High five

Blog 277 – 15 december 2020

De 5 redenen om te blijven twitteren

Wat ik nooit begrijp en ook nooit zal begrijpen, is dat mensen op social media pontificaal melden dat ze jarig zijn. Het enige dat te bedenken valt, is vragen om likes, felicitaties en dus aandacht. Natuurlijk, social media is een verregaande vorm van zelfbevlekking, maar veelal wel als gevolg van een bereikte prestatie, dappere keuze of een geweldig resultaat. Tenminste dat hoop ik. Dat je een jaar ouder wordt, valt daar niet onder. Op geen enkele manier. Ik antwoord dan ook weleens met ‘kinderen die vragen worden overgeslagen.’

Gelukkig zijn de meeste social mediagebruikers het roerend met mij eens. Zij zijn zo netjes om om 00.01 uur een post te maken waarin ze de volgers danken voor de spontane felicitaties. Nou ja spontaan. Ik ben een Twitteraar, maar ik koester Facebook vanwege de verjaardagsmelding.

Onlangs vierde ik mijn tiende verjaardag op Twitter. Mijn eerste tweet: ‘Bezig met Twitter uitvogelen.’ De eerste tweet ooit werd op 21 maart 2006 door Jack Dorsey verstuurd, toen het sociale netwerk nog bekend stond als ‘twttr’ en nog moest worden gelanceerd: ‘Just setting up my twttr.’ Twitter werd in die maand door Dorsey, Evan Williams, Noah Glass en Biz Stone opgericht en werd pas in juli dat jaar officieel toegankelijk voor het publiek.

Mijn tweetsteller staat inmiddels op 37.900. Dat lijkt veel, maar het valt enorm mee. Ga maar eens rekenen. Als je het hebt over tien jaar en twee maanden, dan zijn dat 122 maanden. Als ik dat op elkaar deel, dan zijn dat gemiddeld 310 tweets per maand. Deel ik dat door 30 dagen, dan komt dat neer op gemiddeld 10 tweets per dag.
Dat zijn voor de goede twitterorde, niet alleen eigen tweets, maar ook retweets, favorieten en replys. Ik vind het nog wel meevallen eigenlijk. Er zijn twitterfanaten, -autisten, -gekkies die tien keer zoveel berichten hebben en soms maar een jaartje langer bij de twitterfamilie horen.

Het account GJ Groothedde (@eetschrijver), bijvoorbeeld. Sinds december 2009, dus deze maand in exact elf jaar tijd: 463.100 tweets. Meer dan 460.000! Ga er maar aan staan. Gedeeld door 132 maanden, dat komt neer op ongeveer 115 tweets. Per dag.

Nu we toch in de cijfers zitten. Een handvol feiten over Twitter:

‘Van april tot eind juni 2020 groeide het aantal dagelijkse gebruikers van twitter met 34 procent tot 186 miljoen mensen wereldwijd.’
‘Hoewel er meer dan 1,3 miljard Twitter accounts zijn, zijn er slechts ongeveer 335 miljoen maandelijks actief.’
‘Ondanks een enorm aantal inactieve accounts en het feit dat de gemiddelde Twitter gebruiker slechts 707 volgers heeft, worden er dit jaar 456.000 tweets per minuut verstuurd, wat neerkomt op ongeveer 656 miljoen tweets per dag. Dat is een beste stijging ten opzichte van 2011 toen er ongeveer 200 miljoen tweets per dag waren.’
‘In Nederland zijn er 2,8 miljoen gebruikers. Het aantal dagelijkse gebruikers is 1 miljoen. Dat betekent niet dat iedereen tweets verstuurt. Sterker nog, uit een onderzoek in 2014 blijkt dat 44 procent van de gebruikers Twitter nog nooit één tweet heeft verstuurd.’
‘Met 310.000 nieuwe gebruikers is Twitter de grote verrassing van het social media-onderzoek 2020 in ons land. Met een stijging van 13 procent komt het platform procentueel gezien net iets onder Instagram uit.’

Kortom, het gaat goed met Twitter. Hulde! Dat is toch wel een high five waard aan twitterend Nederland. Gelukkig maar, want ik zou niet zonder Twitter kunnen. Tuurlijk, Twitter staat ook vol met bagger, tweeps met een versloft account, gezeur, gezever, kortom veel gedoe. Maar Twitter is ook mijn nieuwsbron, mijn vermaak en mijn bibliotheek. Ik kan mij niet heugen wanneer ik een dag niet getwitterd heb. Twitter maakt mijn dag. Soms levert dat iets heel leuks op: een tweet van mij als opening van DWDD. (vanaf 3.00 minuut)

Wat zijn mijn 5 voornaamste redenen op om Twitter te zijn en te blijven?

  1. Nieuws. Twitter is het snelste medium, al het nieuws (ook over achterlijke persconferentieverstoorders, de messentrekkende Promes en het k..beeld van Maxima) staat het eerst op Twitter. Hoe actueel is dat!
  2. Twitter is een heel gemakkelijk social medium. Doordat het zo gebruikersvriendelijk is, wordt Twitter ook vaak gebruikt door mensen en bedrijven die relatief weinig tijd hebben voor social media. Goed voor de contacten en de business. Maar het gebruikersgemak dient nog een doel.
    Praktijkvoorbeeldje. Als sportverslaggever moet ik twitteren, soms op twee accounts tegelijk en dan wil ik tijdens saaie gedeelten ook nog mijn eigen account in de gaten houden. Er is niet één social mediumkanaal waarop dat gemakkelijker kan dan op Twitter.
  3. Het directe contact dat je hebt. Over en weer volgen? Dan kun je ook DM-en. Ook met bekende Nederlanders. Ik koester nog steeds sympathie voor mijn persoonlijke twittercontact met oud-minister Hennis.
  4. Het hartje van Twitter is voor mij een soort verzamelplaats. Onder de knop vind-ik-leuk staan enorm veel tweets, die ik handig, onderhoudend en grappig vind en niet weg wil gooien. Archief 2.0.
  5. We hadden 140 tekens, wij zijn naar 280 gegaan. Dat betekent nog steeds dat we beknopt en beperkt onze boodschap moeten brengen. Duidelijke en relevante communicatie is en blijft een vereiste. Dat wil toch iedereen?
     

Kortom, ik ben en blijf een twitteraar. Wil je nu ook weten of Twitter voor jou geschikt is en hoe je Twitter moet gebruiken, contact mij dan via www.mediabureaumeer.nl/contact, maar je mag mij uiteraard ook via Twitter benaderen: @riemenserik.

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf tien in cijfers: