Leeuw

Blog 234 – 17 juli 2020

Mijn tien favoriete uitspraken

Ik reed deze week weer eens ouderwets naar Utrecht. Voor een zakelijke afspraak met een oud-collega. We hadden afgesproken op het Centraal Station. Ik waande mij even terug in mijn GGD GHOR Nederland tijd. Van 2013 tot 2018 was ik er werkzaam. Eerst aan de Adriaen van Ostadelaan – ik keek vanuit onze communicatiekamer zo tegen stadion De Galgenwaard aan  –  later in Lunetten. Om precies te zijn op het Zwarte Woud 2.

Er is veel veranderd bij de GGD. Met mij zijn nog twee communicatiecollega’s vertrokken, de adjunct-directeur is weg, twee van de drie teammanagers – met één had ik een afspraak – werken er niet meer en onlangs werd bekend dat André Rouvout de nieuwe voorzitter is.

Ik ging met de auto naar station Lunetten, parkeerde daar gratis en stapte met mijn Herman Brood mondkapje de trein in. Binnen vijf minuten arriveerde ik op het Centraal Station, waar het opvallend rustig was. Na het onderhoudende gesprek nam ik dezelfde route weer terug. Eenmaal in de auto, hoorde ik het nieuwe nummer van Suzan en Freek. Ik heb werkelijk niets met dit zangerige liefdesduo, maar Nederlandstalige nummers kunnen nu eenmaal rekenen op mijn tekstuele aandacht.

'Zelfs met het water aan je lippen, heb je nog zeeën van tijd.' Wat een mooie zin. Het gaat over geduld, maar ook over jezelf wegcijferen, er zijn voor de ander en je ondergeschikt maken aan diegene.

Het deed mij meteen denken aan ‘Bereid je maar vast voor op de dag dat alles beter wordt’, van Nick en Simon (geen liefdesduo geloof ik). Een zin waar je wat langer over na moet denken. In mijn geval betrek ik ‘m op mijn privésituatie en een aantal rechtszaken die ik heb gehad met mijn ex over de omgangsregeling, het ouderlijk gezag en nog veel meer dingen die te maken hadden met mijn kinderen. En in mijn situatie is het inderdaad beter geworden voor hen en voor mij.

Eenmaal thuis, zocht ik nog andere citaten op. In mijn telefoon staan er een paar. Iedereen heeft vast wel wat opvallende en persoonlijke quotes. Ergens opgetekend, gekrabbeld, maar in ieder geval onthouden. Toch?

Ik heb een top tien, in willekeurige volgorde, waarbij ik de twee eerder genoemde citaten meetel.

3. In de rubriek Liefde en Lust van Corine Koole las ik ooit deze: "Ik kan alles alleen, behalve samen zijn." Het gaat over een vrijgezel die zich maar niet kan binden, maar dat stiekem wel wil, maar niet weet hoe.

4. Deze komt uit een serie op Netflix, al heb ik geen flauw idee meer welke: "Wie terugkijkt in het verleden, verandert de toekomst." De strekking is van blijf niet te veel hangen in het verleden, laat je er in ieder geval niet door leiden, door te lijden.

5. “De ware regisseur van het leven is toeval.” Afkomstig uit het boek Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier. Je kunt nog zoveel plannen, bedenken en regisseren, maar er is maar één echte regisseur. Toeval is de naam.

6. "Ik verlies niet, ik win of ik leer." Dit citaat is afkomstig van president Nelson Mandela, de vrijheidsstrijder uit Zuid-Afrika. Morgen zou hij 102 jaar zijn geworden. Zelf hoorde ik oud-coach van Juventus Massimiliano Allegri het zeggen in de First Team Juventus Netflix docu. Het was bedoeld voor de jeugd van de Italiaanse topclub, maar ook voor zijn eigen team. Uit iedere nederlaag haal je iets goed, iets waar je verder mee kunt.

7. "De domheid dringt zich naar voren, om gezien te worden; het verstand gaat achteraan staan, om te zien." Deze las ik op Twitter na een debat over was het nou corona, zwarte piet of vrouwenvoortrekkerij? Ik weet het niet meer, maar wat ik wel weet is dat het een vrouw was die het zei: Carmen Sylva, koningin van Roemenië. Zij leefde van 1842 tot 1916.

8. “Als een ezel honger heeft, eet hij wat zijn meester geeft. Als een leeuw honger heeft, dan eet hij.” De eerste zin is een bestaande uitdrukking. Wie honger heeft, is niet kieskeurig. Zelf ben ik een leeuw en ik geef aan dat gedeelte een beetje mijn eigen interpretatie. Het citaat is afkomstig uit de serie Unité 42. Zelf zie ik het zo dat je dingen moet doen en durven, ondernemend moet zijn en ergens voor moet vechten, zoals leeuwen dat doen om uiteindelijk te overwinnen. Je bent koning van het dierenrijk of niet.

Als ZZP’er betekent dat simpelweg opdrachten binnenhalen. Er zit overigens ook een schaduwzijde aan het sterrenbeeld leeuw. Leeuwen zijn extreem lui en slapen wel zestien tot achttien uur op een dag.

9. En dan nog eentje die ik vaak gebruik: ‘’Wie belangstelling wil wekken, moet provoceren.” Salvator Dali, de Spaanse schilder. Denk, durf, doe en daag uit. Ik heb echt heel veel respect voor mensen die grenzen opzoeken, soms overschrijden, dat ook zicht- en hoorbaar doen en…en dat wat ze beweren uiteindelijk ook waarmaken.

10. Als nummer tien en afsluiter, vind ik een citaat van Foppe de Haan wel passend. De oud-trainer van Heerenveen zei ooit bij een bijeenkomst bij VSCO’61, het volgende over het groepsproces: “Van een schouderklopje heeft nog nooit iemand een blessure gekregen.” Inderdaad. Geef elkaar eens wat vaker een compliment en dan niet alleen op een nationale complimentendag.

Afgelopen week had ik een interview met een roeier. Hij was tevreden over het verhaal, maar vooral over de foto. Ik stuurde het door naar de fotograaf, complimenteerde hem met zijn werk en op social media ging de foto ook rond. Mooi en helemaal terecht.

Het mooiste voorbeeld vind ik een actie van mijn oud-korpschef Pier Eringa. Jaren geleden in Lelystad. Hij zette toen in zijn dienstauto (zonder chauffeur!) een keer een nietsvermoedende automobilist aan de kant van de weg. “Meneer, ik rijd nu een poosje achter u en ik wil u een compliment maken voor uw rijstijl. Een fijne dag verder.”

Ik zie het zo voor mij. De hoogst verbaasde man rijdt door naar kantoor, heeft een verhaal bij de koffieautomaat, thuis bij zijn vrouw en kinderen en op de eerste beste verjaardag. Wat een compliment allemaal kan doen.

Waarom doen we dat toch zo weinig?

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zes in cijfers: