4-12-2024
Hulp bij social media? Mij niet bellen
Van begrafenisvereniging – de schoorsteen moet ook daar blijven roken – tot aan scholen, een mondhygiënist en kinderopvangcentrum, ik schrijf de laatste tijd weer wat meer commerciële teksten. En tijdens het interview komt het steevast voorbij. Vroeg of laat.
‘Ik heb wel een Facebookaccount of ik zit wel op Instagram, maar ik doe er niets mee, maar dat ga ik binnenkort wel doen.’ Meteen flipperen de scenario’s door mijn hoofd. Van links naar rechts, van advies tot uitvoering en van wat wel en wat niet. Ook probeer ik commerciële – ook mijn schoorsteen moet blijven roken – kansen te zien voor Mediabureau MEER.
Flitsende content
Maar om eerlijk te zijn. Ik zie ze niet meer of ik wil ze niet meer zien. Sterker nog, ik heb het idee dat het verdienmodel er behoorlijk af is. Zo van ‘ik bedenk flitsende content incluis supersonisch beeldmateriaal voor je, dat een x-aantal keer per week en daar betaal je dan iedere maand een paar 100 euro voor’ (misschien denken de slimme, gehaaide, hippe en wel uiterst succesvolle jongens en meisjes nu van hij is de 0 vergeten).
Ik doe het niet meer, maar ik heb het wel gedaan. Contentspecialistje spelen. Voor onder meer een slimme, gehaaide, hippe en ook succesvolle brillenondernemer in het Zwolse. Wat ik dan deed? Eigenlijk niet meer dan dat ik hem iedere keer met meerdere social mediaberichten de week doorhielp. Hoe ging dat dan in zijn werk?
Voorkom overkill
1. Iedere maandag kreeg hij een weekjournaal, waarin ik aankondigde welke berichten ik ging maken. Waarom maandag? Die dag is zijn winkel gesloten, dus had hij tijd om zich in te lezen, voor te bereiden en mij soms wat aan te leveren als ik daar om vroeg.
2. Ik maakte drie social mediaberichten per week, die hij zelf plaatste. Voor de dinsdag, donderdag en zaterdag. Structuur geeft duidelijkheid, herkenbaarheid en is voor je eigen planning ook handig. Uiteraard was er tussendoor gelegenheid voor actuele en andere berichten, maar met drie berichten in de week en dus om de dag, voorkom je een overkill.
3. De posts waren kant en klaar en inhoudelijk geschikt voor meerdere social mediakanalen. Ik maakte er veelal twee over hetzelfde onderwerp, waarbij ik lette op tone of voice, doelgroep en het medium.
4. Ik leverde zelf beeldmateriaal aan of gaf advies en deed suggesties. Zoals bekend worden berichten met afbeeldingen veel beter gelezen.
5. Ik deed aan webcare. Zo volgde ik de geplaatste berichten, las de reacties en attendeerde de opticien erop dat hij op een bepaalde post zou moeten reageren. Als hij dat wilde, kon ik hem ook daarin een advies geven of eventueel het bericht zelf schrijven.
Na een klein jaartje, ging de brillenman het zelf weer oppakken. Dat kan en mag uiteraard en dat zie ik wel vaker. Vaak zie je het dan wegzakken, uithollen en doodbloeden. Want de meeste ondernemers hebben altijd geen tijd en vinden social mediaberichtgeving geen prioriteit. En oh ja. Wat is het lastig om zelf passende content te bedenken en wat zet je nu waarop, welke foto moet erbij, hoe bouw je een bericht op, val je niet in herhaling, moet ik iets met video en hoe blijf je nu juist wel opvallen?
Haakje en kapstok
Mijn helpende hand zoekt dan toch wat toenadering. Hierbij 5 gratis tips, 0 euro dus en nee ook nu ben ik geen 0 vergeten.
Tip 1: probeer berichten af te sluiten met een call to action. Een vraag, een aanbieding, oproep, actie of verwijzing.
Tip 2: Denk aan het haakje-, kapstok- en contentkalenderverhaal. Zoek een aanleiding voor je post (en als je goed zoekt, vind je meestal ook wel wat).
Tip 3: Zend minder, dus niet een heel verhaal over wat jij belangrijk vindt. Houd het kort, maak het persoonlijk en richt je meer op de ontvanger.
Tip 4: Blijf consequent, frequent en zoals je bent posten. Simpel voorbeeld: gebruik geen u, als je altijd van de je bent.
Tip 5: En een beetje origineel, anders en verrassend mag best hoor.
Easy peasy toch? Ben je inmiddels ver gevorderd? Onlangs kwam Frankwatching met dit artikel.
Succes en mij niet bellen!