Fles

Blog 290 – 29 januari 2021

Maak altijd tijd voor timing

Een van mijn werkzaamheden is het maken van social mediaposts voor bedrijven, organisaties, verenigingen en instellingen. Ik richt mij niet op de grote jongens en meisjes met hun communicatieafdelingen, webcareteams en social mediamedewerkers. Daar valt voor mij niets te halen en te brengen. Daarom zet ik mij juist in voor de kleine(re) ondernemingen, die graag aan de slag willen met social media, maar die het ontbreekt aan tijd, inspiratie en het toch wel inzien van de meerwaarde.

Om maar helemaal concreet te worden. Ik bied de klant twee pakketten aan. De eerste is het redigeerpakket. Dat wil zeggen de klant maakt zelf de social media posts en legt ze ter controle voor aan mij. Ik redigeer de inhoud, geef advies over beeldmateriaal en welk social mediakanaal hiervoor geschikt is.

Het tweede pakket is het schrijfpakket. Ik maak de social mediaposts zelf. Dat doe ik aan de hand van actualiteit, kennis of door research. Uiteraard is input altijd welkom. Ook kan ik de klant mijn ideeën en suggesties voorleggen om hier op social media de gewenste aandacht aan te besteden.

De bedoeling is – hoe gek dat misschien ook klinkt – de klant los te laten in social medialand. Door zelf de toegevoegde waarde in te laten zien van consequent en gebruik van social mediaberichten, door het juist toe te passen (passend bij het bedrijf) en door te denken aan webcare (je moet wel reageren). Ik doe met Mediabureau MEER aan een soort missiewerk.

Het mooie is dat je ondernemers ziet die dat goed oppakken en uitvoeren, maar door gebrek aan voldoende tijd, de nodige inspiratie en inzakkend enthousiasme, zijn er ook voorbeelden dat het opgebouwde ten gronde is gericht.

Naast de inhoud en op welk kanaal je het beste kunt posten (hetzelfde bericht op alle social mediakanalen werkt niet, dus doe het niet), is bij het plaatsen van je berichten, timing enorm belangrijk. Onthoud dat het gaat om: wanneer post je wat waar?Ik zet niet voor niets ‘wanneer’ voorop. Wanneer communiceer je? Er zijn tal van onderzoeken met één uitkomst… Het perfecte tijdstip bestaat niet. Kun je wat mee toch?

Op de site blog2social.com wordt een dappere poging gedaan. Compleet met een infographic en per social mediaplatform krijg je tips over het aantal berichten dat je per dag zou kunnen plaatsen.
Ook kwam ik dit tegen in een post van Coosto: “Want hoe belangrijk en goede timing ook is, jouw beste tijd is afhankelijk van de momenten waarop jouw publiek online actief is. Ons advies is daarom om vooral te bekijken welke tijden en dagen jou veel interactie opleveren.”

Tja, toch is het overzicht van Coosto wel handig, interessant en bruikbaar. Je wilt bereik, dat je boodschap overkomt en dus dat er interactie plaatsvindt. Dan is timing essentieel.

Het juiste moment van publiceren kun je breder trekken. Is het handig om meteen om 8.15 uur een belangrijke mail uit te sturen? Ja zul je zeggen want iedereen die dan op het werk komt, (euh thuis inlogt) kan het meteen lezen. Maar gebeurt dat ook? Zijn er niet zoveel mailtjes, de een nog belangrijker dan de andere, die ook aandacht vergen? Sneeuwt jouw belangrijke mail niet onder?

Is het niet beter om te wachten tot pak ‘m beet half tien? Iedereen is dan al even op zijn werk (thuis aan het werk dus), is opgestart, bijgepraat en functioneert in de werkmodus. De eerste mails zijn weggewerkt en met een beetje mazzel is je eerste fysieke bijeenkomst (oh nee) of online vergadering nog niet begonnen. Heb je mooi even tijd om de mail goed tot je te nemen.

Ook de dagen van de week zijn relevant. Zelf hanteerde ik voor een belangrijke boodschap de stelregel niet op maandag, woensdag en vrijdag. Maandag – en dat was vooral bij GGD GHOR Nederland zo – was een ware vergaderdag. Dinsdag en donderdag waren de dagen dat de meeste collega’s intern en dus bereikbaar waren. Woensdag was veelal een vrije dag of zo’n eentje waarop je het liefste thuis aan de slag ging en de vrijdag? Zoals je vaker ziet in semi-overheidsland collega’s die… Nou die zie je op vrijdag dus niet. Vrij, thuiswerkdag of compensatie. Dat was en is nog steeds zo.

Even terug. Je wilt bereik, dat je boodschap overkomt en dus dat er interactie plaatsvindt. Wat wordt er gedaan met je bericht? Of wat wil je dat er gebeurt? Als je een belangrijke boodschap de digitale wereld inslingert aan het eind van de dag, mag je weinig verwachten. Is het de volgende dag nog het beantwoorden waard? Het kan overigens een beproefd middel zijn. Een woordvoerder die ik van naam ken, had er een handje van. Een persbericht de deur uit, de telefoon op slot en de kurk van de fles. Morgen weer een dag.

Vijf aandachtspunten als het gaat om timing:

  1. Denk goed na voordat je iets publiceert of post. Het moet goed en snel, maar ook op het meest geschikte tijdstip.
  2. Wanneer heb jij zelf tijd om iets grondig te lezen? Projecteer dat ook op de andere. Hoe zou jij het vinden als je zo’n bericht op een bepaald moment onder ogen krijgt?
  3. Ga altijd na wat de impact is van een bepaald bericht. Zijn er veel vragen over te stellen, zorg dan dat je ook een beantwoorder beschikbaar hebt.
  4. Timing heeft ook alles met routine te maken. Steeds op hetzelfde moment een bericht, dat geeft vertrouwen en herkenning. Wijk daar niet zomaar af, alleen omdat jou dat beter uitkomt.
  5. Maak foutloze berichten, anders heeft timemanagement helemaal geen zin.
     

Meer weten over het goede doen op de goede manier en moment? Mail mij dan gerust (maakt niet uit wanneer): www.mediabureaumeer.nl/contact

 

 

 

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf tien in cijfers: