Blog 309 – 9 april 2021
Hoe kan ik helpen met Mediabureau MEER?
How can I help? Iedere medewerker van het New Yorker ziekenhuis New Amsterdam, kent dat ene zinnetje uit zijn hoofd en gebruikt het als openingszin. Bedacht door Max Goodwin, de medisch directeur. Iedere Netflix aflevering weer. En ook ik moet toegeven dat ik het niet uit mijn kop krijg. Hoe kan ik helpen?
Wordt u al geholpen? Tegenwoordig een SBS-programma van Mr. Frank Visser, maar ook de doldwaze Engelse comedy van weleer. Lachen geblazen, maar wanneer werd je nu voor het laatst echt geholpen? Ben je onlangs nog supertevreden geweest over een bedrijf dat de spreekwoordelijke kosten noch moeite heeft gespaard en dat allemaal alleen voor jou? Of wanneer had je het idee dat een ander ontzettend veel moeite voor je gedaan heeft, al dan niet onverwacht? Heb jezelf eigenlijk wel eens alles opzijgezet om die ene klant, collega of wie dan ook, daadwerkelijk te helpen? Of verging je het lachen juist?
Eerst even terug naar bijna drie jaar geleden. Wijlen Simon Carmiggelt zei ooit: “Het leuke van het vak schrijven is dat je het nooit leert.” Klopt, mede daarom begon ik op 1 mei 2018 lekker voor mezelf. Ik vond de dag van de arbeid wel een mooi haakje. Op mijn LinkedIn-pagina schreef ik om mijn bestaan nader te omschrijven: “Geef mij werk dat bij mij past en ik hoef nooit meer te werken.” Een citaat van de Chinese filosoof Confucius. Hij deed deze uitspraak zo’n 2500 jaar geleden. Dank daarvoor.
Mijn allereerste blog dat ik die dag schreef – het was een dinsdag dus een vaste blogdag – had de titel Meer en ging over het gelijknamige nummer van het bandje Grof Geschut. En als laatste over MEER. Meer staat voor Media Expert Erik Riemens. De naam was er al, de afkorting kwam van de receptioniste van GGD GHOR Nederland. Andermaal dank Loes voor je hulp!
Zeker in het begin van Mediabureau MEER kreeg ik weleens de vraag waarom ik gekozen had voor de benaming mediabureau. Hoezo een mediabureau? Je bent toch alleen? Dan ben je toch geen bureau? Ik ben tekstschrijver, die zich bezighoudt met het schrijven en redigeren van allerlei teksten. Webteksten, social mediaberichten en andere mobiele teksten. Daarnaast interviews, nieuwsberichten, human interest- en achtergrondverhalen.
Kortom eigenlijk alles, online en offline, maar vooral over sport (zo is vandaag mijn interview met schaatslegende Evert van Benthem te lezen in de krant. Over onder andere zijn verkeerde stempelkaart tijdens zijn eerste Elfstedentochtwinst en gewonnen sportbekers die hij weggeeft aan Canadese kids die ijshockeyen).
Maar ik wil juist meer zijn dan alleen maar een tekstschrijver. Anders. Dat heeft alles te maken met dat ik naast het schrijven van teksten, media zo boeiend vind. Mijn afweging was dus hoe ik kan ik mezelf zo kan positioneren dat klanten zien dat ik meer dan alleen maar teksten schrijf? Door Mediabureau voor MEER te zetten. In mijn ogen is een mediabureau een organisatie die zich bezighoudt met wat ik media-organisatie heb genoemd.
Wat doen ondernemingen, verenigingen en andere organisaties eigenlijk met media? Hoe verlopen hun media-optredens? Wat doen ze om media-aandacht te krijgen, bijvoorbeeld door hun inzet van social media? Maar ook, waarom doen sommige bedrijven of clubs helemaal niks met media?
Oftewel, hoe kan ik daarbij helpen? Ik kan voor diezelfde ondernemingen en verenigingen, de hele media-organisatie verzorgen. Dat verdeel ik in drie onderdelen en die vormen mijn meerwaarde ten opzichte van alleen maar een tekstschrijver.
Ik draag het verhaal best vaak uit. Wat uitvoeriger in een één op één gesprek, heel summier tijdens een pitch of netwerkgesprek. Ik zie veel instemmend geknik, begrip en vooral herkenbaarheid. Mensen snappen wat ik zeg, zien de meerwaarde er wel van in, maar dan? Ik probeer een soort van urgentie te bewerkstelligen, een handelingsperspectief aan te reiken, maar dat is en blijft lastig. Zo eerlijk ben ik dan ook wel. Dus ik vraag om een beetje hulp. Om mijn verhaal verder uit te dragen.
Waar gaat het mij nu om? Dat is antwoord op de volgende vraag: wat doen bedrijven, organisaties, instellingen en verenigingen om in de (social) media te komen? Gebeurt dat adhoc? Of is er een heus mediabeleid, dat bestaat uit een actieve (social) mediabenadering, woordvoerderslijn en andere media-afspraken. Denk aan relatiebeheer met de media (is het ‘helppppp een journalistttttttt’ of ‘help een journalist’), een uitvoerig mediabestand opbouwen en webcare. En wanneer er sprake is van negatieve media-aandacht, is er dan één en ander geregeld? Doen we dan maar wat of hebben we juist hulp nodig?
Ik richt mij echt alleen op het MKB, want zij kunnen die hulp volgens mij heel goed gebruiken. Niet op de grote organisaties met eigenhandige communicatie-afdelingen. Ik ben ervoor die bedrijven waarbij de communicatie niet echt belegd is, maar veelal bij de directie is ondergebracht, die er geen tijd voor heeft om er echt iets actiefs mee te doen, weinig geld beschikbaar stelt en vooral hulp nodig heeft, omdat de kennis en kunde er niet. Juist daarom wil ik die ondernemingen helpen met een actieve algemene mediabenadering.
Terug naar mijn algemene hulpaanbod, namens Mediabureau MEER.
Inderdaad, how can I help?