27-09-2023
Wanneer bedankte jij iemand voor het laatst?
In deze tijd van ronkende verkiezingsbeloften, supportersgeweld dat ons in de macht heeft en dat Dave Roelvink terug is in de afkickkliniek, hebben we het met zijn allen gemist. Voor de derde keer. Alweer. En drie slag is uit toch?
Het was afgelopen donderdag, nationale bedankdag. Die herdenkingsdag bestaat nog maar drie jaar, is altijd op 21 september, maar mag nog niet in de schaduw staan van pak ‘m beet Valentijnsdag, Blue Monday en natuurlijk Prinsjesdag.
Bedankt Erik, had dat dan eerder gezegd!
In Nederland bedanken we liever iemand dan dat we zelf bedankt worden. Naar dat bedankgedrag is onderzoek gedaan door marktonderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van chocoladegigant Merci. Wat blijkt? Maar liefst 73% van de Nederlanders wordt gelukkiger van een bedankje geven dan een bedankje krijgen.
Humeur verbetert
Ook geeft 92% aan dat het bij een bedankje niet om de prijs van een cadeau gaat, maar juist om het gebaar. Opmerkelijk: mensen tussen 56 en 65 jaar uiten vaker dankbaarheid dan jongere leeftijdsgroepen. Vrouwen benadrukken hun dankbaarheid vaker door middel van kleine gebaren, zoals appjes, persoonlijke cadeaus en kaartjes, terwijl mannen een speciale (nationale) dag meer waarderen om waardering te tonen.
Zo geeft 82% aan dat een bedankje het humeur verbetert van degene die ze bedanken, terwijl 80% gelooft dat het bijdraagt aan verhoogde motivatie. Bovendien voelt 79% van de mensen zich zelfverzekerder door de waardering die zij aan een ander geven.
Dankbaarheid zet aan tot delen
Ook leuk: met iemand bedanken zegt 71% van de Nederlanders anderen om hen heen te inspireren om zelf ook dankbaarder te zijn. Dankbaarheid zet aan tot delen. Poeh hé. Dankbaarheid wordt ook wel het paradepaardje van de positieve psychologie genoemd. Toe maar.
Het voelen en tonen van dankbaarheid is een van de eenvoudigste manieren om je in korte tijd een stuk gelukkiger te voelen, om stress te verlagen en om je sociale contacten te laten bloeien. Dat zeg ik niet, maar dat beweert Psychologie.
Prachtig allemaal, maar wanneer bedankte jij iemand of iets echt gemeend? Dus niet een achteloos en algemeens ‘bedankt’ onderaan je mail of aan het einde van je telefoongesprek. Bij het opstaan de zon bedankt dat die weer scheen? Je partner een lekker bedankje gedaan omdat hij, zij of het al zolang met jou uithoudt? Of heb je tijdens het werkoverleg je collega’s stuk voor stuk bedankt voor weer een geweldig samenzijn?
Volgens mij hebben we het met zijn allen gemist en zijn we het glad vergeten.
Schouderklopje
En dat is jammer, want een bedankje kan altijd. En dus ook overal. Voetbalcoach Foppe de Haan verwoordde het ooit zo mooi of moet je in dit geval treffend zeggen? “Van een schouderklopje heeft nog nooit iemand een blessure gekregen.” Maar waarom doen we het dan toch zo weinig?
Kortom, of je nu jong of oud bent. Gewoon dagelijks wat meer dankbaar zijn en dat ook zeggen of schrijven.
Daar is toch wel chocolade van te maken?
Bedankt alvast.
Deze MEERMAALS wordt mede mogelijk gemaakt door Merci, waarvoor onze smakelijke dank.