Blog 282 – 1 januari 2021
Wat ga jij zakelijk gezien anders doen in 2021?
De kerstboom gaat morgen weg en de nieuwjaarswensen mogen nog tot en met woensdag, oftewel tot Driekoningen. Ondertussen zie ik de nieuwjaarslijstjes regelmatig voorbijkomen. Meer tijd vrijmaken om te netwerken, staand en korter vergaderen, minder op je telefoon, vaker een boek lezen, toch echt die administratieve klusjes eerder klaren en iets creatiefs, geks en unieks doen het komende jaar. Corona of niet. Zelf wil ik mij er eigenlijk niet aan wagen, maar ook ik ontkom er niet aan. Goede zakelijke voornemens. Wel houd ik het simpel. Het moet wel realiseerbaar zijn. Voorbeeld: ik neem mij voor om twee blogs van rond de 1000 woorden per week te schrijven…
Mijn vorige blog sloot ik al af met een loffelijk streven en dus één van die goede voornemens. Ga voor een goed back-up systeem. Ik ga al mijn computerbestanden opruimen, sorteren en backupen, zowel in de cloud als op een externe harde schijf. Realiseerbaar en vooral heel haalbaar. Ik moet zeggen, het kostte een paar diepe nachtelijke uurtjes, maar alles is inmiddels geordend, gekopieerd en nog belangrijker: terug te vinden.
Om heel eerlijk te zijn, vind ik het ook best wat hebben om te lezen wat anderen van plan zijn in 2021. Wat las ik zoal?
-Het belangrijkste advies voor dit nieuwe jaar is: maak plannen voor het hele jaar, maar zorg dat je snel kunt inspelen op wijzigingen. Wees flexibel.
-Voor 2020 waren we nergens bang voor. Het jaar 2020 wordt, in terugblik, meer getekend door woede dan door de zorgen voor het virus. Angst en woede zijn slechte raadgevers. Wees niet bang. Durf keuzes te maken. Blijf bij jezelf, je eigen bedrijf, organisatie- te blijven en ontleen daar je kracht aan.
-Help elkaar. Stel royaal je kennis en je handige online tools ter beschikking. Dat gaat niet per se over het gratis weggeven van dingen, maar om het helpen. Dus ervoor zorgen dat die kennis of die tools bij de juiste mensen terechtkomen. Mensen hebben de sterke neiging elkaar te willen helpen in tijden van tegenslag. Niet alles hoeft van jou te komen, dat is zelfs niet de bedoeling. Dus geef mensen de kans geeft elkaar te helpen, via jouw platform of dankzij jouw bemiddeling.
Deze drie punten kwam ik tegen op Frankwatching als onderdeel van een groot artikel van John Verhoeven. Een contentstrateeg. Niet te verwarren met deze versie van Verhoeven, want dankzij hem hadden we een nieuwe nummer 1 in de Top 2000.
Het laatste punt vind ik zeer interessant. ‘Help elkaar als onderdeel van je communicatiestrategie in 2021.’ En daar ga ik ook meer meedoen in het nieuwe jaar. Vlak voor de jaarwisseling werd ik gebeld door een klant, die vroeg of ik eens naar zijn mailcorrespondentie wilde kijken. Al een paar jaartjes hetzelfde, weinig aandacht aan geschonken, geen prioriteit enzovoort. Na een paar opmerkingen van klanten van hem, bedacht hij van ‘ik moet daar misschien wat mee.’ Op mijn voicemail had hij het ook over het tarief. Logisch. Ik lever een dienst en moet daarvoor betaald worden. Zo werkt het letterlijk.
Op zo’n moment schieten er allerlei cijfers door mijn hoofd. Dat gaat over het aantal opdrachten, uren en euro’s. Maar wat als ik dat nu gewoon als vriendendienst doe? Met een vooruitzicht op meer? Wellicht een grotere opdracht, een nog betere band en meer gebruik kunnen maken van het netwerk van de klant? Geen poen voor deze prestatie. Wel een gunst om mijn naam noemen in zijn netwerk en ergens te vermelden op en in één van zijn uitingen.
Misschien niks bijzonders, maar toch. Het deed mij meteen denken aan mijn grootste misser van 2020. Ergens in de zomer reageerde ik op een oproep op LinkedIn. Het ging over tekstschrijvers die ervaring hadden met beleidsmakers, zorg en sociaal domein. Joehoe, hier ben ik. Ik stuurde op 8 juni een berichtje. Uiteindelijk kreeg ik op 4 juli antwoord, want er waren zo veel reacties op de oproep gekomen, dat het wel een maand kostte om te kiezen. Ik voelde mij zowaar vereerd. Op 7 juli kreeg ik contact met iemand die mij wat meer kon vertellen over de opdracht. Ik belde, zij briefde en we maakten wat kennis.
Het ging om een persbericht over de introductie van een nieuw landelijk telefoonnummer. Wat van belang was: het mocht niet te veel kosten en het bericht moest er snel zijn, want een aantal collega’s had toch echt wel de tijd nodig om er nog kritisch naar kijken. Ik stuurde mijn eerste aanzet bijkans dezelfde dag en ze reageerde gematigd positief.
Er volgde veel mailverkeer en uiteindelijk werd het aangepaste bericht op 16 juli geplaatst en laat ik het zo zeggen; het was niet echt mijn bericht. Ik diende een dag later mijn factuur in, na een herinnering in augustus, die uiteindelijk op 22 september werd betaald. Het ging om 72.60 euro.
Dat brengt mij bij mijn top 5 van goede zakelijke voornemens.
Wat ga jij zakelijk gezien anders doen in 2021?