Blog 192 – 25 februari 2020
Wie weet waarom we carnaval vieren?
Het Coronavirus neemt mondiale vormen aan. Storm Dennis bleek afgelopen weekend een broertje te hebben, omdat het aantal schademeldingen net zo hoog was als een week geleden. En Baudet en Buitenhof botsen tot in de rechtbank. Zomaar drie nieuwsitems begin deze week. Maar RTV Oost, mijn favoriete nieuwszender, de omroep van de nieuwsjagers, van de opzienbarende onthullingen en waar ze de nieuwsprimeurs niet meer aan elkaar kunnen rijgen of stapelen, komt met dit:
Carnavalsvereniging de Papasleef’n uit Geesteren verdeelt het prijzengeld van de optocht onder de deelnemers. De optocht werd gisteren afgelast vanwege het weer.
Onlangs heb ik een nieuwe mobiel aangeschaft. Hoewel ik alles via Google opgeslagen heb en dus geen noodkreet hoef uit te sturen dat ik al mijn telefonische contacten, foto’s en agenda-items kwijt ben, had ik buiten de RTV Oost app gerekend. De meldingen van nieuws stonden nog aan. Blijkbaar. Dus breaking nieuws, maar dan op zijn Twents euh op zijn Overijssels.
Je verwacht dan nieuws over het opstappen van een burgemeester die gerotzooid heeft, de eerste Corona viruspatiënt in de provincie (Even een wist-u-datje; de eerste patiënt die de Mexicaanse Griep had kwam uit het werkgebied van GGD IJsselland) of dat FC Twente in één klap schuldenvrij is of juist alsnog echt gestraft wordt voor jarenlang wanbeleid. Zoiets dus.
Zondag ging twee keer het RTV Oost nieuwsalarm af. Breaking, breaking dus. Het eerste nieuwsitem was dat de carnavalsoptocht in Oldenzaal was afgelast. Vanwege het extreme slechte weer. Voordat je het weet waait een decorstuk het publiek in, valt de plaatselijke prins hoog en droog van de praalwagen of verregent de hele santenkraam. Gevolgd door nog een bericht. En wat voor een. Eerst stond de optocht in Raalte figuurlijk op losse schroeven, gevolgd door het treurige nieuwsfeit dat de optocht toch werd afgelast. Verdriet in veelvoud.
Terug naar het RTV Oost bericht over de carnavalsvereniging Papasleef’n. "Vele maanden hebben ze zich voorbereid op wat voor hun de dag van het jaar moest worden, de teleurstelling is dan ook groot. Maar waar teleurstelling is zijn vooral geluiden van begrip, iets wat de Papsleef'n steunt in hun beslissing", laat de vereniging weten.
Omdat de carnavalsverenigingen veel tijd en geld in hun creaties hebben gestoken, besloot de carnavalsvereniging de totale prijzenpot evenredig te verdelen onder de grote en kleine wagens.
Wat is de nieuwswaarde van dit? Wie weet dat? Wie bepaalt dat? Het was pas nieuws geweest als het prijzengeld verdwenen was in de zak van de penningmeester. Of dat het geld helemaal niet eerlijk verdeeld was en de eigenaren van de kleine wagens boos uit de Papasleef’n waren gestapt en een eigen carnavalsvereniging waren begonnen. De Mamasleef’n van mijn part.
Mijn gedachten dwalen in zo’n geval af naar de redactievergadering bij RTV Oost op de maandagmorgen. Al hoewel? Heeft het gros van de redactie niet vrij, juist vanwege het carnaval? Is er wel een vergadering? Of bemant één redactielid het hele redactielokaal en bepaalt hij of zij helemaal zelf wat het nieuws moet worden? In dit geval gewoon carnavalsnieuws. Altijd goed.
Dat carnaval enorm belangrijk is voor RTV Oost, blijkt wel uit de indeling van de website. Daar staat een apart kopje carnaval op met tal van carnavalsnieuwtjes en als je onder het kopje Platforms kijkt, kom je nog een keer carnaval tegen. Tussen Verkiezingsprogramma van Overijssel en Roze Golf in.
Verantwoordelijk hiervoor is Henk Jan Karsten. Hij is sinds 1 april 2018 de hoofdredacteur van RTV Oost. Zijn opdracht luidde: leidinggeven aan de vernieuwing van de redactie en de redactievoering. Die is volgens de omroep noodzakelijk om een volgende stap te kunnen zetten naar een mediabedrijf dat zich sterk wil profileren op apps, website en sociale media. Als docent, onderzoeker en teamleider van de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim in Zwolle heeft Karsten juist op dit punt expertise opgebouwd.
En dat brengt mij in mijn huidige woonplaats Zwolle, voor nu even omgeturnd tot Sassendonk, inclusief Prins Tjakka I, oftewel Emiel Ratelband. Een crimineel als carnavalsopperhoofd. Het kan blijkbaar. Uiteraard besteedde RTV Oost veel aandacht aan de optocht die zaterdag werd gehouden in de binnenstad. Ik zag een flard voorbijkomen, want er de optocht kwam in het weerbericht van het RTL Nieuws.
Het zag er intens treurig uit en dan bedoel ik niet alleen het weer. Verkleedde en verregende carnavalsvierders die een toilet voortduwden, wat ze af en toe doorspoelden. Dat leek mij met de vele regen niet noodzakelijk, maar het zal wel bij de act horen. De ene carnavalsvierder had zich gehuld in een poncho, de verdwaalde voorbijganger (of was het publiek?) ook of was weggedoken onder een paraplu. En maar doen alsof het geslaagd was. Zo wil je als Zwolle toch geen landelijk nieuws zijn?
Het grote probleem van carnaval is dat het maar niet afkomt van het predicaat dom zuipfeest (hele bericht even lezen, dan snap je waarom), waar niemand iets van begrijpt. En waarom zijn er allerlei aanpassingen die iedereen raken? Verkeersafsluitingen, geen voetbalprogramma en het hele openbare leven ligt plat in de helft van ons land. Wat is nu de essentie van het festijn? Waarom wordt het überhaupt gevierd?
Voor mij is dat totaal onduidelijk. Sterker nog, voor iedereen denk ik. De Zwarte Piet discussie komt erbij, een beladen thema als antisemitisme wordt opgevoerd en berichten over alcohol en ziekenhuisopname zoals dit, bevestigen alleen maar het bestaande beeld.
Beste carnavalsvierders, jullie mogen het mij nog een keer nuchter uitleggen en nee dank voor de uitnodiging, om het een keer te beleven en mee te gaan. En oh ja, er was één goed nieuwsbericht over carnaval. Dat kwam van Onze Taal. Op Twitter.
'Ben je al uitgecarnavald?' Als je 'uit' combineert met een voltooid deelwoord om het einde van de handeling uit te drukken, schrijf je dat als één woord. 'Gecarnavald' is het voltooid deelwoord van 'carnavallen'.
Toch nog wat geleerd.