Blog 228 – 26 juni 2020
Waarom komkommernieuws zo slecht nog niet is
Normaal gesproken naderen we nu met rasse schreden de komkommertijd. Eind juni, begin juli is het weer zover. Maar ja wat is normaal? Het nieuwe of toch het oude normaal? Normaal, normaal gesproken bereiken ons in deze periode kneuterige nieuwtjes, omdat er geen echt hard nieuw is. Gemeenten zijn amper bezet, de Tweede Kamer barbecuet zich naar het reces en het ganse verenigingsleven ligt plat. De zangkoren zijn stil, de sportclubs sluiten de poorten en de gordijnen gaan dicht op het toneel.
Komkommernieuws dus. Wie kent het niet? Deze periode staat bekend als de komkommertijd. Niet geheel toevallig valt het samen met de periode dat de komkommers rijpen en dus gegeten konden worden, aldus Onze Taal. De taalvirtuozen gaan nog wat dieper in op het ontstaan ervan. “Het woord bestaat ook in het Duits, als Sauregurkenzeit en wordt teruggevonden in bronnen uit de 18e eeuw. In het Nederlands wordt het in 1787 voor het eerst gevonden. Het is hoogstwaarschijnlijk een leenvertaling uit het Duits, hoewel er ook twijfel bestond of de oorsprong niet in Engeland moest worden gezocht. In het Engels noemen ze deze periode tegenwoordig silly season, maar cucumber time bestond vroeger ook. Het werd door Engelse kleermakers gebruikt voor een periode met weinig werk.”
Toch vraag ik mij oprecht af, of het komkommernieuws beperkt blijft tot deze periode. In een eerder blog van 25 februari van dit jaar, schreef ik onder meer dit:
“Het Coronavirus neemt mondiale vormen aan. Storm Dennis bleek afgelopen weekend een broertje te hebben, omdat het aantal schademeldingen net zo hoog was als een week geleden. En Baudet en Buitenhof botsen tot in de rechtbank. Zomaar drie nieuwsitems begin deze week. Maar RTV Oost, mijn favoriete nieuwszender, de omroep van de nieuwsjagers, van de opzienbarende onthullingen en waar ze de nieuwsprimeurs niet meer aan elkaar kunnen rijgen of stapelen, komt met dit:”
‘Carnavalsvereniging de Papsleef’n uit Geesteren verdeelt het prijzengeld van de optocht onder de deelnemers. De optocht werd gisteren afgelast vanwege het slechte weer.’
Je reinste komkommernieuws, dat carnaval als je mij vraagt. Niet voor RTV Oost, want hun nieuwsalerts gingen meerdere malen af met carnavalsnieuws en op de website werd de speciale carnavalspagina frequent voorzien van k….nieuws.
Zou dit nieuwsbericht in aanmerking kunnen komen voor de Gouden Komkommer, oftewel het meest opvallend komkommernieuws? Wat mij betreft wel. Opvallend is de verkiezing zeker, want een rondgang op internet leerde mij dat Q Music, 3FM en HP De Tijd een dergelijke verkiezing organiseerden. Al het goede komt in drie, laten we het daar maar ophouden. Uiteraard moet de winnaar van 2020 nog bekend worden, maar die van 2019 komt uit Almelo en dat doet mij deugd, want Almelo is mijn geboorteplaats. Ik ben geboren in het Prinses Irene Ziekenhuis, dat inmiddels plaats heeft gemaakt voor dit. (Interessant? Nee, over komkommernieuws gesproken).
De winnende inzending luidde als volgt:
Waterstrip op Waagplein Almelo bedekt met zeepsop
ALMELO - De fontein in de waterstrip op het Waagplein in het centrum van Almelo is vervuild met zeepsop, mogelijk afkomstig uit een leeggespoten fles afwasmiddel. Het water dat stroomt door de strip van natuursteen is daardoor nauwelijks nog te zien door de schuimvlokken.
Tom van den Berg 14-08-19, 14:50 Laatste update: 15:12
Het artikel werd geplaatst op tubantia.nl en geschreven door Tom van den Berg, toch geen kleine jongen in de regionale journalistenwereld. Tom heeft gewoon ruim tweeduizend volgers op Twitter, houdt van rock ’n roll en heeft een hekel aan mensen die online hun gal spuwen en dat anoniem doen.
Het grappige eraan vind ik dat er een laatste update heeft plaatsgevonden. Dat kan zijn door een ingreep van de eindredacteur, die een foutje zag of door de redacteur zelf, die ineens bedacht dat hij wat vergeten was te melden. Het berichtje van ruim 40 woorden, was dus niet in een keer perfect. Er is wat veranderd, weggehaald of toegevoegd. Maar wat precies? We zullen het nooit weten.
Wat we wel weten, was dat Van den Berg een heuse prijs in ontvangst mocht nemen: een gouden komkommer. BNNVARA-presentator Herman Hofman reikte de trofee vorig jaar augustus uit, nog geen weet hebbend van de 1,5 meter afstand regeling. En inderdaad. Die schuimkraag was ontstaan door een fles afwasmiddel die in het water was geleegd. Weten we dat ook weer.
Toch is komkommernieuws niet alleen maar onderbroekenlol. Juist in deze periode nieuws brengen, kan heel waardevol zijn. De media zitten te springen om nieuws, hoe onbenullig, infantiel en inderdaad kneuterig het soms ook is. Neem nu de totstandkoming van de Zwolse minibibliotheek De Bolle Minibieb. Stentor, Peperbus, Swollenaar, In de Buurt, Weblog Zwolle, RTV Focus, waar stond het niet in of op?
Nou op RTV Oost dus… Het is geen bijzonder nieuws, want er zijn nog tig minibiebjes, het is ook niet origineel, maar het is nieuws. Blijkbaar. Ik kan mij haast niet voorstellen dat de hoofdredactie pas groen licht gaf voor dit onderwerp toen bleek dat De Bolle Minibieb ook een Kinderboek Zwerfstation is: een speciaal project voor kinderen die een zwerfboek komen lenen, dat lezen en vervolgens mogen laten zwerven.
Wat ik pas echt komkommernieuws vind en wat mij betreft de echte winnaar van de Gouden Komkommer 2019, was dit nieuws van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Die gaf vorig jaar zo’n zijn eigen draai aan het komkommernieuws. Daar werd vrijdagmiddag 23 augustus 2019 namelijk de nieuwe Komkommerweg geopend, terwijl de officiële ingebruikname pas op 8 oktober plaatsvond. De reden dat het niet in augustus kon? Inderdaad, het was komkommertijd!
Wil je nu weten hoe je – komkommertijd of niet – aan goede publiciteit komt? Ga dan naar www.mediabureaumeer.nl/contact en ik help je graag verder met wanneer je wat en hoe het beste in het nieuws kan brengen.