Blog 111 - 17 mei 2019
3 goede tips voor juiste sponsorcommunicatie
In een recente post van Rutger Steenbergen, de bekende SEO-goeroe uit Zwolle over copywriting, las ik deze passage: “Internetters lezen niet, maar scannen. Daarbij zijn ze sterk gefixeerd op de linkerhelft van het scherm en scrollen ze weinig. Ook trekt tekst meer aandacht dan afbeeldingen.”
Onthoud die laatste zin en klik op deze link, die een foto bevat (en wat tekst).
Eén van mijn werkzaamheden die ik namens Mediabureau MEER uitvoer, is bedrijven, organisaties, instellingen en verenigingen adviseren. Over hoe ze in de media kunnen komen, wat ze daarvoor moeten doen en wat juist niet. Media-attendering heb ik dat genoemd, waarbij ik de rol van media-adviseur op mij neem.
Dat doe ik dus ook voor sportclubs. Hun verhaal is bekend. Weinig financiële middelen voor communicatie- en mediazaken. Geen of nauwelijks communicatie-expertise binnen de club. En met die goedbedoelde pogingen zit het wel goed, totdat het tegenzit. Sportverenigingen hebben de grootst mogelijke moeite met hoe om te gaan met communicatievraagstukken. Denk aan social media, interne communicatie, waaronder de communicatie met de leden en ook sponsorcommunicatie.
Over dat laatste wil ik het graag even hebben. Ik schreef er al eerder een blog over. Dat ging over de manier waarop verenigingen omgaan met sponsoraandacht. Een plaatselijke ondernemer besluit uit goodwill de voetbalclub te sponsoren door een tenue, reclamebord of materialen beschikbaar te stellen. Hij wil daar graag wat media-aandacht voor terug. Dus een foto en wat tekst op de website, social mediakanalen en wie weet ook nog offline. De knullige voorbeelden stapelen zich vervolgens op.
Mijn top drie op basis van eigen ervaringen:
1. De foto is niet duidelijk, representatief en kwalitatief niet goed. (Wie is wie, waarom geen enkele associatie met de sportvereniging en/of bedrijf en bepaalde details die niet of juist wel op de foto horen).
2. Foto en tekst hebben geen nieuwswaarde meer. (Het duurt weken voordat de foto en tekst worden gepubliceerd. Het moment is achterhaald en of de situatie is veranderd).
3. Foto en tekst corresponderen niet met elkaar. (Niet alleen op de foto ontbreken mensen, ook in de tekst wordt één en ander node gemist. Is er wel antwoord gegeven op de wie, wat, waar, wanneer, waarom/hoe vragen?)
Terug naar de foto van het linkje. Wat valt op? Ik moet eerst kijken om wie en waarover het gaat. Foto Brinkman heeft een nieuw reclamebord en is daarmee toegetreden tot het sponsorgilde van SV Nieuwleusen. Bij het Rode Hert in Dalfsen zijn ze vast ook blij met deze aandacht! Maar die foto… De man (Frank gok ik) met zijn handen in de zakken. Fotografeert hij ook met zijn handen in de zakken? Of is deze foto met een zelfontspanner gemaakt? Dat de camera op een verhoging geplaatst is en dat de foto na vijf keer te vroeg, te laat, weer te vroeg, net te laat en nu is die goed, gelukt is?
En die mevrouw links. Wie is u? Kiekeboe. De vrouw van Frank, de voorzitter van de sponsorcommissie of de moeder van het jeugdspelertje op de achtergrond met het Barcelona shirt? Zo wil je toch niet op de foto en zeker niet als fotograaf notabene? En wat te denken van de tekst, vol met fouten?
Waarom is het toch zo moeilijk om het goed te doen? Dat is het namelijk niet. Hoe moet het wel? Steek er tijd in, besteed er aandacht aan en denk gewoon na. Zo simpel is het. In dit geval Brinkman met camera, hij heeft vast wel een bedrijfsjas en hup handen uit de mouwen. Vervolgens tekst en uitleg over de dame in kwestie, een betere foto, want waarom staan die twee zover uit elkaar. Ze zijn ongeacht hun relatie toch blij met elkaar? En een volledige tekst graag. Dus wat houdt het sponsorschap precies in (alleen bordsponsor?), waarom vindt het plaats (binding met de club?) en wat vindt de club ervan (dankbaar uiteraard, een geste is op zijn plaats?)
Oh ja en dan graag betere zinnen dan deze: “Ik ben het meest werkzaam in Overijssel en Drenthe met veel plezier. Als fotograaf heb ik veel ervaring binnen uiteen lopende opdrachten. Zowel portretfotografie, als het vast persfotograaf leek me erg leuk omdat je op een dag veel ziet en veel situaties van dichtbij meemaakt.”
Bovenstaande is maar een voorbeeld en komt zoveel voor bij allerlei sportverenigingen. Blijkbaar zijn clubs hardleers, want echte verbetering zie ik niet. Er zijn maar een paar uitzonderingen. Mijn drie tips over goede sponsorcommunicatie bij het maken van foto en tekst:
1. Instrueer de sponsor hoe hij op de foto moet, wat hij moet meenemen, hoe hij gekleed gaat, waar de foto wordt gemaakt en wat de bedoeling is van de foto.
2. Regel een goede locatie, waarbij je ook meteen ziet om welke club het gaat. Breng zowel elementen van de vereniging als sponsor naar voren. Je moet meteen kunnen zien wie wie is.
3. Zorg ervoor dat foto en tekst samengaan en plaats beide zo snel mogelijk. De tekst moet uiteraard alle feiten bevatten en foutloos zijn. Zonder foto geen tekst en andersom.
Meer weten over sponsorcommunicatie en wat ik voor jouw vereniging kan betekenen? Benader mij gerust via www.mediabureaumeer.nl/contact