewoon je eigen hockeystek.
‘Een leuke kans op je professionele netwerk in Zwolle en omgeving uit te breiden. Ja dat is waar.
En verder? Een vergoeding of zo. Geld dus. Of een kledingset, gratis bier of iets genereus van een sponsor, die als sponsor, spelend lid en bestuurder, juist heel veel baat heeft bij goede communicatie. Niets van dat alles. Maar je bent wel vijf maanden lang verantwoordelijk, maar ook de boosdoener, de pispaal en de voetveeg als het gaat om communicatie.
Communicatie is net hockey. Je moet het overlaten aan degene die het geleerd hebben, die talent hebben en die er goed in zijn. En lukt dat op de één of andere manier niet, dan moet je gaan trainen onder leiding van een trainer/coach, heb je hulp van je teamgenoten en uiteindelijk win of verlies je met zijn allen.
Iemand nog interesse?