Blog 226 - 19 juni 2020
Een blogblokkade. Wat nu?
Ik heb in de kast een map liggen met wat krantenknipsels. Die bewaar ik, omdat ik ze interessant vind of er ooit nog wat mee wil doen. Ze zijn tevens een soort reddingsboei voor het schrijven van mijn twee keer in de weekblog. Eigenlijk wil je er niet aan als blogger. Dat je geen onderwerp of invalshoek hebt en echt even niet weet waarover je schrijven moet.
In ieder geval niet weer over corona en de communicatie. We zijn er anderhalfmaal klaar mee. Ook niet over de ondertitelaar van NPO 1 die tikte dat Lucie Horsch (ik had nog nooit van haar gehoord) te snel praatte en haar daarom een k..wijf noemde. Letterlijk. De mediablunder bleef niet zonder gevolgen, maar om het nou andermaal te gaan hebben over social mediauitglijders… Moet ik schrijven over Ajax en hun supergeslaagde PR strategie rondom het nieuwe uitshirt en de rol van de studentenvereniging Forward? Een paar biertjes, een aantal shirtjes en een persoonlijke brief van Ajax directeur Edwin van der Sar deden wonderen. Ajax blij, studenten ook, kortom iedereen blij.
Nee ik besteedde aan bovenstaande al wat aandacht op mijn social mediakanalen. Waarover moet mijn blog dan wel gaan?
Bastiaan Vercouteren is een erkende blogger. Hij timmert met zijn Blogkracht behoorlijk aan de weg. Eens even kijken of hij nog een soort van eye-opener heeft. Nou niet dus, want hij heeft het over slapen. “Weet je dat slaap een enorm krachtig instrument is? Het helpt je om alle informatie van de vorige dag te verwerken en te ordenen. Ik gebruik slaap dan ook vaak om mijn blogs te ordenen. Zodat ik mijn blogs sneller en beter kan schrijven. Ik zal je uitleggen wat ik bedoel.”
“Voordat ik een blog ga schrijven, zet ik altijd eerst de belangrijkste punten op papier die ik wil bespreken. Dat is zelden het moment dat ik ze uitwerk. Ik slaap daar letterlijk vaak eerst een nachtje over, zodat deze punten beter verwerkt worden in mijn brein en eventueel aangevuld met informatie die ik op dat moment niet bewust kon bedenken.”
Mwah, ik weet niet of dat voor mij werkt. Ik ben allereerst een korte en matige slaper en dan moet ik ook nog mijn blogs ordenen, ten tweede punten van tevoren opschrijven op papier doe ik nooit. Ik begin gewoon. Ik bewaar online weleens wat, of schrijf in mijn mobiel een onderwerp op, maar verder… En ik wil in de ochtend mijn blog al af hebben, dus dat wordt wat lastig. Ik schrijf al mijn blogs laat op de avond.
Dan toch mijn mapje er maar eens bijpakken. De televisietoespraak van Mark Rutte zit erin. Die van 16 maart. Toen we alert moesten zijn en dat we op elkaar moesten letten. Het is een artikel met de integrale toespraak. De analyses kwamen later, maar het was het begin van de stijgende populariteit van Rutte. Er werden zelfs hele blogs aan gewijd…
Ik zie dat ik in het mapje meerdere toespraken bewaard heb. Die van oud-president Barrack Obama in 2012, zijn overwinningsspeech. Twee hele pagina’s in de Volkskrant. Over de opbouw, zijn woordkeuzes, over strategische herhalingen, over nuances, persoonlijke verhalen, hoe de lezers aan te spreken en van val de tegenstander niet steeds aan, maar geef ‘m ook een keer gelijk, dan kom je zelf veel redelijker over. Maar vooral het gebruik van diverse stijlmiddelen. Soms eenvoudig zoals tegenstellingen, opsommingen en de climax. Maar ook de cirkeltechniek, een anafoor of de amplificatie. Bij dat laatste haal je alles uit de kast om je boodschap te versterken. Je zet iets niet kort en krachtig neer, maar je melkt het uit. Door te herhalen, aan te zetten, uit te wijden en een contrast te creëren.
Dan valt die andere speech die ik bewaard heb, behoorlijk tegen. Het was ook een overwinningsspeech, maar ditmaal van Thierry Baudet, na zijn winst tijdens de Tweede Kamerverkiezing van vorig jaar maart. Over Minerva’s uil, boreaal en de wedergeboorte. We weten het allemaal nog, maar om nou te zeggen dat de speech ons is bevallen… Nee. Veel termen waren onbekend, naast boreaal, waren dat onder meer oikofobie en metafuysisch. Bovendien bevatte Baudets rede een aantal feitelijke onjuistheden. En om nog meer contrast aan te brengen met die van Obama: er staan meerdere Trumpiaanse redeneringen in.
Ik bekijk mijn map nog even verder en heb een artikel van Rick Pastoor, manager van Blendle onder ogen. Naar eigen zeggen en in zijn ideale wereld spijkert hij zijn agenda volkomen dicht, is daar heel gelukkig mee en raadt het in een boek iedereen aan. “Het enige waarover je zeggenschap hebt, is je tijd. En meer structuur en slimmer met je tijd omgaan, levert ook vrijheid op.”
Eén en al planning dus. Maar ook organisatie, controle, discipline, structuur, overzicht, plan, beraming, ordinantie (over een niet alledaags woord gesproken), raamwerk, geraamte, voorbereiding, rust, inzicht, duidelijkheid, flexibiliteit, regelmaat, tijdsindeling en dan vergeet ik vast nog wel wat woorden die hiermee van doen hebben. In het artikel staan ook nog begrippen als slagvaardiger, efficiënter en slimmer gaan werken. Het spreek mij echt enorm aan.
En dan heb ik ineens mijn meest favoriete en bewaarde krantenartikel in handen: de oplossing van de citatenprijsvraag 2014 uit Trouw. Ik ben geen trouw(e) lezer, maar dit heb ik wel bewaard. Er staan 100 citaten in en de prijsvraag was wie bezigde één van die citaten. Ik houd het even bij het voetbal. “Ik ben goed, omdat ik op de Paus lijk”, aldus Silvio Berlusconi en zijn favoriete pupil Marco van Basten zei ooit: “Of je gaat ander werk doen of je gaat je werk anders doen.” En wat te denken van Luis Suarez: “Bijten is onschuldig.”
Toch sluit ik graag af met een citaat van Johan Cruijff. Hij zei ooit en ik betrek het maar op het bloggen, wat nog steeds ontzettend leuk is om te doen: “Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik houd.”