Poep

Blog 295 – 19 februari 2021

Beken kleur, maar dan wel jouw eigen kleur

Voeg wat kleurpsychologie toe aan je marketing. Kent u die uitdrukking? Misschien denk je dan wel aan Dominee Gremdaat en dan specifiek aan zijn uitdrukking in dit filmpje. Voeg wat kleurpsychologie toe aan je marketing. Ik moest er laatst aan denken toen ik bezig was voor een klant. Een commerciële klant. Het ging over storage cubs, oftewel opbergdozen.

Wat was de opdracht? Een productbeschrijving maken voor een wooninrichter. Ik vond het leuk om te doen en het was ook eens heel wat anders. Ik moest een product wervend beschrijven. Commercieel dus. Het moest gaan over beleving, gevoel en uiteraard met een call to action. Kopen die dozen. Kortom, het is pure psychologie.

Daarbij kwam nog dat het om hele kleurrijke cubs gaat. Bedoeld voor de kinder- of speelkamer. Functioneel, gemakkelijk en het oog wil ook wat. Alleen, hoe beschrijf je die kleuren? Het gaat toch om de opbergdoos? Of moet je juist heel erg inzoomen op de kleuren? Maar als er toch iets een kwestie van smaak is… Of beschrijf je het juist miniem, omdat de kleuren op de afbeeldingen genoeg zeggen?

Het deed mij meteen denken aan mijn lessen als invaldocent communicatie op het CIBAP. Eén van de opdrachten was om een ware verhalenverteller te worden: maak gebruik van beeldende werkwoorden (niet zijn of hebben, maar actievere werkwoorden), kleuren (poepbruin, Jumbogeel en Netflixrood) en synoniemen. Met uiteindelijk de bedoeling om beeldend te kunnen vertellen.

Ik las deze week wat meer over kleur en psychologie. En of het toeval is of niet, het gaat over bananen. De titel van mijn vorige blog.

We denken dus vaak dat we rationeel handelen, maar het voorbeeld van bananenkweker Dole laat heel wat anders zien. Uitvoerig onderzoek toonde aan dat bananen met de Pantone kleur 12-0752 (ook wel Buttercup genoemd) het snelst in de winkelwagen belandden. Consumenten vinden deze tint geel visueel het aantrekkelijkst.
De kleur Buttercup impliceert namelijk het beste een rijpe en verse banaan. Bananen die de wat warmere geeltint Vibrant Yellow dragen, worden een stuk minder aantrekkelijk gevonden en dus minder verkocht.
Dole heeft zijn hele kweek- en distributieproces er zo op ingericht dat alleen bananen met de ultieme kleur geel in het schap van jouw winkel liggen. Om zo met kleurenpsychologie de meeste verkopen te realiseren. Op de laagste prijs hoeft Dole dan ook niet te concurreren!


Het gevaar bestaat dat je dit rationeel gaat verklaren. Want waarom is geel zo’n populaire kleur? We denken bij geel aan warmte, zon en vrolijkheid en misschien aan de gele Jumbo vrachtwagens. Als ik google en op zoek ga naar de kleurenpsychologie van geel, dan kom ik uit op dat geel gelinkt wordt aan energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk. ‘Die kleur stemt vrolijk en positief. Geel geeft focus en doelgerichtheid. Door de stimulatie van het brein staat de kleur voor kennis, wijsheid en volwassenheid, maar ook voor creativiteit en fantasie.’ (Bron: beeldbalie.nl)

Daar word je toch blij van? Dat wil je toch? Oh nee, wacht. Geel heeft ook zo zijn negatieve associaties. Denk bijvoorbeeld aan jaloezie, onbetrouwbaarheid, verraad en lafheid. Verblijven in een overwegend gele ruimte maakt onrustig en je verliest er snel je geduld.

Tja, zo lust ik er nog wel eentje (niet per se een Dole banaan). Dan maar even de vertaling naar mijn eigen bedrijf Mediabureau MEER en de huiskleuren rood, zwart en wit.

Rood staat voor dynamiek en risicobereidheid en past uitstekend bij avontuurlijke merken als Red Bull of GoPro. Nou dat wil ik met Mediabureau MEER ook! Rood is dan ook een zeer fysieke kleur die de hartslag versnelt en urgentie aanduidt. Rood staat voor energie, moed, kracht, opwinding en warmte. Doordat rood de eigenschap heeft dichterbij te lijken dan de kleur daadwerkelijk is, weet deze kleur onze aandacht te grijpen (dat vind ik dan weer een onbegrijpelijke zin).

Bovendien heeft rood een fysiek effect: het verhoogt onze hartslag waardoor de tijd sneller lijkt te gaan. Hierdoor worden we gestimuleerd om sneller actie te ondernemen. Het doet mij meteen denken aan een stier en de kleur rood. Wat overigens een fabel is, want stieren zien helemaal geen kleuren, alleen licht of donker.

Zwart is een krachtige kleur en staat voor wijsheid en efficiëntie. Bovendien heeft zwart associaties met veiligheid en aantrekkingskracht. Zwart is een combinatie van alle kleuren. Het is een kleur die helderheid en veiligheid communiceert. Ook is zwart een kleur die gevoelens van energie en ernst met zich meebrengt.

Wit is een kleur die staat voor hygiëne, helderheid, zuiverheid en eenvoud. Ook wordt wit geassocieerd met verfijning en efficiëntie. Wit zorgt bovendien voor een verhoogde perceptie van ruimte. Wit kan er dan ook voor zorgen dat je website er fris en verzorgd uitziet.

En over dat laatste wil ik het hebben, want wit, zwart en rood zijn dus ook de drie kleuren van mijn website www.mediabureaumeer.nl. Uiteraard een bewuste keuze. Ik wil heel graag een verzorgde en eenvoudige website. Je wilt meteen weten wat je kunt krijgen en halen bij mij. Niet te veel tekst, maar weinig menuknoppen en veel witruimtes. Vandaar het witte.

De link met zwart, is nu ook weer helderheid, maar ook wijsheid en efficiëntie. Zo wil ik ook werken: met kennis van zaken, klanten adviseren, op weg helpen en klussen klaren. Het liefst zo efficiënt mogelijk, weten waar je wanneer aan toe bent (procescommunicatie!) en geen verrassingen. Laat staan onverwachte.

Tenslotte rood. Rood is actie, er moet wel wat gebeuren, dus ook op de website. Dat betekent twee keer per week een blog, zodat de website nieuw bloed krijgt. De link met urgentie snap ik en leg ik voor mezelf uit, dat er iedere dag wel iets interessants is om te schrijven. Vandaar ook dat het nog steeds lukt om elke dinsdag en vrijdag een blog te maken en te publiceren, al bijna drie jaar.

Of je je nu groen of geel ergert aan bepaalde kleuren, wit wegtrekt, rode vlekken in je nek krijgt of zwart voor ogen ziet, denk daarom goed na over je kleurgebruik en het effect dat je met kleuren wilt bereiken als het gaat om je doelgroep. Maar omdat er zo ontzettend veel associaties zijn, voors en tegens en plussen en minnen, is één ding belangrijk: beken kleur met je merk, maar wel jouw eigen kleur.

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf twaalf in cijfers: