30 maart 2022
Vrijdag is het 1 april. De dag van de grap, gein en grollen. Vorig jaar noemde iemand zijn pasgeboren zoon Corona-Jan. Serieus? In 2020 deed de Jumbo het Coronabier op 1 april in de reclame. Is dat humor? Of wat te denken van deze Volkswagen grap? Het was overigens een meer dan mislukte grap. De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, startte namelijk een onderzoek, omdat de grap de beurskoers van Volkswagen positief zou kunnen beïnvloeden.
En deze dan? Uit 1962. Edo van Tetterode, de beeldhouwer uit Zandvoort liet in zijn eigen badplaats een beeld aanspoelen, dat oorspronkelijk van Paaseiland zou komen. Of de 1 april 1969 versie. Het Nederlandse Journaal meldt op 31 maart 1969 dat één dag later een grote landelijke actie wordt gehouden om zogenaamde zwartkijkers op te sporen. Oftewel mensen die hun kijk- en luistergeld niet hebben betaald. Controleurs zullen met een peilwagen door de straten rijden om overtreders te betrappen.
Aluminiumfolie
"Of daar niets tegen te doen zou zijn," vraagt een journalist. "Nee," is het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat mensen hun televisietoestel in aluminiumfolie zouden wikkelen, want dan zal de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen uitrichten. Op 1 april 1969 is al het aluminiumfolie in Nederlandse winkels binnen enkele uren uitverkocht.
Echt, 1 aprilgrappen zijn van alle tijden. Volgens Quest stamt de eerste nationale vermelding van 1 april 1539. De middeleeuwse dichter Eduard de Dene schreef in zijn gedicht over een edelman die een grap probeert uit te halen met zijn knecht.
Zelf heb ik de beste herinnering aan een 1 april grap, die uiteindelijk geen 1 april grap bleek te zijn. Toen ik bij de politie werkte, was de toenmalige hoofdcommissaris van Politie Flevoland, Pier Eringa mijn baas van 2002 tot 2007. Hij en het Verkeershandhavingsteam (VHT) hadden destijds een soort van haat-liefde verhouding. Zo ontsprong bij Eringa het idee voor een 1 aprilgrap.
De bedoeling was dat op de dijk Lelystad-Enkhuizen (N302) er een snelheidscontrole zou zijn van het VHT en dat automobilisten die te langzaam zouden rijden aan de kant werden gezet. Ze zouden een bekeuring krijgen, maar in werkelijkheid een praatje dat het van belang was de verkeersregels te kennen en zich aan te passen aan het overige verkeer. Het plan was te mooi om waar te zijn, had ongetwijfeld heel veel publiciteit opgeleverd, maar kon niet doorgaan, want de korpsbeheerder vond het maar niets.
Tot op de dag vandaag, woensdag 30 maart, vind ik het nog steeds een gemiste kans.