05-06-2024
We hebben dus écht iets nieuws gedaan
We gaan iets nieuws doen! Goh joh, lekker origineel, die tekst van wijlen Jos Staatsen bij de aankondiging van Sport 7. De sportzender die ooit door Youp van ’t Hek omgedoopt werd tot Sport Even. Quizvraagje. Wanneer deed Staatsen die uitspraak ook alweer? En wat was de eerste uitzenddatum van Sport 7?
Het was 10 februari 1996. Gevolgd door 18 augustus 1996, toen Koos Postema (nee niet wijlen, de beste man wordt 17 augustus 92 jaar!) de allereerste woorden op zender sprak. We weten allemaal hoe het afliep. Op 8 december 1996 ging Sport 7 op inktzwart. Wat overbleef was een kleurrijke episode in de Nederlandse televisiegeschiedenis.
Beetje fantasie
Ook ik ga iets nieuws doen. Iets dat nog nooit is gebeurd, tenminste niet in het betreffende geografische gebied. Nou ja, ik, we. Samen met Flip Vellinga die ik ken van mijn tijd bij de Meppeler Courant en met ZPress Media, geven wij aankomende week een heuse voetbalkrant uit in – met een beetje fantasie – Noord-Overijssel en Zuidwest Drenthe. Schrijf je dat zo? Ja inderdaad.
Een voetbalkrant, terwijl het voetbalseizoen zo’n beetje op zijn laatste benen loopt, hobbelt en strompelt. Dat klinkt raar en dat is het ook als je je bedient van noem het de klassieke trainers- en voetbalpraat. Een greep uit de hoed met clichés. ‘In de breedte zijn we sterker geworden.’ En ‘we gaan voor handhaving en het is mooi meegenomen als we in het linkerrijtje eindigen.’ Of ‘de doelstelling is dat we voor een periodetitel gaan.’ Een beetje niet-creatieve geest kan zich er wat bij voorstellen en ongetwijfeld nog tig inkoppertjers bedenken.
Gifslang
Ooit volgde ik de cursus voetbaljournalistiek bij Hogeschool Fonteys. Daar trakteerde een van de cursusleiders ons op een bijzondere bundel: de 555 voetbalclichés. Hij schreef er dit bij: “Ervaren journalisten proberen clichés te vermijden als waren het gifslangen. Het betreft immers afgekloven taal. En toegegeven: de ene uitdrukking is wat meer 'over de top' dan de andere. Kortom: je voorkomt ze het best. Veel clichés in een tekst verraden dat er een onervaren schrijver de pen hanteert. Je maakt dus meteen al een enorme stap door met een flinke boog om de clichés heen te lopen.”
En dat met een flinke boog erom heen lopen, hebben we gedaan met deze voetbalkrant, die in de lijn van ZPress Media de naam Voetbaljournaal heeft gekregen. We schreven verhalen achter de verhalen over Marc van der Meulen (Berkum), Gert Heerkes (HHC Hardenberg en Hoogeveen) en Bram van Polen (PEC Zwolle). En ook Wouter Marinus (ZZVV), de voorzitter van Staphorst Benny Miggels en Dennis van der Meulen (Castellón CD) komen terug in de krant.
Daarnaast is er in deze uitgave volop ruimte voor de voetbalvereniging, voor het collectieve, het verbindende. Wat brengt de komst van sc Heerenveen allemaal teweeg in Steenwijkerwold, hoe staat het in Meppel ook alweer met de fusie en wat doet het wekelijkse G-voetbal met de deelnemers in Hoogeveen en omstreken?
Arbitrale dwaling
Is het allemaal anders? Is het nieuw? Is het onderscheidend? Oordeel gerust zelf als de krant straks bij PEC Zwolle en in de regio verkrijgbaar is. We wilden leesverhalen brengen, waar je even goed voor gaat zitten en waarbij je wegblijft van balletjes binnenkant paal, die ene arbitrale dwaling of dat duel dat je toch nog had moeten winnen.
Hoe dan ook. Het gebied Zwolle, Genemuiden, Hoogeveen en Hardenberg heeft in dit geval de primeur. Voor ons was het een mooie aftrap voor het op deze manier maken van nog meer Voetbaljournaals. Want net als tegenwoordig op televisie en Jos Staatsen zou zich omdraaien in zijn graf: ‘Voetbal is er altijd en overal.’