Eekhoorn

Blog 160 - 1 november 2019

Kartrekkers gezocht!

Naast het geschreven woord, online en offline, hebben we natuurlijk ook nog zoiets als radio en televisie. In mijn school voor journalistiek tijd had je vier keuzes: geschreven pers, radio, televisie en voorlichting. Ik koos uiteindelijk voor het eerste, al boeide en boeit radio mij ook wel.

Alleen, ik heb absoluut geen radiostem en op de één of andere manier is dat voor mij doorslaggevend. Een mooie stem heb je of heb je niet. Daar valt (soort van letterlijk) wat aan te accentueren, maar meer ook niet. Het werd dus geschreven pers en dat zal het ook wel blijven. Maar iets met radio en dan op lokaal niveau; het lijkt mij nog steeds wel wat. In Zwolle kan dat blijkbaar niet. In de negentiende stad van het land, lukt het maar niet om een fatsoenlijke omroep in de benen te hebben en te houden. Je hebt RTV Zwolle FM en RTV Focus. De laatste doet ook aan televisie, al moet je het journalistieke kaliber niet in de kwaliteit zoeken. Een uitzondering daargelaten, maar het is veelal tenenkrommende televisie met lange items, halfbakken vragen en onbegrijpelijke onderwerpen.

Maar goed, die omroep doet tenminste iets. Nou ja, bereikbaar zijn is nog wel een deksel dingetje. De Stentor berichtte donderdag over Focus voorzitter Paul Oosterbaan die al wekenlang onbereikbaar is voor een reactie. Voor een nieuwsmedium is dat op zijn zachts gezegd best bijzonder.
Het ging in de krant en zeker ook in het verleden over samenwerking. Al was die discussie secundair. Primair ging het erom of Zwolle een goede lokale omroep kan hebben. Je zult denken van ja. Regionale omroep RTV Oost heeft dan weliswaar een studio in Zwolle, maar de omroep heeft de bijnaam Omroep Twente, richt zich voornamelijk op de oostelijk helft van de provincie en bedient bepaald niet heel Overijssel. De Kop en Salland komen er al helemaal bekaaid van af.

Maar of we daar in Zwolle rouwig om moeten zijn? De nieuwsselectie van RTV Oost is soms nogal kneuterig en sporadisch op het infantiele af. Over eekhoorns die spontaan uit bomen vallen (Ja en hoe zit dat dan in Zwolle??) Of deze over een openbare fietspomp, die mag er ook zijn. En wat te denken van breaking news over mijn meest favoriete dier: de kat. Die ging zomaar op pad met de trein en dat op drie poten.

Kortom, RTV Oost kan ons in Zwolle maar amper bekoren. Ze zijn er niet wanneer ze er moeten zijn en het nieuws is ook niet altijd het nieuws wat je wilt horen. Vroeger keek of luisterde ik steevast naar een sportprogramma met beelden van wat amateurvoetbalwedstrijdjes, deed ik nog weleens mee met een voetbalquizje op TV Oost of viel ik in slaap na het kijken naar De Bijrijder. En dat bedoel ik positief.

Tegenwoordig kijk of luister ik nooit. Juist daarom hoop je, verwacht je dat er in Zwolle een sterke en daadkrachtige lokale omroep is. Die dat gat opvult. Met echt nieuws, snel gebracht want het is radio en af en toe goede televisie-items. Veel verenigingsnieuws, mooie reportages, nieuws uit het stadhuis, het rijke sportleven in de stad en volop verslaglegging van diverse evenementen. Gemaakt door nazaten van de school van de journalistiek die het ene na het andere talent aflevert.

Maar in plaats daarvan, is er veel gebakkelei en gebeurt er weinig. Al vijf jaar lang. De ene omroep wil samen met de ander, wat de ander dan weer niet of nog steeds niet wil. Die ene omroep heeft de zaken niet op orde, de ander vindt van wel. De Zwolse politiek is het gekrakeel zatter dan zat, maar kan niet veel doen in verband met de onafhankelijke positie die een lokale omroep in de wet inneemt en dwingen tot samenwerking is ook lastig. Dat wordt dus weer een gevecht en getouwtrek om de licentie.

Wat moet er wel gebeuren? Volgens mij wordt het tijd dat Zwolse coryfeeën zich ermee gaan bemoeien. Ik interviewde deze week een ondernemer. Een vraaggesprek bedoeld voor zijn website. Hij werkt in de hotelbranche en zei dat er in heel veel steden een roep is om hotels, maar dat niemand die woorden in daden omzet. Hij bombardeerde zichzelf tot kartrekker.

En kartrekkers hebben we ook nodig om in Zwolle nu eindelijk een volwaardige lokale omroep te krijgen en te houden. Personen of instanties. Klik alleen even op deze link en je ziet niet alleen bekende Zwollenaren, maar ook hoeveel er een link hebben met radio, televisie en nieuws. En als ik kijk naar bijvoorbeeld de sport, dan moet het toch mogelijk zijn om een soort van Zwolse Langs de Lijn te introduceren? 

Met duo presentatie in de studio, met live verslaggevers op het veld, in de zaal of waar dan ook. Met een prominente gast à la De Perstribune (ook de titel van de krant die ik op de school voor journalistiek moest maken, maar dit geheel terzijde), een sportreportage over een niet-alledaagse sport (zo heeft Zwolle een Frisbeevereniging alias The Bluefingers, een Cricketclub en met The Blue Wings een heuse ijshockeyvereniging) en met een vaste sportcolumnist. Kortom, daar is echt wel wat van te maken. Is Sportservice Zwolle als verlengstuk van de gemeente, geen goede kartrekker?

En zo geldt dat ook voor ander nieuws. Een politiek café, nieuws uit de vele wijken en wat te denken van de Zwolse economie, nog steeds één van de meest florerende in ons land? Ik geloof erin dat als een aantal slimme koppen aangevuld wordt met bekende koppen, het best wel wat kan worden met de LOZ: Lokale Omroep Zwolle. Eén gezonde, goede en toekomstbestendige lokale omroep moet toch kunnen in een stad met meer dan 125.000 inwoners?

Wie is of wordt de Wizard of OZ (Omroep Zwolle)?

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: