Ezel

Blog 150 - 27 september 2019

Wie heeft zijn media-organisatie nu wel op orde?

Ik moest deze week denken aan John Stegeman, de trainer van PEC Zwolle. Niet zozeer vanwege zijn dronkenmansrit of dat hij PEC Zwolle nog aan de praat krijgt op het sportieve vlak, maar meer wanneer hij een gedeelte van zijn straf gaat uitvoeren. Naast een boete en het verplicht moeten volgen van de zogeheten EMA-cursus - dat staat voor Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer - kreeg Stegeman nog meer straf.

Hij kreeg de tekst ezel voorop zijn hoofd (de plaat zat er in dit geval al) waarmee hij op social media in de hoek werd gezet. Een publiekelijke oorvijg. Maar er was meer. De inmiddels rijbewijsloze trainer zou extra vaak bij maatschappelijke projecten van de club ingezet worden. De nieuwssite zwolle.nieuws.nl omschreef het heel erg mooi: “…en krijgt extra werk om voorbeeldig gedrag te vertonen.”

Ik ben benieuwd of, zo ja wat en wanneer dit gaat gebeuren. Het zal er wel op neerkomen dat Stegeman een keer mag opdraven bij een voetbaltraining van autistische kinderen die met het PEC Zwolle logo op hun borst trainen en een mooie middag hebben. Of dat hij de aftrap doet van een G-zaalvoetbaltoernooi waar PEC Zwolle bij betrokken is en niemand meer iets weet van zijn alcoholavontuur of misschien komt er wel een open brief of gaat hij nog een keer met de microfoon op de middenstip staan, zodat hij ook deed op de businessavond en waar ik eerder een blog over schreef.

Ik heb nog wel een suggestie voor Stegeman en PEC Zwolle. Afgelopen zaterdag speelden Be Quick’28 JO11-2 tegen HTC JO11-1. Niets bijzonders of geks. Wel leuk. Tenminste als we de websites moeten geloven na het intikken van beide namen op Google. De leukste voetbalclub (Be Quick’28) nam het op tegen de leukste voetbalclub voor iedereen (HTC).

Maar zo leuk was het allemaal niet. De wedstrijd werd gestaakt. Een keeper was van mening dat hij onheus werd aangevallen en sloeg erop los. Vervolgens waren er allerlei ouders bij betrokken en was er een hoop emotie, wat niets meer met voetbal te maken had. Voor de buitenstaander: we hebben het hier over spelertjes van 10 jaar of jonger.
Aangezien het nieuws op straat ligt of in dit geval op het veld, kwam het verhaal in de media. Ik dacht toen nog niet aan Stegeman, maar wel meteen aan wat ik doe als Mediabureau MEER: media-organisatie en in dit geval media-alarmering.
In dit geval kwamen beide clubs in het nieuws. Ongewild. Op de dinsdag. Negatief. Pagina 3 in Stentor, dat is op de voorpagina en de overlijdensadvertenties na, de meest gelezen bladzijde van de krant. Daar wil je niet zo opstaan.

Maar wat mij meteen opviel, was dat er geen enkele regie in de communicatie was. Er zat geen lijn in de woordvoering. Dat begon al met dat beide voorzitters niet of nog niet helemaal op de hoogte waren. Dat moet dus niet kunnen. Het had wat weg van paniekvoetbal. Iets dat op zaterdagmorgen plaatsvindt in de plaats waar je vereniging actief is, moet je uiterlijk op maandagochtend van a tot z weten. Daar hadden afspraken over gemaakt moeten worden, beklonken in een protocol.
Dat is volgens mij sowieso nergens goed geregeld en in dit geval beide (leuke) clubs niet alleen aan te rekenen, maar zo zie je maar weer. Ik begreep later dat beide clubs meer bezig waren met dat dit in de krant stond, dan een pasklare en gewenste oplossing zoeken en vinden.

Het feit dat beide voorzitters niet alle details kende, deed hun drijven in de armen van algemeenheden. “Ik zie over de hele linie dat het bij jeugdwedstrijden uit de hand kan lopen.” Tot aan: “Het is allemaal wat te veel en dan wordt de vereniging als uitlaatklep gebruikt.” Los gezien van het feit of dat klopt of niet; ik las nergens dat de actie van de eigen spelers veroordeeld werd. Wie er begon met schoppen of slaan, doet er niet toe. Het gaat erom of je het gedrag van letterlijk je eigen pupillen en ouders meteen afkeurt. En public. En dan wel op een goede manier, dus inderdaad niet zoals Stegeman dat twee keer (!) deed van ‘’het is mij overkomen.’’

En daarmee kom ik ook op Stegeman. Zijn extra werk om voorbeeldig gedrag te vertonen. Laat de PEC-voorzitter beide jeugdteams bij elkaar roepen in het PEC Zwolle stadion en laat Stegeman voor de troepen gaan staan. En dan? Stegeman die uitlegt dat hoe klein je ook bent, hoe laag je ook speelt en hoe goed of slecht je ook bent, je altijd bewust moet zijn van je daden. En dat die ook gevolgen kunnen hebben. Voor nu, voor straks en misschien wel voor altijd. Dat je goed moet nadenken over wat je van plan bent, en dat als je je zo gedraagt je nooit tussen die vier lichtmasten van dit stadion komt te spelen.

Natuurlijk moet Stegeman ook de ouders toespreken en dan niet op wijsvingertoontje, maar wel beginnen over voorbeeldgedrag, geloofwaardigheid en respect. Vanuit zijn eigen ervaring en emotie. Hoe Stegeman zijn gezag afbrokkelde en hoe hij bezig is om dat weer terug te winnen in de spelersgroep, bij kantoorpersoneel en daarbuiten.

Over buiten gesproken. Gisteren schreef ik een voorstel voor een klant over hoe hij in de media kan komen (media-attendering). Ik sloot af met ‘binnen beginnen is buiten winnen’. Zorg dat je je interne media-organisatie op orde hebt, zodat je weet wat, hoe en wie wat moet doen als je überhaupt in de media komt.
Wil je daar meer over weten, dan hoef je John Stegeman niet te benaderen, maar mij wel. Zie www.mediabureaumeer.nl/contact voor hoe je mij graag wilt en kunt bereiken.  

 

 

 

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zeven in cijfers: