Meermaals-80

08-02-2023

Wat is jouw reden om altijd maar te bellen?

Alarmbelalert! Bureau Motivaction onderzocht enkele jaren geleden het communicatiegedrag van jongeren (18 tot 30 jaar). Daaruit bleek dat 89 procent eerder een berichtje naar vrienden stuurt dan dat ze bellen. Ook vindt 38 procent het zelfs eng om te bellen, tegenover 15 procent van de oudere Nederlanders.

Laat ik ook maar iets opbiechten. Ik ben ook geen beller. Totaal niet. Mijn mobiel staat standaard op stil. Dat heeft trouwens ook te maken met die popiejopie bedrijven, instellingen en organisaties die je nummer vissen uit de grote KvKom.

Ik lijd niet aan belangst. Ik vind bellen ook niet (meer) dan creep, maar zie bellen in deze huidige tijd als een onderdeeltje van alle communicatiemiddelen. En laten we wel wezen. Zomaar bellen is een pure eenmansactie. Jij wilt bellen als jou het uitkomt. Maar geldt dat ook voor de gebelde? Als ik bel op afspraak, vraag ik altijd of ik gelegen bel.

Proef op de belsom

Ik heb in mijn netwerk een aantal mensen die genieten van een pensioen na een leven lang hard gewerkt en ik gok heel vaak bellen. Ze bellen omdat ze tijd hebben. Ik niet. Heel vaak komt het gewoon niet uit. De ander moet wat van jou, heeft een echte reden om te bellen, wat overigens soms ook niet waar is.
Laatst nam ik de proef op de belsom. Een vriend van mij had in drie dagen drie keer gebeld. Ik drukte hem eenmaal weg, eenmaal nam ik niet op en eenmaal stuurde ik een appje met de vraag om te mailen of in te spreken. Op dag zes appte hij. Zijn vraag was of ik ergens aan gedacht had. Ik antwoordde met ja. Oké, zei hij. En ging na bijna een week over tot de orde van de dag, zo schreef ik twee Meermaals geleden.

Dan maar niet

Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Via de telefoon moet je echt een gesprek voeren. Je ziet de ander niet direct in de ogen en moet steeds een goed antwoord teruggeven. Dan hebben ze zoiets van: dan maar niet bellen. Zeker nu er zoveel andere mogelijkheden zijn waarbij je meer controle hebt over je communicatie."

Ik heb een poosje les gegeven aan de opleiding mediaredactie van Landstede. Met mobieltjes in de klas. Niks inleveren of verbieden. Waarom? Studenten krijgen daar belles. Ja belles. En dat is helemaal niet gek. Sterker nog. Het is meer dan goed, want je moet het wel gewoon kunnen natuurlijk. Het was in ieder geval voor de media interessant om er aan item aan te wijden.

Mijn beltop 5

Bellen is best oké, maar wel met mitsen, maren en tenzijen. Mijn beltop 5.

  1. Zomaar gebeld worden komt de beller wel, maar mij vaak helemaal niet uit. Toon empathie.
  2. Even iets vragen kan ook via de app, mail of op een andere manier. Is bellen dan echt wel nodig?
  3. Maak een heldere belafspraak, dat scheelt tijd en geeft duidelijkheid.
  4. Wil je alleen maar iets kwijt? Spreek desnoods een voicemail in of een voicebericht op de app. Gebeld worden door een onbekend nummer zonder actie… Tsja.
  5. Wil je Mediabureau MEER toch spreken? Klik hier.

Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijftien in cijfers: