Meermaals-70


30 november 2022

Deze week kreeg ik een mail. Een reactie op een door mij gehouden interview. Dat kan hè. Twee suggesties, waarvan een inhoudelijke. Ik vond het een nette score. Normaal handel ik dat subiet af, maar nu stond ik niet meteen in de actiestand. Het was namelijk een reactie op een artikel uit mei. Uit 2022 zeg ik er maar even bij. Dit jaar dus.

Oké, oké, oké, zo snel als ik meestal mail of iets terugstuur. Dat hoeft nu ook weer niet, maar een half jaar na dato met een stalen en serieus gezicht een reactie mailen, daar vind ik dus wel wat van. Het zette mij ook weer aan het denken [...]

lees verder →


Meermaals-69


23 november 2022

Hoe gek ben jij met Louis van Gaal?

Voor wie het nog niet weet. Of zijn principes nog even volhoudt totdat we verder zijn in het toernooi en nu dus nog niet kijkt: het WK 2022 in Qatar is begonnen. En dat betekent naast trommels op de tribune – nog altijd tig keer beter dan die hoempapa muziek van Kleintje Pils, Groot Bier of hoe die vaderlandse culturele dwaasheid ook mag heten – ook de persconferenties van bondscoach Louis van Gaal. En daar moeten we maar wat blij mee zijn. Niet om zijn dramatische taalgevoel, gruwelijke uitspraak en verzinnen van uitdrukkingen die nog [...]

lees verder →


Meermaals-68


16 november 2022

Voetbal, de belangrijkste bijzaak van de dood

Vorige week had ik een mini-interview met de spits van CSV’28. Voor de rubriek de Salverda Topscorers Trofee in De Swollenaer. Voor die krant vul ik de sportpagina’s iedere week zo trouw mogelijk. In diezelfde week werd diezelfde club geconfronteerd met onmiskenbaar leed, dat alle gescoorde doelpunten, een balletje binnenkant paal en wel of geen prijs, meteen degradeerde tot iets totaal onbeduidends.

Een moeder van drie hele jonge voetballende kinderen van CSV’28 was het weekend daarvoor omgebracht op haar werk. In Balkburg [...]

lees verder →


Meermaals-67


09 november 2022

Koop eens een communicatieprofessional

Wat hebben de hond van FC Groningen speler Abraham en de arbitragezaak tussen technisch manager Mike Willems en PEC Zwolle met elkaar gemeen? Op dat antwoord mag je tijdens deze MEERMAALS even kauwen, al is dat misschien niet de goede benaming.
Hoe dan ook, ik maak graag mijn punt en dat is dat het betaald voetbal het helemaal verkeerd doet. Niet of de backs hoog moeten staan, of het lukt om de bal überhaupt drie keer naar dezelfde kleur te spelen of dat je aantreedt met de punt naar achteren of toch met een tien moet spelen?

Louter [...]

lees verder →


Meermaals-66


02 november 2022

Wat herinner jij je nog van de laatste Elfstedentocht?

Even een vraagje. Zet de elf steden van de Elfstedentocht in de juiste volgorde. Tussen het nadenken over het antwoord én het überhaupt oplepelen van die elf steden, kan ik mooi schrijven dat het mij deugd doet. Vorige week werd namelijk bekend dat de Elfstedentocht voor de Nederlander nog altijd het meest geliefde sportevenement is.  Dat geluid kwam niet uit alleen maar Friesland, maar was de conclusie uit het recente Sportsector Merkenonderzoek. Dat wordt sinds 2010 uitgevoerd en al die jaren zijn 54.000 respondenten [...]

lees verder →


Meermaals-65


26 oktober 2022

Hoe los je het tekort aan vrijwilligers op?

Een paar dagen geleden kopte De Volkskrant dat er steeds minder vrijwilligers in Nederland zijn. Vooral op scholen. Die dalende lijn kan moeiteloos doorgetrokken worden naar de sportverenigingen. Want daar is het veelal kommer, kwel, sores en slameur (dat laatste mooie woord kende ik helemaal niet, maar staat synoniem voor last en zorg).

Komt -ie. Activiteiten die niet door kunnen gaan, de lasten die immer weer op dezelfde schouders rusten (over woorden gesproken, rusten is in deze context eigenlijk een heel gek woord) en zo kan u, [...]

lees verder →


Meermaals-64


19 oktober 2022

Ben jij van sproetje of transploft?

Voordat je verder leest, is het goed om met deze video terug te gaan in de tijd. Duurt nog geen minuutje en het eerste dat je waarschijnlijk glimlachend denkt is, ‘oh ja, weet ik nog.’ KPN, goeiemoggel, ik roggel het wiel en vijf kiklo inktvip. Drie dingen. De reclame is 15 jaar oud, won de Gouden Loeki en werd opgenomen bij viskraam Vis van Kaatje in IJmuiden. Maar waar mij het omgaat is de zin ‘ik heb een sproetje’, oftewel een spoedklus.

Rammetjevol

Tja, wat is spoed? Is spoed prompt alles uit je handen laten vallen en subiet (ik blijf [...]

lees verder →


Meermaals-63


12 oktober 2022

Vuilnisman, mag deze zak ook mee?

‘Dopje blijft voortaan aan flesjes Coca-Cola zitten.’ Het was dinsdag niet de opening van de krant, maar het stond wat weggemoffeld op pagina 6. De actie is een bijdrage aan het verminderen van zwerfvuil en het verbeteren van het milieu. Ik drink amper cola en als ik cola drink, dan is het Pepsi cola, maar dat doet er niet toe. Ik vind het wel een mooie geste, klein, maar fijn. Dat wordt onderstreept door Karlijn in ’t Veld, country director (?) bij Coca Cola.

Na het lezen van haar marketingpraat in de krant, las ik ook deze zin: [...]

lees verder →


Meermaals-62


5 oktober 2022

Wat trek jij af als het gaat om relatiegeschenken?

Ik heb het gewoon gedaan hoor. Met een paar klikken besteld. Zo simpel als wat. De metalen Alpha Soft Touch Pen met Stylus. Over de wauwfactor gesproken. Ik kan niet wachten en bereid mij voor op de dag dat de deurbel klinkt. Kortom, ik kijk ernaar uit. Om ze te ontvangen, te bekijken en uit te delen.

Deze Meermaals gaat dus over een pen. Een simpele pen als relatiegeschenk, gadget of give away. Over dat verschil zometeen meer. Ik heb de gedachte van ‘beetje jammer van mijn geld’ opzijgeschoven en ingewisseld voor ‘de zaken [...]

lees verder →


Meermaals-61


28 september 2022

Schrijf het met woorden

Je ziet het steeds minder. Of moet ik zeggen, je leest het steeds minder. En dat is ontzettend jammer. Wanneer heb jij voor het laatst een persoonlijke brief gekregen? Eentje die echt alleen voor jou bestemd was?

Het was zeker niet mijn moeilijkste klus en ook niet de best betaalde. De leukste? Dat komt meer in de richting. En wat zeker zo was, hij zat vooraan in de ordeportefeuille van Mediabureau MEER, want het was ergens in 2018.

Aandrijftechniek

Een persoonlijke brief schrijven voor een directeur van een klein bedrijf in de aandrijftechniek [...]

lees verder →


Meermaals-60


21 september 2022

Hoe is jouw kinderhand gevuld?

Verslagen schrijven. Ach, wie is er niet groot mee geworden? Als blaagje schreef ik in de schoolkrant van de protestante basisschool De Morgenster in Wierden al een verslag van een schoolreisje naar de Posbank in Arnhem. Al staat mij behalve dat niets meer bij van de inhoud.

In het clubblad van SVZW, uit hetzelfde Twentse dorp weet ik nog dat we in de F’jes een 1-3 achterstand tegen DES Nijverdal ombogen en wonnen met 4-3. De zelf gefabriceerde zinsnede ‘het leek een nederlaag te worden, maar dat pakte heel anders uit’, is mij onverklaarbaar [...]

lees verder →


Meermaals-59


14 september 2022

Naar welke dag kijk jij eigenlijk uit?

Ik was er weer eens door getriggerd. De dag van. Je hebt van die dagen hè. Het komt vast door vrijdag 9 september, de dag van de scheiding. Ach, laat ik maar niets schrijven over deze feestdag. De dag van. Bijna iedere dag is er wel wat. En dat heeft natuurlijk een reden.

Inhakers. Kapstok. Timing. Je kunt jouw verhaal zo maar de wijde wereld insturen. Letterlijk op een gegeven moment. Maar is het niet beter om dat te doen, juist wanneer er extra aandacht voor het onderwerp is? Dan val je op, beklijft je boodschap beter en boek je [...]

lees verder →


Meermaals-58


07 september 2022

Wat interesseert mij het nou?

“Lang heb ik getwijfeld of ik dit persoonlijke bericht op LinkedIn moet plaatsen. Besloten om het ook gewoon niet te doen. #ikworderzomoevan #altijdhetzelfde.” Deze post kwam ruim een week geleden voorbij op LinkedIn. Ik klapte online mijn handen stuk. En ik was blijkbaar niet alleen, want de schrijver – ene Tom Spierings – kreeg zo’n 4500 likes. Die duimpjes zijn steunbetuigingen voor zijn punt. Maar wat is zijn punt eigenlijk?

De social mediakanalen tuimelen over elkaar. Wil je dat een beetje bijhouden en ook nog goed? Nou ga d’r maar [...]

lees verder →


Meermaals-57


31 augustus 2022

Hoe belachelijk wil je jezelf maken?

Ik ben ook maar een mens hè, maar toch lukt het mij steeds beter. Ik spaar het op en breng het pas te berde als ik mij aan mijn nieuwe Meermaals zet. Niet eerder. Horen, zien en schrijven. Eenmaal per week. Dat idee. Alleen wat ik afgelopen week toch las? En las en nogmaals las.

Het ging om een artikel uit Adformatie. Ooit een geel-zwart magazine met veel wit, dat wekelijks langskwam op de burelen van Politie Flevoland, maar daarover straks meer. In de online nieuwsbrief stond de afgelopen week de rubriek gastblog. Mijn gedachten [...]

lees verder →


Meermaals-56


24 augustus 2022

Welk woord blijft jou bij?

Wist je dat zeikdempel in Nederlands-Limburg de dialectnaam is voor mier? En dat kerkpijn een nieuw woord is in onze taal? (Dat er zelfs iemand is, die coach is voor mensen met kerkpijn, laat ik maar even gaan) Of dat het woord landzoen ooit bestond?

“De taal is het voertuig van de geest, maar ons Nederlands is wel een krakende wagen geworden.” De gebezigde beginzin van taalpurist Driek van Wissen in zijn rubriek ‘Kritiek van Driek’, een populair item van het TROS programma Binnenlandse Zaken. Ach, wie is er niet groot mee [...]

lees verder →


Meermaals-55


17 augustus 2022

Kun je wel bloggen, blog dan mee

Waarschijnlijk gaat deze blog, want dat is het (of is het een column?) mij wat volgers kosten. Maar vooruit. Waar ik mij regelmatig over verbaas is dat iemand die drie regels tikt, het woord blog erboven zet en zich blogger noemt. Nee, eigenlijk zeg ik dat niet goed. Ik ben die verbazingsfase voorbij. Het is ergernis geworden. En ik ga ook uitleggen waarom.

Allereerst wat is een blog? Nou daar ga je al. Op internet kom je tegen: dagboek (!), een chronologisch verhaal met de nodige kennis, maar ook een prikkelende, interessante of leuke [...]

lees verder →


Meermaals-54


10 augustus 2022

Durf jij te doen?

Op vakantie kreeg ik een grappig artikel onder ogen op mijn mobiel. Tussen de regels door moest ik namelijk glimlachen. Het ging over een dappere poging van een Achterhoeker om een onbeminde vrouw te achterhalen, die hij trof op de Zwarte Cross. Hij wilde zeg maar een wit voetje bij haar halen. Meteen deed het mij denken aan jaren geleden. Ik maakte het ook mee.

‘Zal je altijd zien: kom je op een feestje aan de praat met een leuke meid, ben je aan de beurt om drankjes te halen en is zij bij terugkomst foetsie. Het overkwam de 46-jarige Mark uit Aalten op [...]

lees verder →


Meermaals-53


03 augustus 2022

Heb het lef eens om te mailen

Ik heb het er al opzitten, maar voor velen geldt: augustus = oogstmaand. Oftewel vakantie. De deur van het kantoor voor even in het slot. Of zijn de meeste medewerkers in loondienst nog helemaal niet op de zaak geweest? Ik heb eigenlijk geen idee, maar of je nu weer op je vertrouwde werkplek zit of staat, of nog gewoon thuiswerkt, een afwezigheidsmail kan over en altijd.

Want daar gaat deze blog dus over. Wat moet je toch vooral niet vergeten als je een paar dagen niet op kantoor bent? Een opgeruimd bureau, je laptop mee naar huis of veilig [...]

lees verder →


Meermaals-52


27 juli 2022

Vandaag 27 juli 1990 gebeurde het. In Portugal. Toen rolde de laatste Deux Cheveaux van de lopende band in de Citroën fabriek. Precies 32 jaar geleden, zolang heb ik ook mijn rijbewijs. Nou ja, dat klopt niet helemaal, want ik was ‘m kwijt. Niet vanwege een kolossale snelheidsovertreding en ook niet dat ik beschonken voor een T-splitsing stond en niet meer wist of ik links, rechts of rechtdoor moest. Gewoon weg. Stad, land, hemel en aarde eerst bewogen, toen afgezocht. Dagen op internet, gegraven in mijn geheugen, gemopperd in het kwadraat. Maar niks, nada, noppes en niet dus. [...]

lees verder →


Meermaals-51


20 juli 2022

‘Als tekstschrijver kom ik regelmatig aangeleverde persberichten tegen. Kant en klaar in de mailbox van MEER.’ Zo begon ik mijn MEERMAALS nummer 41, medio mei. Ook nu weer behandel ik een persbericht. Ditmaal gaat het om de vorm, de inhoud en vooral de naam. De naam? Lees gerust verder.

Ik heb een abonnementje op wat persberichtdiensten. Dat betekent dat ik bijna dagelijks een persbericht ontvang. Zo ook afgelopen week. ‘Helft Nederlanders leest bewust magazines tijdens vakantie om even ‘offline’ te zijn.’ Mooi! Een interessant onderwerp, met toch wel een verrassende uitkomst. [...]

lees verder →


Meermaals-50


13 juli 2022

Als zzp’er is het zaak om jezelf te verkopen, om te doen wat je doelgroep graag wil en om te zorgen dat je betrouwbaar bent en kwaliteit levert. Tenminste zo zie ik mijn bestaan als tekstschrijver, copywriter en auteur. Deze MEERMAALS gaat over het schrijven van vacatureteksten. Een mooi onderwerp voor de naderende zomervakantie, waarin we plechtig beloven het na the break nu eens echt allemaal anders te gaan doen. Misschien wel een nieuwe baan!

‘Een enorme lijst eisen in #vacatures is niet meer van deze tijd. Wij zijn voorstander van een schaap met drie in plaats van vijf [...]

lees verder →


Meermaals-49


6 juli 2022

Een kleine week geleden was het feest. Op 30 juni om precies te zijn. Tromgeroffel. Amerikaan Pete Cashmore, die door velen wordt gezien als de internationale expert op het vlak van social media (marketing) heeft 30 juni uitgeroepen tot de ‘Social Media Day’. Namens Mediabureau MEER alsnog van harte gefeliciteerd.

Maar was het maar zo’n feest, want laten we wel wezen. Er is nog niet zoveel veranderd of moet ik zeggen verbeterd als het gaat om social mediagebruik. Het is allemaal heel veel, we willen heel veel, maar het is vaker halfbakken dan goed doordacht.

Biefstuk

En dat [...]

lees verder →


Meermaals-48


29 juni 2022

En daar sta je dan. In de hoek. Per dag word je tig keer voorbijgelopen. Je staat daar maar te staan. Of te liggen. Nummer 10. Je bent nog nieuw, maar eigenlijk ben je al vergeten. Maar niet voor mij.

Deze Meermaals gaat over een voetbaltas. Blauw met zwart, met een sponsornaam. Bijna altijd binnen gestaan, amper gebruikt. Je behoorde bij een voetballer van HTC. En dat behoorde, oftewel verleden tijd, is de essentie van dit verhaal. Vorig seizoen toen jouw eigenaar nog geen eigenaar was, zat je nog in de verpakking. Of was je nog in de maak.

Deze jaargang werd alles anders. Een [...]

lees verder →


Meermaals-47


22 juni 2022

Het is feest in geëmancipeerd vrouwenvoetballand. De Oranje Leeuwinnen krijgen straks evenveel betaald als de mannen van het Nederlands elftal. De KNVB is sinds maandag overstag. Driewerf hoera voor deze omsmelting van een sterk staaltje ongelijkheid. Het is hopelijk een begin. Girlpowerrrrrrr.

Nu nog meer vrouwen aan de top, desnoods via positieve discriminatie zoals de TU in Eindhoven dat in 2020 deed. Daar werden alleen vrouwen toegelaten tot sollicitaties. Hoe verzin je het? Dat ging zelfs het College voor de rechten van de mens te ver. De wijzen komen overduidelijk niet uit [...]

lees verder →


Meermaals-46


15 juni 2022

Vorige week was ik in Berlijn. En ja ook op het moment van de aanslag, die nog steeds niet is gebombardeerd tot aanslag. Het kwam wel letterlijk dichtbij, want het was écht vlakbij het hotel. Even daarvoor sloeg ik linksaf. Een paar minuten eerder en rechtsaf, dan….de rest is gelukkig geen geschiedenis.

Over geschiedenis gesproken. Glasvezelgate. Toen ik thuiskwam en de voordeur opendeed, zag ik een oranje kabeltje boven de tegels uitstijgen. Bij mij moet je goedkijken, want ik heb niet alleen 19 spionkopjes in mijn voordeur, ook is de kleur van de deur oranje. Ik aanschouwde het [...]

lees verder →


Meermaals-45


8 juni 2022

Het moet oktober 2008 geweest zijn. Toen al had hij geen rijbewijs en nu in 2022 nog steeds niet. Dat weet ik omdat ik elke dag zijn podcast ‘Weer een dag’, genoeglijk beluister. En het werd mij recent nog een keer bevestigd in de kolossale Volkskrant reportage van Gijs Beukers, steevast the fly on the wall genoemd door Marcel van Roosmalen. Want daarover heb ik het.

Wat was er in 2008? Ik werkte bij GGD IJsselland als communicatieadviseur en voorlichter. Het zogenaamde Sense spreekuur zag het levenslicht. Ooit een botermerk, maar dit was andere koek. Sense bestond uit een [...]

lees verder →


Meermaals-44


01 juni 2022

In Zwolle waren de IJsselhallen het afgelopen weekend de plek waar je moest zijn. Tenminste als je dartfan was. Ik noem een Gerwwyn Price, Ian White en Michael van Gerwen. Nou dan weet je het als dartadapt wel. Dat is saus op de worst om je vingers eerst in te dopen om ze vervolgens bij af te likken. De Dutch Darts stonden van vrijdag tot en met zondag geprogrammeerd. De dartgekte is back. Volle en luidruchtige hallen met bier, bitterballen en bordjes. Met uiteraard ‘180’ erop, maar ook olijke teksten  als ‘Jannie wil je met mij trouwen?’ Of ‘mama we zitten hier.’  En niet [...]

lees verder →


Meermaals-43


25 mei 2022

In veel gesprekken laat ik het vaak vallen. Dat het mijn droom is, dat ik dat eigenlijk het allerliefste doe en dat ik ook het idee heb, dat het een behoefte vervult. En toch trap ik zelf meteen op de rem. Het akelige verdienmodel. Dat ontbreekt.

Ik zou zo graag een sportcommunicatiebureau willen beginnen. Waar alle vraagstukken op communicatiegebied eerst druppelsgewijs binnenkomen en daarna binnenstromen. Sportclubs die totaal niet weten wat te doen met interne of externe communicatie. Met profilering, hoe om te gaan met de media, het onderhouden van de websites, social [...]

lees verder →


Meermaals-42


18 mei 2022

‘Op dit bericht rust een embargo.’ Kent u die uitdrukking? Het zou zomaar een herkenbare overpeinzing van dominee Gremdaat kunnen zijn. Een embargo, bestaat dat nog? En zo ja, waarom? Nee toch? Hoe oud is dat joh? Oh ja, wat is het eigenlijk?

Het is vast enkel en alleen toeval, maar de vorige Meermaals ging over onnodige en onverklaarbare persberichten. We hebben wat te melden, tikken zoals we nog nooit getikt hebben en dan? Zenders klaar? Sturen maar! Deze week kreeg ik dit persbericht onder ogen. En erboven, want de hoofdletters vielen nog al op: ‘OP DIT BERICHT RUST EEN [...]

lees verder →


Meermaals-41


11 mei 2022

Als tekstschrijver kom ik regelmatig aangeleverde persberichten tegen. Kant en klaar in de mailbox van MEER. De k van kwaliteit is wel een dingetje hoor. Te lange persberichten (ja maar dat is ook heel belangrijk om te noemen), hele slechte persberichten (ja maar wij vinden het wel persberichtwaardig) of persberichten die het nieuws ergens onderaan zetten of helemaal geen nieuws bevatten (ja maar wij bepalen toch wat wij nieuwswaardig vinden). En soms zie ik een persbericht voorbijkomen met een bijzonder onderwerp. Ooit gehoord van fileschaamte?

Ik ben zelfs geabonneerd op wat [...]

lees verder →


Meermaals-40


04 mei 2022

Ook ik ben zoals iedereen. We halen onze neus op voor al het shownieuws, maar ondertussen geven we onze ogen de kost als er een smeuïg nieuwtje voorbijkomt. Zo las ik deze week de online nieuwskop: ‘Amber Heard ontslaat pr-team om slechte media-aandacht.’

En natuurlijk ontspon meteen de vraag, wie is Amber Heard. Al dan niet gevolgd met ‘ook alweer?’ Het is de ex van acteur Johnny Depp. De twee vechten elkaar de relatietent uit en geheel volgens Amerikaanse traditie gaat dat met gepaard met een leger aan topadvocaten, invloedrijke donateurs en een machtig mediateam.
Maar mevrouw [...]

lees verder →


Meermaals-39


27 april 2022

In de week van het feest van onze koning, vier ik ook mijn bescheiden feestje. Aanstaande zondag, de rustdag, is het precies vier jaar geleden dat ik startte met Mediabureau MEER. Op 1 mei 2018 was het zover. Ik vond de dag van de arbeid wel een scherp haakje.

Op mijn LinkedIn pagina schreef ik: “Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.” Een citaat van de Chinese filosoof Confucius. Hij deed deze uitspraak zo’n 2500 jaar geleden. Mijn allereerste blog dat ik die dag schreef had de titel Meer en ging over het gelijknamige nummer van het bandje Grof Geschut. [...]

lees verder →


Meermaals-38


20 april 2022

Sinds maart ben ik de coördinator van de sport van De Swollenaer. Dat is een gratis huis aan huis blad in de gemeente Zwolle. De oplage is 53.000 en de verschijning is woensdag. Tenminste zo zou het moeten zijn. Want ook de bezorgerskwaal teistert de Swollenaer. Er zijn er domweg te weinig. Dat was al een reden om van de maandag naar de woensdag te gaan en de uitgave De Peperbus in te lijven. Zakelijk een te billijken besluit, maar voor de sport is het te vergelijken met een onbevredigende invalbeurt zonder balcontact.

Het betekent ook een andere manier van journalistiek [...]

lees verder →


Meermaals-37


13 april 2022

Ik ken Suzan Mateboer helemaal niet, maar als ik het woord Lelystad lees, dan gaat mijn blik toch wat meer op scherp. Niet omdat ik het nu zo’n sprankelende stad vind. Zeker niet, Lelystad blijft alleen van lelijkheid overeind staan, maar omdat ik er zes jaar heb gewerkt. Bij Politie Flevoland en dat is al heel wat jaartjes geleden.

Suzan Mateboer is docent geschiedenis op Porteum, de nieuwe middelbare school in Lelystad. Het is nu één school. Het waren er drie. En dat gaat niet altijd even goed. Kinderziektes met veel volwassen trekjes. Vechtpartijen, veel lesuitval en – ik [...]

lees verder →


Meermaals-36


6 april 2022

How can I help? Iedere medewerker van het New Yorker ziekenhuis New Amsterdam, kent dat ene zinnetje uit zijn hoofd en gebruikt het als openingszin. Bedacht door Max Goodwin, de medisch directeur. Iedere dinsdagaflevering weer. Natte haartjes voor de televisie. Ook ik moet toegeven dat ik het niet uit mijn kop krijg. Hoe kan ik helpen?

Wordt u al geholpen? Een geflopt SBS-programma van Mr. Frank Visser, maar ook de doldwaze Engelse comedy van weleer. Lachen geblazen, maar wanneer werd je nu voor het laatst echt geholpen? Oftewel het Coolblue credo: ‘alles voor een glimlach.’ Of [...]

lees verder →


Meermaals-35


30 maart 2022

Vrijdag is het 1 april. De dag van de grap, gein en grollen. Vorig jaar noemde iemand zijn pasgeboren zoon Corona-Jan. Serieus? In 2020 deed de Jumbo het Coronabier op 1 april in de reclame. Is dat humor? Of wat te denken van deze Volkswagen grap? Het was overigens een meer dan mislukte grap. De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, startte namelijk een onderzoek, omdat de grap de beurskoers van Volkswagen positief zou kunnen beïnvloeden.

En deze dan? Uit 1962. Edo van Tetterode, de beeldhouwer uit Zandvoort liet in zijn eigen badplaats een [...]

lees verder →


Meermaals-34


23 maart 2022

‘Ik wil kontakt. Geen afstand.’ Ach, wie kent ‘m niet. De megahit van Frank Boeijen, de zanger die net zo onnavolgbaar als onverstaanbaar is in zijn teksten. Want contact schrijf je toch gewoon als contact en niet als kontakt? Hoe dan ook, we willen contact. Een vraag stellen en antwoord krijgen. Of fysiek contact. Gehoord worden, om zo een reactie te ontlokken of überhaupt opgemerkt te worden.

De afgelopen week las ik een artikel op Frankwatching getiteld 15 extreem goede contactpagina’s die je op je eigen website zou willen hebben. Oh oké. Daar kom ik zo op terug. Wat ik [...]

lees verder →


Meermaals-33


16 maart 2022

3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679 82148 08651 32823 06647 09384 46095 50582 23172 53594 08128 48111 74502 84102 70193 85211 05559 64462 29489 54930 38196 44288 10975 66593 34461 28475 64823 37867 83165 27120 19091 45648 56692 34603 48610 45432 66482 13393 60726 02491 41273 72458 70066 06315 58817 48815 20920 96282 92540 91715 36436 78925 90360 01133 05305 48820 46652 13841 46951 94151 16094 33057 27036 57595 91953 09218 61173 81932 61179 31051 18548 07446 23799 62749 56735 18857 52724 89122 [...]

lees verder →


Meermaals-32


09 maart 2022

Sinds kort ben ik LinkedIn connectie met Art Langeler, de oud-trainer van PEC Zwolle. Een welbespraakt man, die zijn verhalen inmiddels bloggend toevertrouwd aan zijn volgers op datzelfde LinkedIn. Je kunt er veel van vinden, zeker hoe hij het opschrijft, maar Art is er maar druk mee. Soms scannen mijn ogen de inhoud en haak ik af. Dan is het schoolkrantniveau mij iets te hoog.

Af en toe ben ik een tikkie jaloers. Want als je eenmaal in het betaald voetbal werkt, dan kom je nog eens ergens. Deuren staan wagenwijd open, de loper rolt zich vanzelf uit en tijd kent geen grenzen. [...]

lees verder →


Meermaals-31


02 maart 2022

"Een compliment ontvangen is voor veel mensen lastig. Dat zou niet zo moeten zijn, je moet gewoon dankjewel zeggen, punt." Dat zei Hans Poortvliet, de bedenker van nationale complimentendag dinsdag op RTV Oost.

Complimentendag. Elk jaar op 1 maart en dat al voor de 20-ste keer. Hulde, chapeau en wat al niet meer.

Mijn laatste Meermaals van 2021 ging over complimenten geven. Een goed voornemen, dat volgens mij gemakkelijker is dan minder op je mobiel zitten, stoppen met roken en de koelkast opentrekken, vlak voor het slapen gaan. Ik wil 2022 wat dat betreft alles behalve een [...]

lees verder →


Meermaals-30


23 februari 2022

Ik had het over Edwin van der Sar willen hebben. De directeur van Ajax die in de leeuwenkuil werd gegooid en door een kraai (in dit geval Hans Kraay jr.) werd lekgeprikt. Maar alle andere media waren mij ruimschoots voor. En toen ik maandag hoorde van het nieuws dat Ajax trainer Winston Bogarde ook van grensoverschrijdend gedrag werd beschuldigd, had ik het helemaal gehad. Als deze Meermaals nummer 30 gepubliceerd wordt, dan zijn er waarschijnlijk al weer 31 nieuwe gevallen hoe donker ook van aard, aan het licht gekomen. Laat maar.

Mediastorm

Nou niet helemaal, eigenlijk [...]

lees verder →


Meermaals-29


16 februari 2022

Vorige week liet ik in Meermaals mijn gedachten de vrije loop over het geven van een mailtraining. Over mailen en gemaild worden. Baas in eigen box, dus hoe voorkom je dat je onder de doordenderende mailtrein komt? Maar ook, hoe stel je een zakelijke mail op? Wanneer mail je? En wat verwacht je van de ontvanger? Iedereen heeft het ermee te maken. Kortom. Koning, keizer, admiraal, mailen doen we allemaal.

Cirkel

En wat mooi dat mijn gefilosofeer concreet aan het worden is. Ik sprak afgelopen week met een manager die mijn opzet wel ziet zitten. Even serieus met zijn team [...]

lees verder →


Meermaals-28


9 februari 2022

In tegenstelling tot schaatsster en heldin Ireen Wüst begeef ik mij wat op glad ijs. Nu we weer meer bij elkaar mogen komen, denk ik steeds meer na over het geven van trainingen. Eenvoudige communicatietrainingen. Er ligt er al eentje op de plank. Sportclub Communicatie. Alleen de laag coronastof is nog dik. Het is een basistraining communicatie voor sportclubs. Ik heb er wel vaker over geschreven in eerdere blogs. Ook merkte ik onlangs zelf dat het nog steeds heel erg nodig is – moet ik een middelvinger in de groepsapp normaal vinden ? – en ik kreeg er recent nog een vraag [...]

lees verder →


Meermaals-27


02 februari 2022

Was je ook zo onrustig de laatste tijd? Hikte je ergens tegenaan? En bleek slapen meer dommelen dan doorpitten? Nou dat hoeft allemaal niet meer. De social media cijfers 2022 zijn namelijk bekend. Jaarlijks voert Newcom Research een onderzoek uit naar het gebruik van social media in Nederland. Het onderzoek werd vorige maand afgenomen met 7.057 deelnemers van 15 jaar en ouder. En? Houd je vast. Tromgeroffel in het kwadraat. We gebruiken social media vaker. Gemiddeld 10 minuten meer per dag. Gemiddeld komen we uit op 107 minuten per dag.

Door de lockdown, hybride werken en [...]

lees verder →


Meermaals-26


26 januari 2022

In de week van BOOS, The Voice en de versoepelingen, klonk er in Almelo een heel ander geluid. Bij Heracles werd een treurzang opgezet vanwege Rai Vloet en zijn jokkebrokken na het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Een jochie van 4 jaar liet het leven. Gio.

De voetballer van -te. Hij had te hard gereden, te veel gedronken had en te-gen iedereen gelogen. Ik zag een wekenlange worsteling van de club hoe hiermee om te gaan. En laten we wel wezen. Ik geef het je te doen. Wanneer zegt wie wat tegen wie? En vooral wanneer doe je het goed, naar behoren of heb je het totaal [...]

lees verder →


Meermaals-25


19 januari 2022

Vrijdagavond zaten we weer met natte haartjes, oftewel gedoucht en wel en met een bakje chips uit zo’n wit boterbakje voor de buis. Want het was weer nationale coronatelevisiepersconferentietijd. We mochten allemaal iets langer opblijven.

Op Twitter zei Jasper van Kuijk exact één jaar (!) geleden: “Corona veranderde dus ook de betekenis van het woord persconferentie, dat is inmiddels iets waar wordt samengevat wat overdag door de pers is gemeld.”

Na 49 persco’s is dat nog steeds zo. Ondanks Ernst Kuipers, ondanks meer plaatjes, kortere teksten en minder langdurig. Alleen dat [...]

lees verder →


Meermaals-24


12 januari 2022

Ooit leerde ik in de les interviewtechnieken op de school voor journalistiek het volgende over je openingszin. Begin nooit met het vragen aan iemand die jij interviewt wie hij of zij is. Het komt over dat je je niet hebt voorbereid. De geïnterviewde moet die vraag eigenlijk helemaal niet zelf zo beantwoorden. Dat moet jij doen met jouw interview.

Ik moest eraan denken toen ik vorige week de Varagids van de deurmat raapte en Mart Smeets op de cover zag. In de nieuwsbrief had ik al iets gezien over een interview van 18 (!) pagina’s, omdat Smeets de 75 jaar aangetikt had. De [...]

lees verder →


Meermaals-23


05 januari 2022

Het is 2022. Hiep, hiep, hoera. Nou was het maar zo’n feest. Het zicht op vooruitgang is troebel. Nog steeds in lockdown. Snoepwinkels mogen open zijn, sportparken niet. Nog even door de zure appel heen bijten dan maar. Of zoals ChristenUnie Gertjan Segers in 2021 zei: ‘Een meloen doorslikken.’  Ja 2021… Laten we het daar eens over hebben.

Ik pluk maar meteen laag fruit. We moeten in het nieuwe jaar aardiger voor elkaar worden, zijn en blijven. Wat is het geval? Het chagrijn viel mij afgelopen jaar meer en meer op. En dan bedoel ik niet in de snoepwinkel, in de kerk of waar [...]

lees verder →


Meermaals-22


29 december 2021

SBS6 deed op eerste kerstdag goede zaken met knapperend haardvuur dat 's avonds vier uur lang werd uitgezonden. Gemiddeld keken 281.000 mensen naar het beeld, waarmee het programma zelfs in de top 25 van best bekeken uitzendingen belandde. In totaal ging het om 1,7 miljoen mensen die minimaal één minuut in het haardvuur staarden. De kijkpiek zat rond 20.30 uur, toen bijna 400.000 mensen het haardvuur aan hadden staan.

De televisie als behang, als tegenhanger van stilte en verveling. Net als de Top 2000. Radio kijken op een scherm. Want om luisteren naar liedjes gaat het [...]

lees verder →


Meermaals-21


22 december 2021

Persconferentie 100.001 over de coronamaatregelen, heb ik ook deze keer meer voor- en achteraf dan tijdens tot mij genomen. Zaterdagavond is ook niet echt zo’n goede dag. Vroeger zat ik met natte haartjes om 18.10 uur voor de televisie. De voetbalkenners weten nu al genoeg. Sportschau, ARD en uiteraard het ‘Guten Abend allerseits’ door Heribert Faßbender. Meer hoef ik niet te zeggen. Inderdaad vroeger.

De dag erna las ik alles nog even rustig na. Er was immers toch geen werk, lees voetbalwedstrijd te verslaan. Een pleidooi van onze eigen Zwolse Stadsbakker Arend [...]

lees verder →


Meermaals-20


15 december 2021

Ik las onlangs een leuk, grappig en goed artikel op Frankwatching. Een verhaal uit de oude doos. Komt -ie: 3,2,1. Hier is het. “Er zit zoveel kracht in 3. Zonder dat je het doorhebt, is 3 een ijzersterk getal dat je veel gebruikt”, aldus schrijver Martijn de Klerk (heel toepasselijke naam).

Als ik vakmatig aan 3 denk, dan denk ik aan meteen aan de tricolon of de drieslag. Dat is een stilistische figuur die uit 3 vergelijkbare delen is opgebouwd. Een beroemd voorbeeld van een tricolon is Veni, vidi, vici. Max Verstappen heeft nummer 33.

Zweden, Brazilië en Oekraïne [...]

lees verder →


Meermaals-19


08 december 2021

Ik gooi ‘m er maar even in. De Zwarte Pietendiscussie. Het klopt echt van geen kant en is helemaal fout. Inderdaad. Het moet anders. Het is namelijk zwartepietendiscussie. Huh? Deze Meermaals gaat over de schrijfwijze van officiële feestdagen. Eén ding is zeker: het is typisch Nederlands, vergelijkbaar met de huidige coronaregels, dus nagenoeg onnavolgbaar.

Paashaas

Wat is de taalregel? Officiële feestdagen krijgen een hoofdletter, afleidingen hiervan niet. Het is dus Kerstmis, Pasen en Nieuwjaar, maar kerstdag, kerstboom, paashaas, oud en nieuw en nieuwjaarsdag. Voor [...]

lees verder →


Meermaals-18


01 december 2021

Ik schrijf nog weleens een vacaturetekstje hier en daar. Wat houdt dat in? Een bestaande tekst, een mondelinge en soms schriftelijke intake en hup zet aan dat creatieve schrijfproces. Tekst klaar? Sturen maar. Er volgt een check op de spelregels en de eindredactie. Tof schrijfwerk, leuk en leerzaam ook. Ik heb al veel gehoord, genoteerd en geschreven. Maar een vacaturetekst voor een nieuwe medewerker van het aflakteam?

Vooropgesteld. Het bestaat echt. De term viel op Twitter in het account @Toeslagherstel. Bedoeld ‘voor vragen van gedupeerde ouders over het herstel van [...]

lees verder →


Meermaals-17


24 november 2021

Dat het vrouwenvoetbal zich in een opgaande spiraal bevindt, is geen nieuws. Het is wel gewoon een goede zaak. Live uitzendingen op televisie. Meer aandacht in de landelijke media en volle tribunes. Ik heb het over de Eredivisie Vrouwen, waar PEC Zwolle al ruim tien seizoenen deel van uitmaakt. Ik mocht aan het begin staan en was de allereerste teammanager.

Als er niks is, moet je alles doen. En dat deed ik. Natuurlijk niet alleen. Samen met een leidster, zij regelde de materialen voor en na de wedstrijd en kon na afloop zo de kleedkamer inbanjeren. Ik hield mij met [...]

lees verder →


Meermaals-16


17 november 2021

Geblindeerde hekken bij de Zwolse Sintintocht. Bondscoach Louis van Gaal die in een rolstoel niet snapt waar Mark Rutte voor staat in de coronastrijd (een winnende coach heeft altijd gelijk). En een vader die een tent voor het zwembad zet om zo zijn kind te kunnen opvangen na de zwemles. Het zijn zo maar een aantal voorbeelden van de splijtzwam die in ons coronaland groeit.

Alles en iedereen vindt overal en nergens wat van. Ik dus ook, al denk en doe ik meer zoals in Engeland al het geval is. In mijn hoofd bepaalt corona al lang niet meer de headlines. Ik bemoei mij er [...]

lees verder →


Meermaals-15


10 november 2021

‘Voordat je het weet, ben je je kind kwijt’, kopte het AD maandag. Aflevering 100.001 over de bedenkelijke werkwijze van Jeugdzorg, de vele misstanden en misrekeningen. Het leed dat ieder moment van de dag geleden wordt. De klok die stilstaat op 5 over 12. De schrijnende situaties zijn niet alleen van deze tijd. Ze zijn er altijd.

Ik twitterde erover, maar heb sterk getwijfeld om er over te bloggen. Om meerdere redenen. Ik schreef: ‘En niet om (steeds) maar te putten uit eigen ervaringen, maar iedereen met kinderen, zou dit artikel toch echt even moeten lezen. #ad [...]

lees verder →


Meermaals-14


03 november 2021

Het is toch een beetje stilletjes voorbijgegaan. Meta. Dat betekent verder en komt uit het Grieks. Waar dit over gaat? De naamsverandering van het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. Het is nu bijna een week een feit, maar toch. De reden is dat de sociale media wel hun eigen naam houden. Dus Facebook is en blijft Facebook en is en blijft gewoon metastom. En tegelijkertijd kan ik niet zonder. Nog niet.

Wie weet nog wat hij of zij deed op zondag 8 april 2018? Het was de avond van Zondag met Lubach, waarin hij zijn Facebookaccount verwijderde. "Het is een [...]

lees verder →


Meermaals-13


27 oktober 2021

Ik ga er binnenkort nog een lesje aan wijden, denk ik. Tijdens creatief of journalistiek schrijven aan ‘mijn’ studenten mediaredactie. Inhakers. ‘Met creatieve content die slim inhaakt op actuele gebeurtenissen kun je elke dag nieuwe mensen bereiken. Goedkoper dan adverteren op sociale media en sympathieker bovendien’’, viste ik ergens van internet.

Maandag 25 oktober was het schoonmoederdag, die ik gelukkig niet heb. Het was ook de nationale dag van de Vlaai, de dag van de stilte en van de kleine mensen. Nationale rookmelderdag en wereld pasta dag, ook dat nog. En dat [...]

lees verder →


Meermaals-12


20 oktober 2021

Sinds kort ben ik er zelf ook eentje. Een echte, want ik heb twee officiële shirts gekocht, vlaggen en fluitjes. Verder ben ik op de hoogte van diagonale looplijnen en wil ik stiekem een beetje Bas Nijhuis zijn. Ik ben scheidsrechter en heb al wat seniorenwedstrijden achter de rug. Zaterdag mag ik weer. Een (of de?) Zwolse derby tussen Be Quick’28 3 en Berkum 4.

Eigenlijk fluit ik al veel langer. Sinds mijn jongens op voetbal zitten. Ik voel mij altijd een beetje doelloos als ik alleen maar toeschouw en geen assistent-scheidsrechter, trainer of coach ben. Geef mij maar [...]

lees verder →


Meermaals-11


13 oktober 2021

Natuurlijk gebeurt er van alles en nog wat. Hier en daar en overal. Maar toch. Ik heb het idee dat het rustig is op het nieuwsfront. Dat we aan de zoveelste informateur toe zijn, interesseert werkelijk niemand. De zoveelste coronacijferbrij, we lopen erop leeg.

Daar hadden ze bij de Stentor ook wat last van, want ik las twee keer hetzelfde carnavalsonderwerp, namelijk dat het Zwolse Wijnhuis stopt met carnaval vieren. Mocht eerst de eigenaar een halve pagina blaten over zoveel leed, een dag erna was het de beurt aan carnavalcoryfeeën, die in polonaise hun verdriet [...]

lees verder →


Meermaals-10


06 oktober 2021

Na volgende week eindelijk rust. Ik moet bijkans aan het infuus, kan amper op mijn benen staan en hunker naar de herfstvakantie. Schooltas aan de kant, laptop van de zaak blijft hermetisch dicht. School’s out for ever, zong Alice Cooper ooit.

Even met beide benen op aarde. Soort terug de schoolbanken in. Ik doceer sinds 20 september mediaredactielessen op Landstede. Onderdeel van de opleiding vormgeving en entertainment, wat weer behoort bij een landschap…. Geloof ik. Als ik dit tik, is het de dag van de leraar, elk jaar op 5 oktober. Tot halverwege november geef ik [...]

lees verder →


Meermaals-9


29 september 2021

Ambert Alert, Vermist Kind Alert en Burgernet. Het zegt ons allemaal wel wat toch? Vorige week werd bekend dat de politie Amber Alert overneemt en dat vanaf eind november de meldingen via Burgernet gaat uitsturen.

Voordat ik de wonderlijke wereld van Burgernet bespreek, graag uw aandacht voor het volgende. Een Amber Alert wordt gemiddeld een à twee keer per jaar verstuurd. Er wordt dan gevreesd voor het leven van een ontvoerd of vermist kind. Gemiddeld gebruikt de politie twintig keer per jaar een Vermist Kind Alert. Dat gebeurt wanneer het kind niet direct in [...]

lees verder →


Meermaals-8


22 september 2021

In Nederland bedanken we liever iemand dan dat we zelf bedankt worden. Ik herhaal. In Nederland bedanken we liever iemand dan dat we zelf bedankt worden. Naar dat bedankgedrag is deze zomer zelfs onderzoek gedaan. Door marktonderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van chocoladegigant Merci. Wat blijkt? Maar liefst 73% van de Nederlanders wordt gelukkiger van een bedankje geven dan een bedankje krijgen.

Bedankt

Waarom schrijf ik dit allemaal? Gisteren, 21 september, was het nationale bedankdag. Voor het eerst. Bedankt, had dat dan eerder gezegd! Bij het opstaan de [...]

lees verder →


Meermaals-7


15 september 2021

Toen de boys vrijdag allebei vroeg vrij waren van school – de juf had een bruiloft elders – ging ik met ze lunchen. De eerste echte schoolweek zat erop, die van gewenning en uitval aan elkaar hing. Het was mooi weer en een paar uurtjes later gingen ze weer naar hun moeder. Ik ging voor een bekende plek waar ik de auto gemakkelijk kwijt kon, waar we lekker buiten konden zitten en waar in ieder geval altijd plek was.

Eenmaal aangekomen, verbaasde ik mij over het geringe aanbod. Het was echt primetime lunchtijd, me ducht. Aah, een man met de bedrijfsblouse uit de broek die [...]

lees verder →


Meermaals-6


08 september 2021

Het Nederlands elftal speelde dinsdag weergaloos tegen Turkije en de zaterdag ervoor vermakelijk in Eindhoven. Mijn jongens maakten afgelopen weekend hun dubbele debuut. Ze waren nog nooit bij een wedstrijd van Oranje én in het PSV-stadion geweest.

De avond ervoor ontsprong het idee om een bord te maken met daarop de vraag om een shirt. Ik zei nog van bedenk wat origineels, val op en onderscheid je. En bovenal, reken nergens op. Zoals zo vaak werd het idee schouder aan schouder bedacht en was het de oudste die de handen uiteindelijk uit de mouwen stak. De jongste heeft zo [...]

lees verder →


Meermaals-5


01 september 2021

Dinsdagavond was ik bij VSCO’61. Een evaluatievergadering van een groot voetbaltoernooi. Vrijdag was ik er. Een sponsormiddag met onder andere Zwollenaar Jacco Vonhof, directeur MKB-Nederland, die faliekant tegen het stoppen van de coronasteun is.

Biertje

Boeiend verhaal, ondertussen nipte ik voorzichtig (ben geen drinker) aan het speciale Kanariebiertje. Dat had het geel-zwarte VSCO’61 laten maken, omdat de vereniging 60 jaar is. Op het etiket stond: ‘Na de eerste ontmoeting proef je de sensatie van dit krachtige biertje, sluit je ogen en hoor het fluiten van het gele [...]

lees verder →


Meermaals-4


25 augustus 2021

Een brief is een zwaar ondergewaardeerd communicatiemiddel. Als er eentje - al dan niet handgeschreven - op de deurmat prijkt, maak ik ‘m meteen open. Het doet iets met mij. Alsof iemand speciaal moeite neemt om alleen aan mij een boodschap te richten. Wist je dat de oudste brief ter wereld dateert uit het jaar 60 na Christus?

Haan

Vermoedelijk geschreven door apostel Petrus en inclusief een adressering en afsluiting, zoals het hoort. Keurig, geen haan die ernaar kraait. Inderdaad, ken u Bijbelse Klassiekers.

Een brief is van alle tijden. Deze week had ik een [...]

lees verder →


Meermaals-3


18 augustus 2021

Arrogant, vol zelfverheerlijking en een betweter. De kwalijke clichés over Louis van Gaal klonken de dag na zijn aanstelling als bondscoach door aan alle kanten. Wees gerust, dit is geen voetbalblog van iemand die slechts liefhebber is om het spelletje te spelen en er over te schrijven.

IJskonijn

Louis is allereerst om te lachen. Hij baarde als trainer van Manchester United vooral opzien door zijn matige beheersing van de Engelse taal. “One swallow does not make a summer”, prijkt wat mij betreft bovenaan. Gevolgd door ‘it's a question of time’. Al is mijn all-time [...]

lees verder →


Meermaals-2


11 augustus 2021

Marcus Cato was een Romeins staatsman en schrijver. Van hem is het citaat: “Ik kan iedereen zijn fouten vergeven, behalve mijzelf.” Taalfouten. Laten we het daar eens over hebben.

De zoektocht naar fouten in publicaties is geen zoektocht. Je scrollt door twitter, kijkt televisie of slaat de krant erop na. RTL Nieuws kwam in een berichtje met de zin ‘de agenten probeerden de man te animeren’. Daar had natuurlijk reanimeren moeten staan. Om je dood te schamen.

Pinda’s

En wat te denken van het NOS-journaal dat vertelde over dat ‘de brandweer een drukke nacht achter de [...]

lees verder →


Meermaals-1


04 augustus 2021

Ik blog dus ik besta. Dat heb ik ruim drie jaar gedaan. Vanaf de dag van de arbeid in 2018 en het begin van Mediabureau MEER tot aan vrijdag 9 juli 2021. Toen was het klaar. In totaal 333 blogs. Ik vind het een mooi getal, want ik heb iets met het cijfer 3. Mijn zonen Olav en Tomas en ik. We vinden ons zelf een 3-eenheid.

Ik besta nog wel. Na mijn vakantie ben ik deze week weer begonnen met werken. Onder andere met het schrijven van dit stuk. En dat ga ik wekelijks doen. Iedere dinsdag, aanvang 3 augustus. Een column, blogachtig verhaal, dat ik MEERMAALS noem. Er is zoveel [...]

lees verder →


Meermaals


Blog 334 - 9 juli 2021 

Het is mooi, mooi en mooi geweest

Dinsdag tikte ik blog 333 aan. Ik vind het een mooi getal, want ik heb iets met het cijfer 3. Mijn zonen Olav en Tomas en ik gaan gauw op vakantie. Wij vormen toch wel een 3-eenheid. Met twee andere teamgenoten van Be Quick’28 Recreanten…3, heb ik een appgroepje genaamd Sterspelers en twee vrienden van de middelbare school spreek ik nog regelmatig, wat we waren toen altijd en nu soms met zijn 3-en.

Als ik vakmatig aan 3 denk, dan denk ik aan eigenlijk meteen aan de tricolon of de drieslag. Dat is een stilistische figuur die uit 3 [...]

lees verder →


Drempel


Blog 333 – 6 juli 2021

De 3 grootste fouten met afwezigheidsmeldingen

Nog eventjes en het is zover. Op vakantie. De deur van het kantoor voor even in het slot. Of zijn de meeste medewerkers in loondienst nog helemaal niet op de zaak geweest? Ik heb eigenlijk geen idee, maar of je nu weer op je vertrouwde werkplek zit of staat, of nog gewoon (want dat is het inmiddels) thuiswerkt, een afwezigheidsmail kan overal en altijd.

Want daar gaat deze blog dus over. Het scheelt ook dat ik eigen baas ben en niet meer op een kantoor bivakkeer. Wat moet je toch vooral niet vergeten als je een paar dagen [...]

lees verder →


Telefoon


Blog 332 – 2 juli 2021

Met een goede woordvoerder kun je lezen en schrijven

Om eerlijk te zijn, was het mij een beetje ontgaan, maar Klaas Wilting heeft onlangs zijn tweede boek uitgegeven over zijn politieverleden in Amsterdam. De spannende titel is ‘Gevaar loert overal’ en heeft te maken met heikele situaties waarin politiemensen verzeild kunnen raken.

Het is Klaas’ (ik mag Klaas zeggen gok ik) tweede boek. In 2019 kwam ‘De roerige jaren van een politiewoordvoerder’ uit. Dat boek prijkt mij in de boekenkast en verdween al snel van de aankoopplank na een ‘gelezen’ positie. Het eerste boek [...]

lees verder →


Riet


Blog 331 – 29 juni 2021

Vanaf Social Media Day gaan we het allemaal beter doen

Morgen is het zover. Op 30 juni, ieder jaar weer. Tromgeroffel. Amerikaan Pete Cashmore, die door velen wordt gezien als de internationale referentie op het vlak van social media (marketing) heeft 30 juni uitgeroepen tot de ‘Social Media Day’. Namens Mediabureau MEER alvast van harte gefeliciteerd.

Maar was het maar zo’n feest, want laten we wel wezen. Er is nog niet zoveel veranderd of moet ik zeggen verbeterd als het gaat om social mediagebruik. Het is allemaal heel veel, we willen heel veel, maar het is vaker halfbakken [...]

lees verder →


Rolstoel


Blog 330 – 25 juni 2021

De MS Collecteweek. Face it.

De collecte voor Nationaal MS Fonds komt eraan. Normaal altijd in de derde week van november. Ik weet niet beter. Nu gaan vanaf maandag 28 juni de collectanten langs de deur. Het mag en kan weer, maar ook online wordt er gecollecteerd. Mijn oog viel deze week op een artikel op marketingtribune.nl.

Om meer aandacht te vragen voor deze ziekte en het kennisniveau te verhogen ontwikkelde reclamebureaugigant LVB samen met Nationaal MS fonds de campagne ‘Face it: MS is zenuwslopend’.  De strekking: Er zijn 25.000 mensen met de chronische ziekte [...]

lees verder →


Duif


Blog 329 – 22 juni 2021

Een communicatiedilemma waar ik maar niet uitkom

Een beetje een nieuwskop… Die kietelt, triggert en doet je fronsen, lachen en verbaasd kijken. Zeg maar wat Denzel Dumfries in zijn eentje kan. Recent las ik: ‘Helft beroepsgroep communicatie zoekt andere baan als ‘kantoor’ weer verplicht wordt.’ Ik was er stil van, vertwijfeld en kom er straks op terug.

Want als we het over nieuwskoppen hebben, dan hebben we het natuurlijk over RTV Oost. Een dubbele greep uit de nieuwsberichten van de afgelopen week: ‘Man uit Kamperveen heeft geluk: vliegende caravan raakt hem net niet.’ Of [...]

lees verder →


Goud


Blog 328 – 18 juni 2021

Met ‘altijd dezelfde koppen’ is helemaal niks mis

Het voetbalseizoen nadert zijn einde. Tenminste voor mijn jongens. Een wedstrijdje in de Regio Cup hier, een oefenwedstrijdje daar en dan zit het erop. Ik mag het graag regelen. Gewoon wat appjes sturen, mailtjes tikken en social media afstruinen. Tegelijkertijd verbaas ik mij over de houding van veel clubs. Mag je eindelijk weer ballen, schrijf je je niet in, trek je je terug of kom je niet opdagen. Wie het begrijpt, mag het zeggen? Ik vind het typisch een gevalletje van ‘geen moeite doen, alles is mij te veel en laat een ander [...]

lees verder →


Polonaise


Blog 327 – 15 juni 2021

Oranjesucces enkel en alleen dankzij de teammanager

We zitten midden in het EK en we zijn als natie nu al om. We kauwden onze kaken stijf als zuurpruimen en nu na een nipte zege, hebben we oranje omarmd. Voorlopig sla ik de SnolleBollekes juichzegels gewoon af bij de kassa, ga ik nog niet toeterend de straat op en vind ik het dragen van een Oranje voetbalshirt van bol.com, meer d(f)an genoeg. Aan mijn lijf geen oranje polonaise.

Toch heb ik wel wat met de combi Oranje en voetbal. Ik heb drie spontane ingevingen. Allereerst natuurlijk de EK winst in 1988. Toen [...]

lees verder →


Vos


Blog 326 – 11 juni 2021

Communicatie? In Nijeveen gebeurt het

Ik ben dezer dagen nog geen fan van Oranje, maar stiekem wel een beetje van SVN’69. De dappere derdeklasser uit Nijeveen. Want? De club heeft het helemaal begrepen als het gaat om de communicatie. Er prijkt namelijk een heuse vacature communicatie op de website en de social mediakanalen. Hulde!

Waarom vind ik het zo goed? Omdat de club de communicatie op waarde schat en inzet op een aparte functie. Dus het niet in de mik schuift van de voorzitter, die goed kan lullen en de communicatiesores maar moet aanhoren én oplossen, omdat hij toevallig [...]

lees verder →


Sigaren


Blog 325 – 08 juni 2021

Elburg de stad van de 3 k’s

Afgelopen zaterdag was ik in Assen bij boekhandel Van der Velde. En ik was niet alleen, want Johan Derksen signeerde er zijn nieuwste boek. Eigenlijk moet ik zeggen zijn biografie Derksen. Biografen (wat een mooi woord eigenlijk) Antoinnette Scheulderman en Michel van Egmond waren ook aanwezig, net als de olijke dochter van Derksen, Marieke.

Na ruim een uur wachten was ik aan de beurt. Niet iedereen in de Drentse hoofdstad had meegekregen dat er een prominente Nederlander in de boekenzaak zat. De wachtrij was lang en van sommige voorbijgangers [...]

lees verder →


Terras


Blog 324 – 4 juni 2021

Nooit meer zaterdag

Mijn oog viel donderdag op een post op LinkedIn van Rob Pietersen. Hij is communicatieadviseur van Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland, oud-journalist van Trouw en freelance tekstschrijver. Hij schreef dit: “In 2006 schreef ik samen met oud-prof Michel Boerebach het boek Nooit meer Zaterdag over de ramp die hem overkwam. Drie jaar daarvoor verongelukten zijn zoontjes Lesley en Sven. Zwartere gaten worden er niet gemaakt, Michel liet zien en vertelde hoe de hel er mogelijk uitziet. Het schrijfproces was onvoorstelbaar heftig. Allereerst en bovenal voor hem [...]

lees verder →


Trein


Blog 323 - 1 juni 2021

De papieren versie van de krant of magazine blijft altijd bestaan

Op 1 april (!) 2017 berichtte RTL Nieuws: “De papieren krant sterft in 2035.” Een ingeving op basis van de alsmaar dalende oplagecijfers. Afgelopen week werd de keuze papier versus digitaal, voor mij weer nieuw leven ingeblazen. Ik kreeg een verzoek om een online-artikel te maken voor de nieuwsbrief van de BAV.

De BAV is in dit geval de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen. Het is voortgekomen uit de LBA en de BZV. Zeg maar de zaterdag- en zondagclubs. Tot 2006 was ik PR-man, bedrijfsjournalist en [...]

lees verder →


Vaccinatie


Blog 322 - 28 mei 2021

Wat maakt jou werk(elijk)gelukkig?

In deze coronatijd heb je tijd voor vele andere dingen, zoals lezen. Ik ben eindelijk begonnen aan Buiten de Lijnen van Frank Heinen, de bijbel van vergeten voetballers. En ik probeer er een boek naast te lezen. In dit geval een oudje: The King Speech van Mark Logue en Peter Conradi.

Bovendien heb ik de film The King Speech gezien en ben ik benieuwd hoe het boek is. Dat is ook een reden toch en meteen voer voor discussie. Want wat is in de regel beter? De film of het boek? Google maar. De meeste auteurs van artikelen wijzen het [...]

lees verder →


IJs


Blog 321 – 25 mei 2021

Top 10 tips om goed in te haken

Wist je dat we wereldwijd gemiddeld zo’n 2,5 uur per dag op social media zitten? En we dat zijn 7,7 miljard mensen. ‘De Verenigde Naties (VN) schatten dat de mondiale populatie in april 2019 de 7,7 miljard haalde, met een jaarlijkse toename van 83 miljoen, zo'n 1,1%. Elke dag komen er ongeveer 227.000 mensen bij.’ Dit heb ik van Wikipedia en het is actueel. Eén van die 7,7 miljard mensen heeft namelijk op maandag 24 mei om 15.19 uur de pagina aangepast.

We staan op 11 juli stil bij dat enorme aantal, want dan is het wereldbevolkingsdag. Al wat [...]

lees verder →


Wasmachine


Blog 320 – 21 mei 2021

Nog een keer alles uit de kast voor het vrouwenvoetbal

Vanavond ga ik weer, niet omdat het per se moet, maar omdat ik het gewoon leuk vind. De plaats van bestemming is Nieuwehorne. Een beste van de slechtste wedstrijd. Strijden in de verliezerspoule. Een pot van niks, want niemand wil een plek in de marge. Ik heb het over de PEC Zwolle Vrouwen. Ik doe verslag voor de Stentor van de uitwedstrijd tegen Heerenveen. Volgende week eindigt het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Alkmaar.

Ik heb het vrouwenvoetbal en de opkomst, van heel dichtbij meegemaakt. In het FC [...]

lees verder →


Bliksem


Blog 320 – 18 mei 2021

Waarom ik bij blogtitels altijd voor één woord kies?

Mijn oog viel afgelopen week op een artikel van Vincent Alblas, hij is net als ik nogal van de taal, het bloggen en het schrijven. Ik mag hem graag lezen. Ondertussen blog ik voort, allereerst omdat ik het nog steeds heel erg leuk vind om te doen. Ten tweede omdat ik graag mijn persoonlijke ervaringen koppel aan kennis die ik opgedaan heb en als derde omdat ik nu ook betaalde blogopdrachten heb. Ik pretendeer niets, mijn tips en trucs zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en ik zou zo zeggen van zie de inhoud vooral als [...]

lees verder →


Foto


Blog 319 – 14 mei 2021

Een goede tekst zegt meer dan duizend foto's

Van Rutger Steenbergen, de bekende SEO-goeroe uit Zwolle over copywriting, heb ik de volgende passage onthouden: “Internetters lezen niet, maar scannen. Daarbij zijn ze sterk gefixeerd op de linkerhelft van het scherm en scrollen ze weinig. Ook trekt tekst meer aandacht dan afbeeldingen.”

Wil je ook één ding onthouden, namelijk die laatste zin? En klik dan op deze link.

Eén van mijn werkzaamheden die ik namens Mediabureau MEER uitvoer, is bedrijven, organisaties, instellingen en verenigingen adviseren. Over hoe ze in de media [...]

lees verder →


Middelvinger


Blog 318 – 11 mei 2021

Omdat ze het allemaal flikte.

Hoi ex,

Heb je een mooie Moederdag gehad? Samen met je partner, jullie kind en onze boys? Wat fijn hè dat ze in het verleden en de komende jaren altijd bij jou zijn op zo’n dag en dat mede dankzij Jeugdbescherming Overijssel. Heb je veel cadeautjes gehad? Zat er wellicht een hotelovernachting in? Of heb je succesvol meegedaan aan de Moederdagactie van de plaatselijke Bistro de Stadshoeve die op zoek ging naar de leukste moeder van Zwolle? En… Heb jij een biologisch en luxe Moederdagontbijt gewonnen?

Onze jongens zijn veel te [...]

lees verder →


Pijl


Blog 317 – 7 mei 2021

Eigen baas over je agenda. Dat lijkt leeg, maar ik ben er vol van

Arjan Broere is gecertificeerd mastertrainer Getting Things Done en Streamline Certified. Hij schrijft over Getting Things Done (GTD), productiviteit, inbox zero, slimmer werken, lifehacking, stroomlijnen van je communicatie.

Geen idee waar dit overgaat? Ik leg het uit. Broere schreef onlangs een epistel op Frankwatching en het ging over het organiseren van je werk. De titel: ‘Je beste werk leveren: ken je tools & plan je gedrag.’ Het is een beetje een hak-op-de-tak artikel met wat tikfoutjes, maar er zit wel wat [...]

lees verder →


Tijger


Blog 316 – 4 mei 2021

Heb ik mijn droombaan gevonden op LinkedIn?

De diverse inhaakkalenders die ik erop nahoud en -sla, wezen op mij op 5 mei. De verjaardag van LinkedIn, het social mediakanaal wordt woensdag namelijk 18 jaar geworden. Volwassen dus, een grote jongen en inmiddels flink uit de kluiten gewassen. “LinkedIn tikt voor het eerst de 5 miljoen gebruikers aan”, aldus de site Coosto onlangs. Ik geef toe, ik was er in mijn vorige leven ook niet veel bezig, maar het social mediakanaal is populairder dan ooit.

Enkele leuke feitjes van LinkedIn.

-De meeste gebruikers (top 3) komen uit [...]

lees verder →


Jarig


Blog 315 – 30 april 2021

Mediabureau MEER is bijna jarig

In de week van het feest van onze koning, vier ik ook mijn bescheiden feestje. Helaas niet door plaats te nemen in een Formule 1-simulator - sinds ik de Netflixserie Drive to survive (de persconferentie van held Max Verstappen, klik op de link en even naar 1.25 minuten gaan, doen hoor) heb gekeken ben ik helemaal into de Formule 1 - maar door iets weg te geven met een waarde van honderden euro’s. Daarover straks meer.

Zaterdag is het precies drie jaar geleden dat ik startte met Mediabureau MEER. Op 1 mei 2018 was het zover. Ik vond de dag van [...]

lees verder →


Trekker


Blog 314 – 27 april 2021

De online onderhoudsploeg communicatie mag zich melden

Het leek afgelopen zondag wel een beetje een zondag als voorheen. Ik toog naar het voetbalveld, tas over de schouder en ging op pad voor het maken van een krantenverhaal. Naar het prachtige Blankenham. Behorend bij de gemeente Steenwijkerland. Sinds 2001. Tot 1973 was Blankenham een eigen gemeente, in dat jaar werd het bij IJsselham gevoegd. Het was er prachtig. De zon scheen, bij behoorlijk wat huizen wapperde de vlag van Blankenham en langs het voetbalveld stond een trekker.

Ik had een interview met twee [...]

lees verder →


Harnas


Blog 313 – 23 april 2021

Na 3 jaar mijn top 10 ondernemersergernissen

Ik had het even gemist, maar vorige week donderdag was het National That Sucks Day. Ieder jaar op 15 april is het weer zover. Amerikaan Bruce Novotny van de website That Sucks creëerde National That Sucks Day. Het viel hem op dat 15 april door de geschiedenis heen een ongelukkige dag is geweest. Het is de datum waarop president Lincoln stierf in 1865, nadat hij de avond ervoor was neergeschoten in Fords Theatre. Het is ook de datum waarop de Titanic zonk in 1912, toen het een ijsberg raakte. Volgend jaar dus 110 jaar [...]

lees verder →


Dansen


Blog 312 – 20 april 2021

Netwerken, werkt het voor jou?

Je richt je op, je gaat staan en zet je eerste stapjes in de wonderlijke wereld van ondernemer. Er komt veel op je af, je doet plenty indrukken op en krijgt van allerlei kanten advies, hulp en raad. De doorsnee tips van ‘blijf bij jezelf’, ‘je bent zelfstandig ondernemer met de nadruk op zelfstandig’ en ‘netwerken is net werken, daar moet je wel wat voor doen.’

Wie is er niet mee (op)gevoed op het moment dat je koos voor het ondernemerschap?

Op dat netwerken, wil ik wat dieper ingaan. Deze blog behandelt niet de kunst van uitmuntend [...]

lees verder →


Deur


Blog 311 – 16 april 2021

Berg en Bos wordt Leiden in Last

AGOVV laat het bij het statement wat de club op de website heeft gezet en wil verder niet meer reageren. Ook trainer Gerrit Brouwer geeft aan dat hij niet kan en mag reageren, omdat de communicatie via voorzitter Martin Maassen gaat. Die geeft aan het bij het statement op de clubwebsite te laten.

Waar ging dit allemaal over? De Stentor bericht. AGOVV-trainer Gerrit Brouwer werd begin vorige maand bestempeld van discriminatie. Een bericht aan een potentiële nieuwe speler voor AGOVV heeft de club in vuur en vlam gezet. Trainer Brouwer zei daarin [...]

lees verder →


Brievenbus


Blog 310 – 13 april 2021

Houd het (Ver)simpel(team)

Onze teksten moeten eenvoudiger. Daarom heeft de gemeente Zwolle het Versimpelteam. Wij maken teksten eenvoudiger. Zodat iedereen ze begrijpt. U kunt ons op verschillende manieren helpen:

Via het Meldpunt Moeilijke Teksten kunt u lastige teksten van de gemeente Zwolle melden. Wij zorgen dan voor een tekst die wel duidelijk is. Heeft u een goed gevoel voor taal? Of begrijpt u juist helemaal niets van onze teksten of brieven? Meldt u dan aan voor ons lezerspanel. U mag dan een paar keer per jaar uw mening geven over een tekst die u van ons [...]

lees verder →


Sportbekers


Blog 309 – 9 april 2021

Hoe kan ik helpen met Mediabureau MEER?

How can I help? Iedere medewerker van het New Yorker ziekenhuis New Amsterdam, kent dat ene zinnetje uit zijn hoofd en gebruikt het als openingszin. Bedacht door Max Goodwin, de medisch directeur. Iedere Netflix aflevering weer. En ook ik moet toegeven dat ik het niet uit mijn kop krijg. Hoe kan ik helpen?

Wordt u al geholpen? Tegenwoordig een SBS-programma van Mr. Frank Visser, maar ook de doldwaze Engelse comedy van weleer. Lachen geblazen, maar wanneer werd je nu voor het laatst echt geholpen? Ben je onlangs nog [...]

lees verder →


Schuim


Blog 308 – 6 april 2021

Heb ik er nu wel of geen actieve herinnering aan?

Afgelopen vrijdagavond was het weer zover. Ik mocht weer. En dat niet alleen. Ik heb er wel degelijk een actieve herinnering aan. Voetballen op het (kunst)gras bij Be Quick’28. Recreanten 3 is mijn team.

En nee dit schrijven is geen verwerking van de schrijnende ontbering aan maanden geen balletje trappen. Ook blaas ik niet de loftrompet over de voetbalhumor, die bij ieder team gewoon hetzelfde is. Boeren en scheten klinken en stinken overal hetzelfde. De rondborstige vrouwen worden met de minuut mooier in elke kleedkamer [...]

lees verder →


Trollen


Blog 307 – 2 april 2021

Van 1 aprilgrap tot rampenhumor. Moet kunnen toch?

Als ik deze blog schrijf, is het 1 april. De dag van de grap. Maar ook de dag dat de NOS in 1980 begon met Teletekst. Good old Teletekst. Er was ooit sprake dat het afgeschaft zou worden in navolging van het buitenland, maar wij Nederlanders blijven teletekst trouw. Ook op 1 april, maar dan in 1928 wordt DAF opgericht, vermoorden Bonnie en Clyde op die dag in 1934 twee agenten en moet scheidsrechter Mario van der Ende de halve finale in de Champions League tussen Real Madrid en Borussia Dortmund uitstellen. Spaanse fans [...]

lees verder →


Wanten


Blog 306 – 30 maart 2021

Een handvol tips voor goede landelijke publiciteit

Afgelopen week was het zover. De trekking van de Superloterij Hart voor Oosterwolde. Iedereen kon een lot kopen voor 33 euro. Dat lijkt veel, maar als je alleen het prijzenpakket al zag en las… Je eigen vakantiewoning ter waarde van 150.000 euro, waar je zo vaak als je wilt naar toe kan gaan? Of een fonkelnieuwe elektrische auto voor de deur van ruim 30.000 euro? En wat te denken van een nieuwe, moderne keuken of een half jaar lang boodschappen. Wie wil dat nu niet?

Dat dus. Alleen ik heb niet(s) gewonnen en toch heb ik [...]

lees verder →


Haai


Blog 305 – 26 maart 2021

5 redenen waarom ik op LinkedIn zit en blijf

Als je je eenmaal hebt voorgenomen om ZZP’er te worden, dan komt er veel op je af. Ik ervaar het iedere dag weer. Het maak mijn werk leuker dan leuk. Deze week schreef ik vacatureteksten voor grote bedrijven, maakte ik een homepage tekst voor een onderneming dat afdichtingsproducten verkoopt voor lekkende cv-ketels en had ik interviews met een gestopte beachvolleybalster, een sportschooleigenaar en een eigenaar van kantplanken en klemprofielen van kunstgras.

En oh ja, ik schreef twee blogs, adviseerde een WOZ-bezwaarmaker over een [...]

lees verder →


Bril


Blog 304 – 23 maart 2021

Als je hét dan toch zelf wilt doen, vooruit 5 tips

Eén van de gevolgen van het coronavirus is ook dat de wedstrijden van mijn zaalvoetbalteam stil zijn komen te liggen. Op 5 oktober 2020 was de laatste wedstrijd, ruim vijf maanden geleden dus en als we dinsdagavond de persconferentie mogen geloven, wordt het dit seizoen ook vijf keer niks. 

‘Mijn’ moet overigens niet al te letterlijk worden genomen, hoewel ik mediasponsor ben. Dat is natuurlijk met een kwinkslag. Ons team heet officieel Nico Brillen, maar over sponsoring en de naamgever straks meer. Het team bestaat uit [...]

lees verder →


Hond


Blog 303 – 19 maart 2021

Wat valt er communicatief te leren van de coronacrisis?

In deze verkiezingsweek kreeg ik de 10 belangrijkste regels voor communicatie in deze coronacrisis, nog een keer onder ogen. Een Adformatie-artikel uit maart 2020. Ik kreeg gisterochtend (!) overigens ook nog een strooifolder van Forum voor Democratie op de deurmat. Echt helemaal de weg kwijt. Maar goed, dat is een ander issue.

Nu, een jaar later is er een vervolg: waarom heeft dit kabinet de basale regels crisiscommunicatie niet opgevolgd? Auteur van beide verhalen is Jan Driessen. Dat is geen kleine jongen in [...]

lees verder →


Fiets


Blog 302 – 16 maart 2021

Wat wel werkt hoe om te gaan met haatreacties

Je kunt veel over Gordon zeggen, maar als je zijn naam intikt in de Google zoekbalk, gaat het alle kanten op. Ik heb drie recente voorbeelden: ‘Gordon had gesprek met 538, maar wil er niets over kwijt.’ ‘VVD-stemmer Gordon 'gaat vreemd' met Sigrid Kaag.’ ‘Waarom is er zoveel ophef rond Gordon en zijn hond?’

Het meest actueel is dat hij in het nieuws kwam met dat hij alle anonieme haatreacties op sociale media zat is. Hij startte een petitie, die door ruim 41.000 mensen werd getekend en die hij onlangs overhandigde aan [...]

lees verder →


Drinkbeker


Blog 301 – 12 maart 2021

Wat is een goede tekst? Ik weet het (denk ik).

‘Wauw, heel treffend geschreven!  Ik kan hier heel veel mee :) Gave teksten die triggeren en zeker tot de verbeelding spreken. Je schrijfstijl sluit aan op de manier hoe ik de klant wil aanspreken.’

‘Ik vind de brief super goed, alles heb je verwoord.’

‘Beste Erik, een prachtig artikel. Mooie reclame voor de sport. Hartelijke dank voor je interview.’

Dit ontving ik afgelopen week van drie klanten. Dat is erg prettig en fijn om te lezen. Ik zie het als een compliment (want dat is het), maar ook als iets dat je [...]

lees verder →


Lantaarnpaal


Blog 300 – 9 maart 2021

De vijf vuistregels bij damage control

‘De media zijn louter uit op sensatie en tegen elkaar opzetten van partijen. Dus we communiceren zo min mogelijk en mijden de pers.’ Dat staat in een communicatieplan dat de gemeente Kaag en Braassem op zijn website plaatste en er snel ook weer van afhaalde.

Wie denkt dat Kaag en Braassem een obscure plaats in het Oostblok is, waar een onderdrukt regime heerst, heeft het mis. Het ligt ook niet in donker Afrika waar een dictator met harde hand verdeelt en heerst. Kaag en Braassem is een gemeente in de Nederlandse provincie [...]

lees verder →


Woestijn


Blog 299 – 5 maart 2021

Twitter in the house!

Afgelopen week glipte er een uitnodiging van ClubHouse in mijn berichtenbox op mijn mobiel. Een bekend iemand liet een Engelstalige tekst voorafgaan door: ‘Erik, dit is volgens mij echt iets voor jou. Groet, R.’ Ik was niet meteen enthousiast. Ten eerste, ik heb geen Iphone, waarmee meteen een groot nadeel voor nu duidelijk wordt. Wij Androiders, zijn namelijk ClubHouseloos.

“Clubhouse bevestigde in januari dat er gewerkt werd aan een Android-applicatie, een claim die ook wordt bevestigd door Android-ontwikkelaars die Clubhouse heeft aangenomen. [...]

lees verder →


Saus


Blog 298 – 2 maart 2021

Alleen als je kunt bloggen, blog dan mee

Vorige week initieerde ik op LinkedIn een kleine discussie. Een voor mij onbekend iemand had een nieuwe baan. Gaaf!!! Het hoe, het watte en waar ze energie van kreeg, kon ik allemaal lezen in haar blog. Ik klikte op de link, draaide mij om en liep naar mijn koffiemachine de Jura E6/E60 (daarover straks meer) en drukte op de knop.

Ik zag hoe de tekst op mijn beeldscherm verscheen, wachtte op de laatste druppel, omklemde de warme glazen mok, gevuld met heerlijke Gran Maestro Italiano celeste koffiebonen en ging er eens goed voor zitten. [...]

lees verder →


Haak


Blog 297 – 26 februari 2021

“Iedereen deugt, de vraag alleen is waarvoor”

Deze week werd bekend dat de KNVB het competitieverloop laat voor wat het is. De uitdrukking einde oefening is eigenlijk niet eens van toepassing, want getraind werd er amper en wedstrijden werden al helemaal niet meer gespeeld. Dat betekent voor mij dus ook niet meer op de zondag langs de velden staan voor het verslaan van wedstrijden. Alweer niet. Terwijl het betaald voetbal doordendert en mijn enige directe link het af en toe winnen van de sporttoto is – op dit moment ben ik koploper in een competitie van acht – was mijn [...]

lees verder →


Tanden


Blog 296 – 23 februari 2021

We willen meer persberichten. Meer, meer, juist nu.

Corona of niet. We onderzoeken wat af. Een recent onderzoek onder 290 journalisten en pr-professionals bracht in kaart hoe corona hun relatie veranderde. De digitale persconferenties mogen blijven en – goh wat verrassend – het persoonlijk contact wordt node gemist. Dat en meer berichtte Adformatie onlangs. Zo kwam ook het persbericht langs. En wat bleek?

Maar liefst 33 procent van het journaille ontvangt minder persberichten dan voorheen. Dat komt volgens de journalisten omdat er een veel hoger nieuwsaanbod is en [...]

lees verder →


Poep


Blog 295 – 19 februari 2021

Beken kleur, maar dan wel jouw eigen kleur

Voeg wat kleurpsychologie toe aan je marketing. Kent u die uitdrukking? Misschien denk je dan wel aan Dominee Gremdaat en dan specifiek aan zijn uitdrukking in dit filmpje. Voeg wat kleurpsychologie toe aan je marketing. Ik moest er laatst aan denken toen ik bezig was voor een klant. Een commerciële klant. Het ging over storage cubs, oftewel opbergdozen.

Wat was de opdracht? Een productbeschrijving maken voor een wooninrichter. Ik vond het leuk om te doen en het was ook eens heel wat anders. Ik moest een product wervend [...]

lees verder →


Banaan


Blog 294 – 16 februari 2021

Mijn ode aan carnaval

‘Het virus dat niet uit te roeien is’, las ik onlangs op Facebook. Het ging niet om variant 100.001 van het coronavirus, maar beste Sassendonkers, over het virus dat carnaval heet. Ja, want ik ben zonder dat ik het wil geen Zwollenaar meer, maar een heuse Sassendonker. Voor even weliswaar, maar toch. Wie droomt er nu niet van?

Omdat dit jaar praalwagend Nederland met een pruillip zit van oor tot oor, vanwege het niet doorgaan van het carnaval (althans het echte werk), gaat mijn blog over carnaval. Een morele oppepper voor al die mensen die nu [...]

lees verder →


Luiken


Blog 293 – 12 februari 2021

De 5 tips voor een echte overzichtelijke mailbox

Deze week kwam NRC met een artikel over thuiswerken. Het werd als volgt aangekondigd. Een bellende collega te woord staan op je vrije dag, je laptop openklappen na het avondeten. Sinds de coronacrisis ligt de werk-privébalans van veel thuiswerkers compleet overhoop. Hoe ga je daarmee om? Ooit kopte Arbo Actueel: ‘Man vindt balans werk-privé lastiger dan vrouw…’

Toen ik nog in loondienst werkte, zag ik om mij heen collega’s die op vrijdagmiddag bijtijds de (digitale) luiken dichtdeden, om ze maandag weer te openen. Lekker [...]

lees verder →


Koek


Blog 292 – 9 februari 2021

Mijn vijf tips voor échte klantvriendelijkheid

Vorige week sprak ik een klant, die met veel enthousiasme zijn producten op het gebied van wonen en lifestyle online in de markt aan het zetten is. Ik help hem met productteksten en wat algemeen communicatieadvies. Het onderwerp klantvriendelijkheid viel. “Die service moet altijd 100 procent zijn”, zei hij vastberaden.

Ik moest er in diezelfde week aan denken toen ik mailtjes kreeg van KPN, Scapino en Post NL. Ik had met alle drie contact, waarbij het bij Post NL ging om een brief die ik had ontvangen met te weinig portokosten. [...]

lees verder →


Vergiet


Blog 292 – 5 februari 2021

Als leraar heb je het helemaal niet lastig

Precies een week geleden, leverde ik mijn laatste beoordelingen in. Ik heb er 176 bekeken. Stuk voor stuk en allemaal gewaardeerd met een onvoldoende, voldoende of een goed. Iedereen kreeg persoonlijke feedback of je nu in OM221, OR231, OM311, OR301, OM221, OR221, OM321 of in OR311 zat. De eindopdracht communicatie was het maken van een filmpje.

Alleen nog even die beoordelingen toesturen en toen was het definitief. Daarna een eindgesprek, sleutel en token inleveren, alle leerlingen nog even bedanken via de mail (met één [...]

lees verder →


Touw


Blog 291 – 2 februari 2021

Wil jij een gratis blog, lees dan verder

Als je zoals ik iedere week twee blogs schrijft, is het logisch dat je er veel mee bezig bent. Soms werk ik vooruit, schrijf ik onderwerpen op en archiveer suggesties. Andere keren ga ik zitten zonder idee en gaat het vanzelf. Weer een andere keer, weet ik niets, komt er niets, maar komt het toch goed.

In bijna drie jaar, niet één keer overgeslagen, omdat het niet uitkwam, ik geen zin had of inspiratieloos de dag doorbracht. Nope. Elke keer deed ik het weer, ook als ik op vakantie was en vooruit had gewerkt, want laten we wel wezen. [...]

lees verder →


Fles


Blog 290 – 29 januari 2021

Maak altijd tijd voor timing

Een van mijn werkzaamheden is het maken van social mediaposts voor bedrijven, organisaties, verenigingen en instellingen. Ik richt mij niet op de grote jongens en meisjes met hun communicatieafdelingen, webcareteams en social mediamedewerkers. Daar valt voor mij niets te halen en te brengen. Daarom zet ik mij juist in voor de kleine(re) ondernemingen, die graag aan de slag willen met social media, maar die het ontbreekt aan tijd, inspiratie en het toch wel inzien van de meerwaarde.

Om maar helemaal concreet te worden. Ik bied de klant twee [...]

lees verder →


Orkaan


Blog 289 – 26 januari 2021

Exact een week geleden werd mijn oudste zoon 14 jaar

“Zolang er veel mediavragen zijn, blijf ik betrokken.” Dat was de kop boven een artikel dat ik deze week tegenkwam op de site van RTV Oost. Ik kom daar straks op terug. Maar eerst RTV Oost. Mijn soort van favoriete nieuwszender. Ga maar na. Van kneiters van koppen tot fameuze artikelen, waar andere mediamagnaten alleen maar met heel veel bewondering stilzwijgend en berustend naar kunnen kijken. Of moet ik zeggen wegkijken, met een gelaten gevoel van verstikkende jaloezie en immense bewondering. Ongekend. Onbereikbaar. [...]

lees verder →


Trom


Blog 288 – 22 januari 2021

Hoe krijg en koester je klanten?


Youp van ’t Hek ergerde zich eraan toen hij tijdens een foute klassenreünie aan iemand vroeg hoe het ging en het antwoord ‘ik mag niet klagen’, terugkreeg. Tot twee keer toe. Deze week keek ik naar één van mijn favoriete programma’s op Discovery Channel: Flipping Bangers. Met de altijd goedlachse Gus – als ik die man zie word ik gewoon vrolijk – en de met bakkenbaarden behangen en beplakte Wil. Ze ontmoetten iemand, gaven degene een hand toen dat nog mocht, waarna die ook autofanaat zei ‘dat het niet slecht ging.’ En wat te denken van ‘het gaat [...]

lees verder →


Stof


Blog 287 – 19 januari 2021

De zeven tips om fouten in je tekst te voorkomen

“Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet”, is een bekende uitspraak van Johan Cruijff. Als ik Cruijff probeer te volgen, dan komt het erop neer dat je logischerwijs geen fouten maakt. En als je toch een fout dreigt te maken, dan constateer je dat tijdig, je herstelt het en maakt de fout dus niet. Hoe mooi is dat?

Kortom, je gaat foutloos door het leven. Het lijkt mij wel wat, zeker als tekstschrijver.

Ik moest eraan denken toen ik onlangs een artikel las van Olaf Geysendorpher van communicatiebureau Proven Context. [...]

lees verder →


Schedel


Blog 286 – 15 januari 2021

Hebben de huidige coronapersconferenties nog wel zin?

Dinsdagavond zaten we weer met natte haartjes, oftewel gedoucht en wel en met een bakje chips uit zo’n wit boterbakje voor de buis. Want het was weer nationale coronatelevisiepersconferentietijd. We mochten allemaal iets langer opblijven.

Op Twitter zei Jasper van Kuijk een dag later: “Corona veranderde dus ook de betekenis van het woord persconferentie, dat is inmiddels iets waar wordt samengevat wat overdag door de pers is gemeld.”

Tja, dat vroegtijdig lekken van de persconferentie-info. Dat zit ons toch niet [...]

lees verder →


Vuist


Blog 285 – 12 januari 2021

Ikke, ikke, ikke en nog eens ikke

Ik begin iedere dag met het lezen van LinkedIn: lucratieve opdrachten, lezenswaardige content en interessante discussies. Voordat je verzandt in tijdloos kijken, lezen, liken, ergeren, verheugen en vooral verwonderen, heb ik een tip. Op het moment dat je door het abracadabra algoritme van LinkedIn een post opnieuw voorbij ziet komen, stop ik. Zelfbescherming. Meer is het niet. In dit geval is herhaling niet de kracht van de boodschap, maar van de bescherming.

Deze week kwam ik een interessante discussie tegen, gestart door ene Bart [...]

lees verder →


Aapjes


Blog 284 – 8 januari 2021

De 5 kenmerken waar een echt goede woordvoerder aan moet voldoen

Dat is toch wat je wilt als journalist. Dat je een tweet eruit gooit, er de nodige reacties volgen en dat er vervolgens een (betaalde) column in Adformatie aan gewijd wordt. Dat overkwam Bart Mos van de Telegraaf onlangs. Hij was op zoek naar een 06 nummer van een woordvoerder, maar hij kreeg het telefoonnummer niet. Zijn bek viel ervan open, zoals hij zelf twitterde. Zeker toen hij dit las: “Ik denk dat woordvoerders zich vaak onbereikbaar houden, omdat ze de confrontatie niet aandurven.”

Vanuit de [...]

lees verder →


Slagroom


Blog 283 – 5 januari 2021

Kun je inhaken, haak dan in

Met creatieve content die slim inhaakt op actuele gebeurtenissen kun je elke dag nieuwe mensen bereiken. Goedkoper dan adverteren op sociale media en sympathieker bovendien.

Bovenstaande las ik op de eerste dag van 2021. Content- of inhaakkalenders kunnen daar heel goed bijhelpen. Niet voor niets publiceerde Frankwatching er deze week een artikel over. ‘Voor de mensen die écht nog geen idee hebben waar ik het over heb, even een korte uitleg. De inhaakkalender is een online of fysieke agenda, waar alle ‘bijzondere’ dagen van het jaar in [...]

lees verder →


Lat


Blog 282 – 1 januari 2021

Wat ga jij zakelijk gezien anders doen in 2021?

De kerstboom gaat morgen weg en de nieuwjaarswensen mogen nog tot en met woensdag, oftewel tot Driekoningen. Ondertussen zie ik de nieuwjaarslijstjes regelmatig voorbijkomen. Meer tijd vrijmaken om te netwerken, staand en korter vergaderen, minder op je telefoon, vaker een boek lezen, toch echt die administratieve klusjes eerder klaren en iets creatiefs, geks en unieks doen het komende jaar. Corona of niet. Zelf wil ik mij er eigenlijk niet aan wagen, maar ook ik ontkom er niet aan. Goede zakelijke voornemens. Wel houd ik het [...]

lees verder →


Windmolen


Blog 281 – 29 december 2020

Wat ga jij in 2021 allemaal anders doen?

Vrijdag is het alweer 2021. De tijd van het terugblikken is inmiddels in volle gang. We worden er bijkans mee doodgegooid, al is dat in dit coronatijdperk misschien een wat wrange taalkeuze. Allerlei lijstjes. Slechte Slogans van 2020, de Top 2000 en 4000, de 56 (?) beste boeken van het jaar door de Volkskrant, de voetbaltwitteraar van 2020 en uiteraard de verkiezing van het woord-van-het-jaar: anderhalvemetersamenleving.

Ik had voor dat laatste onderdeel wat andere suggesties deze jaargang en ook in een lichtgrijs [...]

lees verder →


Water


Blog 280 – 25 december 2020

De duivelse dilemma’s van de persvoorlichter 

Jeroen Elshoff van NOS Studio Sport vond het naar eigen zeggen spannend om Ajacied Quincy Promes na de wedstrijd tegen ADO Den Haag interviewen. “Omdat je het liefst over voetbal wil praten, maar ook zeker de week en de zaak van Promes moest aankaarten”, verklaarde hij.

Het verhaal is bekend. De 47-voudig international van Oranje werd zondagochtend 13 december gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij een steekpartij in Abcoude in juli. Dinsdag werd hij vrijgelaten. Zondag speelde hij mee tegen Den Haag. Woensdag tegen [...]

lees verder →


Gevel


Blog 279 – 22 december 2020

Tref geen blaam, check de juiste naam

Het is weer de tijd van de lijstjes, de terugblikken en de quizjes. Over het eerste ga ik het binnenkort hebben in mijn blog, over de terugblik hoeft niemand lang uit te weiden, want 2020 was natuurlijk zwaar foef (inderdaad Vlaams), dus ik wil er graag een quizje tegenaan gooien. Van 2008 tot 2013 werkte ik bij GGD IJsselland en van 2013 tot 2018 bij de landelijke GGD-organisatie (nee, geen hoofdkantoor). Die heeft natuurlijk een naam en de GGD is veel in het nieuws, dus zo moeilijk kan het niet zijn. Wat is de juiste [...]

lees verder →

Appel


Blog 278 – 18 december 2020

Ja, ik wil…gratis en goede publiciteit

Sinds gisteren, donderdag 17 december, staat het dan online. Op Darmspecialist.com. Het ervaringsverhaal van Daniëlle Wemeijer uit Coevorden. Ik heb het geschreven en het is de eerste van een reeks. Het is zoals het lijkt een nieuwe opdrachtgever voor mij.

Helemaal nieuw is het overigens niet. Ik ken oprichter Jeroen le Duc al wat langer, want ik interviewde hem ooit voor de Nieuwe Ooststellingwerver (ja, ja) over zijn darmperikelen. Het is een mooi verhaal, omdat de Oldeberkoper daadwerkelijk wat bereikt heeft. Le Duc heeft Colitis [...]

lees verder →


High five


Blog 277 – 15 december 2020

De 5 redenen om te blijven twitteren

Wat ik nooit begrijp en ook nooit zal begrijpen, is dat mensen op social media pontificaal melden dat ze jarig zijn. Het enige dat te bedenken valt, is vragen om likes, felicitaties en dus aandacht. Natuurlijk, social media is een verregaande vorm van zelfbevlekking, maar veelal wel als gevolg van een bereikte prestatie, dappere keuze of een geweldig resultaat. Tenminste dat hoop ik. Dat je een jaar ouder wordt, valt daar niet onder. Op geen enkele manier. Ik antwoord dan ook weleens met ‘kinderen die vragen worden [...]

lees verder →

Vuurwerk


Blog 276 – 11 december 2020

Online lesgeven is dus wel leuk

‘Meerdere bekende Nederlanders zetten zich vandaag, vrijdag 11 december in voor Paarse Vrijdag. Op die dag geven onder anderen Louis van Gaal, Frank Lammers en Barbara Barend op basisscholen een online gastles. Op Paarse Vrijdag wordt door middel van een paars kledingstuk solidariteit getoond met de LGBT of LHBT-gemeenschap, waartoe mensen met verschillende seksuele oriëntaties behoren.’

Dit las ik gisteren op ad.nl. Hartstikke mooi en goed natuurlijk. Alle lof voor dit initiatief. Zelf had ik het onderwerp recent ook tekstueel bij [...]

lees verder →


Steen


Blog 275 – 8 december 2020

Make Sportclub Communicatie great!

Vanavond is het zover. Ik doe mee aan de webinar communicatie: Juist nu! Maar hoe? Het wordt gegeven door de NOC*NSF Academie voor Sportkader. Inderdaad, ik ben ook wel benieuwd naar het hoe en het doet mij gelijk denken aan Sportclub Communicatie, maar daarover straks meer.

Tijdens de webinar wordt jouw vereniging, samen met een aantal andere verenigingen, concreet op weg geholpen om communicatie optimaal in te zetten in tijden van corona. De webinar bevat vele praktijkgerichte handvatten en voldoende ruimte voor vragen, zodat je na [...]

lees verder →


Vrouwen


Blog 274 – 4 december 2020

Het klopt, driemaal is inderdaad scheepsrecht

Ik las onlangs een leuk, grappig en goed artikel op Frankwatching. Komt -ie: 3,2,1. Hier is het. “Er zit zoveel kracht in 3. Zonder dat je het doorhebt, is 3 een ijzersterk getal dat je veel gebruikt”, aldus schrijver Martijn de Klerk (heel toepasselijke naam).

Al het goede komt in 3, het zou zo een letterlijke uitdrukking van Dominee Gremdaat kunnen zijn. Alleen die heb ik hem nog niet horen zeggen. Dan komt ‘wat een kutweer’ nog het meeste in de buurt.

Het is nu 3 december dat ik deze blog schrijf. Als ik vakmatig aan [...]

lees verder →


Handschoen


Blog 273 - 1 december 2020

Sportclubs kom nu eens in actie

Voor mijn werk, lees ik veel. Althans, ik vind dat ik dat moet. Om bij te blijven, om inspiratie op te doen en uiteraard voor de leuk. Een van mijn favorieten is Willem Vissers, sportjournalist van De Volkskrant. Zijn column over deze regering die echt alles belangrijker vindt dan sport, kreeg een klaterend applaus. En terecht. Alleen deze zin al: “Dat we graag verlost zijn van het virus, is duidelijk, maar die willekeur, de liefdeloosheid voor sport, de overgave aan kooplust, het is echt niet te harden.”

Ik weet er alles van met [...]

lees verder →


Mobieltje


Blog 272 – 27 november 2020

Meer mobiele telefoontijd en e-mail graag

Wie niet weet wat hij met 500 euro moet doen, kan altijd nog de nieuwste editie van het Whats Happening Mobile onderzoek van Ruigrok NetPanel bestellen. Dat gaat over het belang van de mobiele telefoon. De conclusie: bijna driekwart van de ondervraagde deelnemers – het waren er 1195 – vindt de mobiele telefoon heel belangrijk.

Voor dat geld (exclusief btw) krijg je overigens wel een visuele rapportage van 45 pagina’s incluis een tabellenboek met cijfers van alle vragen, de totalen en uitsplitsingen.

Even terug in de [...]

lees verder →


Politieauto


Blog 271 – 24 november 2020

Wat is de macht van de landelijke media?

Er is nogal wat te doen over de Zembla uitzending van vorige week over geweld door politiehonden. Tot een hele nare nasleep toe. Waar ging het nou precies over? De politie in Rotterdam heeft bij een arrestatie met een politiehond in maart buitensporig veel geweld gebruikt. Dat blijkt volgens Zembla uit beelden van de arrestatie, die in handen zijn van het onderzoeksprogramma van omroep BNNVARA. Over de aanhouding is volgens Zembla geen enkele publiciteit geweest, ook geen persbericht van de politie.

Dit was een [...]

lees verder →


Vliegen


Blog 270 – 20 november 2020

Laat mij maar alleen

Als je iedere week twee blogs schrijft en op al je social mediakanalen post, dan val je op. Of dat nu positief of negatief is, laat ik maar even in het midden. Je krijgt dan ook de gekste berichten binnen. Via LinkedIn, maar ook als reactie onderaan je blogs of in je mailbox.

Ik begin met dat laatste. Onlangs kreeg ik deze mail (ik zal de naam van het bedrijf niet noemen)

Goedemorgen Erik,

Ik kwam vandaag toevallig op je blog terecht en ik vind dat je leuke en interessante artikelen schrijft! 🙂 Ik vond dat we wel een aantal raakvlakken [...]

lees verder →


Paashaas


Blog 269 – 17 november 2020

Taal is dus gewoon ons ding


Taal is zeg maar echt mijn ding, kopte ik mijn laatste blog. Maar blijkbaar denk ik er niet alleen zo over, want het werd een van mijn meest gelezen blogs. Taal is blijkbaar ons ding. Daarom ga ik nog even door met taaldingetjes.

En omdat de feestdagen eraan zitten te komen, we Sint Maarten (of is dat zonder hoofdletters en met streepje? Lees gerust verder) net achter de rug hebben en Sinterklaas (niet sinterklaas, oh jawel, het mag allebei) in aantocht is, gaat het dus over de schrijfwijze van officiële feestdagen. Eén ding is zeker: [...]

lees verder →


Sportschool


Blog 268 – 13 november 2020

Taal is zeg maar echt mijn ding

Deze week belandde (er) in mijn mailbox een schrijven van de chef-redactie van de Meppeler Courant. Het ging over taal- en stijlkwesties. “De eindredactie van Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant gebruikt een eigen stijlboek. Dat willen we, zeker nu we steeds vaker verhalen met de dagbladen uitwisselen, ook als leidraad voor onze nieuws- en weekbladen gebruiken. In de hoop dat we de lezer uniform taalgebruik voorschotelen”, zo schreef hij.

Nou dan heb je mij hoor. Taaldingetjes, schrijfkwesties en spellingsdiscussies. Ik [...]

lees verder →


Deurmat


Blog 267 – 10 november 2020

Hoe mediawijs ben jij eigenlijk?

Gefeliciteerd en wat fijn dat we dit nog mogen meemaken. Ook of juist in deze tijd. We keken er met zijn allen hals reikend naar uit. Het aftellen was in volle gang, maar nu is het dan ei-nd-el-ijk zover. Het is de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid, die duurt tot en met 13 november.

Vanuit mijn professie veer ik op bij de term mediawijsheid. Het bestaat voor mij uit media + wijsheid, maar roept ook associaties op als wijs met media of wijs juist door de media. Overigens was tot 2005 mediawijsheid een niet bestaand woord, zo las ik [...]

lees verder →


Stier


Blog 266 – 6 november 2020

Erger jij je ook groen en geel aan je website?

Deze week viel mijn oog op een kleurrijk artikel in de nieuwsbrief van Frankwatching. Je weet wel de online-community met 450.000 volgers. Frankwatching is dé plek voor iedereen die zich bezighoudt met of interesse heeft in marketing, communicatie, social media en tech, zeggen ze zelf.

Zij van Frankwatching hebben er nogal een handje van om heel veel vaktermen te gebruiken en die ook nog eens in één alinea te proppen. Soms heb je teksten die je pas na een paar keer lezen, begint te snappen. Bij Frankwatching lukt dat niet [...]

lees verder →


Hakken


Blog 265 – 3 november 2020

Wees blij als je werkt in een communicatieteam

Gemeenten en Veiligheidsregio’s doen sinds de start van de coronacrisis een veel groter beroep op hun team Communicatie. Bestuur en organisatie laten zich beter adviseren én hebben meer waardering voor inzet en resultaat van Communicatie dan voor de crisis.

Dat blijkt uit onderzoek naar de impact van de coronacrisis op teams Communicatie bij gemeenten en Veiligheidsregio’s. Aan het onderzoek deden 86 gemeenten (24,2 % van alle gemeenten) en 13 Veiligheidsregio’s (52% van alle Veiligheidsregio’s) mee. Het onderzoek werd in [...]

lees verder →


Voeten


Blog 264 – 30 oktober 2020

Alleen maar goede persberichten graag

Als je een eigen bedrijf hebt (ik heb het verkleinwoord bedrijfje nooit zo begrepen, alsof je een beetje bedremmeld en bedeesd moet doen als je zegt dat je een eigen bedrijf hebt), krijg je ook te maken met wat communicatief ongemak. Je wordt - mede dankzij de Kamer van Koophandel - nog weleens gebeld voor een niet te missen verzekering voor al je medewerkers, hoe je je bedrijfspand zo duurzaam mogelijk door de winter loodst of wat te denken van dit LinkedInbericht dat deze zomer ongemerkt en ongevraagd in mijn inbox landde.

De [...]

lees verder →


Brug


Blog 263 – 27 oktober 2020

Mediabureau MEER, what’s in a name?

Zondag bestaat Mediabureau MEER exact 30 maanden. Feest! Want 30 dat is het getal van… Nou bij 30 denk je toch meteen aan…. Euh, niets dus. Wat is 30 nu? Niks toch? Dus ging ik het internet op en kwam ik op de site leerzaam.com. Dertig of 30 (volgens Onze Taal zijn daar geen regels voor) betekent nogal wat.

Als je wat met het getal dertig hebt, dan heb je het vermogen om jezelf goed uit te drukken. Dan houd je van praten en heb je geweldige communicatieve vaardigheden. Nou, nou, maar het is in mijn werk wel handig. En dertig is nog veel [...]

lees verder →


Behangen


Blog 262 – 23 oktober 2020

Wie helpt mij met beloningsbroeden?

Deze week las ik dat automobilisten die in de Rotterdamse Dantestraat de maximumsnelheid niet overschrijden, geld voor de wijk verdienen. Er is namelijk een snelheidsmeter geplaatst die goed rijgedrag beloont. Op het scherm van de zogenaamde Safety-safe langs de kant van de weg, zien weggebruikers hoeveel geld ze besparen door zich aan de maximale snelheid van in dit geval 30 kilometer te houden.

Ik weet het, het fenomeen is niet nieuw. Een dergelijke snelheidsmeter staat al op meerdere plekken in Nederland. Een proef in Helmond [...]

lees verder →


Zwanen


Blog 261 – 20 oktober 2020

De drie grootste uitglijders met afwezigheidsmeldingen

In het midden en zuiden van het land, is het herfstvakantie. Als Noorderling heb ik ‘m net achter de rug. Woensdag tot en met vrijdag was ik met mijn boys in mooi Volendam. We bezochten uiteraard het voetbalstadion van de plaatselijke trots, inclusief fotootje op het veld en aten kibbeling met friet aan De Haven, waar we ook een typische klederdracht foto met gratis veel lol, lieten maken.

We waren te gast bij Van der Valk aan de rand van Volendam, nou eigenlijk is het Katwoude. Er was een zwembad, met verplichte [...]

lees verder →


Vliegtuig


Blog 260 – 16 oktober 2020

De ultiene schrijftips

Blokjesverjaardag. Alcoholklok. Zo maar twee nieuwe coronawoorden die minister-president Mark Rutte dinsdag uitsprak tijdens de persconferentie. Al een tijdje circuleert op internet een lijstje met typische coronawoorden. Eentje daarvan is de Coronazi. Het staat er echt. ‘De taalnazi houdt zich vol overgave bezig met dt-foutjes, de coronazi ziet erop toe dat iedereen zich netjes aan de coronamaatregelen houdt.’

Corona doet alles met ons en dus ook met taal. Ton den Boon is de Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale en ook [...]

lees verder →


Soep


Blog 259 – 13 oktober 2020

Stop maar met het voetbal

Deze week kreeg ik de nieuwsbrief van de BAV onder ogen. De BAV? De BAV is een vereniging van en voor verzamelaars die een passie hebben voor bier. De BAV is ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. En BAV staat voor Biblioteca Apostolica Vaticana oftewel de officiële bibliotheek van het Vaticaan.

De BAV is in dit geval de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen. Het is voortgekomen uit de BZV en LBA. Zeg maar de zaterdag- en zondagclubs. Tot 2006 was ik PR-man, verenigingsjournalist en getuige dit artikeltje in het Nederlands Dagblad, [...]

lees verder →


Rugzak


Blog 258 – 9 oktober 2020

De meest voorkomende ergernissen tussen journalist en geïnterviewde

'Automerk heeft blijkbaar nieuwe strategie voor communicatie met journalisten: niet meer met ze communiceren.' Dat las ik onlangs in de Adformatie. 'Tesla heft zijn PR-afdeling in alle stilte op, reageert al maanden niet op persvragen', zo luidt de nieuwskop.

De reden? Nou die geeft Tesla niet, want Tesla is onbereikbaar voor de media. Voor alles en iedereen. “Als u een verslaggever bent die geen reactie van Tesla krijgt, vat het dan niet persoonlijk op, want het komt doordat de autofabrikant zijn [...]

lees verder →


Wachtsoldaat


Blog 257 - 6 oktober 2020

Het coronaleven van een voetbalverslaggever

Ik maakte het afgelopen weekend twee keer mee. Werken als verslaggever van een wedstrijd zonder publiek. Op de één of andere manier deed het mij steeds denken aan het nummer Ik wil niet dat je weggaat van Clouseau met de zin: “Alsof je staat te lezen voor een lege zaal.”

Afijn, vrijdag was ik bij PEC Zwolle Vrouwen tegen Alkmaar. In het stadion, dan is leeg wel heel erg leeg. Nu mag ik zelf graag een stadion bezoeken, ongeacht of er wel of geen publiek is. Maar in een kil, koud en kaal stadion spelen of werken, dat [...]

lees verder →


Tennis


Blog 256 – 2 oktober 2020

De drie voorwaarden van goede publiciteit

Het mooie aan mijn vak is de verscheidenheid aan klussen. Zo sta je op een zondag te kijken (ik mag dat) naar het dappere geploeter van twee amateurcluppies op vijfde klasse niveau, dan weer maak je een groot artikel over ondermijning in de sport en mag je de legendarische Tom Okker interviewen in verband met Old Stars tennis. Woensdag was ik voor de Stentor nog op de oude basisschool van mijn twee zonen, Het Carillon en ondertussen werk ik aan een landelijke website en een artikelenreeks over E-sport. En ik denk nog weleens met [...]

lees verder →


Piloot


Blog 255 – 29 september 2020

Gaat het om besluiten, omstandigheden of hebben we overal schijt aan?

Ik bedacht zondag ineens van laat ik mijn blog over Covid-19 schrijven en schreef mijn betoog maandag - keurig voor de persconferentie van dinsdagavond - die ineens een dag vervroegd werd.

Ik ga het daar niet uitgebreid over hebben, ook niet over GGD IJsselland dat afgelopen weekend uiterst ongelukkig wikte en woog met de coronasterftecijfers en met toeters en bellen een schadeherselbericht plaatste op de eigen website.

Nee en ook niet over geldende coronaregels voor voetbalclubs Willem II (zeker [...]

lees verder →


Kickbokser


Blog 254 – 25 september 2020

Sportclubs mogen zelf ook wel wat doen

Afgelopen weekend begon in de amateurvoetbalwereld de competitie weer. Als ik het woord ‘eindelijk’ en de zin ‘we mogen weer’ tik, dan vat ik meteen alle communicatiekanalen van alle clubs samen.  Ja het mag weer. Voetballen mét publiek, gewoon naast elkaar. De verzorgers dragen handschoentjes, maar ballen worden niet meer schoongesprayd en zeuren op de scheidsrechter doen we maar al te graag en nog steeds.

Na de tijd met zijn allen aan het bier, voorlopig in een tent in plaats van in de kantine, maar gewoon schouder aan [...]

lees verder →


Dweilorkest


Blog 253 - 22 september 2020

Ik ben het carnaval dankbaar

Het was weer zo’n dag. Ik had mij nog zo voorgenomen om tijdig te beginnen, om zo op tijd te kunnen afsluiten. Maar het loopt alweer tegen elf uur en morgen heb ik alles - zelfs iets heel bijzonders - behalve tijd. Mijn blog moet ik nog maken. Ik meende dat ik iets had gelezen, naar mijzelf had gemaild, maar in de mail stond alleen het woord blog.

Ik baal er wel wat van, want eigenlijk wilde ik stoppen op het moment dat ik blog 250 zou publiceren, maar ik heb mij gewoon overlaten halen door een trouwe lezer. En nu? Nu hik er weer [...]

lees verder →


Kuif


Blog 252 – 18 september 2020

Mediabegeleiding, dat is niks voor jou

Wie doet het niet? Wegdromen bij herinneringen van weleer. Een simpele klik op je mobiel in de foto’s app van Google en je bent zo één, twee jaar of nog verder terug. Lichtjaren. Corona dronken we alleen uit een fles, Hugh Hefner (91), Amerikaans uitgever van onder meer de Playboy overleed en het belangrijkste sportnieuws was blijkbaar dat op het WK judo in Budapest Oranje met elf judoka’s op de mat verscheen en bepakt, bezakt en bovenal bedroefd zonder medailles huiswaarts keerde. Ik heb het over september 2017.

Mijn mobiel was [...]

lees verder →


Tuinslang


Blog 251 – 15 september 2020

Hoe zat het ook alweer met het beste persbericht?

Ik heb zelden een cijfermatig artikel gelezen, dat onlangs zo mijn aandacht trok, als dit. Het bericht over het tweejaarlijks onderzoek van PR-Dashboard, voorheen de Perslijst, onder 370 journalisten en 226 pr-professionals. In een enquête werd beide groepen gevraagd naar hun samenwerking en werkwijze. Ik vind sommige conclusies schokkend.

Adformatie berichtte er afgelopen week over en zette in op hoe snel journalisten een persbericht relevant vinden of niet. ‘Drie kwart (73%) neemt er 10 seconden of minder voor. [...]

lees verder →


Station


Blog 250 – 11 september 2020

Toch maar weer een pleidooi voor het vrouwenvoetbal

Ik zat afgelopen zondag, volledig coronaproof met een speciaal polsbandje op een gereserveerde tribunestoel bij PEC Zwolle Vrouwen tegen ADO Den Haag. De allereerste competitiewedstrijd van het vrouwenvoetbalseizoen. Verslag doen voor de Stentor, net zoals vanavond van de uitwedstrijd tegen FC Twente. Ik poste een bericht op Facebook van de stoel met mijn naam. ‘Vrouwenvoetbal? Hahahahaha’, was één van de reacties.

Ik heb het vrouwenvoetbal en de opkomst, van heel dichtbij meegemaakt. In het FC Zwolle tijdperk, om [...]

lees verder →


Wind


Blog 249 – 8 september 2020

Kiezen voor alleen maar leuke klanten

Wat hebben Youp van ’t Hek en T-Mobile, Nico Dijkshoorn en Post NL, Jon van Eerd en Easy Jet en Gordon en Q-Park met elkaar gemeen?
Grote kans dat je nu denkt, dat heeft iets met onvrede over bedrijven en de macht van de BN’er te maken. Ze hadden als klant een klacht. Klopt. Ben je een BN’er en heb je een beetje bereik? Doe dan op social media je beklag op social media en je wordt meer dan gehoord en meteen geholpen. Dan weten de jongens en meisjes van de webcareteams, de dames van het middenmanagement en de hogere heren niet hoe snel er [...]

lees verder →


Bom


Blog 248 – 4 september 2020

Het einde van de voetbalverslaglegging is nabij

Met dat de bekerwedstrijden beginnen en de competitie nadert, begint ook het verslaggevertjespelen seizoen weer. Het is weer fijn langs de lijn. Afgelopen zondagmiddag was ik in Steenwijkerwold. De jongens uit het dorp, tegen de stadsen uit Steenwijk. Het werd 4-2 voor de thuisploeg en het leek wel of iedereen er was. Alleen even een gezondheidsformuliertje invullen, samen over voetbal lullen en nadien gezellig een biertje drinken. Een beetje inschuiven zodat iedereen in de tent paste. Het leek in alles op zoals het was en [...]

lees verder →


Punt


Blog 247 - 1 september 2020

Het uitroepteken aan zijn eigen succes ten onder gegaan

Wie een punt gebruikt aan het einde van een sms- of WhatsApp-bericht, komt agressief en intimiderend over. Dat blijkt uit een onderzoek van taalkundigen bij jongeren geboren na 1995. Het gebruik van een punt om een bericht af te sluiten wordt door deze generatie als een teken van woede gezien. Het AD berichtte dit vorige week.

Ik moest dit echt twee keer lezen. En nog begrijp ik het niet helemaal. Een punt sluit iets af. Het markeert. Wat heeft dat met woede te maken?

 Het onderzoek werd uitgevoerd bij Generatie Z, [...]

lees verder →


Vissen


Blog 246 - 28 augustus 2020

Thuiswerken heeft zo zijn voor(oor)delen

Ik realiseerde het mij niet zo, maar een gedeelte van Nederland heeft nog zomervakantie. Midden mag maandag weer en dan is iedereen weer aan de slag met zijn vertrouwde werkzaamheden, de letterlijke en figuurlijke gang naar het kantoor en het dagelijkse filestaren. Zo was het toch? Oh ja en we hadden natuurlijk zo onze goede voornemens.

In augustus? Jazeker. Hoe we het na onze vakantie allemaal anders zouden gaan doen. We hebben immers genoten van onze welverdiende holiday, het werk het werk gelaten en we zijn weer fris, fruitig [...]

lees verder →


Eend


Blog 245 – 25 augustus 2020

Wat zijn mijn jeukwoorden?

Ik kreeg gisteren een blog onder ogen van Wouter van Wingerden van Doet iets met taal. Ik mag graag iets van hem lezen en over hem schrijven. Dat laatste deed ik al eerder in mijn blog oogkleppen. Toen nam Wouter Frankwatching, waarvoor hij zelf schrijft, op de hak. Het had te maken met marketingjargon en een wijze en ware les.

“Besef dat veel van wat je online zet openbaar is en dat dat je visitekaartje is. Hou voortdurend voor ogen dat al dat Engels en jargon in het algemeen, niet uitnodigend is. En dat ook mensen die affiniteit met je vak [...]

lees verder →


Chocolade


Blog 244 – 21 augustus 2020

Waarom toch een nieuwsbrief?

De scholen kennen weer hun aanvang, het sporten verlaat de startblokken weer en voordat we het weten, lijkt veel zo niet alles op het oude, vertrouwde leventje van weleer. Bijna alles dan, want corona zal nog wel zijn invloed hebben en houden. Dat betekent ook dat de organisaties, bedrijven en verenigingen hun eigen communicatiemiddelen weer optuigen. Verenigingsgidsen, gewijzigde en nieuwe appgroepen (waarom word ik toegevoegd?) en nieuwsbrieven, het komt allemaal op mij af. Zit ik erop te wachten?

Ik niet en ik niet alleen. Neem nu [...]

lees verder →


Magneet


Blog 243 – 18 augustus 2020

Zwolle heeft een nieuw imago nodig

Ik vind het af en toe heerlijk om te discussiëren over taal. Dat kan met vakbroeders of -zusters zijn, mensen die ik wel goed ken of slechts een beetje of met voor mij volslagen onbekenden, die ineens op social media voorbijkomen. Ik stip fouten aan (de ‘ik wordT’ is in opkomst, vraag mij niet waarom), complimenteer een schrijver met iets moois, creatiefs en verrassends of maak een kritische opmerking, die ik dan verpak in een vraag.

Afgelopen weekend had ik MarketingOost op de korrel. De aanleiding was de verschijning van een [...]

lees verder →


Container


Blog 242 - 14 augustus 2020

Waarom een mediamanager niet altijd werkt

Ik heb even overwogen om het hele artikel van Geert-Jan Jakobs van Voetbal International op deze plek te publiceren. Zelden zo eens geweest met de inhoud van zijn verhaal. Zijn schrijven gaat over het spanningsveld tussen sporter en manager aan de ene kant en de redactie van in dit geval het grootste voetbalmagazine van ons land, aan de overkant.

Om te beginnen, vind ik het zeer interessant om te lezen. Het raakt op allerlei manieren de journalistieke en communicatieve kant. En dat maak het voor mij heel herkenbaar. Ik [...]

lees verder →


Wasknijper


Blog 241 - 11 augustus 2020

Vijf tips om je website leidend te laten zijn

Vorige week was ik op vakantie. We bleven in eigen land. Tja, wie niet, zou ik bijna zeggen. Middenin in onze vakantie viel de persconferentie van minister-president Mark Rutte en onderminister Hugo de Jonge. Helaas was Irma er niet, al was dat niet de reden om niet te kijken.

De gebarentolk – en dat vind ik best knap – houdt tot nu toe alle interviewverzoeken af, verschijnt niet in praatprogramma’s en maakt op haar twitteracccount alleen melding van haar boeiende beroep en retweet en liket niets. Knap hoor. Ik denk [...]

lees verder →


Haar


Blog 240 – 6 augustus 2020

Video of tekst? That’s the question

Zelf vind ik het af en toe wat weghebben van een duivels dilemma. Al lees ik ook veel en vaak dat je eigenlijk helemaal niet hoeft te kiezen. Video of tekst. Zitten we in deze vluchtige wereld nog wel te wachten op een lap tekst? Is het niet veel beter om kort en krachtig een beeld neer te zetten om je verhaal of boodschap over te brengen?

Laat ik het zo zeggen. Ik haak steeds meer af. Lees ik iets interessants op social media of website, dan moet ik om verder te gaan vaak op een video klikken. Die is dan meestal lekker vlotjes gemaakt [...]

lees verder →


Glijbaan


Blog 239 – 4 augustus 2020

Waarom gaat het toch steeds mis bij HR?

Op 6 januari van dit jaar – toen we nog nooit van Covid19 hadden gehoord – solliciteerde ik op een freelance journalist functie bij een uitgever. Om eerlijk te zijn, het was niet mijn ultieme droombaan, maar de functie bestond uit veel schrijven, redigeren en vooral zelfstandig te werk gaan. Eigen onderwerpen bedenken. Dat ook. Het leek mij wel wat.

Bovendien betekende het vast geld en dat is toch altijd wel prettig. Je door de tijd bewegen op een glijbaan van onzekere inkomsten; ik kan er eerlijk gezegd maar moeilijk aan [...]

lees verder →


Onkruid


Blog 238 – 31 juli 2020

Waar is de online onderhoudsploeg?

Om de coronatijd door te komen, kun je als tekstschrijver grofweg twee dingen doen: niks en veel. Daarmee bedoel ik achterover leunen en hopen dat er iets voorbijkomt om te schrijven of het internet afstruinen op zoek naar iets dat neigt naar nieuws. In die zin zijn het ook goede tijden.

Evenementen, wedstrijden en activiteiten gingen niet door. Eindredacties keken tegen of een lege sportpagina aan of besloten om de regiosport mondjesmaat ergens anders onder te brengen in de krant. Als je wat zinvols had, dan werd dat veelal positief [...]

lees verder →


Broek


Blog 237 – 28 juli 2020

Drie makkelijke tips voor mediaregie

Dit weekend las ik het verhaal over hoe het RIVM meer jongeren bewust wil maken van de gevaren van corona. De boodschap luidt dat ze het virus zelf bij zich kunnen dragen en ook anderen kunnen besmetten zonder dat ze het door hebben. Maar hoe kom je in contact met die jongeren? Om ze te bereiken ging De Stentor naar jongerencamping Dennenoord in Giethmen (Ommen).

Eerst even terug in de tijd. Toen ik bij GGD IJsselland werkte, bezochten mijn collega’s onder meer Dennenoord. Het was een jaarlijkse activiteit van de GGD om condooms uit te [...]

lees verder →


Brood


Blog 236 – 24 juli 2020

Online aandacht. Hoe werkt het wel? Vijf tips

Afgelopen week gleed dit bericht mijn berichtenbox binnen van LinkedIn.

Hallo Erik!

De Covid-19-crisis heeft de detailhandel sterk getroffen. Meer dan ooit moet u nu een cash-cultuur creëren binnen uw organisatie. Elk van uw teamleden moet direct toegang hebben tot financiële KPI's om de winstgevendheid van het bedrijf te garanderen. Wij helpen grote retail organisaties hun cash awareness te verbeteren en het succes van hun herstelplannen met 25% te versnellen met een plug-and-play applicatie.

Het was afkomstig van een [...]

lees verder →


Gordijnen


Blog 235 – 21 juli 2020

Hoe mail je wel goed?

'Helder en overtuigend schrijven is vaak behoorlijk lastig. Nu we nog steeds veel vanuit huis werken en de hele dag over en weer mailen, is het extra belangrijk geworden je boodschap kort en krachtig te brengen. Hoe je dat aanpakt? Door jezelf eerst de juiste vragen te stellen.'

Als ik zoiets lees, dan word ik altijd heel vrolijk. Allereerst omdat het tips zijn, waar ik misschien wat aan kan hebben. Altijd handig. Soms zijn ze in mijn ogen totaal niet bruikbaar en denk ik weleens van wie verzint dat? En als derde, ik zie het meteen voor mij: [...]

lees verder →


Leeuw


Blog 234 – 17 juli 2020

Mijn tien favoriete uitspraken

Ik reed deze week weer eens ouderwets naar Utrecht. Voor een zakelijke afspraak met een oud-collega. We hadden afgesproken op het Centraal Station. Ik waande mij even terug in mijn GGD GHOR Nederland tijd. Van 2013 tot 2018 was ik er werkzaam. Eerst aan de Adriaen van Ostadelaan – ik keek vanuit onze communicatiekamer zo tegen stadion De Galgenwaard aan  –  later in Lunetten. Om precies te zijn op het Zwarte Woud 2.

Er is veel veranderd bij de GGD. Met mij zijn nog twee communicatiecollega’s vertrokken, de adjunct-directeur is weg, twee van de [...]

lees verder →


Bed


Blog 233 – 14 juli 2020

Waar is de communicatieprofessional?

Ik volg met veel interesse de vete tussen de MediaMarkt en een aantal klanten over de spotgoedkope iMacs. Door een fout op de website van MediaMarkt konden klanten onlangs voor 2,19 euro een Apple iMac kopen van zo’n 2000 euro. De computers werden ook bezorgd en de winkelketen eist nu dat kopers de iMacs terugsturen of flink bijbetalen. Een aantal klanten weigert dat te doen, zo was vorige week in het nieuws.

Aan deze discussie kleeft aan alle kanten een communicatiecomponent. Het heeft vooral te maken met overleg, bejegening, publiciteit en [...]

lees verder →


Scherp


Blog 232 – 9 juli 2020

Mijn 5 tips om goed je werk te kunnen doen

Slimmer werken: het lijkt simpel, maar in de praktijk is het toch knap lastig om vol te houden. Hoe bewaar je het overzicht? Hoe voorkom je een overvolle mailbox of agenda? En hoe krijg je grip op die lange lijst van to do’s en prioriteiten? Kortom, hoe zorg je voor een productieve werkdag?

Dat was het begin van een artikel dat ik deze week las op Frankwatching. Ik las het niet in één ruk uit, want ik ging ondertussen appjes beantwoorden, mailtjes beantwoorden en allerlei dingen doen. Fout, fout en fout!

En dan komt de vakantie [...]

lees verder →


IJshockey


Blog 231 – 7 juli 2020

Een mini-reünie, meer was het niet. Of toch wel?

Afgelopen weekend had ik een pieterige reünie van de school van journalistiek en communicatie. Met twee medestudenten had ik afgesproken in Oudega, om vervolgens naar Dokkum te gaan om herinneringen op te halen aan de studententijd tussen 1992 en 1996. We begonnen toen aan het HICO. Het Hoger Informatie en Communicatie Onderwijs, dat in het tweede jaar omgedoopt werd tot Faculteit Journalistiek en Communicatie.

Het was een avond vol (g)ouden herinneringen, afgewisseld met wat nieuwigheden. Zo bleek ik de eerste te zijn, [...]

lees verder →


Bloed


Blog 230 – 3 juli 2020

What’s in a name? Nou veel of toch niet?

What’s in a name? Kent u die uitdrukking? Inderdaad, het zou zomaar de beginzin van de preek van mijn favoriete dominee, dominee Gremdaat kunnen zijn. Ik hoop trouwens dat ik bij de dertig uitverkorenen (of waren het nu honderd?) ben, zodat ik Paul Haenen binnenkort in het Zwolse theater mag aanschouwen. De tickets heb ik al.

Deze week kwam ik op de website hoenoemik.nl terecht. ‘Welkom bij Hoenoemik, het bureau van naamgevingsspecialist Wouter van der Land’, zo luidt de openingszin. Met daarnaast een banner met de tekst: ‘Bel onze [...]

lees verder →


Wieg


Blog 229 – 30 juni 2020

Het waarom van een goede website

Deze week stuitte ik stomtoevallig op een oproep op LinkedIn. Een onderneming had een andere huisstijl, een nieuwe website en de social mediakanalen waren van al het stof ontdaan. Vol trots werd het resultaat aan de online wereld gepresenteerd, met de toevoeging ‘reacties zijn van harte welkom.’

Ik ging er maandag eens goed voor zitten, want ik vind zulke oproepen niet alleen goed, maar ook leuk om te doen. Ik haalde er meteen een paar tikfouten uit. Ok, ok (inderdaad het waren er twee, maar wel in één zin), dat kan gebeuren, maar het is en [...]

lees verder →


Komkommer


Blog 228 – 26 juni 2020

Waarom komkommernieuws zo slecht nog niet is

Normaal gesproken naderen we nu met rasse schreden de komkommertijd. Eind juni, begin juli is het weer zover. Maar ja wat is normaal? Het nieuwe of toch het oude normaal? Normaal, normaal gesproken bereiken ons in deze periode kneuterige nieuwtjes, omdat er geen echt hard nieuw is. Gemeenten zijn amper bezet, de Tweede Kamer barbecuet zich naar het reces en het ganse verenigingsleven ligt plat. De zangkoren zijn stil, de sportclubs sluiten de poorten en de gordijnen gaan dicht op het toneel.

Komkommernieuws dus. Wie kent [...]

lees verder →


Knuffelbeer


Blog 227 – 23 juni 2020

Willen we meer e-mail?

Het belang van e-mail voor Nederlandse organisaties neemt door de coronacrisis toe. Dat blijkt uit onderzoek van de DDMA Commissie E-mail. Maar liefst 72% van de ondervraagden beschouwt e-mail nu als een belangrijker marketingkanaal dan voor de crisis. Dat schrijft Marketing Tribune.

Ik pak even drie wat algemene dingen uit het onderzoek:

E-mails blijken in deze tijd effectiever. Dat is zo logisch als wat natuurlijk. Werden we met zijn allen in het oude normaal gestimuleerd om toch even naar onze collega toe te lopen die amper twee [...]

lees verder →


Reddingsboei


Blog 226 - 19 juni 2020

Een blogblokkade. Wat nu?

Ik heb in de kast een map liggen met wat krantenknipsels. Die bewaar ik, omdat ik ze interessant vind of er ooit nog wat mee wil doen. Ze zijn tevens een soort reddingsboei voor het schrijven van mijn twee keer in de weekblog. Eigenlijk wil je er niet aan als blogger. Dat je geen onderwerp of invalshoek hebt en echt even niet weet waarover je schrijven moet.

In ieder geval niet weer over corona en de communicatie. We zijn er anderhalfmaal klaar mee. Ook niet over de ondertitelaar van NPO 1 die tikte dat Lucie Horsch (ik had nog nooit [...]

lees verder →


Tent


Blog 225 – 16 juni 2020

Waarom is het persbericht belangrijker dan ooit?

Laatst had ik Bas Tietema aan de lijn. De jonge, olijke Zwolse wielrenner timmert behoorlijk aan de weg met zijn Tour de Tietema. Geweldige en gedurfde video’s, gekke sportdingen en dat allemaal onder de noemer ‘we zetten voor jou de sportwereld op zijn kop.’
Zijn meest recente stunt was het wereldrecord in je achtertuin fietsen. Hij nam het op tegen Niek Kimmann, een zeer succesvolle BMX’er uit Dedemsvaart. Ik heb vrij weinig tijd en ook vaak zin, om video’s helemaal te bekijken (waarmee ik ook wel wat vind van de opkomst van [...]

lees verder →


Laken


Blog 223 – 12 juni 2020

Sportclub Communicatie treedt dit najaar aan

Wie weet het nog? Ik ben al een tijdje bezig met het ontwikkelen van een basiscommunicatietraining voor sportverenigingen. Ik wil die leden – dat kunnen ook bestuursleden zijn, zelfs communicatiebestuursleden – graag wat meegeven. Een aantal basisvaardigheden en het antwoord op deze handvol vragen.

* Wat komt er allemaal kijken bij het communiceren in je vereniging en daarbuiten?
* Waarom is goede communicatie zo belangrijk voor jouw vereniging?
* Wat gebeurt als je dat niet goed doet? Oftewel wat zijn de gevolgen van slechte [...]

lees verder →


Kastelen


Blog 222 – 9 juni 2020

De drie fouten zinnetjes van Halsema

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema hebben op de avond van de demonstratie op de Dam een hoogoplopende ruzie gehad via WhatsApp. Dat was vorige week, op maandag 1 juni. We weten dankzij Geert Wilders wat er allemaal gezegd en geappt is.

Uiteraard krijgt dit nog een vervolg. Als het goed is staan er woensdag 10 juni twee dingen te gebeuren. Het spoeddebat in de Amsterdammer gemeenteraad over het wel en wee van Halsema én een nieuwe demonstratie elders in de hoofdstad.

Drie [...]

lees verder →


Kip


Blog 221 – 5 juni 2020

De vijf tips hoe je moet omgaan met fotogebruik

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Kent u de uitdrukking? Het zou zomaar de beginzin uit de mond van Dominee Gremdaat kunnen zijn. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het is toch een beetje een battle tussen fotografen en tekstschrijvers. Om even in de Gremdaat stijl verder te gaan: ‘’Ik moest daar aan denken toen ik onlangs een Facebookvriend attendeerde op een foto die hij gepost had.”

Het ging om een geweldige afbeelding van minister-president Mark Rutte, vice-premier Hugo de Jonge en Irma Sluis, onze [...]

lees verder →


Vangrail


Blog 220 – 2 juni 2020

Hoe maak je een boodschap simpel?

De datum 1 juni was door velen van ons omcirkeld. Er was naar uitgekeken, soms zelfs reikhalzend. De versoepeling van de coronamaatregelen. Afijn, dankzij Mark en Irma wisten we in woord en gebaar wat ons te wachten stond. Zelf merkte ik dat het nieuws van de coronaise in Brabant (zo werd de polonaise dus genoemd) en de megademonstratie op de Dam om voorrang vochten om in mijn blog uitvoerig besproken te worden. Social media gingen los en ik deed eraan mee. Ik moest even reageren en mijn meer dan ongenoegen uiten. En ik was bepaald niet de [...]

lees verder →


Mandarijnen


Mandarijnen

Blog 219 – 29 mei 2020

De koopzondag verdeelt Elburg tot op het bot

Nog twee dagen en dan beleeft Elburg een historische primeur. Middenstanders in de Elburger vesting gooien zondag eerste pinksterdag hun winkels open. Dat is tegen de regels en tegen het besluit van de Elburger gemeenteraad. Als oud-inwoner van het vestingstadje volg ik de verrichtingen op de voet.

Elburg. Eigenlijk kende ik het vroeger alleen van het Stadsknapenkoor dat later omgedoopt werd in Hollands Boys Choir. Jochies met hun keurig gekamde haartjes, nette kleding en piepstemmetjes. En van de [...]

lees verder →


Maaiveld


Blog 218 – 26 mei 2020

Wat maakt jou werk(elijk)gelukkig?

In deze coronatijd heb je tijd voor vele andere dingen, zoals lezen. Ik ben eindelijk begonnen aan Buiten de Lijnen van Frank Heinen, de bijbel van vergeten voetballers. En ik probeer er een boek naast te lezen. In dit geval een oudje: The King Speech van Mark Logue en Peter Conradi, vanwege de vele recente toespraken zoals die van Rutte, koning Willem en... Arnon Grunberg.

Bovendien heb ik de film gezien en ben ik benieuwd hoe het boek is. Dat is ook een reden toch en meteen voer voor discussie. Want wat is in de regel beter? De film [...]

lees verder →


Wisselen


Blog 217 – 22 mei 2020

Irma maakt Twitter zo leuk

Er hangt heel vaak een zweem van negativiteit rondom social media. Karrenvrachten aan krachttermen, eindeloos gehakketak op de persoon, geloof of geaardheid. Dat laatste maakte D66-voorman Rob Jetten onlangs pijnlijk en beschamend duidelijk in een video op Twitter.

Maar gelukkig heeft social media, in dit geval ook een mooie, komische, creatieve en relativerende kant. Want de hashtag waarisirma, werd dinsdagavond prompt trending, toen gebarentolk ('geen doventolk zeggen euh gebaren', zegt Irma zelf) gewisseld werd tijdens de persconferentie. [...]

lees verder →


Kikker


Blog 216 – 18 mei 2020

Waarom weten we bijna alles al voor de coronapersconferentie?

Vanavond zitten we weer met natte haartje, gedoucht en wel en met een bakje chips voor de televisie. Want het is nationale coronatelevisietijd. De regering gaat ons weer vertellen wat we mogen, wat we nog niet mogen, dat we het samen moeten doen en dat we moet volhouden.

Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat we met zijn allen zo goed luisteren en dat behalve dat sommigen een beetje lak hebben aan de maatregelen er verder niets ernstig gebeurd is. Geen opstand, volkswoede of plunderingen. Een stelletje demonstranten [...]

lees verder →


Strand


Blog 215 – 15 mei 2020

Hoe komt een freelance-journalist eigenlijk aan zijn geld?

Als je zeker in deze tijd elke maand een vast inkomen krijgt, is dat natuurlijk wel lekker. Ik krijg weleens de vraag hoe ik aan mijn inkomsten kom, want ik heb nooit ‘vast geld’ en ben enkel en alleen afhankelijk van opdrachtgevers. Gelukkig heb ik nog wel een behoorlijke buffer. Nou je gelukkig? Het is ook een kwestie van een gezonde ondernemersgeest.

Ik snap werkelijk niet dat er ondernemers zijn die blind van enthousiasme een bedrijf starten en tegelijkertijd geen oog hebben voor de financiën. Mensen die [...]

lees verder →


Fluit


Blog 214 – 12 mei 2020

Doe in deze coronatijd ook aan nazorgcommunicatie

De vergelijking koeien die voor het eerst de wei in mochten na een potje stalstaan, werd al gemaakt. De voetballers mogen weer, de allerjongsten en afgelopen week kwamen daar de wat oudere jongeren en de volwassenen bij. En naast dat er weer getraind mag worden, is de school ook weer open. Dubbel feest dus.

Ik heb het al vaker geroepen en geschreven. Kennis delen in de sport, is misschien wel het belangrijkste dat er bestaat. Zeker in deze coronatijd. Ga maar na: bijna iedere sportvereniging dealt met hetzelfde. De contacten [...]

lees verder →


Mand


Blog 213 – 8 mei 2020

Geen cursus is in deze coronatijd te gek

In dit coronatijdperk waart het kennisvirus ook volop rond. Het lijkt wel of alles en iedereen je wil injecteren met kennis door middel van trainingen, webinars en cursussen. Ik ben geen uitzondering, want ik weet online inmiddels alles over succesvolle hashtags, scorende blogs en hoe ik het beste kan ademhalen (onthoud deze drie woorden: ‘adem langer uit’). Toch liep ik deze week tegen een gevalletje ‘an offer you can not refuse’ aan.

Dagblad Trouw bood marketing- en salestrainingen aan. Nou dan heb je mij hoor als misschien wel de best [...]

lees verder →


Kast


Blog 212 - 5 mei 2020

De 5 aandachtspunten die je helpen bij je website

Deze week rondde ik nog een opdracht websiteteksten af. Het ging om een regionale fotograaf, die zijn website nieuw leven wilde inblazen. Zelf had hij niet precies helder hoe en wat en daar heb ik hem meegeholpen. Noem het de meer van Mediabureau MEER, want ik ben nu eenmaal niet iemand die alleen maar teksten schrijft en meer niet. Juist wel. Daarover gaat dit blog.

Dat betekent weten wat de klant wil, advies geven over opbouw van de site, menustructuur, verhouding tekst en beeld en vooral mij verplaatsen in de bezoeker. Die [...]

lees verder →


Beeld


Blog 211 - 1 mei 2020

Mediabureau MEER is jarig

Vandaag de dag exact twee jaar geleden startte ik met Mediabureau MEER. Op 1 mei 2018 was het zover. Ik vond de dag van de arbeid wel een mooi haakje. Op mijn LinkedIn pagina tikte ik om mijn bestaan nader te omschrijven het volgende citaat: “Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.” Een citaat van de Chinese filosoof Confucius. Hij deed die uitspraak zo’n 2500 jaar geleden.

Mijn allereerste blog dat ik die dag schreef – het was een dinsdag dus een vaste blogdag – had de titel Meer en ging over het gelijknamige nummer van het [...]

lees verder →


Beschuit


Blog 210 - 28 april 2020

Is powerpoint een krachtig communicatiemiddel?

Daar waar het vrouwelijk geslachtsdeel een miemel heet als tegenhanger van piemel, duivenmelken een megagrote sport is en waar ze bij de geboorte suikerbonen eten in plaats van beschuit met muisjes, daar waren ze afgelopen week nogal in het nieuws. Ik heb het natuurlijk over de Belgen.

België, het land dat al ruim 500 dagen zonder regering zit. Het record uit 2011 – 541 dagen zonder – komt zo steeds dichterbij. De Nationale Veiligheidsraad, onder leiding van tijdelijke premier Sophie Wilmès gaf vrijdag een persconferentie [...]

lees verder →


Anker


Blog 209 - 24 april 2020

De 5 tips voor coronacommunicatie na een persconferentie

De eerste (domme) journalistieke vraag was dinsdagavond nog niet gesteld tijdens de persconferentie van Mark Rutte over de coronamaatregelen, of de voetbalgroepsapp kwam tot leven. Na een aantal weken vol met uitdagende challenges, was het ongehoord rustig geweest. Maar nu ontwaakten de appers uit de boze virusdroom: er mocht weer gesport worden, in dit geval gevoetbald. Overigens was niet iedereen meteen even enthousiast. Een ouder reageerde in twijfel en met terughoudendheid en weer een ander zei dat ze haar zoon een [...]

lees verder →


Druppeltjes


Blog 208 – 21 april 2020

Mediabureau MEER adviseert over goede
publiciteit allereerste coronaprentenboek

In deze coronatijd zie je ook allerlei mooie initiatieven de kop opsteken. En allemaal hebben ze als gemeenschappelijke waarden: samen, samenwerking en samen sterk. Je kunt veel waarderen, maar niet overal aan meedoen of bijdragen. Soms geef ik een bepaalde post een like of een retweet, of initieer ik iets heel kleins.

Ik ben zeker in het weekend een krantenlezer. Eerst bracht ik de kranten op zondag, voordat ik afreisde om een voetbalwedstrijd te verslaan, naar een vriend. Die [...]

lees verder →


Doel


Blog 207 - 17 april 2020

Waarom je je social media-activiteiten wél moet uitbesteden

Eén van de gevolgen van het coronavirus is ook dat de wedstrijden van mijn zaalvoetbalteam stil zijn komen te liggen. Mijn moet overigens niet al te letterlijk worden genomen, hoewel ik mediasponsor ben. Dat is natuurlijk met een kwinkslag. Ons team heet officieel Nico Brillen, maar over de naamgever straks meer. Het team bestaat uit spelers van het oude Nico Brillen team en dat van Exact en we speelden iedere maandagavond in de tweede klasse van de WRZV competitie.

Ach en net zoals iedereen mis ik ook mijn [...]

lees verder →


Weegschaal


Blog 206 – 14 april 2020

De 5 tips om juist nu goed te communiceren op social media

Over exact een week weten we meer. Dan is het 21 april en krijgen we te horen of de coronabeperkende maatregelen na 28 april versoepeld worden of niet. Wat Rutte ons ook moge brengen, voor mij verandert er niet zoveel. Ik werk thuis, maar dat deed ik al.

Het enige dat ik niet heb, is de voetbalverslaggeving in het weekend. Op zondag een ons-kent-ons wedstrijd verslaan in de 5e klasse Noord. Het veld hobbelig, geen opstelling en waarom is het juist nu toch zo koud? En ook nog eens in de regen en altijd met [...]

lees verder →


Worst


Blog 205 – 10 april 2020

De zeven zonden van de media bij de persconferentie

Ik las afgelopen week een houtsnijdend betoog van Frits van Exter op Villamedia, de site van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De oud-hoofdredacteur van Dagblad Trouw had het in zijn artikel over de persconferenties van de overheid in verband met het coronavirus. Helemaal onderaan zijn artikel stond deze zin: ‘Frits van Exter is voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, maar heeft geen stem in de beoordeling van klachten. Hij verwoordt slechts zijn eigen mening.’

En dat laatste deed hij op een meer dan [...]

lees verder →


Snor


Blog 204 - 7 april 2020

Is er nog ander nieuws dan corona?

Afgelopen zaterdag las ik het relaas van Bas Mesters, sinds februari de nieuwe ombudsman van De Volkskrant. Natuurlijk ging het over corona. “Een nieuw virus probeert zich te nestelen onder krantenlezend Nederland: coronamoeheid”, zo begon hij.

Coronamoeheid. Zelfs redacteuren van De Volkskrant hebben er last van. “Collega’s, weer een fantastische krant vanochtend. Alle nieuws over de kwaal staat erin. Ik kon niks bedenken wat ik miste. Hoewel. Ik ben bang dat ik wel iets tekortkom. Alle nieuws dat niet over corona gaat, mis ik.”

Ik denk [...]

lees verder →


Potlood


Blog 203 - 3 april 2020

De afhandeling van sollicitaties kan dus wél beter

Mijn blog is deze keer het sluitstuk van een drieluik over sollicitatieprocedurecommunicatie. Er is veel op gereageerd. Zo kreeg ik een reactie van een bevriende hr-adviseur: “Overigens begrijp ik wel dat het niet te doen is om alle afgewezen kandidaten een op maat antwoord te geven.” Ik reageerde dat ik dat een te gemakkelijk excuus vond. “Altijd maar verschuilen achter drukte, niet kunnen reageren en hardleers zijn”, schreef ik terug.

Volgens mij kan de hr-branche wel een oppepper gebruiken. Het doet mij denken aan het [...]

lees verder →


Verjaardag


Blog 202 – 31 maart 2020

Hoe nu verder met de sollicitatieprocedurecommunicatie?

Mijn vorige blog over hoe sommige bedrijven omgaan met sollicitanten en daar vooral over de communicatie over sollicitatieprocedures, heeft nogal wat reacties opgeleverd. Van digitaal geknik en online instemming, maar ook dat ik blijkbaar te fel van leer trok en mezelf uit de markt heb geprijsd. Soms moet je niet te lang blijven hangen in een onderwerp, maar ik wil het er toch graag nog even over hebben. Niet alleen om de vinger op de zere beleidsplek te leggen, maar aan te geven hoe dan wel. En dat past ook wel [...]

lees verder →


Hei


Blog 201 – 27 maart 2020

Tijd van bezinning vooral voor de HR-afdeling

Ik ben boos. En ik kan mij er over blijven opwinden. Omdat het maar geaccepteerd wordt, niemand er wat aan doet en het mij meerdere malen overkomen is. Deze week ook weer. Ik reageerde op een bericht van een vacaturespecialist op LinkedIn. Het ging over het verbeteren van vacatureteksten. Is het gemakzucht van de HR-er of -ster dat standaard hetzelfde wordt gedaan? En dat voor een verandering lees verbetering een haag aan excuses wordt opgevoerd? Frank van Beek, want zo heet hij, sloot af met: ‘Zo zonde, als het verbeteren van [...]

lees verder →


Zwembad


Blog 200 - 24 maart 2020

Hoe train ik een tennisser?

Afgelopen week had ik nog een opdracht. Tegenwoordig is dat al nieuws. Maar goed. Ik help al een poosje een tennisser uit Meppel wat op weg. Niet met het leren van de tennissport, maar op het gebied van PR en communicatie. Mattheo Knoop is een talentvolle speler van 22 jaar die niets liever wil dan slagen in het tenniswereldje. Inmiddels is hij in het bezit van een ATP punt, bivakkeert rond plek 1500 op de wereldranglijst en wil in alles meer. Zo kwam ik met Mediabureau MEER met hem in contact. Eerst interviewde ik hem voor de Meppeler Courant. [...]

lees verder →


Parachute


Blog 199 – 20 maart 2020

Alles wat je moet weten over het persbericht

‘Al jaren wordt gezegd dat het persbericht dood is. Dat niemand het leest, de journalist het gespam spuugzat is en de stijl niet meer van deze tijd is. Maar de ervaring leert mij dat de meeste journalisten uiteindelijk toch graag een persbericht willen met alle details op een rij. Het geheim is je PR-strategie.’

Dit las ik onlangs in een nieuwsbrief van Frankwatching, waarin het persbericht centraal stond. Deze week kreeg ik een kleine opdracht om een persbericht te maken voor een bedrijf dat eind deze maand gaat [...]

lees verder →


Slak


Blog 198 – 17 maart 2020

Is er nog ander nieuws dan Corona?

Kun je in deze tijd ook een blog schrijven over iets dat niet met Corona te maken heeft? Lastig. De speech van Rutte zou ik langs de meetlat kunnen leggen. Over de boodschap (de keuze voor het tweede scenario van groepsimmuniteit), de setting (ik kon Kropswolde net lezen op het boek achter hem) en zijn manier van praten (rustig, overtuigend en goed de camera inkijkend). Maar dat is al gedaan. Ruimschoots.

Over de hoeveelheid Corona-informatie. Het komt allemaal en masse naar ons toe. Verschillende berichten op één dag van diverse scholen, [...]

lees verder →


Zwembroek


Blog 197 – 13 maart 2020

Sportclub Communicatie wordt Sportclub Corona

Het moest bijna wel toeval zijn. Ik stuurde gisteren mijn voorstel over de basiscommunicatietraining voor sportclubs naar iemand uit mijn netwerk. In de hoop dat het onder de aandacht komt van de juiste mensen. Ik schreef er onlangs nog een blog over. Sportclub Communicatie is de werktitel. Ik hoop echt dat het van de grond komt.

Op donderdag 12 maart kondigde de overheid en de KNVB een arsenaal aan maatregelen aan. Grote (sport)evenementen met meer dan 100 bezoekers kunnen niet meer doorgaan. Dus ook de wedstrijden in [...]

lees verder →


Vlieger


Blog 196 – 10 maart 2020

Lang leve LinkedIn

Als je je eenmaal hebt voorgenomen om ZZP’er te worden, dan komt er veel op je af. Naast al het regelwerk, koud watervrees is er ook nog zoiets van hoe wordt je dagritme? Begin je iedere ochtend met bijslapen, rustig ontbijten, krant lezen, Netflixen, brood halen bij de bakker of een blokje om? Om vervolgens niet voor 10.00 uur te starten met een wervelende werkdag? Ik heb gemerkt dat planning, structuur en discipline nauw samengaan. Anders wordt het niks.

Wat ik iedere dag doe, is beginnen met LinkedIn. Dat lijkt heel normaal, maar ik spreek zoveel [...]

lees verder →


Schietbaan


Blog 195 - 6 maart 2020

Ruim baan voor onderwerp rijangst

Het mooie aan mijn vak is de verscheidenheid aan klussen. Zo sta je op een zondag te kijken naar het dappere geploeter van twee amateurcluppies op vijfde klasse niveau, dan weer maak je een groot landelijk artikel over ondermijning in de sport en heb je contact met de woordvoerder van de minister. En ik doe met veel enthousiasme mee aan Landmark Opgezwolle, terwijl ik nog steeds met veel genoegen terugdenk aan mijn mooiste opdracht van bijna twee jaar geleden. 

Een persoonlijke brief schrijven voor een directeur van een klein [...]

lees verder →


Muis


Blog 194 – 3 maart 2020

Het waarom van de Matthäus Passion

Vrijdag is het weer zover. Dan begint de reeks van in totaal 28 concerten, soms zelfs twee per dag. Waar ik het over heb? De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. De traditie zet zich voort. Het begint altijd in Elburg, de stad van Bach-specialist Pieter-Jan Leusink. Hij is ook dirigent van het The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, zoals het officieel heet. Bach is booming, want de concerten zijn bijna altijd helemaal uitverkocht.

Waarom zeg ik dit allemaal? Omdat ik al jaren ga. Ik denk al wel bijna tien jaar. Begonnen met een [...]

lees verder →


Mieren


Blog 193 – 28 februari 2020

De val op de ranglijst

Waardering, erkenning, maar bovenal aandacht. Jouw epistel moet in de hoofden van de lezers blijven hangen. Het moet hen bezighouden. Ze moeten niet kunnen wachten totdat ze collega’s of vrienden zien. Om vervolgens de inhoud te herkauwen totdat er niets meer van de discussie over is. Op social media wil je een batterij aan likes, inhoudelijk gestoelde afkeuringen, instemmend digitaal geknik en vooral veel interactie.

Dat wil je als columnist.

‘Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee snijdt in zijn column actuele onderwerpen aan in het [...]

lees verder →


Toilet


Blog 192 – 25 februari 2020

Wie weet waarom we carnaval vieren?

Het Coronavirus neemt mondiale vormen aan. Storm Dennis bleek afgelopen weekend een broertje te hebben, omdat het aantal schademeldingen net zo hoog was als een week geleden. En Baudet en Buitenhof botsen tot in de rechtbank. Zomaar drie nieuwsitems begin deze week. Maar RTV Oost, mijn favoriete nieuwszender, de omroep van de nieuwsjagers, van de opzienbarende onthullingen en waar ze de nieuwsprimeurs niet meer aan elkaar kunnen rijgen of stapelen, komt met dit:

Carnavalsvereniging de Papasleef’n uit Geesteren verdeelt het [...]

lees verder →


Vergrootglas


Blog 192 – 21 februari 2020

Wat moet je wel doen na een social media-uitglijder?

Tophockeyster en international Renée van Laarhoven werd maandag in ernstige verlegenheid gebracht nadat ze een gigantische blunder op Instagram maakte. De 22-jarige Utrechtse maakte in een openbaar bericht een Argentijnse fan uit voor ‘dikke trol’, in de veronderstelling dat ze het als privébericht naar haar vriend verstuurde.

Carolina Pacheo, want zo heet de fan, maakte er melding van op Twitter. “Ik ging kijken naar het hockeyspel Argentinië-Nederland, ik wilde gewoon het shirt van een Nederlandse [...]

lees verder →


Wol


Blog 191 – 18 februari 2020

Wat vind jij van mijn basistraining communicatie voor sportclubs?

Het is nu bijna een jaar geleden. Eind februari 2019. Ik liep er al wat langer mee rond. Omdat ik er zelf tegenaan liep, maar ook omdat ik er wat mee wilde doen. Waarom was het er niet? Het is toch niet iets heel bijzonders. Waar ik het over heb? Over een simpele communicatiebasistraining voor sportverenigingen.

Het houdt mij dus niet alleen bezig, ik ben er ook best druk mee. Sterker nog, de training is al klaar. Tenminste op papier. Hoe het zo begon? Ik heb een gesprek gehad met FNV Sport en Bewegen. Want zo [...]

lees verder →


Vijver


Blog 190 - 14 februari 2020

De 5 aandachtspunten als het gaat om een goed imago

“Na jaren van acties over de hoge werkdruk en lage salarissen vinden leraren het tijd voor een ander geluid. Ze willen de mooie momenten van hun werk laten zien en zo het imago van hun beroep opkrikken.”

Zo begon het artikel deze week over het charmeoffensief dat er moet gaan plaatsvinden in het onderwijs. De leraren willen positieve publiciteit. Heel goed!

Ik schreef er eerder al een blog over, vol van verbazing. Vanwege het ontbreken van landelijke wervingscampagnes, maar ook omdat nooit eens de aantrekkelijkheid [...]

lees verder →


Printer


Blog 189 – 11 februari 2020

Huilende journalisten in het mediabos

‘Voetbalvereniging DOVO gaat de pers anders faciliteren dan voorheen. Waar journalisten eerst spelers langs het veld of hij de kleedkamers konden benaderen voor interviews, moeten nu eerst meerdere mensen toestemming geven voordat er met selectiespelers gesproken kan worden.’

Het was afgelopen weekend breaking news in voetballend Veenendaal. Het gaat volgens Johan Blad, de persvoorlichter van DOVO, vooral om de interviews na thuiswedstrijden, zo staat te lezen op de website van Regiosport Veenendaal. De redactie repte over [...]

lees verder →


Hartje


Blog 188 – 7 februari 2020

De 5 redenen om te blijven twitteren

Wat ik nooit begrijp en ook nooit zal begrijpen, is dat mensen op social media pontificaal melden dat ze jarig zijn. Het enige dat te bedenken valt, is vragen om likes, felicitaties en dus aandacht. Natuurlijk, social media is een verregaande vorm van zelfbevlekking, maar veelal wel als gevolg van een bereikte prestatie, dappere keuze of een geweldig resultaat. Tenminste dat hoop ik. Dat je een jaar ouder wordt, valt daar niet onder. Op geen enkele manier. Ik antwoord dan ook weleens met ‘kinderen die vragen worden [...]

lees verder →


Nagels


Blog 187 – 4 februari 2020

Voetbalverenigingen en vrouwenvoetbalmedia verenigt u!

Afgelopen vrijdag speelden de dames van Be Quick’28 tegen de Ajax Vrouwen. De achtste finale in de beker. Be Quick’28 actief op het allerhoogste amateurniveau. Ajax staat tweede in de eredivisie en is de bekerhouder. Het werd een hele happening met heel wat communicatiemomenten, maar bovenal met een prima uitslag: 1-3.

In de aanloop naar de wedstrijd, interviewde ik Anouk Bourgonje voor dagblad De Stentor. Een frivole linksbuiten, een echte Be Quick’28-ster en wat toen nog niet bekend was: doelpuntenmaakster tegen [...]

lees verder →


Prikken


Blog 186 – 31 januari 2020

Mijn top tien van ondernemersvoordelen

In mijn eerste blog van dit jaar, liet ik mijn licht schijnen over mijn persoonlijke top tien van ondernemersergernissen. Want die zijn er wel degelijk. Van afspraken niet nakomen, tot geïnterviewden die je tekst compleet verbouwen en van social mediacowboys tot oproepen die nooit beantwoord worden.
Maar ik wilde niet alleen maar negatief zijn, dus gaf ik toen ook aan een jubelblog te maken over hoe leuk het is om eigen baas te zijn en een eigen onderneming te hebben. Nou, komt -ie.

1)
Eigen baas over je agenda. Dat lijkt leeg, [...]

lees verder →


Speerwerpen


Blog 185 – 28 januari 2020

Het onderwijs heeft een heel ander probleem

Ik heb deze week een verkorte werkweek. Dankzij het onderwijs, want er wordt donderdag en vrijdag gestaakt op de basisschool. Ik had zo gehoopt dat ook het voortgezet onderwijs eensgezind de barricaden op zou gaan, maar helaas. Zoonlief Olav mag die twee dagen gewoon naar school om te leren, op te letten en te luisteren. Benieuwd of hij weer een cijfer krijgt voor speerwerpen, drama (modern sprookje) en beeldende vakken onderdeel 'de grillige lijnen.'  

Zijn kleine broertje Tomas rekent zich rijk. Woensdagmiddag om [...]

lees verder →


Kassa


Blog 184 - 24 januari 2020

De 7 meest gemaakte blogfouten

Als je iedere week twee blogs schrijft, ben en blijf je nieuwsgierig naar je bereik en reacties. Een like. Een positieve opmerking aan de telefoon of een krabbel onder je blog. Dat wil je horen, zien en lezen. En wel hierom. Je wilt dat de lezer je blog mooi geschreven vindt, de inhoud herkent of je expertise op de juiste waarde schat.

Natuurlijk is er weleens kritiek. Op de lengte, de frequentie en de inhoud. Dat kan en mag. Soms kun je er wat mee. Dan is het gefundeerd en zet het mij aan het denken. Een andere keer is het met een kwinkslag [...]

lees verder →


Rokje


Blog 183 – 21 januari 2020

De 5 aandachtspunten bij een persprotocol

Ik weet niet of het zo is, maar ik heb het idee dat de echte, traditionele persvoorlichter aan het uitsterven is. Zelfs bij de grote bedrijven, het schuift toch steeds meer en meer richting het takenpakket van de allround communicatieadviseur. Dat weet ik zelf ook nog. Toen ik bij GGD Nederland ging werken, kwam er verplicht het woord persvoorlichter op mijn visitekaartje te staan. Tegenwoordig zie je dat amper meer, terwijl het vak persvoorlichting niet zomaar iets is om er even bij te doen.  

Als ik aan een persvoorlichter in [...]

lees verder →


Ladder


Blog 182 – 17 januari 2020

De Eredivisie Vrouwen is nog maar op één manier te redden

Nu de meeste sporten weer begonnen zijn – zoonlief Olav vangt de tweede seizoenshelft van de voetbalcompetitie aan met een middagje kickboksen in de sportschool – gaat de Eredivisie Vrouwen ook weer beginnen. Alhoewel, vrijdag 7 februari is het pas weer zover. De laatste officiële competitieronde was 29 november. Ruim twee maanden geen eredivisieprogramma. Kom daar maar eens aan bij de heren. Ondenkbaar. Maar is het ook onwenselijk?

Het laatste duel dat de PEC Zwolle Vrouwen speelden dateert van 6 december. Toen [...]

lees verder →


Doolhof


Blog 181 – 14 januari 2020

Vijf onmisbare communicatiepunten om je event goed te organiseren

Afgelopen week heb ik mijn website weer van wat nieuw leven voorzien. Ik heb her en der wat teksten aangepast, de pagina met voorbeelden is helemaal vernieuwd en uiteraard heb ik braaf mijn nieuwe BTW-nummer op de site staan.

Eerlijk gezegd is dat ook allemaal niet meer dan logisch. Als je websiteteksten schrijft zoals ik en klanten komen op jouw pagina, dan moet het er in mijn geval verzorgd, actueel en overzichtelijk uitzien. Practice what you preach, om maar eens een goede vakterm te gebruiken. [...]

lees verder →


Reddingsboot


Blog 180 - 10 januari 2020

Reddingsboot

Hang je verhaal op aan een haakje

Hoewel we nog maar net onderweg zijn in 2020, kijk ik er het hele jaar al naar uit. Hoe langer het duurt, hoe meer kansen er verkeken worden, heb ik het idee. En het hoeft ook helemaal niet. Het had er best op 1 januari kunnen zijn, of nog eerder.

De inhaakkalender 2020, een jaaroverzicht van allerlei bijzondere dagen en een 366 apartedagenweergave. Want daar heb ik het over. Bij Marketing Rumors in Zwolle kwamen ze deze week met hun contentkalender. Meteen aangevraagd natuurlijk. Sinds 2009 doen ze bij de [...]

lees verder →


Babysokjes


Blog 179 - 7 januari 2020

5 kinderlijk eenvoudige social mediatips

Afgelopen week was ik met mijn twee jongens op Texel. Om precies te zijn van Nieuwjaarsdag tot en met zaterdag 4 januari. Het is een pracht eiland, je zit amper op de boot of je zet al voet aan wal en alles is zo dichtbij. Van de vuurtoren naar de veerboot, gaat sneller dan van boven Zwolle-Noord naar diep in Zwolle-Zuid. Er waren uiteraard veel toeristen, maar er was ruimte zat. Ook in ons hotel. Een klein, maar goed hotel met zelfgebreide babysokjes om de stoelpoten in de ontbijtzaal, geen leeslampje bij mijn bed en goede [...]

lees verder →


Struisvogel


Blog 178 – 3 januari 2020

Mijn top tien van ondernemersergernissen

Allereerst wil ik iedereen een gezond, gelukkig en onderhoudend 2020 toe wensen. Maak er wat van. Ik heb heel even gedacht om mijn hele blog vol te schrijven met een uitgebreide nieuwjaarswens. Eentje met honderden bijvoeglijke naamwoorden voor het jaartal. Daarbij moest ik zijdelings denken aan Jules Deelder en Herman Brood. Inmiddels beiden niet meer onder ons, met hun nummer over het vrouwelijk geslachtsdeel.

Ik heb mij in mijn eerste blog van 2020 maar gebaseerd op de overgang van de jaren tien naar twintig. Het [...]

lees verder →


Tong


Blog 177 – 31 december 2019

Willen wij meer of minder podcasts in 2020?

De tijd tussen Kerst en de jaarwisseling kenmerkt zich wat mij betreft door een bonte stoet aan vooral vooruitbliklijstjes. Allereerst de goede voornemens die komend jaar toch echt uitgevoerd worden. In 2020, in een nieuw decennium gaat het allemaal lukken.

Op Linkedin zag een lijst voorbijkomen met inspirerende vragen om het jaar 2019 mee af te sluiten. Hoe heb je jezelf uitgedaagd? Wat heb je overwonnen? Wat zijn momenten geweest waarop je compleet de tijd vergat? En waarvoor hebben mensen jou nodig gehad het afgelopen jaar? En [...]

lees verder →


Boer


Blog 176 – 27 december 2019

De nieuwsbrief is de nieuwsbrief niet meer

Deze week zag ik weer een nieuwsbrief voorbijkomen, die in alles voldeed aan het klassieke plaatje. Het oeroude communicatiemodel in dit geval, namelijk zoveel mogelijk zenden. Lappen tekst, verschillende schrijfstijlen en content die enkel en alleen vanuit de afzender is bedacht. Maar ook een onaantrekkelijke lay-out, met matige foto’s en koppen met tig uitroeptekens. Het enige positieve was dat de nieuwsbrief ook verscheen zoals de vorige eindigde: ‘de nieuwe nieuwsbrief ontvangt u voor de feestdagen.’

Zoals met heel veel [...]

lees verder →


Uitsmijter


Blog 175 - 24 december 2019

Tien tips over tekstschrijven

Het afgelopen jaar is eigenlijk niet anders verlopen dan andere jaren. Ik heb het over tekstschrijven. Iedereen vindt er wat van, de meesten denken ook dat ze het kunnen, maar komen er dan achter dat het allemaal niet zo gemakkelijk is. Zo punt gemaakt. En dat is meteen al één van de basisregels van een goede tekst: maak je punt al in de inleiding. Lezers willen zo snel mogelijk weten of een bepaalde tekst interessant voor hen is.

Dat kan op verschillende manieren. Je kunt beginnen met een vraag, een sfeerbeschrijving of meteen met [...]

lees verder →


Kliko


Blog 174 - 20 december 2019

Van eindejaarslijstjes tot één goed voornemen

Nog ruim tien dagen en dan is het weer oud en nieuw. De tijd van het terugblikken is inmiddels in volle gang. Slechte Slogans van 2019, De Top 2000 en 4000, de voetbaltwitteraar van 2019 en uiteraard het Sportgala dit jaar, deze week. Het zijn spontaan de eerste lijstjes die mij te binnenschieten. Eindejaarslijstjes. Ze zijn er in alle soorten, maten en meer.

Een beetje een zoektocht op twitter, leert je een hoop. Daarover gesproken. De theateract van het jaar 2019 komt door twitter. Met stip op 1 in mijn lijst. Ik was [...]

lees verder →


Draak


Blog 173 - 17 december 2019

Een wedstrijdverslag is zoveel meer

Afgelopen zaterdag las ik met veel belangstelling een artikel over Willem Vissers in de Volkskrant. Het was deze keer geen poëtisch wedstrijdverslag van zijn hand, maar het ging over hem en over zijn werkwijze als journalist. ‘Typen, scannen, typen.’ Dat was de kop.

‘Willem Vissers zit vooraan in het persvak, voorovergebogen over zijn laptop. Recht voor hem strekt de immens Johan Cruijff Arena voor zich uit: het bijna lichtgevende groene veld, de 50 duizend supporters. Het veld krijgt af en toe een snelle scan, maar zijn ogen zijn [...]

lees verder →


Oogkleppen


Blog 172 - 13 december 2019

Je hebt Wouter en Wouter.

Vorige maand kwam Frankwatching met een blog over jargon. Het was geschreven door Wouter Wingerden van Doe iets met Taal. Ik was het eigenlijk van A tot Z met hem eens. Hij nam meteen de kop boven dit artikel op de hak.

“‘Van flow tot foster: de ideale online marketingmix bij jouw customer journey’. Er is een kans dat die kop je meteen zo’n artikel in trekt. Geweldig, denk je: ik zocht voor mijn customer journey nou net de ideale online marketingmix. Even meer lezen over flow en foster dan!” Zo schreef Wouter.

Persoonlijk val ik ook [...]

lees verder →


Zeepkist


Blog 171 - 10 december 2019

‘Als je gehoord wilt worden, moet je wel iets zeggen.’ 

Die tekst las ik op 13 november toen ik het blaadje van de vorige dag van de coachingskalender afscheurde. Ik bewaarde de tekst. Om twee redenen. Omdat ik het een mooie tekst vind en om er ooit wat mee te doen. Dat laatste gebeurde vorige week.

Ik stond op de Zeepkist in de Volkskrant. Met mijn verhaal over kinderalimentatie. Over dat ik geen enkel probleem heb om bij te dragen aan het welzijn van mijn kinderen. Zij hebben hier niet om gevraagd. Maar wel dat ik moeite met het systeem heb. Mijn verhaal is
lees verder →


Melk


Blog 170 - 6 december 2019

Waarom doe ik ook alweer wat ik doe?

Splendid Media is failliet. Het bedrijf uit Bergschenhoek was een jaar geleden nieuws vanwege de jeugdige leeftijd van de oprichter en zijn levensstijl. De toen 18-jarige Roderick van Empel reed rond in een Audi Q7. Het merendeel van de tien medewerkers had een leaseauto. Het bericht had meteen mijn aandacht, want het ging om een mediabedrijf.

Vorig jaar gaf hij een interview. Roderick en cs waren gespecialiseerd in webdesign, fotografie en bedrijfsfilms. “Veelal merken wij dat een bedrijfsvideo een unieke toevoeging is van uw website en [...]

lees verder →


Schatkist


Blog 169 - 3 december 2019

Omgaan met de media is geen kinderspel

'De medewerkers van KidsPlaza mogen niet op het incident reageren. De manager is niet bereikbaar. Wel is het speelparadijs voor kinderen ontruimd en vroegtijdig gesloten.' Drie zinnen, maar welke hoort niet thuis in dit blog? Even ouderwets Wie van de Drie.

Waar gaat dit überhaupt over? Afgelopen zaterdag in Vught, moest de politie met drie eenheden ter plaatse. Niet omdat er in een gespannen situatie was in de plaatselijke gevangenis of omdat spelers van Vught Vooruit 3 weer eens op de vuist gingen met die van Real Lunet 2, [...]

lees verder →


Oerwoud


Blog 168 - 29 november 2019

Iedereen snapt dat een e-mailloze dag niet werkt

Wie er geen weet van heeft, heeft onder de spreekwoordelijke steen geleefd. Die heeft gewoon zitten tukken en suffen. Want overal en zelfs nergens zag je het wel voorbijkomen. Of je werd er ongewild, maar zeker niet onbedoeld op geattendeerd. Ik heb het natuurlijk over dat het vandaag e-mailloze vrijdag is.

Sinds 2013 kennen we dit in Nederland. De e-mailloze vrijdag. Jaarlijks de laatste vrijdag van november, al bestaat het in het buitenland al langer. “We willen mensen bewust maken van alle ellende en stress die [...]

lees verder →


Maag


Blog 167 – 26 november 2019

Wat maakt je een goede woordvoerder?

In de Volkskrant van zaterdag stond een hele mooi aflevering van ‘het eeuwige leven.’ In die rubriek beschrijft Peter de Waard het leven van een dode. Van de gewone man of vrouw, die toch wat bijzonder was. Ik mag het graag lezen. Zo ook deze keer. Het ging over Tiny Plooijer. Wie? Juffrouw Plooijer zoals ze werd genoemd, werd in de jaren zeventig de hoogste vrouw bij AH. Ze deed de pr en was hoofdredacteur van het klantenblad Allerhande.

Het kwam erop neer dat ze de communicatie met de media onderhield. De Waard beschreef het als [...]

lees verder →


Lolly


Blog 166 - 22 november 2019

Terug naar de tekentafel

Er zijn in Nederland een paar onderwerpen die altijd tot reuring leiden. Voer voor bij de koffieautomaat, praat aan de stamtafel en alle kanten opvliegend op social media. Waren het vroeger de discussies over het typische Nederlandse prutsweer, de komst van een mobiele telefoon (hoe oud is het filmpje?) of stevig inhoudelijke debatten in de politiek... Tegenwoordig is het de kleur van zwarte euh roetveegpiet nee kleurpiet, kreeg Cruijff nu wel of niet betaald voor (niet uit!) zijn Foundation en hoe lang houden Bridget en Dreetje het samen [...]

lees verder →


Schijt


Blog 165 – 19 november 2019

Een persvoorlichter heeft geen verstand van crisiscommunicatie

Mijn dinsdagblog kan over niets anders gaan dan het incident met Ahmad Mendes Moreira. De racistische spreekkoren door de aanhang van FC Den Bosch, richting de speler van Excelsior. Op zomaar een zondag. Waar was het niet op te zien en te horen? Het was zelf nieuws op CNN.

Nou, daar gaan we dan. Eigenlijk gaat het mij niet om die sneuneuzen die met een gestrekte arm, de meest ergerlijke dingen zeiden en zongen. Ze worden er vast uitgepikt en hopelijk zwaar bestraft, maar tegelijkertijd weten we ook dat die [...]

lees verder →


Journalisten


Blog 164 – 15 november 2019

Jij wilt toch ook goede publiciteit?

Op mijn eigen site heb ik laatst wat veranderd. Ik begin mijn homepage nu met een vraag: Jij wilt toch ook goede publiciteit? Lijkt mij wel, maar zo simpel is het blijkbaar niet. Ik kom daar nog op terug.

Goede publiciteit. Ik kan dat niet garanderen, maar ik kan er wel alles aan doen. Door eerst maar eens duidelijk te maken hoe het tegenwoordig werkt in de media. Bijna alles gaat online, er is weinig tijd voor bewerking en verdieping en er is een enorm aanbod. Journalisten maken voortdurend keuzes en moeten meerdere [...]

lees verder →


Pet


Blog 163 – 12 november 2019

Wanneer dringt het belang van communicatie in de sport nu toch eens door?

Als mensen mij vragen wat mijn droombaan is, dan floept bij mij nog steeds ‘perschef bij Ajax worden’ eruit. Dat is al jaren zo. Het managen van alle media-aanvragen, het beleid inkleuren, het faciliteren van de pers, maar ook het nadenken over beeldvorming, het inspelen op de enorme belangen en natuurlijk het persoonlijke contact met trainers en spelers. Het lijkt mij allemaal zo geweldig en tegelijkertijd totaal onhaalbaar. Want ik heb geen kruiwagen, geen bekende kop of connecties, geen staat van [...]

lees verder →


Schaats


Blog 162 - 8 november 2019

Vijf tips om goed te timen met je communicatieboodschap

Bij communicatie draait het om wie communiceert wat, wanneer en op welke manier. Dat geldt zowel voor interne als externe communicatie. Ga maar na. Als er bepaalde ontwikkelingen zijn binnen je bedrijf, dan wil je graag tijdig geïnformeerd worden. Zeker voordat het nieuws op straat ligt of in de krant staat, om er maar eens twee clichés tegen aan te gooien. Hoe herkenbaar is dit?

Alleen, er is ook een haalplicht voor jou als werknemer. Informeer je zelf weleens bij je baas, lees je die memo nu wel en laat je die [...]

lees verder →


Trui


Blog 161 – 5 november 2019

Wat is de meer van Mediabureau MEER eigenlijk?

Sinds het begin van Mediabureau MEER, voer ik het op als pay-off. Mediabureau MEER. Tekst, media-organisatie en…meer. Op die manier omschrijf ik wat ik doe. Dat lijkt wellicht heel simpel, maar dat valt in de dagelijkse praktijk best wel tegen. Ik denk dat meer ZZP’ers daar serieus mee stoeien. Waar ben je nu van? Wat doe je precies? En waar kunnen klanten jou nou echt voor benaderen?

Allereerst tekst. Ik ben tekstschrijver. Ik schrijft teksten voor kranten, diverse magazines, maar ook voor websites. Online en offline. Van [...]

lees verder →


Eekhoorn


Blog 160 - 1 november 2019

Kartrekkers gezocht!

Naast het geschreven woord, online en offline, hebben we natuurlijk ook nog zoiets als radio en televisie. In mijn school voor journalistiek tijd had je vier keuzes: geschreven pers, radio, televisie en voorlichting. Ik koos uiteindelijk voor het eerste, al boeide en boeit radio mij ook wel.

Alleen, ik heb absoluut geen radiostem en op de één of andere manier is dat voor mij doorslaggevend. Een mooie stem heb je of heb je niet. Daar valt (soort van letterlijk) wat aan te accentueren, maar meer ook niet. Het werd dus geschreven pers en dat zal [...]

lees verder →


Spiegel


Blog 159 - 29 oktober 2019

Het nut van een goede pay-off of slogan

Ik lees iedere ochtend de nieuwsbrief van Frankwatching. Sterker nog, ik kijk er zelfs een beetje naar uit. Dat komt allereerst door een mate van herkenning. Iedere ochtend om 9.00 uur komt die binnen. Zelfde opmaak, zelfde opzet en wat ik heel handig vind, de leestijd van de artikelen staat erbij. Natuurlijk, het is een gemiddelde, maar toch. Alles boven de zes minuten valt al bijna automatisch af. We lezen niet meer zo vaak en zo lang. Deze blog is overigens te doen in 5.43 minuten.

Uiteraard gaat het ook om content. En dat [...]

lees verder →


Tapijt


Blog 158 - 25 oktober 2019

Wat doe jij bij negatief nieuws?

Ik las onlangs op de site van Adformatie, een artikel over slecht nieuws. Niet wat je zegt blijft bij, maar hoe je het zegt. Daar draaide het om. Ik parkeerde de bijdrage Chantal Deen in mijn mailbox en in mijn hoofd.
Ze schreef: Een ‘moeilijke’ boodschap brengen is een kunst op zich. Die kunst kun je snel leren als je maar empathisch bent. Buig mee met het verdriet, de ergernis of ander leed wat jouw lezers op dat moment ervaren of misschien nog gaan ervaren. Dat jij hen alles kunt vertellen over je product geloven zij wel, maar geef [...]

lees verder →


Bijenvolk


Blog 157 - 22 oktober 2019

Waarom zou je eigenlijk veranderen?

Ik ben en blijf een fervent krantenlezer. Als ik in het weekend diverse kranten uitstal op de keukentafel en plechtig lees, maak ik na afloop vaak een totaal overbodige vergelijking tussen Volkskrant en NRC. Alsof het een wedstrijd is. Natuurlijk let ik allereerst op inhoud en hoe boeiend het deze keer weer was.

Heel herkenbaar is dat je bepaalde artikelen altijd leest. Iedere week. Iedere keer. In de Volkskrant geldt dat voor de column van Paul Onkenhout, een interview, analyse of wedstrijdverslag van Willem Vissers, maar ook [...]

lees verder →


Lampion


Blog 156 - 18 oktober 2019

De MS Collecteweek. Wat doe jij? 

Als je dit leest gaat over exact één maand, de MS Collecteweek van start. Ongeveer 15.000 vrijwilligers gaan in de week van 18 tot en met 23 november namens het Nationaal MS Fonds de deuren langs om geld op te halen voor onderzoek naar de chronische ziekte MS. Ik ben één van de 15.000 vrijwilligers, alleen ik ga niet langs die deuren, ben geen collectant, maar zet mij op een andere manier in.

Sinds zeven jaar ben ik collecte-coördinator van de MS Collecteweek in Zwolle. Eerst deed ik zo’n beetje heel Zwolle Zuid, nu coördineer ik de [...]

lees verder →


Politievoertuig


Blog 155 - 15 oktober 2019

Handhaaf eens anders

Ik ben een echte krantenlezer en verplicht mij ertoe om er dagelijks even voor te gaan zitten. Twitter is voor mij de beste nieuwsbron, met good-old Teletekst als tweede en de krant maakt mijn dagelijkse nieuws- en weetbehoefte af. In de auto luister ik af en toe naar Radio 1, maar dan of naar het nieuws of naar iets echt interessants.

Maandagochtend viel ik in de discussie over het stijgende aantal verkeersslachtoffers de laatste jaren en het gebrek aan handhaving door de politie. Hoe minder de politie verkeersovertreders staande [...]

lees verder →


Accountant


Blog 154 – 11 oktober 2019

Ik blog dus ik besta

Deze week blogde Frankwatching over zakelijk bloggen. ‘Begin er niet aan’, was de strekking van het verhaal van plaatsgenoot Rutger Steenbergen. Zijn hele business bestaat uit bloggen, e-mail marketing en SEO, zo zegt hij zelf: “Ik heb het als reactie geschreven op alle jubelverhalen over zakelijk bloggen. Zo makkelijk is het allemaal niet." 

Her verhaal is niet nieuw. Letterlijk niet, want dat blog dateert van 11 februari 2019, maar de strekking blijft niettemin fier overeind staan. “Advocaten die uren zwoegen op een middelmatig stukje. Doe [...]

lees verder →


Batterij


Blog 153 - 8 oktober 2019

Een goede ontslagvideo is hard werken

Toen bekend werd dat Pauline Krikke opstapte als burgemeester van Den Haag, dacht ik niet meteen van ‘daar ga ik een lange blog over schrijven.’ Ook niet een kort blogje, want daar ben ik niet van. Ik mag mezelf namelijk rekenen tot de blauwe schrijvers en die schrijven lang, zo las ik.

Ik citeer: ‘Voor dit type is het belangrijk dat een tekst goed gestructureerd is en uitgebreide bewijsvoering bevat. Dit type wil graag dat iets klopt én houdt van inhoudelijke argumenten. Deze types lezen alles van begin tot eind en worden blij [...]

lees verder →


Drone


Blog 152 - 4 oktober 2019

Is er een verschil tussen commerciële tekst en een schilderij?

Afgelopen week stonden mijn tekstklussen in het teken van commerciële verhalen voor een magazine, dat binnenkort uitkomt in De Wolden. Voor de niet-kenner van het Drentse landschap: de gemeente De Wolden bestaat uit zeventien dorpen, waarvan Zuidwolde verreweg de grootste is. Maar ook plaatsen als Ruinen, Ruinerwold en De Wijk maken deel uit van De Wolden, net als Alteveer, Kerkenveld, Fort en Eursinge met nog geen honderd inwoners.

Alteveer. Het doet mij meteen denken aan een zomervakantie in Alanya Turkije. [...]

lees verder →


Pannenkoek


Blog 151 - 1 oktober 2019

Zelfsturing in de sport is een succesverhaal. Toch?

Dinsdag 1 oktober verschijnt op SportKnow XL een groot artikel van mij over het wel en wee van Coniche Topvolleybal Zwolle. In dit geval niet het wel maar wel het wee, want sinds 29 jaar is het in Zwolle gedaan met het topvolleybal bij de heren. De competitie begint volgend weekend en dat betekent geen volleybalpotjes meer op de Zwolse zaterdag.

Toen ik al een poosje in Zwolle woonde, had ik weleens gehoord van Kuipers Zwolle, Cees Lubbers The Hammers en uiteraard van Landstede Volleybal, maar echt heel erg [...]

lees verder →


Ezel


Blog 150 - 27 september 2019

Wie heeft zijn media-organisatie nu wel op orde?

Ik moest deze week denken aan John Stegeman, de trainer van PEC Zwolle. Niet zozeer vanwege zijn dronkenmansrit of dat hij PEC Zwolle nog aan de praat krijgt op het sportieve vlak, maar meer wanneer hij een gedeelte van zijn straf gaat uitvoeren. Naast een boete en het verplicht moeten volgen van de zogeheten EMA-cursus - dat staat voor Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer - kreeg Stegeman nog meer straf.

Hij kreeg de tekst ezel voorop zijn hoofd (de plaat zat er in dit geval al) waarmee hij op social media in de hoek [...]

lees verder →


Asfalt


Blog 149 - 24 september 2019

Is het leven een voetbalwedstrijd?

Leest u nog weleens een boek? Kent u die uitdrukking? Ik moest inderdaad denken aan de klassieke uitspraak van Dominee Gremdaat. Kent u die uitdrukking? De vraag stellen is ‘m ook meteen beantwoorden. Nee eigenlijk niet. En dat vind ik niet alleen heel slecht van mezelf, maar ook nog eens doodzonde. Want ik kan werkelijk niets bedenken wat er negatief is aan het lezen van een zelfgekozen boek. Waarom doe ik het dan niet?

Wanneer lees je een boek? Voor het slapen gaan? In de trein? Of aan tafel tijdens het eten? Kortom, maak je er een [...]

lees verder →


Kont


Blog 148 - 20 september 2019

Een tevreden vrijwilliger is een betaalde vrijwilliger

Mijn vorige blog over voetbalouders heeft nogal wat reacties opgeleverd. Dat had ik eerlijk gezegd ook wel verwacht. De herkenning is helaas groot, de instemming met wat ik schreef ook. Ook hadden veel berichten iets in zich van ‘dit is wel heel erg, extreem en zo heftig kom het bij ons niet voor’. Er was zelfs iemand die kopieerde mijn blog, plaatste het op Facebook en schreef erbij: ‘de keiharde realiteit.’ En ik heb vernomen dat een ouder zich herkende in een citaat en een appje naar de coördinator stuurde, om [...]

lees verder →


Messen


Blog 147 - 17 september 2019

Voetbalouders, u moest eens weten

Eigenlijk had ik deze blog helemaal niet willen tikken. Omdat het geen issue was, het niet actueel was en al helemaal niet speelde. Tenminste bij mij niet. Dat ik het eigenlijk ook wel snapte en er zelfs wel wat begrip voor kon opbrengen. Tot afgelopen weekend. “Wie denk je nou dat je tegenover je hebt.” Was getekend een voetbalouder.

Ik ben een trainer van een jeugdteam. Dat doe ik niet omdat ik per se een carrière nastreef als trainer of dat ik blij ben met die extra inkomsten. Want die zijn er niet. Ik krijg er geen cent voor. Ik [...]

lees verder →


Draaikonten


Blog 146 - 13 september 2019

De communicatie in de zaak Stegeman, daar houd ik van!

Het is een week geleden dat PEC Zwolle trainer John Stegeman een behoorlijk scheve schaats reed. Gepakt met drank op en in dit geval blies hij een promille van iets minder dan 1.5 (voor de liefhebber: dat is ongeveer 625 ug/l.) Bij Politie Flevoland zou hij in mijn tijd de krantenkolommen net niet gehaald hebben. Flevoland had de stelregel dat alleen meer dan 1,5 promille je een nieuwsberichtje opleverde. En dan alleen nog in de gemeenten de Noordoostpolder, Urk, Dronten en Zeewolde. Want aan al die [...]

lees verder →


Markten


Blog 145 - 10 september 2019

Waarom blog ik? 

Om aan inspiratie te komen voor mijn blog, is best een ding. Om aan de juiste inspiratie te komen, al helemaal. Ik heb mij opgelegd om iedere week twee blogs te schrijven. Ik heb nog nooit verzaakt en ben op weg naar de 150. Ik krijg er naast opmerkingen ook wel wat vragen over. Ben je niet bang voor een overkill? En dat je blogs niet meer gelezen worden? Oh ja, zijn ze niet te veel lang?

Nee, nee en nog eens nee.

Allereerst geloof ik heel erg in dat als je in het communicatievak werkt, je wat van je moet laten horen. Steeds maar weer. Maar wel [...]

lees verder →


Surfen


Blog 144 - 6 september 2019

Steek de socialmedia koppen nu eens bijelkaar

De afgelopen weken ben ik druk geweest met het maken van twee voetbalkranten, als bijlage van Stentor en de Meppeler Courant. Voor die laatste krant belichtte ik in totaal twaalf amateurclubs. Van groot tot klein, van ambitieus tot behouden en van er is hier eigenlijk niets veranderd want we doen het hier al jaren zo en dat vinden we prima tot aan dit seizoen is echt alles anders.

Het gaf mij bovendien de gelegenheid om eens nader kennis te maken en een kijkje te nemen met de veelal wat kleinere clubjes. Zo vaak kom ik [...]

lees verder →


Kano


Blog 142 - 30 augustus 2019

Wat is werkplezier eigenlijk?

Toen ik vorig jaar mei begon met Mediabureau MEER, ging daar natuurlijk de nodige voorbereiding aan vooraf. Je gaat niet zomaar even uit loondienst om een eigen bedrijf starten (tip: spreek nooit over bedrijfje, dat staat zo poppenhuisachtig).

Allereerst vond ik het belangrijk dat ik wat centjes achter de hand had. Ik heb de stelling ‘geld maakt niet gelukkig’ nooit begrepen. Als ondernemer ben ik daar al helemaal niet anders over gaan denken. Naast de financiën op orde, had ik bedacht om mij alleen te laten informeren door een erkende [...]

lees verder →


Stekker


Blog 143 - 3 september 2019

De 'hoogmoedsval' van Hudson's Bay. Hoe dan?

Ik moet eerlijk bekennen, ik ben nog nooit binnen geweest. Wel heel vaak langsgelopen in hartje Zwolle. Natuurlijk, in het oude pand kwam ik best vaak. Als kleine jongen in Almelo al. Daar waar ik mijn eerste twee singeltjes kocht: Gary Moore en Phil Lynott met Out in the Fields en Born in the USA van Bruce Springsteen. Ik was 13 jaar en betaalde er ook 13 gulden voor.

Maar ook in de vestiging van V&D in Zwolle, was ik regelmatig te vinden. Bijvoorbeeld om kleren te kopen voor mijn jongens. Ik weet het nog precies. Terwijl [...]

lees verder →


Boeien


Blog 141 - 27 augustus 2019

Koudwatervrees als het gaat om privacy

Van 2002 tot 2007 werkte ik bij Politie Flevoland, begonnen als bedrijfsjournalist, later communicatieadviseur en al die tijd persvoorlichter. Dat wil zeggen dat je een week lang op piket stond. Vrijdagavond 23.00 uur tot vrijdagavond 23.00 uur. Je kon die hele week gebeld worden. Overdag, ’s avonds, maar ook ’s nachts. En de volgende dag – in die tijd moest je op zaterdag en zondag naar het politiebureau om daar mutaties te selecteren, te lezen en er persberichten van maken – moest je gewoon naar kantoor. Het kwam regelmatig voor [...]

lees verder →


Beachvolleybal


Blog 140 - 23 augustus 2019

Hoe bericht jij de media na een 'crisis' met een berichtje?

Het mooie aan mijn baan, is de combinatie van journalistiek en communicatie. Beide hebben nu eenmaal veel met elkaar van doen. Het is ook één van de redenen dat ik geen persbureau ben begonnen, maar een mediabureau. Dat komt omdat ik aan de ene kant journalistiek bezig wil zijn en vooral blijven, maar ook met wat ik - zie hier mijn recent geschreven blog -  media-organisatie noem. In beide takken van sport heb ik brede ervaring en inmiddels wel wat kennis van zaken. En over sport [...]

lees verder →


Stoel


Blog 138 – 20 augustus 2019

Hoe kom ik in de media? Drie tips

Ik hoop niet dat het toeval is, maar deze week werd ik twee keer benaderd omwille van wat ik media-organisatie noem. Dat andere tak van sport naast tekstschrijven die ik beoefen. Het gebeurde door een ondernemer die net gestart is in Zwolle. Zijn bedrijf bestaat al langer, alleen hij is nu ook in Zwolle actief. De andere is een talentvolle topsporter. Hij moet veel trainen, reizen en dat kost allemaal veel geld. En om nu mede te blijven teren op de gunsten van pa en ma. Hij wordt voor sponsors aantrekkelijk door bekendheid, door in de media [...]

lees verder →


Ei


Blog 137 – 16 augustus 2019

Communicatief ging er weinig goed in de zaak Halsema

Eigenlijk had ik mijn blog over iets anders willen schrijven, maar ja de kwestie Halsema hè. Als je iets met communicatie hebt, moet je er haast wel iets van vinden of over publiceren. Ik heb niet alles kunnen kunnen volgen, maar het is toch wel een ontzettend interessant communicatie-issue. Alles zit erop, aan en ook in zeg maar. Crisiscommunicatie, interne communicatie en uiteraard de externe. Ik neem dan ook aan dat deze casus op de diverse opleidingen communicatie de komende jaren dient als gespreks- en leerstof. Vooral [...]

lees verder →


Pistool


Blog 136 – 13 augustus 2019

Beste clubbestuurder, help de media eens een klein beetje

Deze week begonnen eerstejaars studenten in een aantal grote steden aan hun introductie. In Leiden, Utrecht en Groningen bijvoorbeeld. Het deed mij denken aan mijn eigen introductieweek op Windesheim als eerstejaars student Hoger Informatie Communicatie Onderwijs (HICO), na een jaar omgedoopt in Faculteit Journalistiek en Communicatie. Die was er namelijk niet.

Althans niet voor mij. Ik had er gewoon niet zoveel trek in, denk ik. Ik associeer het toch te vaak met te veel drank, verplicht samen leuk doen en een [...]

lees verder →


Oorbel


Blog 135 - 9 augustus 2019

Hoe kom je wel van je mail af? Als je dat wilt tenminste...

Ik kreeg nogal wat instemmende reacties op mijn blog van dinsdag. Over planning, structuur en overzicht. Ik merkte ook dat ik eigenlijk nog wel wat meer te vertellen heb over mijn manier van werken. Daar horen ook mails bij.

De terugkeer op kantoor is niet alleen ingegeven door goede voornemens, het ‘alles gaan we echt anders doen’ principe en mooie toekomstplannen, maar ook door een mailbox die roept om aandacht.
Het eerste wat mij opvalt, is dat veel mensen een aversie hebben tegen een mailbox met mail. Ik [...]

lees verder →


Wijn


Blog 134 - 6 augustus 2019

Weer werken? Regel je regie!

Maandag ben ik officieel weer van start gegaan met werken. Eigenlijk klopt dat niet helemaal, want vorige week heb ik ook al de nodige werkafspraken gemaakt, wat onderwerpen bedacht en gemijmerd over what to do. Sterker nog, hoewel ik mij eigenlijk voor had genomen om geen opdrachten aan te nemen, heb ik toch een schrijfklus gedaan. En dat was prima te doen en voelde ook goed. Ik had in ieder geval niet het idee dat ik mij schuldig moest voelen of zo.

Als de vakantie erop zit, dan moet ik altijd denken aan mijn tijd toen ik nog in loondienst [...]

lees verder →


Taxi


Blog 133 – 2 augustus 2019

Hoe werkt crisiscommunicatie wel?

Mijn vakantie zit er weer op. Dat betekende voor mij voor het eerst (!) drie aaneengesloten weken met mijn jongens, die vanavond voor dezelfde periode weer teruggaan naar hun moeder. Het waren drie geweldige weken met veel voetbal, vertier en een vakantie in Spanje. Dat laatste was allemaal prima, al was er wel wat aan te merken op de transfer van vliegveld Barcelona naar hotel en met name andersom. Meteen schoot mij het zinnetje ‘comunicacion = informacacion’, door het hoofd.

Al jaren vlieg ik op Rotterdam Airport. Ideaal. Ik kan niet [...]

lees verder →


Papegaai


Blog 132 - 30 juli 2019

Vijf voorwaarden voor een levensvatbaar magazine

Afgelopen week werd de nieuwe Staantribune bezorgd. Nummer 25 om precies te zijn. Dat aantal maakt duidelijk dat het magazine bestaansrecht heeft. Het magazine over voetbalcultuur, om precies te zijn. Het blad laat dat ook zien door middel van veel mooie foto’s, de brede hang naar het nostalgische voetbalverleden en reportages over vergeten stadions, spelers en supporters. Het groundhopping gehalte is groot, maar blijkbaar nog wel van deze tijd, want zoals hoofdredacteur Jim Holterhuës in zijn voorwoord schreef: “Vijf jaar [...]

lees verder →


Pak


Blog 131 - 26 juli 2019

Mediabegeleiding is echt het allerleukste

Ik moet zeggen dat ik geen frequent lezer ben van zijn columns. Soms lees ik er eentje met genoegen, maar vaak bekruipt mij het gevoel van ‘elke maandag zoveel ruimte in de Volkskrant en dan dit.’ Ik had meer verwacht.

Teun van de Keuken. Over hem heb ik het. Zelf heb ik hem ooit persoonlijk ontmoet toen ik nog bij GGD GHOR Nederland werkte. Niet in de hoedanigheid als columnist, maar Teun kroop toen in zijn huid van presentator van het onderzoeksprogramma De Monitor. Er werd aandacht besteed aan het onderwerp gastouderopvang. Het [...]

lees verder →


Hangmat


Blog 130 – 23 juli 2019

Van een communicatiespecialist mag je meer verwachten

Eén van de belangrijkste onderdelen van communicatie is timing. Natuurlijk, je hebt de boodschap (wat), de afzender (wie) en de hoe (op welke manier). Soms wordt de ‘hoe’ vervangen door het ‘waarom’, meestal gaan die twee samen. En je hebt uiteraard het wanneer.
Soms kun je door actuele ontwikkelingen niet anders, maar timing, planning en regie, zijn in de communicatie heel belangrijk.

Maar wanneer zet je iets weg in de tijd? En – daar is die toch – waarom juist dan? Eén van de dingen die je kan [...]

lees verder →


Bezem


Blog 129 – 19 juli 2019

Een goede communicatieprofessional is een bekwaam schrijver

Uit recent onderzoek van Hogeschool Leiden & Hanzehogeschool Groningen blijkt dat er in Nederland 110.000 professionals zijn in communicatie. Daarvan werken er 20.000 als extern adviseur, waarvan 15.000 als ZZP’er. Het overgrote deel van deze externen verricht op consumenten en marketing gerichte activiteiten. Ongeveer 90.000 communicatieprofessionals zijn in dienst van een organisatie communicatieprofessionals zijn er naar schatting 10.000 vooral met marketingcommunicatie bezig. Zo luidde een gedeelte van het [...]

lees verder →


Thee


Blog 128 – 16 juli 2019

Is er nog behoefte aan recht toe recht aan informatie?

Als je actief bent bij een sportvereniging, dan heb je eigenlijk geen zomerstop. Dan gebeurt er weliswaar niet zoveel op de velden, maar er omheen des te meer. Als ik kijk naar de afgelopen week, dan filosofeerde ik over de (communicatie)toekomst van Be Quick’28 met de voorzitter en was ik ondertussen een schakeltje in de afronding van de presentatiegids van VSCO’61. Die gids blijft een mooi verhaal. Letterlijk. Het kleine clubje uit Oosterwolde, of moet ik zeggen het clubje uit het kleine Oosterwolde, komt dit jaar met gids [...]

lees verder →


Caravan


Blog 127 - 12 juli

Wanneer heb je vakantie?

En dan is het vakantie. Mijn twee jongens hebben vandaag hun eerste vakantiedag en er zullen er nog vele volgen, want eind augustus klinkt pas weer de schoolbel. De oudste Olav nam deze week in een limo, met een zelfgemaakte film en een persoonlijke speech afscheid van de basisschool. Olav de journalist van de school, werd hij genoemd. Geheel op eigen houtje maakte hij namelijk een paar schoolkranten. De interviews deed hij zelf, voor de illustraties had hij een creatieve klasgenoot gevonden en zo zette hij in zijn eerste journalistieke stappen. Hij gaat [...]

lees verder →


Rups


Blog 126 – 9 juli 2019

Ik wil een nieuwe website en wat nu? 5 tips

‘Landelijke website over eikenprocessierups in twee dagen uit de grond gestampt’, kopte RTV Drenthe de afgelopen week op de website. Als ik vraag welk woord je het meeste bijblijft bij het lezen van die nieuwskop, dan gok ik dat dat eikenprocessierups is. Ik blijf hangen bij de hele zin en dan vooral het nieuws dat er een website gemaakt is in twee dagen. Is dat zo bijzonder? Het is eigenlijk toch niet meer dan allerlei bestaande informatie verzamelen en weergeven? En als je nog verder denkt, waarom is die website er nu pas?

Websites [...]

lees verder →


Oranje


Blog 125 - 5 juli 2019

Hoera en hup voor de teammanager

Ik schrijf met regelmaat over het vrouwenvoetbal. Niet zo gek, want ik heb een verleden als teammanager van de - toen nog FC - Zwolle Vrouwen. Dat is nu negen jaar geleden, maar ook tegenwoordig houd ik mij behoorlijk bezig met het vrouwenvoetbal. Bij één van mijn opdrachtgevers, 100% Football, ben ik onder meer samen met international Renate Jansen betrokken bij het opzetten van het vrouwenvoetbalplatform: woman football.
Ook schrijf ik teksten voor 100% Football voor de website en over dat platform en de Oranje Leeuwinnen en maakte ik een [...]

lees verder →


Veertien


Blog 124 - 2 juli 2019

Meer nadelen dan voordelen als ZZP'er?

Mediabureau MEER bestond maandag exact veertien maanden. Sinds 1 mei 2018 ben ik ZZP’er, eigen baas en eigenaar. En dat heeft zo zijn voordelen. Inderdaad, het zelf bepalen hoe je werkdag eruitziet, hoe laat die aanvangt en eindigt. Sterker nog, ik maak zelf wel uit of het überhaupt een werkdag wordt. Want er is geen leidinggevende die mij zegt wat te doen, mijn agenda volstouwt of een spoedje heeft (ja hij blijft leuk, goeiemoggel).

Dat is een groot goed en mij veel waard. Ik lees regelmatig dat zelfstandigen zeggen van ‘dit had [...]

lees verder →


Stroop


Blog 123 - 28 juni 2019

5 adviezen voor communicatieprofessionals in spe


Donderdag was ik aanwezig bij de zogenaamde matchingday op Hogeschool Windesheim. Dat is een leerzame middag voor potentiële communicatiestudenten, die op die wijze na kunnen gaan of de opleiding hen iets lijkt. Ik mocht wat vertellen over mijn communicatiewerk en deed dat aan de hand van mijn loopbaan tot nu toe, die begon in de journalistiek.

1996-2002 Elburger Courant

De krant oftewel lokale journalistiek. In die periode moest ik heel zelfstandig werken, want een krant moet gevuld worden en dat begint mede bij jou. [...]

lees verder →


Duizendpoot


Blog 122 - 25 juni 2019

Waarom altijd een communicatiestagiair(e)?

Meerdere ogen – ook die van mij – vielen de afgelopen week op een twitteroproep van hockeyclub Zwolle. Er werd een stagiair(e) communicatie gevraagd. De spreekwoordelijke duizendpoot, het manusje of vrouwtje van alles op het gebied van communicatie en degene die de communicatie moet zien te reilen en te zeilen.
In het kort komt het erop neer dat een communicatiestudent of studente verantwoordelijk wordt voor de gehele communicatie van de vereniging met ruim 2000 leden. Je krijgt er geen geld voor, maar wel een werkplek op [...]

lees verder →


Gevangenis


Blog 121 - 21 juni

Durf te doen

Volgende week donderdag mag ik aankomende studenten op Windesheim wat vertellen over het communicatievak. De bedoeling is niet dat ik ze probeer over te halen om voor deze studie te kiezen door een opzwepend verhaal te houden en al la Emile Ratelband als een gek het lokaal of zaal door te rennen. (Ik bedenk mij ineens dat de meeste studenten geen flauw idee hebben wie hij is) Nee, ik moet ze een reëel beeld geven van het leven van een communicatieprofessional. En de bedoeling is dat de studenten in spe, met onder meer mijn verhaal in achterhoofd dan bepalen of [...]

lees verder →


Schaken


Blog 120 - 18 juni 2019

Netwerken. Wat werkt voor jou, wat voor mij? 

Je richt je op, je gaat staan en zet je eerste stapjes in de wonderlijke wereld van ondernemer. Er komt veel op je af, je doet plenty indrukken op en krijgt van allerlei kanten advies, hulp en raad. De doorsnee tips van ‘blijf bij jezelf’, ‘je bent zelfstandig ondernemer met de nadruk op zelfstandig’ en ‘netwerken is net werken, daar moet je wel wat voor doen.’

Wie is er niet mee gevoed op het moment dat je koos voor het ondernemerschap?

Op dat netwerken, wil ik wat dieper ingaan. Deze blog behandelt niet de kunst van [...]

lees verder →


Luisteren


Blog 119 - 14 juni 2019

Procescommunicatie kan altijd en overal

Het voetbalseizoen nadert zijn einde. Deze blog verschijnt tussen de laatste training die ik woensdag gaf en een toernooi dat zaterdag gepland staat. En dan zit het erop. Een seizoen lang trainen, coachen, regelen, organiseren, wassen, rijden, verwonderen en communiceren.

Naast fantastische doelpunten, geweldige wedstrijden, verdiende toernooiwinsten, knappe zeges, gezellige momenten, maar ook domme nederlagen, dramatische optredens en hopeloze trainingen, zijn mij een paar dingen bijgebleven:

1) Een speler kon niet komen [...]

lees verder →


Asbak


Blog 118 - 11 juni 2019

Vergeven en vergeten

Dinsdag 11 juni is het zover. Het WK begint, tenminste voor de Oranje Leeuwinnen. En als ik het NRC moet geloven zijn de Oranjevrouwen er zowel sportief en commercieel klaar voor. Het vrouwenvoetbal heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en dat is alleen maar goed.

Hoe anders was dat in mijn tijd als teammanager van de toen nog FC Zwolle Vrouwen in 2010? Ik schreef er al eerder een blog over. In die periode trad FC Zwolle toe tot de Eredivisie Vrouwen. Een gewaagde stap en we staan er niet vaak bij stil, maar Zwolle is er nog steeds bij, terwijl clubs [...]

lees verder →


Mond


Blog 117 - 7 juni 2019

Hoe val je op?

Als ondernemer wil je veel. Heel veel. Goed werk leveren, veel klanten hebben, houden, (binnen)halen en een hoge omzet. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Eén van de manieren om dat te bewerkstelligen, is regelmatig te communiceren dat je überhaupt bestaat.
Communicatie staat voor mij in eerste instantie gelijk aan informeren. Ik geef jou informatie. Het liefst duidelijk, in hapklare brokken en af en toe herhaal ik dat.

Waarom gaat het dan toch zo vaak mis – bijvoorbeeld in die ontelbare groepsapps - en bestaat het woord miscommunicatie? Heel simpel. Omdat er niet [...]

lees verder →


Gras


Blog 116 - 4 juni 2019

Onderhoudsploeg communicatie

Het voetbalseizoen beweegt zich voort naar het einde. De meeste competities zijn al gespeeld. De nacompetities nog lang niet. Wordt het gewoon weer hetzelfde niveau als dit jaar? Of wordt er boven alles en iedereen uitgestegen en is promotie alsnog een feit? En wat te denken van de donkere kant van de sport? Is het degraderen, uithuilen en opnieuw beginnen?

Ik was zondag nog bij Havelte tegen Titan. Een wedstrijd die maar liefst drie uur duurde. Dat kwam door 2 x 45 minuten voetbal. Rust. Vier drinkpauzes. Einde. Pauze. Verlenging. Pauze. Penalty’s [...]

lees verder →


Zuiderzon


Blog 115 - 31 mei 2019

De 3 meest voorkomende fouten met afwezigheidsmeldingen

Deze dagen hebben heel veel mensen een aantal dagen vrij. Het gros, de donderdag tot en met de zondag. Mijn jongens hebben het nog beter voor elkaar. Omdat de schoolleiding aan de slag moest met onder meer het formatieplan, hadden ze woensdag ook vrij. Een mini-vakantie dus. School stuurde er nog een mail over en één van de leerkrachten schreef:

“Tijdens de overlegmomenten die we met het team hebben gehad, zijn er al behoorlijk wat onderwerpen aangeraakt, opgepakt en geagendeerd. Tegelijk is ook de conclusie dat [...]

lees verder →


Bochten


Blog 114 - 28 mei 2019

Nog 2 spelregels hoe om te gaan met media

In mijn blog handdruk schreef ik onlangs over de vijf spelregels hoe om te gaan met media. Regels voor je als geïnterviewde maar ook als journalist. Ik besprak toen drie regels, ik doe er nu twee bij. Hoe zat het ook alweer? Voor de journalist:

1) Geef als journalist aan wat de bedoeling is van het interview, hoe lang het wordt, of er een foto bij moet en zo ja hoe dat geregeld wordt en wanneer het artikel verschijnt. Laat ook weten dat de eindredactie ook nog naar kijkt, dus dat sommige zaken alsnog veranderd kunnen worden en leg [...]

lees verder →


Quad


Blog 113 - 24 mei 2019

3 prangende vragen over media-organisatie

Toen ik met Mediabureau MEER begon, was dat omdat ik wilde schrijven. Het liefst veel. Dat deed ik te weinig. En het was en is gewoonweg te leuk om dat slechts af en toe te doen. Dus in plaats van alleen maar in het weekend langs de voetbalvelden staan om spelers en trainer te zien en te spreken, ben ik er tegenwoordig dagelijks mee bezig.

Vaak gaat het nog over sport, maar deze week schreef ik een verhaal over de veelzijdigheid van boxsprings, matrassen en bedaccessoires en tekende ik een verhaal op van een makelaar die iedere klant [...]

lees verder →


Vaas


Blog 112 - 21 mei 2019

3 tips om tijd te kopen bij crisiscommunicatie

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik bedoel met media-alarmering. Ik antwoord dan braaf dat het gaat om hoe je voorbereid bent als de media contact opneemt, wanneer je negatief in het nieuws bent. Voorkomen is in dat geval beter dan genezen. Een oeroude kreet, maar o zo waar. We hebben zoveel protocollen en plannen. Als dit, dan dat. We houden allerlei oefeningen, we leiden op en trainen. Want als er dit gebeurt, dan dat. Maar media-aandacht…

Even een zijsprongetje. In mijn vorige baan op de communicatieafdeling van GGD GHOR [...]

lees verder →


Hert


Blog 111 - 17 mei 2019

3 goede tips voor juiste sponsorcommunicatie

In een recente post van Rutger Steenbergen, de bekende SEO-goeroe uit Zwolle over copywriting, las ik deze passage: “Internetters lezen niet, maar scannen. Daarbij zijn ze sterk gefixeerd op de linkerhelft van het scherm en scrollen ze weinig. Ook trekt tekst meer aandacht dan afbeeldingen.”

Onthoud die laatste zin en klik op deze link, die een foto bevat (en wat tekst).

Eén van mijn werkzaamheden die ik namens Mediabureau MEER uitvoer, is bedrijven, organisaties, instellingen en verenigingen adviseren. Over hoe ze in de media [...]

lees verder →


Handdruk


Blog 110 - 14 mei 2019

5 spelregels voor het spel met de media

Eén van de zaken, waar ik mij met Mediabureau MEER mee bezighoud is hoe om te gaan met de media. Ik heb het voordeel dat ik beide kanten ken. Dat wil zeggen, de pers aan de ene kant met allerlei vragen en aan de andere kant de beantwoording namens een bedrijf of organisatie. Dat biedt mij veel voordelen. Ik kan als ontvangende partij begrip opbrengen waarom journalisten juist die vragen stellen en ik weet andersom ook hoe lastig het is om die antwoorden soms snel te kunnen geven.

Ik moest hieraan denken toen ik vorige week vlak [...]

lees verder →


Logo


Blog 109 - 10 mei 2019

3 tips hoe om te gaan met verwarrende bedrijfsnamen.

Het kwam van een aantal k(l)anten. Zelf was het mij nog niet opgevallen. Ik moet bekennen dat ik er ook niet echt bij stilgestaan heb. Eigenlijk het hele jaar niet. Wel toen ik ermee begon. Dan verdiep je je er wel even in. Maar verder. Nee. Tot op de dag van vandaag of beter gezegd die van gisteren, niet.

Waar gaat dit over? Over merknamen, handelsnamen en bedrijfsnamen. Want er is een soort van kaper op de kust van MEER, lijkt het wel. Ik kreeg het volgende voorbeeld aangereikt: ‘Nieuwe frisse huisstijl ontworpen voor MEER [...]

lees verder →


Meel


Blog 108 - 7 mei 2019

5 tips voor een echt(e) overzichtelijke mailbox

Toen ik nog in loondienst werkte, zag ik om mij heen nog collega’s die op vrijdagmiddag de (digitale) deur achter zich dichttrokken, om ‘m maandag weer te openen. Weekend is weekend. De balans werk en privé, sloeg door naar het laatste. Maandag weer een werkdag en pas dan gaat de mailbox weer open. Over die stroom aan e-mails, uitmondend in een digitale zee, gaat dit blog. Want wat moet je daar nu mee en wat niet?

Eerder schreef ik er al een blog over en dan vooral over het CIEP-principe. Alles wat je binnenkrijgt aan communicatie, [...]

lees verder →


Zuur


Blog 107 - 3 mei 2019

Eén van mijn bezigheden is het trainer/coach zijn van HTC JO11-2. Ik heb er weleens eerder over geschreven en dan met name over de betekenis van presteren, winnen en resultaat. Blijkbaar nog steeds begrippen die je niet mag bezigen op dat niveau. Ik blijf dat onterecht vinden. Op school krijgen mijn jongens dagelijks les, worden ze slimmer en gelden er allerlei afspraken.

Waarom niet op het voetbalveld? Dus trainen om beter te worden, wedstrijden om te winnen en duidelijkheid over wat te doen bij balbezit, balverlies en spelhervattingen. En zeg nou zelf, weten waar je aan toe bent, [...]

lees verder →


Brief


Blog 106 - 29 april 2019

Vorige week had ik een hele vakantieweek met mijn twee jongens. En ik mag graag iets leuks met ze doen. Dat betekent dat voetbal veelal centraal staat. Mee in de line-up bij Vitesse tegen PEC Zwolle met als bonus de aanvoerdersband van man of the match Bryan Linssen, een bezoekje aan PEC tegen Groningen en natuurlijk zelf voetballen. Bij HTC, bij Sporting Krommenie en FC Uitgeest, want de laatste twee dagen waren we in het Noord-Hollandse Akersloot. Handtekeningen en foto’s scoren na de training van AZ. Na afloop van ons bezoekje aan Telstar tegen FC Volendam werden de [...]

lees verder →


Gordel


Blog 105 - 26 april 2019

Taalpolitie, taalmierenneuker en zelfs taalnazi. Zo word ik weleens genoemd op social media, in de mail of app. Er zijn maar liefst 350 woorden – als ik Google moet geloven – die beginnen met het woord taal.  Woorden als taaleiland, taaltuin en taalstam zeggen mij niet echt veel. Toch zie ik raakvlakken met de lijst: ik ben een taalprof, taalliefhebber en een taalman.

Kortom, taal heeft mijn interesse. Bovenmatig zelfs. Ik verbeter meteen fouten als ik ze zie, als social mediagebruikers mij onder vuur nemen, de les lezen of bekritiseren en daarbij een spelfout maken, dan [...]

lees verder →


Aanvoerdersband


Blog 104 - 23 april 2019

Wat is eigenlijk een goede leider of leiderschap? Mijn gedachten dwarrelden zaterdagavond op de terugweg uit Arnhem af naar die vraag. We kwamen terug van Vitesse-PEC Zwolle. Olav en Tomas mochten mee in de line-up met de spelers van PEC Zwolle. Olav met Mickey van de Hart, niet omdat hij nu per se met de Zwolse doelman op wilde lopen, maar omdat hij verreweg de langste van het stel was. En die mag dan als tweede het veld op. Tomas liep aan de hand van Gustavo Hamer het Gelredome binnen. Een ex-Feyenoorder. Het was oké.

Mijn zoontjes zaten dan ook tevree op [...]

lees verder →


Ogen


Blog 103 - 19 april 2019

Exact een week geleden, was ik en met mij velen, bij Business Open. Een echte netwerkclub. In Zwolle komen ondernemers in dit geval eenmaal in de veertien dagen bij elkaar om te netwerken. Dat kan in de ochtend met een ontbijt, of wat later tijdens de lunch. Vorige week werden beide groepen bij elkaar gezet, vanwege gastspreker Herman van den Belt: de headcoach van Landstede Basketbal. Hij hield een presentatie uit zijn losse pols met een flipover, een groene en een rode stift, gehuld in een blauw grijs joggingpak van de club. Ergens stond een scherm opgesteld, met een laptop [...]

lees verder →


Eenheidsworst


Blog 102 - 16 april 2019

Ik werd de afgelopen week positief verrast. Ik werd namelijk benaderd door Sportzaken.pro, die een post van mij had gelezen over de waarde van social media voor voetbalclubs. Dat artikel kwam uit De Volkskrant. Ik trok het vervolgens wat breder. “Heel interessant, zeker ook voor amateursportverenigingen. Het is gratis reclame! Dus zorg dat je je social mediakanalen goed op orde hebt”, schreef ik.

Dat viel blijkbaar op en ik mocht voor Sportzaken.pro een bijdrage schrijven van ongeveer 300 woorden over het onderwerp social media en amateursportverenigingen.
lees verder →


Lach


Blog 101 - 12 april 2019

Voor wie dit weekend binnen wil blijven vanwege het plotselinge koude weer, wie niets te doen heeft en wie ook nog eens bovenmatig geïnteresseerd is in de verhouding voorlichters en journalisten, heb ik dit in de aanbieding: het grote journalistenonderzoek 2018. Het kwam onlangs uit (laat hoor!) en Frankwatching schreef er een artikel over.

Het komt erop neer dat de samenwerking media en woordvoerders verreweg van ideaal is. Dat is niks nieuws, want het schuurt, wringt en spant nog steeds aan alle kanten. Het zit blijkbaar ook nog steeds diep, want ik las dit: “Hoe om te gaan [...]

lees verder →


Honderd


Ja, daar is die dan. Mijn honderdste blog. Sinds 1 mei 2018 – de officiële oprichtingsdatum van Mediabureau MEER – ben er ik mee begonnen. Iedere dinsdag en iedere vrijdag. Elke week. Niet één keer overgeslagen, omdat het niet uitkwam, ik geen zin had of inspiratieloos de dag doorbracht. Nope. Elke keer deed ik het weer. Al honderd keer, want laten we wel wezen...

Er is altijd iets te schrijven. Een actuele mediakwestie, een bepaalde post op social media, iets uit mijn communicatieverleden. Of het zijn Olav en Tomas die iets beleven. Soms werk ik vooruit, schrijf ik onderwerpen op en archiveer [...]

lees verder →


Verkeersveiligheid


Youp van ’t Hek en T-Mobile, Nico Dijkshoorn en Post NL, Jon van Eerd en Easy Jet en sinds afgelopen woensdag 4 april Gordon en Q-Park.
Grote kans dat je nu denkt, dat heeft iets met onvrede over bedrijven en de macht van de BN’er te maken. Klopt. Heb je een klacht, ben je een BN’er en heb je een beetje bereik? Doe dan op social media je beklag en je wordt meer dan gehoord en meteen geholpen. Dan weten de jongens en meisjes van de webcareteams, de dames van het middenmanagement en de hogere heren niet hoe snel er van alles uit de kast getrokken moet worden om dit toch zo snel [...]

lees verder →


Boeven


Als ik deze blog schrijf, is het 1 april. De dag van de grap. Maar ook de dag dat de NOS in 1980 begon met Teletekst. Good old Teletekst. Er was ooit sprake dat het afgeschaft zou worden in navolging van het buitenland, maar wij Nederlanders blijven teletekst trouw. Ook op 1 april, maar dan in 1928 wordt DAF opgericht, vermoorden Bonnie en Clyde op die dag in 1934 twee agenten en moet scheidsrechter Mario van der Ende de halve finale in de Champions League tussen Real Madrid en Borussia Dortmund uitstellen. Spaanse fans hebben een doel vernield en er moet een nieuwe komen.

Verder is Henk Krol, de [...]

lees verder →


Filetamericain


Ik mag in mijn teksten graag citaten gebruiken. Ze raken mij regelmatig, inspireren soms, maar blijven mij in ieder geval bij. Mijn top tien, in willekeurige volgorde.

“Uiteindelijk wordt het verschil toch gemaakt door mensen die hun nek uitsteken." Robert Eenhoorn, de huidige directeur van AZ.

Het doet mij denken aan Pier Eringa. De grote baas van ProRail en mijn oud-baas bij Politie Flevoland. Een ware mediabespeler, maar wel op een hele doordachte manier. Het mooie was dat hij af en toe krasse uitspraken deed, waarvan hij wist dat ze niet alleen stof deden opwaaien, maar ook [...]

lees verder →


Proost


Zoals bekend heb ik vorig jaar de cursus voetbaljournalistiek gevolgd. Een officiële HBO opleiding van Fontys Hogeschool Tilburg. Gelukkig hoefde ik niet uren met mijn neus de studieboeken in. Geen onmogelijke opdrachten meetellend voor de eindbeoordeling en examenstress was ons allen ook geheel vreemd. Ik schreef er al eerder een blog over.

Het was onderhoudende voetbalcafépraat met heel veel interessante sprekers: Willem Vissers (vakman), Sjoerd Moussou (ook vakman), Ad van Liempt (een baken van rust), Marcel van Roosmalen (zwaar favoriet), Peter Hyballa (heel druk, echt heel druk), Iwan van Duuren, [...]

lees verder →


Sleutel


Nog voor mijn fulltime tijd als eigenaar van Mediabureau MEER, was ik al actief als sportcorrespondent voor de Meppeler Courant. Al jarenlang. Met name op de zondag. Veel voetbalwedstrijdjes verslaan en zo.

Mijn band met de krant dateert al uit 1995. In het derde studiejaar van de Faculteit Journalistiek en Communicatie, liep ik er stage. De Meppeler Courant, ondergebracht bij Boom Pers Courantenuitgeverij Meppel was toen nog gevestigd aan de Kromme Elleboog in hartje Meppel. De krant behoorde aan de familie Boom. Vanuit die geschiedenis had het bedrijf en dus ook de krant een innige verhouding met [...]

lees verder →


Bedrijfsdeuren (2)


Mijn vorige blog Bedrijfsdeuren (1) van vrijdag 15 maart, ging over de marathon van Harderwijk die letterlijk in het honderd was gelopen, omdat er van alles mis was met de bewegwijzering. Het ging mij niet zozeer om het links- of rechtsaf, maar wel om de reactie van de organisatie na de tijd. Die kwam te laat, was totaal verkeerd (Calimero gedrag) en er was helemaal niet nagedacht over de media-organisatie en in het bijzonder de media-alarmering.

Afgelopen vrijdag was ik te gast bij Business Open in Zwolle en in mijn pitch vertelde ik er ook kort over. Ik zag instemmend geknik, [...]

lees verder →


Bedrijfsdeuren (1)


Het is de laatste dagen behoorlijk in het nieuws. Het Harderwijkse hardloopdrama. De 39ste halve marathon liep (!) afgelopen zaterdag uit op een ramp. Om en nabij honderd hardlopers aan de kop van de tien kilometer- en halve marathonwedstrijd liepen verkeerd, keerden om, gingen terug en stopten uiteindelijk. Niet omdat de benen volliepen, maar door een mix van vertwijfeling, onwetendheid en woede. Totale onbekendheid over de te volgen route. Iedereen was de weg kwijt in Harderwijk.

Tja en wat doe je dan als organisatie? Je loopt niet, maar kruipt door het stof, buigt voor de [...]

lees verder →


Sneeuwbal


Mocht ik het vergeten zijn, dan word ik er met enige regelmaat fijntjes aan herinnerd door mijn beide zoontjes (wanneer zeg je eigenlijk zonen in plaats van zoontjes?) Deze week is het zover. De voorronde van het schoolvoetbal. Woensdagmiddag 13 maart op de velden van HTC in Zwolle. Ik mag weer coach zijn van Tomas’ team, oftewel groep 7. Net als vorig jaar trouwens. Ik was net zo lief de teamcoach bij Olav (groep 8) geweest, maar daar was al iemand. Bij Tomas was er geen spontane aanmelding, zo gaat dat.

Ergens begin februari kwam ik op school en liep ik het lokaal binnen van de juf van Tomas. [...]

lees verder →


Typemachine


Begin een complexe meting met een voorbereidings-story, zodat de implementatietaak of -story weinig vragen oplevert en goed kan worden gespecificeerd en ingeschat bij een refinement.

Bent u er nog?

Dit las ik onlangs in een nieuwsbrief van Frankwatching. Een onine-community met 450.000 volgers. Frankwatching is dé plek voor iedereen die zich bezighoudt met of interesse heeft in marketing, communicatie, social media en tech. Ze hebben er nogal een handje van om heel veel vaktermen te gebruiken en die ook nog eens in één alinea te proppen. Soms heb je teksten die je pas na een paar keer [...]

lees verder →


Spiraal


Toen ik van GGD IJsselland naar GGD Nederland ging (vandaag precies zes jaar geleden), was één van mijn eerste grote werkzaamheden het communiceren van het vertrek van de toenmalige directeur. Hij maakte in april 2013 bekend weg te gaan.

GGD Nederland is een vereniging, heeft leden en die moesten allereerst geïnformeerd worden. Intern beginnen dus, gevolgd door de externe communicatie. Vervolgens kwam er een interim-directeur die een organisatieverandering – GGD Nederland werd GGD GHOR Nederland – ging begeleiden. Op communicatiegebied betekende dat nogal wat voor de medewerkers.
Een nieuwe baas, [...]

lees verder →


Fluitje


Soms leen je je als tekstschrijver weleens voor klussen, waarvan je één ding zeker weet. Het levert letterlijk niets op. Geen geld in ieder geval. Ooit zei iemand tegen mij: ''Bij alles wat je doet, moet je jezelf afvragen, wat het je oplevert." Met dat in mijn achterhoofd stuitte ik alweer een behoorlijk poosje geleden op een soort van vacature van Online uitgever Dutch Family Works uit Meppel. Bloggers gezocht voor Love2BeMama.com.

Ik dacht van waarom niet, gewoon een stukkie tikken, insturen en dan zien we wel. En zo geschiedde. Nou hier is die dan, mijn eerste blog voor Love2BeMama.com. Het heet: [...]

lees verder →


Vogeltje


Afgelopen week kwam Anne Lok uit Meppel weer in het nieuws. Anne Lok. Wie? Oh ja, voorheen de minnares van Alexander Pechthold van D66 (wat is die eigenlijk aan het doen?). Lok beviel namelijk van haar zesde kind en dat was nieuws.

De Stentor kopte met: Anne Lok, ex-minnares Pechtold, bevallen van zoon. En het verhaal ging als volgt verder: ‘De 36-jarige Anne Lok uit Meppel is bevallen van een zoon. Lok had ruim vier jaar een relatie met D66-coryfee Alexander Pechtold maar zag die stranden in het voorjaar van 2018. Volgens Anne Lok beëindigde de 53-jarige Pechtold hun liefdesrelatie halverwege [...]

lees verder →


Luier


Nog even en ik woon weer in een andere stad. Voor een tijdje weliswaar, maar toch. Zwolle wordt Sassendonk. Oftewel carnaval is back in town. En voor degenen die het nog niet weten. Ik heb er een hekel aan. Omdat ik in deze blog nog weleens een communicatielesje bezig: 1) herhaling is de kracht van de boodschap, 2) zorg dat je je boodschap zo simpel en eenvoudig mogelijk verpakt en 3) practise what you preach: ik heb een hekel aan carnaval.

Voor de afhakers van het lezen van deze blog, ik laat het gaan. Ik laat jullie carnavalsvierders lekker je gang gaan. Met je kostuums, praalwagens en optochten. Met [...]

lees verder →


Sok


Gakpo heeft na de wissel een briefje met aanwijzingen gekregen. En Malen brengt een briefje naar Gakpo, die moet zo ook weer doorgegeven worden’. Het was het voetbalweekend van de briefjes, althans bij Heerenveen tegen PSV.

FC Update bracht het nieuws in telegramstijl en ook op televisie was het zien. Toch lijkt het tegenwoordig niet meer bijzonder. Er werd namelijk niet veel over doorgepraat, er was geen gelukkige fan die het veld afstruinde en het briefje vond (dat kon ook niet, want Gakpo stopte het ene briefje keurig in zijn sok. Waar het andere briefje bleef? We zullen het nooit weten) en de briefjes [...]

lees verder →


Bloem


Donderdag was het Valentijnsdag. Een commerciële feestdag. Ook een festijn met nogal wat historische voeten in de aarde. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Toch is het pas sinds eind jaren tachtig echt populair. De wind die uit Amerika waaide, bereikte toen ook ons land. Zelf weet ik dat ook nog wel. Natuurlijk, de verwachte Valentijnskaart van je geliefde op dat moment. Wie kreeg ze niet? Ik heb ze nog wel ergens liggen.

Alleen die ene, die blijft mij echt bij. Ik woonde nog in Wierden en op de enveloppe stond de postcode verkeerd geschreven (7642 EV in [...]

lees verder →


Zand


Eén van mijn onderdelen van de media-organisatie van Mediabureau MEER is media-advisering. Dat bestaat ook nog uit media-attendering (hoe kom ik in de media?) en media-alarmering (ik ben negatief in de media, wat nu?).

Deze keer gaat het over media-advisering. Ik moest er aan denken toen ik onlangs een appje kreeg over dit bericht in de Stentor. Het ging over de mogelijke komst van een overdekte hal voor beachsporten in Zwolle. Een wens van vele sportievelingen in het Zwolse. Op die manier kan er het hele jaar aan beachsoccer, beachvolleybal, beachhandbal, beachhockey, beachvoetvolley en andere [...]

lees verder →


Centjes


Ik was deze week in gesprek met een potentiële opdrachtgever en ik vertelde wat over mezelf. Mijn grootste wens is en blijft toch wel om een eigen sportcommunicatiebureau te beginnen. Dat je zeg maar kunt leven van alles wat met communicatie en sportverenigingen te maken heeft. Daar mijmer ik regelmatig over. Ik doe ook aan dagdromen. Dat is het voordeel als je ZZP’er bent.

Ik zie mij al de interne communicatie/ledencommunicatie (interessant artikel, scroll even naar kopje…communicatie) doen voor een volleybalvereniging, of media-advies geven aan een gerenommeerde voetbalclub, terwijl ik ondertussen [...]

lees verder →


Varkens


Naast mijn werkzaamheden voor Coniche Topvolleybal Zwolle, koester ik ook de nodige sympathie voor Landstede Basketbal. Ik kijk regelmatig een wedstrijd en het bekoort mij behoorlijk. De fysieke strijd, het showelement en de puike prestaties. En dat allemaal gewoon in ‘mijn’ sportstad Zwolle.

Na een enorme ongeslagen reeks, volgde weliswaar een aantal verliespartijen, maar inmiddels smaakt het zoet van verschillende zeges weer voor de ploeg van coach Herman van de Belt. Zo ook zaterdag in Groningen tegen Donar voor 3600 (!) toeschouwers. De huidige landskampioen werd tot nu toe maar liefst drie keer [...]

lees verder →


Geboorte


Mediabureau MEER bestaat vandaag op de kop af negen maanden. Negen maanden, een kans van 1 op 10 dat je dan niet aan het woord geboorte denkt. Het ligt dan wel erg voor de hand om te schrijven over de verwekking van MEER (welk zaadje heb ik geplant om met MEER te beginnen?), de twintig weken echo (hoe groeit MEER nu?), nog een pretecho (is er al wat meer duidelijk wat het wordt met MEER?), controle (hoe sta ik er voor met MEER?) en de uiteindelijke bevalling (heel blij en dankbaar ben ik met MEER)!

Mediabureau MEER is nog steeds groeiende. Laten we het daar maar ophouden. Dat gaat met vallen en [...]

lees verder →


Jack


Met het verhaal van belhamel Bert Maalderink eindigde afgelopen donderdag mijn cursus voetbaljournalistiek, die in september begon. Het was een HBO gecertificeerde opleiding van Fontys Hogeschool Tilburg en het bracht ons overal en nergens. We begonnen in Nijmegen voor een aantal cursusavonden en NEC tegen FC Dordrecht. Daarna gingen we naar de KNVB in Zeist waar we letterlijk op de voetbalmiddenstip verbleven. Eenmaal gingen we echt de schoolbanken in Tilburg in en we sloten af in Wageningen. Op de Wageningse Berg. Die was vorige week helemaal ondergedompeld door een dikke laag sneeuw. Glibberen en glijden [...]

lees verder →


Bel


Nu 2019 al weer een paar weekjes onderweg is, merk je her en der dat de belangstelling voor de Oranje Leeuwinnen heel voorzichtig toeneemt. Vorige week waren de vrouwen van Oranje in Zuid-Afrika voor een trainingskamp, al was er weinig media-aandacht. Dat zal straks vast meer worden, wat natuurlijk alles te maken heeft met het naderende WK in Frankrijk.

De mannen hebben weliswaar de halve finale van de Nations Cup tegen Engeland, maar dat is het wel. Ok, er is een EK onder 21 in San Marino en Italië, een EK onder 19 eindronde in Armenië en de verplaatste Africa Cup naar juni, die in Egypte wordt gehouden. [...]

lees verder →


Mandarijn


Ik had dit weekend kort social mediacontact met Henk Stouwdam. Hij is sportjournalist voor NRC, heeft tal van Olympische Spelen bijgewoond en schreef een groot artikel over Coniche Topvolleybal Zwolle. Over het zelfsturingprincipe, over stemgedrag om zo te bepalen wie er in de basis start en de ontevredenheid over een wisselbeurt. Want wisselen doe je als het ware zelf.

Ik ken Henk via zijn vrouw, die jarenlang redactieassistente was bij de Elburger Courant. Als zij weer eens sprak over dat Henk binnenkort vier weken naar pak ‘m beet Peking moest en dat ze er met de kinderen weer eens alleen voor [...]

lees verder →


Olav


 

                                   mediabureau Zwolle Screenshot 20180119-001212                                                     

 

 

Morgen is een belangrijke dag in huize Riemens. Olav wordt twaalf jaar. De derde mijlpaal, nadat hij en Tomas eerder tiener werden. Twaalf jaar, dan mag je in Nederland wat meer (!). Groot feest natuurlijk, dus de zaterdag staat in het teken van cadeaus, voetballen – omdat hij morgen zelf niet hoeft te spelen, gaan we indoorsocceren – en pizza eten. Het kan, het mag en hij verdient het.

''Vindt u het leuk als ik even over de kinderen babbel', vroeg Youp van ’t Hek ooit aan zijn publiek. "Ja", riep [...]

lees verder →


Lijm


Ooit volgde ik de cursus Personeelsbladen maken op de Hogeschool Utrecht. Het is al heel wat jaartjes geleden, maar ik weet nog dat we een oefening kregen om alternatieven en afgeleiden te bedenken voor het woord lopen. Bedoeld om wat creatiever te schrijven en wat meer aan de verbeelding van de lezer over te laten. Als je schrijft slenteren in plaats van lopen, dan roept dat meteen een associatie op en vorm je je een beeld van dat tafereel.

Ik moest er aan denken toen ik het NRC artikel van Rick Pastoor, manager van Blendle afgelopen week onder ogen kreeg. Naar eigen zeggen en in zijn ideale wereld [...]

lees verder →


Overgangsvakantie


Vorige week was ik met mijn boys vier dagen in Portugal. Het was heerlijk. Het weer, de rust en uiteraard het kunstgrasvoetbalveldje, maar ook het appartement, het eten en de voetbalwedstrijd. Ja de voetbalwedstrijd, want de Portugese voetbalcompetitie kent geen winterstop. Er is één club in de Algarve, Portimonense, die op het hoogste niveau speelt. En laat nu net op 2 januari 20.15 uur plaatselijke tijd de wedstrijd Portimonense tegen Benfica geprogrammeerd staan. Op een half uur rijden. Wel op tijd naar het stadion, want dat is klein en ongetwijfeld uitverkocht voor het duel tegen [...]

lees verder →


Leest


Hoe voorspelbaar zou het zijn om deze blog te spekken met goede zakelijke voornemens. Ik zag ze de afgelopen week weer regelmatig voorbijkomen. De nieuwjaarslijstjes. Meer tijd vrijmaken om te netwerken, toch echt die administratieve klusjes eerder klaren en iets creatiefs, geks en unieks doen het komende jaar. Zelf wilde ik mij er niet aan wagen, maar om eerlijk te zijn, ontkom ik er ook niet aan om het onderwerp te benoemen.

Er moet mij namelijk iets van het journalistieke communicatiehart. Het heeft te maken met de recente post van Jos Gosvaart, communicatiestrateeg op LinkedIn (ik heb mij in het [...]

lees verder →


Reddingsboten


Ieder jaar neem ik het mij voor. Het mag ook wel een keer. Ik heb het al sinds april 2012 in mijn bezit. Natuurlijk, ik heb het weleens doorgebladerd, nader bekeken, maar toen ook weer weggelegd. Geen tijd en zo. Zo zonde. Waar ik het over heb? Het boekwerkje van National Geographic:  ‘Titanic. Wat gebeurde er werkelijk?’

Volgens mij heeft iedereen dat wel. Dat iets wat je gezien hebt, je voorgoed bijblijft. Iets dat zoveel indruk heeft gemaakt, dat het maar blijft terugkomen. Elke keer als je ermee in aanraking komt, doet het wat met je. Het kan je raken, verbazen of in vervoering [...]

lees verder →


Blogbouwstenen


Mijn eerste blog van 2019, is blog nummer 72. Sinds 1 mei 2018 heb ik er iedere week twee geschreven. Op de dinsdag. Op de vrijdag. Nooit op een andere dag, niet een keer overgeslagen, ook al zat ik in Griekenland, Duitsland of Portugal. Kwestie van plannen, organiseren en doen. De mening hierover laat ik graag aan anderen, maar als ik dit lijstje zie, dan zou ik in ieder geval dik bovenaan staan.

Ik moet zeggen, het valt niet altijd mee. Niet iedere keer is er de geschikte actualiteit, een schrijfwaardig onderwerp en iets van waarde dat ik meegemaakt heb. Of iets waaraan je je kunt [...]

lees verder →


Vlees


Ik heb er eigenlijk wel even over getwijfeld. Of ik deze blog in deze tijd van het jaar wel zou moeten schrijven. Het is tenslotte toch de periode van – zoals een betrokken twitteraar schreef – lief zijn voor elkaar. Barmhartigheid, saamhorigheid en vergevingsgezindheid. Vrede op aarde en in de menschen een welbehagen.

Maar ook no hard feelings meer en positief vooruit kijken, doordrenkt met goede voornemens, die we nu echt gaan volhouden. In de nabijheid van de kerstboom – ooit zelf onder de kerstboom plaatsgenomen voor een goed gesprek? – loslaten, overzien en vooruit kijken. Dankbaar zijn, relativeren [...]

lees verder →


Kerstkaartklus


Zowel bij Politie Flevoland, GGD IJsselland en GGD GHOR Nederland, had ik er mee te maken. Met een beetje fantasie zou je het zelfs een rode draad kunnen noemen. En neem van mij aan, er gaat veel vergadertijd overheen. Er wordt een aanspreekpunt aangewezen. Ook vindt er regelmatig overleg, afstemming en bijstelling plaats. En dan maar hopen dat het resultaat uiteindelijk iedereen kan bekoren. Ik heb het over de kerstkaart.

Ja, de kerstkaart. De ongeschreven, enigszins zelf verzonnen regel luidt: ‘Denk in maart aan uw kerstkaart.’ En wordt het toch over de zomervakantie heen [...]

lees verder →


Wissel


Als PEC Zwolle vanavond aantreedt tegen VVV Venlo, komt er een einde aan een waar lijdensjaar. Het verhaal is bekend. PEC is de slechts presterende ploeg in het kalenderjaar 2018. Zeker thuis was het deze jaargang minder dan de middelmaat. Zelf ben ik al jarenlang seizoenkaarthouder in vak 20. En als ik terugkijk op een echt, goed gespeelde wedstrijd dit seizoen, dan blijft de ontmoeting tegen PSV mij als enige bij. Die werd dan ook zwaar onterecht verloren. Verder was het kloten, kommer en kwel.

Het viel mij op dat zaterdag tegen NAC niet eens een PEC Energie man van de wedstrijd werd verkozen. [...]

lees verder →


Welterusten


Wie belangstelling wil wekken, moet provoceren. Was geschilderd Salvador Dali. Het is en blijft één van mijn favoriete citaten. Daar kwam afgelopen weekend nog een mooie bij, van schrijver Levi Weemoedt. Hij sprak in het Volkskrant Magazine over: “Mensen hebben minder last van je als je zit te werken. En om te werken heb ik schaduw nodig.” Zo zijn er nog wel meer citaten, die tot de verbeelding spreken. Deze van Simon Carmiggelt bekoort mij ook. “Het leuke aan het vak schrijven, is dat je het nooit leert.”

Afgelopen vrijdag was ik aan het werk, volop bezig met het vak schrijven te leren en [...]

lees verder →


Sprookje


Bij het noemen van de naam Henk Grim, treedt er bij velen een vorm van herkenning op. Bij anderen niet. Dat is ook niet zo gek, want Grim was een voetballer uit Groesbeek die in de jaren tachtig succesvol was. Met name in de marge. Alhoewel? In het seizoen 1986/87 werd hij met 29 doelpunten topscorer van de Eerste divisie. Als jonge spits maakte hij de legendarische Europa Cupduels met Barcelona mee. Een waargebeurd sprookje.

Wie verder zijn Wikipediapagina afstruint – medio dit jaar nog geactualiseerd – leest letterlijk op de laatste regels: Momenteel is hij free-lancescout en geeft hij Workshops [...]

lees verder →


Erik


Berthil ter Avest is ook trainer. Eerst van SVZW, nu van Bon Boys, voluit Bonifatius Boys uit Haaksbergen. Zijn ploeg staat verdienstelijk tweede in de tweede klasse Oost. Competitiegenoten luisteren naar bijzondere namen als Vogido, FC Suryoye-Mediterraneo en Luctor et Emergo. Ter Avest voetbalde bij Roda JC, FC Groningen, Borussia Mönchen Gladbach en FC Twente. Zijn FC Twente. Daar ontmoette hij Erik ten Hag. Beiden uit bouwjaar 1970. In de A1 werden ze teamgenoten. Tegenwoordig zijn ze allebei lid van Bon Boys.

Tot zover de overeenkomsten.

Ter Avest was grillig. Dartelend langs de lijn. Een lekker [...]

lees verder →


Lemming


Naast mijn werk als eigenaar van Mediabureau MEER, kwam deze week ook een andere werkzaamheid voorbij. De Onder de Peperbus deadline diende zich aan voor mij als hoofdredacteur van de ODP, het officiële orgaan van de Supportersvereniging PEC Zwolle. Dat doe ik al een paar jaartjes.

Hoewel en hoeveel ik regelmatig heb lopen foeteren op redactieleden die hun kopij niet op tijd aanleverden, de bezorging waarmee weer eens het nodige mis was en een tikfout die ik zelf over het hoofd had gezien, doe ik het nog met zoveel plezier. Bladen maken is namelijk het mooiste dat er is. Vanuit niks beginnen en [...]

lees verder →


Regen


Deze week eindigt de najaarscompetitie op het voetbalveld. Na zaterdag breekt de winterstop aan. Afgelopen zaterdag moest ik als trainer/coach met mijn team, dus inclusief zoonlief Tomas naar Elburg. Ik had mij erop verheugd. Niet alleen om naar mijn oude woonplaats te rijden, maar vooral om de degradatiekraker tegen Elburger SC in ons voordeel af te sluiten. Wij stonden 9e en ESC 10e. Kortom, ik had er zin in. Net als Tomas. En dat allemaal ondanks het belachelijke vroege tijdstip: 7.30 uur verzamelen bij de Gamma (benzinekant) en 8.30 uur aanvang wedstrijd.

Eenmaal aangekomen in Elburg, was er wat mis [...]

lees verder →


Zwanger


Nog 25 dagen tot Kerst. Met 58 procent van de stemmen is gekozen voor Mariah Carrey met All I want for Christmas. Is Chris Rea al thuis en ja hoor dat k..konijn wordt weer gedraaid. Kortom, je kunt haast geen radiostation vinden dat niet Driving Home for Christmas, Flappie of iets Kerstachtigs draait. Waarom hoor ik nooit deze of die?

Ik vind het verschrikkelijk. En ik niet alleen geloof ik. Skyradio is wat dat betreft de grote boosdoener. Niet alleen draait het muziekstation Kersthits te pas (nou niet dus) en te onpas (dat dan weer wel), maar ook nog eens vaak dezelfde op één dag.

Natuurlijk, de [...]

lees verder →


Commentaar


De afgelopen week rondde ik een groot verhaal af voor de komende uitgave van Sport Bestuur en Management. Dat is een magazine bedoeld voor sportbestuurders en vooral gericht op de breedtesport. Mijn artikel gaat over wat volleybalverenigingen merken van en doen met de successen van de nationale teams.

Wie weet het nog? De vrouwen werden vierde op het afgelopen WK en ooit wonnen de mannen het hoogst haalbare. Zo interviewde ik onder meer Joop Alberda en liet hem zijn licht schijnen over het Olympisch goud dat hij met Oranje bemachtigde in 1996. Ook Martin van Berkel, communicatiemanager van de [...]

lees verder →


Teletubbie


Ik kreeg laatst weer een mail van Maaike Gulden. Het kop- (of munt) stuk in social medialand. ‘Ik geef praktische online marketing en social media-advies. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het stap-voor-stap zelf kunt toepassen, zonder technisch gedoe’, staat te lezen op haar site. Nou, wie wil dat nu niet?

Met enige regelmaat blogt zij ook. Ze mailde mij onlangs met deze openingszin: ‘Hoi Erik, ben jij een blogger? (Ja) Of zet jij content marketing in? (Mwah) Lees dan vooral verder (Nou vooruit). Ik heb namelijk een aantal handige tips voor je om content marketing slimmer [...]

lees verder →


Bibliotheek


Dankzij LinkedIn (echt gebruiken hoor, geweldig social mediummiddel), kreeg ik onlangs dit onder ogen:

‘Via Twitter laat NRC Hoofdredacteur Peter Vandermeersch (@pvdmeersch) weten dat het NRC Journalistiek Jaarverslag 2018 beschikbaar is. Door een mailtje te sturen aan p.vandermeersch@nrc.nl lag het boekje (A5-formaat, 40 pagina’s) twee dagen later op de deurmat. Een mooie doorkijk hoe de krant werkt plus 18 boeiende verhalen van de chefs van de redacties waarom een verhaal of project hen zo raakte. Aanrader voor iedereen met belangstelling en/of passie voor de journalistiek.’

Waarvan [...]

lees verder →


Winnen


Als je iedere week twee blogs schrijft zoals ik, is het logisch dat je af en toe moet puzzelen en prakkiseren over een onderwerp. Soms is er een actuele aanleiding, die de woorden meteen doet dansen op je scherm. Af en toe is er een in-je-schoot-geworpen issue. Het zet je even aan het denken, waarna de tekst er meestal soepeltjes uitrolt. En heel af en toe, dan moet het van ver en diep komen.

Vandaag is zo’n dag. Natuurlijk was ik gisteren voor het eerst op de nationale sportvakbeurs en daar had ik best een verhaaltje over kunnen tikken, want ik keek met veel belangstelling naar een [...]

lees verder →


Gek


Presteren onder de druk. We hebben er allemaal weleens mee te maken. Op het werk, op een sportveld of wellicht in een relatie. Als ik zeg met zijn scheidsrechtersteam, in de supermarkt en tussen allerlei wereldsterren, dan is de kans groot dat de naam van toparbiter Björn Kuipers klinkt.

Als ik zijn naam hoor, denk ik maar aan één gebeurtenis. Niet aan dat hij ook een haarstudio bezit, in Wageningen en Nijmegen studeerde of dat zijn vrouw Marlies heet. Nee, het gaat om 29 januari 2012. Rotterdam. Stadion De Kuip om precies te zijn. Feyenoord speelt tegen Ajax. In de spits bij de thuisclub ene John Guidetti [...]

lees verder →


Bonnetje


Ken jij de verkeersregels? VVN komt met een uitlegsite. De kennis van verkeersregels is bij veel Nederlanders zo ver weggezakt dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) vandaag met een uitlegwebsite komt die daar verandering in moet brengen.

Dat was dinsdag dus. Ik las het en dacht nee toch. Sterker nog, ik baalde behoorlijk. Waarom? Ik ben niet tegen het bijspijkeren van verkeersregels. Tuurlijk niet. Ook heb ik – ondanks dat ik ooit een bekeuring kreeg omdat ik al rijdend appte achter het stuur – de verkeersveiligheid hoog in het vaandel wapperen. Dus daarom ook niet. Waarom dan wel?

Het was mijn [...]

lees verder →


Uier


Vorige week was ik te gast bij de Zwolse gemeenteraad. Een initiatief van de gemeente Zwolle om de politiek dichterbij de burger te krijgen. Al verklaarde burgemeester Henk Jan Meijer na afloop tijdens het informele samenzijn, dat dat slechts bijvangst was. “Ik heb niet de illusie dat alles wat we hier in het stadhuis bespreken interessant voor iedereen is.”

Aardige en leuke man, die burgemeester van ons. Volgend jaar september neemt hij afscheid. Dan is hij negentien jaar de eerste burger van Zwolle geweest. Negentien jaar plus één maand, want hij trad aan op 1 augustus 2000. Meijer ontpopte zich na de [...]

lees verder →


MEER


Hoera! Mediabureau MEER bestaat sinds gisteren een half jaar. Wat een feest. En wie verjaart trakteert, dus bij deze mijn blog. Nummer 55. Sinds mei heb ik iedere week twee blogs geschreven. Of het nu vakantie was, ik druk doende was of absoluut geen spontane onderwerpingeving had, ik deed het elke week trouw. Maar…er is meer.

Deze week sprak ik voor de uitgave Trots op Staphorst, de gebroeders Huls. Klaas en Bernard, broers en experts in voegwerk. Veel geleerd, want voor mij was een voeg een voeg. Maar ook in de voegwereld is er veel meer dan dat.
Een snijvoeg, een knipvoeg, een gladde voeg verdiept en [...]

lees verder →


Opstapelen


Zaterdag was ik twee keer bij HTC. In de ochtend floot ik mijn oudste zoon Olav, in de middag was ik present voor De Stentor om verslag te doen van HTC tegen Kampen, de topper in de 4e klasse. Het voetbalwereldje is een klein wereld. Dat werd mij eens te meer duidelijk. Als ik de amateurvoetballerij moet typeren, denk ik altijd aan de wedstrijd Elburger SC-IJsselmeervogels 5-2, eind jaren negentig. Het was de tijd dat Dagblad Trouw nog pagina’s vol produceerde over het zaterdagvoetbal. Loek Laurman – hij overleed op 8 augustus 2014 op 74-jarige leeftijd  schreef over die wedstrijd een [...]

lees verder →


Barbecue


Louis van Gaal zei ooit: “Kwaliteit is het uitsluiten van toeval.” En Johan Cruijff verklaarde dat ‘’toeval logisch is.” Ik moest er aan denken toen ik op twitter het account van de PSV Vrouwen bezocht. Wat was het geval? Volgende week, vrijdag 2 november, moet ik als journalist naar PEC Zwolle Vrouwen tegen die van PSV. Op die dag zelf komt er een voorverhaal van mij over de Zwolse Vrouwen in de krant, gevolgd door een artikel over een speelster, die dit seizoen de overstap maakte van PEC naar PSV: Nurija Schoonhoven.

In het kader van met voorbereiden kun je niet vroeg genoeg beginnen, klikte ik [...]

lees verder →


Hemd


Het kwam maar mondjesmaat in het nieuws, maar de beste presentatiegids van het seizoen is weer verkozen. Daarmee is de vraag ‘welke voetbalclub uit het amateurvoetbal brengt de mooiste verenigingsgids uit’, ook weer beantwoord. WZC Wapenveld mocht de troon dit jaar bestijgen en zich kronen tot winnaar. De verkiezing roept echter ook weer een vraag op. In hoeverre is een presentatiegids nog een gangbaar communicatiemiddel voor de diverse verenigingen?

Even terug naar de oorsprong. De verkiezing wordt ieder jaar georganiseerd door de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV). De BAV is de [...]

lees verder →


Vuurkorf


Mijn oog viel laatst op een artikel in VI over Marcelo Bielsa. De excentrieke Argentijn, die tegenwoordig Leeds United traint. En dat doet met behoorlijk succes. The Whites staan er niet alleen goed voor in The Championship, maar ook behoorlijk op de kaart, al komt dat vooral door hun opvallende televisiepresentatrice.

De topclub van weleer moet onder Bielsa’s bijzondere leiding terug naar het hoogste niveau. El Loco (de gek), wordt hij weleens genoemd. Maar Bielsa staat ook bekend om zijn tactisch vernuft. Of beter gezegd, zit. Bielsa zit tijdens thuiswedstrijden namelijk op een emmer, omdat de [...]

lees verder →


Luizenmoeder


Het was afgelopen zaterdag weer een druk voetbaldagje met mijn boys. Vroeg opstaan, van Zwolle naar Epe en daarna door naar HTC in Zwolle, om vervolgens in de middag nog voetbal te kijken bij SVZW uit Wierden, mijn oude club. Niet dat mijn jongens daar om malen overigens. Ze willen voetballen. Altijd en overal. Vroeg of laat. Daar mag ik mij gewoon heel gelukkig mee prijzen.

Dat realiseer ik mij iedere (zater)dag maar weer. Eigenlijk begint het hele ritueel al vrijdagavond. Spullen klaarleggen, die ze zelf moeten inpakken om zo na te gaan of alles ook in de voetbaltas zit. Nog even een [...]

lees verder →


Klazien


Ik ben nu een poosje drukdoende met Mediabureau MEER, maar dat betekent niet dat ik niet eens om mij heen kijk in banenland. Want laten we wel wezen: een baan, is loon en dus vast geld. Iedere maand weer en allerlei dingen zoals verzekeringen, aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid, zijn dan ook gewoon goed geregeld.

Afijn, vandaag is wel een toepasselijke dag. Ik heb net een sollicitatiebrief gestuurd naar een megagrote MBO school hier in de buurt en vandaag verwacht ik ook wat te horen van een andere sollicitatie. Iets met voetbal, middenstip en communicatie.

In 1996 begon ik met mijn eerste [...]

lees verder →


Baard


Ik heb het nog niet bekend gemaakt. Als ik ernaar bevraagd werd, deed ik er het zwijgen toe. Ik zei nog net niet van geen commentaar. Ik hield mijn mond dicht, maar ik wist dat er een moment zou komen dat ik wel naar buiten moest treden. En ik merkte ook in alles dat dat moment steeds dichterbij kwam. Het was een kwestie van tijd. Nu is het dan eindelijk zover. Mediabureau MEER is media-adviseur van Coniche Topvolleybal Zwolle. Mooi, maar wat houdt het eigenlijk in?

Even terug in de glorietijd van het Zwolse volleybal. Althans van na 2010 zeg maar. Ik weet eerlijk gezegd niet zoveel van VC Kuipers Zwolle [...]

lees verder →


MS


Het duurt nog even, maar de MS Collecteweek gaat van start. Ongeveer 15.000 vrijwilligers gaan in de week van 19 tot en met 24 november namens het Nationaal MS Fonds de deuren langs om geld op te halen voor onderzoek naar de chronische ziekte MS. Ik ben één van de 15.000 vrijwilligers, alleen ik ga niet langs die deuren, maar zet mij op een andere manier in.

Sinds een jaar of zes ben ik collecte-coördinator van de MS Collecteweek in Zwolle. Eerst deed ik zo’n beetje heel Zwolle Zuid, nu coördineer ik de wijken Aa-landen, Holtenbroek, Diezerpoort, Centrum, Wipstrik, Kamperpoort en Assendorp. Ik doe het [...]

lees verder →


Koffie


Deze week kreeg ik het heuglijke bericht, dat ik alweer acht jaar op Twitter zit. Acht jaar en ik ben er maar wat blij mee. Ik zou ook helemaal niet zonder kunnen, als ik eerlijk ben. Twitter hoort bij mijn dag. Twitter maakt heel vaak mijn dag. Twitter is grappig, Twitter is soms stom, Twitter bevat veel nieuws, nieuw en oud. Twitter daagt uit, provoceert en bevat een bak met ellende. Twitter is informatief, interessant en onderhoudend. Twitter leeft. Eigenlijk is Twitter alles en dat maakt Twitter en mij onafscheidelijk. Gefeliciteerd Twitter(ik).

Inmiddels heb ik 32.250 tweets gestuurd. Dat lijkt [...]

lees verder →


Brompot


Het zit erop. Het KNVB-bekeravontuur van Alcides. Donderdag was het grote AZ oppermachtig en overklaste het de Meppelers met name voor rust: 0-4. Uiteindelijk werd het 0-6. Natuurlijk, het draaide allemaal om wat er zich afspeelde op het kunstgrasveld, maar ik keek meer naar de media-organisatie, want die had ik op mij genomen na overleg met de club. Perschef in de volksmond, media-officer volgens de KNVB.

En ik had er lol in. Heel veel zelfs. Ik miste twee doelpunten omdat ik meer op mijn telefoon keek dan naar het veld, maar dat was dan maar zo. Aangezien communiceren informeren is, gaat mijn blog [...]

lees verder →


Gitaar


Op het vliegveld van Manchester in Engeland heeft een vrouw gefilmd hoe een medewerker van het vliegveld niet zachtzinnig omgaat met de koffers van de passagiers. Dit konden we vorige week allemaal lezen en zien dus. En inderdaad, je ziet hoe koffers ongeïnteresseerd van de band worden gepakt en lomp op of beter gezegd naast een gereedstaande kar worden gesmeten. En zoiets wordt gefilmd, gedeeld en iedereen spreekt er schande van. Natuurlijk, het kan ook niet.

Die ‘beste’ man heeft waarschijnlijk geen idee dat hij opgenomen wordt. En h
ij had vast geen enkel benul toen hij in die ochtend vroeg van huis [...]

lees verder →


Glaasje


Prinsjesdag is weer passé, woensdag begonnen de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Vandaag dag twee. Ja op een vrijdag, Dat is altijd op donderdag, maar gisteren was er een belangrijke Europese top gepland waar minister-president Rutte niet wilde ontbreken. Een unicum.

Wat je juist wel vaak ziet, is dat organisaties, bedrijven en ondernemingen, ook wat willen vinden van de Troonrede. Maatschappelijke relevante instanties doen zo hun zegje. Bij GGD GHOR Nederland speelde dat ook vaak. Met name in de aanloop, want het was van belang om zoveel mogelijk voor te bereiden, zodat zo snel als het kan [...]

lees verder →


Naaiatelier


Dit is blog nummer 41. Dat betekent dat ik sinds 1 mei 2018, toen ik officieel van start ging met Mediabureau MEER, 40 blogs geschreven. Iedere week twee, altijd op de dinsdag en vrijdag. Een uit één woord bestaande kop, over iets actueel en nadien gedeeld via allerlei social mediakanalen. Nou dat dus. Heb ik meteen een begin van deze blog…

Ik moet zeggen, soms moet mijn blogtekst van ver komen. Diep graven, naar buiten staren en het internet afstruinen. Een onderwerp is niet zo moeilijk te vinden, alleen er moet ook over te schrijven zijn en het liefst een beetje lang. Dat klinkt wat gek, [...]

lees verder →


Media-officer


Met de meer van Mediabureau MEER kun je alle kanten op. Veel van mijn werkzaamheden probeer ik onder te brengen in media-organisatie, waar ik onlangs drie blogs over schreef. Media-attendering, media-advisering en media-alarmering. En het tweede wat ik graag wil met Mediabureau MEER is teksten schrijven, redigeren en erover adviseren. Interviews, nieuws- en persberichten, verslagen, achtergrondverhalen, reportages en portretten voor gedrukte media, maar zeker ook online.
Dat kan 
gaan over een waterpolowedstijd of het kan een bedrijfsreportage over een yogastudio zijn en van een groot [...]

lees verder →


Kurk


Het voetbalseizoen is weer van start gegaan. Dat betekent dat mijn boys weer hun wekelijkse trainingen hebben en dat zaterdag wederom de voetbaldag is bij de Riemensjes. Olav zit wat bij andere clubs ingedeeld dan hij gewend was. We gaan naar Epe, Lelystad, Dronten en krijgen bezoek uit Oene, Apeldoorn en weer Epe.
“Best leuk pappa, een keer wat anders”, zei hij en gelijk heeft hij. Tomas’ team houdt het wat dichterbij huis, al vind ik uitduels in Doornspijk en Elburg dan persoonlijk weer extra leuk. Swifterbant, Genemuiden en Go Ahead Kampen komen de kant op van HTC.

Want HTC dat is de vereniging waar [...]

lees verder →


Kerk


Afgelopen maandag, draaide ik een dagje mee aan op de redactie van de Noord Veluwe van de Stentor. Tegenwoordig is bijna alles gecentraliseerd op één redactie in een pand in het Zwolse winkelcentrum Diezerplein. Er zijn nog wat verdwaalde bijkantoren, maar de krant voor nagenoeg de hele regio wordt gemaakt op de centrale redactie. Dat betekent dat je met redacteuren, nieuwsjagers, eindredacteuren, journalisten, freelancers in één heel groot hok zit. Een zomaar loopje, een goede koffieautomaat, een gang naar de wc en roken, zijn de enige momenten dat een redacteur van zijn plek komt. De voetbaltafel in de hoek [...]

lees verder →


Extremis


Een blog met deze titel kon natuurlijk niet uitblijven. In extremis. Voor mij niet alleen een jeukwoord, maar ook aanleiding voor een soort van social media kruistocht tegen dit woord. Met name op twitter zie ik het veel voorbijkomen en word ik voorzien van voorbeelden, die ik dan braaf en verbaasd over het veelvuldige gebruik, doorstuur. Waar die aversie vandaan komt? Ik denk van de manier waarop en de hoeveelheid. Een onbeduidend potje voetbal op onderbondniveau wordt ineens ‘beslist door een treffer van Jan Jansen, die in extremis de bal in de touwen joeg.' De voetballer weet amper wat het woord [...]

lees verder →


Media-alarmering (3)


Als laatste van mijn drieluik, laat ik mijn licht schijnen over media-alarmering. Naast media-attendering en media-advisering. Gaan de bellen al rinkelen? Van publiciteitspaniek? Of blijft het stil, omdat u er geen voorstelling van kan maken? Of nog beter: u heeft het allemaal prima voor elkaar, op het moment dat er sprake van ongewilde media-aandacht.

Media-alarmering dus. Zie ook wat info op mijn site. Het komt er eigenlijk op neer wat je doet op moment dat de media zich meldt, omdat het naar onraad riekt. Of je nu een bedrijf, vereniging of organisatie bent. Dat kan om van [...]

lees verder →


Media-advisering (2)


In mijn vorige blog ging ik in op media-attendering. Dit als onderdeel van media-organisatie. U weet het nog wel toch? Een tweede onderdeel is media-advisering. Tja, advisering. Het nadeel van advisering is dat het vrijblijvend is, je het niet kunt afdwingen en dat je het naast je neer kunt leggen. Op de coachingskalender van 24 augustus las ik dit: ‘Askhole’: iemand die altijd je advies vraagt, maar dat nooit opvolgt. In mijn vak ben ik iedere dag op zoek naar de ‘Answerhole’, iemand die mijn advies wel degelijk omzet in daden.

Media-advisering dus. Zie ook mijn site. Wat ik [...]

lees verder →


Media-attendering (1)


Sinds 1 mei ben ik drukdoende met Mediabureau MEER. Zoals ik al eens eerder schreef, was één van de redenen voor de stap dat ik meer wilde gaan schrijven. Dat je ook letterlijk direct resultaat ziet van al je inspanningen. En niet vol enthousiasme met een communicatieklus begint, maar na overleggen, afstemmen, overleggen, bijstellen, overleggen, uitstellen en weer overleggen, nog geen stap verder bent.

Nou, dat lukt behoorlijk, al schrijf ik het zelf. Er kan natuurlijk altijd meer bij. Met name als het gaat om mijn tweede bezigheid: media-organisatie. Wat was dat ook alweer? [...]

lees verder →


Pindakaas


Zoals bekend, heb ik wat met vrouwenvoetbal. Of het nu veld- of zaalvoetbal is. Ga maar na. De afgelopen weken had ik interviews met zaalvoetbalinternational Jorie Schepers, met de zusjes Lieke en Elze Huls van SC Heerenveen en Yvette van Daelen van PEC Zwolle. Dat laatste vraaggesprek was een onderdeel van een artikel over het vrouwenvoetbal in de komende voetbalkrant van De Stentor.

De verdediger van PEC Zwolle zei iets interessants. Ze had meer verwacht van het succes van het gewonnen EK vorig jaar. We weten het nog allemaal. In eigen land behaalde Oranje in 2017 de Europese titel. Heel [...]

lees verder →


Tomas


mediabureau Zwolle IMG aii00j

Morgen is een belangrijke dag in huize Riemens. Tomas wordt tien jaar. De jongste is dus nu ook een tiener, Olav van elf was dat al. Groot feest natuurlijk, dus de zaterdag staat in het teken van cadeaus, ergens eten met tussendoor ook nog de nodige verjaardagsverrassingen. Het kan, het mag en hij verdient het.

''Vindt u het leuk als ik even over de kinderen babbel', vroeg Youp van ’t Hek ooit aan zijn publiek. "Ja", riep iedereen in koor en hij stak vervolgens vol vaderliefde een verhaal af over zijn Anne en Julius. Ik dacht, ik doe het ook. Via dit blog met een grote foto (klik er maar eens op) van [...]

lees verder →


Shaggie


Op mijn website, heb ik het zijdelings genoemd. Maar ik vind er zeker wat van. Graag zou ik met Mediabureau MEER er nog meer over willen berichten, teksten willen redigeren en er heel breed over willen adviseren. Vacatureteksten. Ik heb er in een eerder stadium al wat over geschreven. Lees deze blog nog maar een keertje na.
Eigenlijk wil ik nog wel een stapje verder gaan. Het gaat mij eigenlijk om de hele sollicitatieprocedure, waarbij organisatie, communicatie en klantvriendelijk ook heel belangrijk zijn.

Ik moest er aan denken toen ik vorige week een netwerkgesprek had in het oosten van het land. [...]

lees verder →


Strategist


Eigenlijk had ik mijn blog willen schrijven over hoe we het na onze vakantie allemaal anders gaan doen. We hebben immers genoten van onze welverdiende holiday, het werk het werk gelaten en we zijn weer fris, fruitig en fit teruggekeerd. Time for a change. Minder stress, meer tijd voor onszelf en vaker nee zeggen. Dit jaar gaan we het (anders) doen! En na een poosje concluderen we dat alleen de ‘nee’ van weer niet, is gelukt. We hollen, springen en doen weer net zoals voor de vakantie. Volgend jaar poging zoveel.

Nee dus. Nee, het gaat deze keer over iets anders. Iets dat ik in een eerdere blog [...]

lees verder →


Geblokkeerd


Met de naam Mediabureau MEER, laat ik duidelijk blijken dat ik media belangrijk vind. Media is allesomvattend. Ga maar na. Het woord media kent maar liefst 22 definities. Soms hele bijzondere. Eentje luidde: materialen die een barrière vormen voor de passage van bepaalde gesuspendeerde vaste stoffen of opgeloste vloeistoffen in filters. Ok, ok.
Maar ook: media zijn communicatiemiddelen als krant, radio en televisie. Laten we het simpel houden, ons daarop richten en in het bijzonder op mediatraining. Dat woord kennen we allemaal, maar wat is het precies?

Toch spreek ik liever over [...]

lees verder →


Dik


De Duitse club Hertha BSC geeft komend seizoen kinderen tot 14 jaar gratis toegang. En niet alleen voor zomaar een wedstrijdje, maar het hele seizoen. De club kopt in het Engels (?) vol trots op de eigen site: Kids4Free. The future belongs to Berlin. Toe maar, dat is nogal wat, maar het komt altijd nog beter over dan dat vreselijke, uitgekauwde en niet aan te horen: ‘De jeugd heeft de toekomst’, als weer eens een iets te ijverige jeugdtrainer zijn verhaal mag doen in een presentatiegids. Goede tweede is het interview met de plaatselijke wijkagent in het lokale sufferdje. Komt ie: ‘Kennen en gekend worden.’ [...]

lees verder →


WC


Het is feest bij de Riemensjes. Driewerf hoera. Allereerst bestaat Mediabureau MEER morgen drie maanden. Ja, ja, beste mensen, volgers en geïnteresseerden, drie maanden alweer.
Daarnaast ben ik morgen jarig en in deze tijden mag je daar best actief over communiceren. Ik kom daar zo op terug.
En ten derde, op dit moment ben ik niet alleen, maar zijn we met zijn drieën: Olav, Tomas en ik. Driedubbel feest dus. Het getal drie verwijst niet voor niets naar de goddelijke drie-eenheid. Voor deze ene keer, reken ik het goed.

Nu wil ik het niet te veel en te vaak over Mediabureau MEER hebben. Dat is werk, terwijl [...]

lees verder →


Hooivork


De warmte maakt ons behalve loom en sloom, ook agressief en intolerant. Vandaag is het de warmste dag van de week. Laatst stond er weer een groot artikel over zomerruzie met de buurtjes in de krant. Mensen zijn veel buiten, er is veel lawaai en dus ergernis. Het is van alle tijden en ik ben bang voor altijd.

Tien jaar geleden publiceerde Trouw dit artikel al. Er worden enkele voorbeelden genoemd. Gooien met kokende olie en water bijvoorbeeld. Dat gebeurde dus in Amsterdam, maar wat verder struinen op internet leverde opmerkelijke conflicten elders in het land op. Over koude pannenkoeken, over een
lees verder →


Glimlach


Volgens mij zijn er twee belangrijke zaken die te maken hebben met de aanloop naar de grote vakantie. Dat is de algehele voorpret van vrij zijn, geen baas die naar je blaft en de welverdiende vakantie die je te wachten staat en de afwezigheidsmelding van je werk e-mail. Over het eerste wil ik het niet zozeer hebben, al moet mij nog wel één ding van het hart. De slogans van de diverse touroperators. Daar kan ik niet aan voorbijgaan. Je vraagt je niet zozeer af wie ze bedenkt of hoe ze tot stand gekomen zijn, maar wel dat ze ook daadwerkelijk goedgekeurd en ingevoerd worden. Een greep.

Die van [...]

lees verder →


Feyenoord


Vandaag hebben mijn jongens vakantie. Officieel om 12.00 uur, maar enkele weken geleden werd er gemaild dat ze vrijdag 20 juli de hele dag vrij zijn. Er werd geen reden gegeven. Hoeft ook niet hoor en volgens mij past het prima in zo’n laatste week van niets doen.
En het moet gezegd, op de een of andere manier zijn kinderen eraan toe. Ze worden wat hangerig en af en toe knettervervelend en lopen bijna letterlijk op hun laatste benen. Wat mijn boys betreft: Olav gaf te kennen dat ze niets anders doen dan films kijken en toen ik woensdag te vroeg op school kwam – ik vind het nog steeds erg prettig om [...]

lees verder →


Knallen


Onder het mom ‘Schrijvers schrijven, lezers lezen’ van Harry Mulisch, begin ik deze blog. Het gaat over Onder de Peperbus. Dat is een magazine van de Supportersclub PEC Zwolle. Het verschijnt vier keer per jaar en sinds vier jaar mag ik mij hoofdredacteur noemen. Tot afgelopen zaterdag was dat overigens helemaal niet meer zeker. Wat was namelijk het geval? Toen stond op de algemene ledenvergadering de toekomst van de ODP op de agenda en dus op het spel.

Het maken van een blad kost best wat. Opmaak, papiersoort, druk, portokosten. En dan doen alle redactieleden (een elftal zeg maar) het ook nog eens [...]

lees verder →


Boom


In een vorig werkleven reisde ik driemaal per week naar Utrecht. Op de maan-, dins- en donderdag. Op woensdag was ik officieel vrij en de vrijdag werkte ik thuis of ging ik weleens met de auto naar het werk bij GGD GHOR Nederland. En ik weet het. Ik heb wat lopen klagen, foeteren, mopperen, zeuren, ergeren, irriteren, schelden en wat al niet meer als het ging om de NS. Over treinen die niet gingen zoals ik bedacht en verwacht had. Vertraagde treinen, net voor je neus wegrijdende treinen, helemaal niet rijdende treinen of plotsklaps van de aardbodem verdwenen treinen.
Wat een treinleed. Dat er één storing is [...]

lees verder →


Informatievuurpijl


Ik ben nu ruim drie maanden bezig en er moet mij toch wat van het hart. Want laten we wel wezen, ZZP-er zijn is niet altijd even comfortabel, zeg maar. Ga maar na. Niet rond de 20ste van iedere maand vast loon, geen leuke, gekke en inspirerende collega’s in je directe omgeving en al die borrels, partijtjes en uitjes mis je uiteraard ook.
Daar word je door de Kamer van Koophandel overigens ook voor gewaarschuwd. In zo’n aftrapbijeenkomst met een hoog bezint eer gij begint karakter. Dat het best wel eens eenzaam kan zijn, dat het wat geld betreft meer investeren dan incasseren is en [...]

lees verder →


Ridder


Mijn payoff – slogan mag ook – is Mediabureau MEER, tekst, media-organisatie en…meer. Meer dus. Wat is meer? Meer waar voor je geld? Prima. Een meerwaarde hebben? Ja graag. Hij kan meer dan brood eten oftewel veel weten? Onbekend, maar ook mooi. Er zijn in totaal 46 spreekwoorden en gezegden met het woord meer, waaronder een aantal niet gangbare voor mij: een krul meer in zijn staart hebben dan een gewoon mens (=een beetje aanstellen), daar is geen oogje vet meer op (=dat is niet veel meer waard) of dat paard zal mij niet meer slaan (het is zinloos).

Ik weet niet of het te maken had met hoe meer [...]

lees verder →


Racket


Ik heb in eerdere blogs al één en ander uitgelegd over media-organisatie en de drie a’s: media-attendering, media-advisering en media-alarmering. Ik moet eerlijk zeggen. Mensen snappen mijn verhaal, zien nut en noodzaak er wel van in, maar beamen net als ik dat het best lastig is om dit aan de man of vrouw te krijgen. Wat ik daarmee bedoel is dat bedrijven, organisaties, instellingen of verenigingen mij moeten betalen om van mijn mediadiensten gebruik te maken. Afijn, een kwestie van volhouden, volharden en uiteindelijk verdienen.

Waar ik ook druk doende mee ben, is teksten schrijven. En dat wilde ik [...]

lees verder →


Bloggen


Zondag besta ik twee maanden. Althans Mediabureau MEER dan. Ik houd ‘m er toch nog even in. Over een maand besta ik vanzelfsprekend drie maanden, ook dan probeer ik weer een nieuwshaakje te vinden. Dat moet overigens wel lukken, want dat is mijn verjaardag. Ik weet nu de insteek al.

Vorige maand schreef ik in mijn blog over mijn eerste MediabureauMEERmaand. We zijn weer wat verder in de tijd. Dat betekent ook weer meer blogs. Dit is nummer 18. Iedere week, sinds 1 mei, twee keer in de week. Op de dinsdag. Op de vrijdag. Over verschillende onderwerpen, waar ik wat van vind, items die actueel zijn of [...]

lees verder →


Tafel


Op mijn website onder het kopje Wat staat te lezen wat ik allemaal kan doen voor je. Teksten schrijven en redigeren en dat allemaal heel breed als het gaat om insteek en interesse. Van een vogelkijkhutonthulling en een zonnepaneleningebruikname tot aan een voetbalverslag op een achterafveldje en het schrijven over een heuse honkbalwedstrijd. Dat laatste deed ik zondag. Voor het eerst. Het was eens wat anders en het was leuk.

Als je verder leest op mijn website, lees je ook dat ik mij bezighoud met vacatureteksten. Ik heb dat opgeschreven omdat ik dat ook deed bij mijn oude werkgevers: de politie en GGD. [...]

lees verder →


Haren


De voetbalcompetitie zit er voor mij op. Redactioneel gezien dan. Alle beslissingen zijn gevallen, er was voor- en tegenspoed en voor veel amateurclubs was het een heel lang seizoen. Het terugkijken kan beginnen. Deze week interviewde ik de welbespraakte Eric-Jan Lijzen van Alcides. De middenvelder triomfeerde met een promotie naar de hoofdklasse en eindigde zo zijn 32 jaar durende loopbaan.

In een paginagroot artikel in de Meppeler Courant beschreef hij zijn eerste voetbalstapjes als dreumes van amper zes jaar, tot aan afgelopen zondag toen zijn ploeg mede door hem zegevierde in de nacompetitiefinale en [...]

lees verder →


Ballonnen


Naast heel veel sport, ben ik als tekstschrijver ook inzetbaar voor andere onderwerpen. Zeker de komende periode, want het sportseizoen nadert zijn voltooiing. Alhoewel? We gaan naar de laatste zondag van juni en er zijn nog nacompetititiewedstrijden in het voetbal en andere sportcompetities gaan nog wel even door. Zo zit of sta ik – ik heb eigenlijk geen idee – zondag bij het honkbal in Meppel om een verslag te doen en als het goed is, komt er vrijdag een heuse voorbeschouwing van het NK Kubb in de krant. Wat kubb is? Zoek het gerust op, maar het leeft in ieder geval wel. In een recordtijd van 12 [...]

lees verder →


Dag


Vandaag de dag is het vrijdag. Blogtijddag. Net als dinsdag. Sinds 1 mei schrijf ik iedere week twee blogs. Dit is dus nummer 14. Maar dat is logisch. Vandaag de dag is het ook de Dag van de schoonmaker, tegen het misbruik van ouderen, de Dag van de wind en 15 juni is ook Wereld tapasdag. En zo is er iedere dag wel wat.

Een paar voorbeelden. Dag van je ex (2 januari), Wereld Nutelladag (5 februari), de Dag van het bellenblazen (6 mei), internationale Dag van de otter (25 mei), UFO-dag (2 juli), Zombiedag (8 oktober) en een week daarna de Dag van de witte sok. Maar ook internationale Pi-dag (14 maart), de Dag [...]

lees verder →


Infantiel


Als je ondernemer wordt, dan heeft de Kamer van Koophandel je vrij snel op de korrel. Dat moet ook wel, want je moet je inschrijven en krijgt een KVK-nummer. Een van de diensten die de KVK je aanreikt, is een startersbijeenkomst. Normaal ben ik daar niet van, maar het leek mij als eigenaar van Mediabureau MEER toch wel handig. Nou, eigenlijk zeg ik dat niet goed. Het is meer (!) dan dat ik er niet van ben. Ik heb er een hekel aan. Nu ligt dat niet aan het initiatief, of de prijs van 50 euro, maar wel aan de aanwezigen, oftewel mijn medestarters alias nieuwe ondernemers. Ik kende ze niet, maar ik was [...]

lees verder →


Vogelkijkhut


Ik kreeg deze week een artikel onder ogen van twintig jaar geleden. Uit de Elburger Courant, ooit een redactioneel instituut in het visserstadje, nu al lang ter ziele. Het ging over het noodweer op 6 juni 1998 dat Elburg aandeed. Letterlijk, want grote hagelstenen zorgden voor heel veel materieel leed. Vooral de binnenstad moest het toen ongelden. Veel oude gebouwen, huizen voorzien van enkel glas en ouderwetse daken, bogen het hoofd voor het meteorologisch geweld.

Maar de Elburgers richten zich weer op, toen de storm was gaan liggen. Saamhorigheid zonder onderscheid. Iedereen hielp [...]

lees verder →


Dubbel


‘Het leuke van het vak schrijven is dat je het nooit leert’. Het is een citaat van wijlen Simon Carmiggelt. Met dat gegeven als inspiratie en iets met de lat hoog leggen, steeds beter worden en learning by doing, neem ik weleens een dubbele klus aan. Dat wil zeggen voor twee verschillende titels naar hetzelfde sportevenement en daar dan verslag van doen. Ik moet toegeven dat ik aan het begin dacht van hoe ga ik dat regelen? Hoe vermijd ik dat de lezers zien dat het te herkenbaar wordt? Ga ik bepaalde beschrijvingen twee keer gebruiken, maar dan net even wat anders? En wat als er werkelijk niets te beleven [...]

lees verder →


Hoera


Mediabureau MEER bestaat vandaag de dag één maand. Hoera. Ik ben er nog, ik leef nog en ik vind het nog steeds leuk en heb best wel veel gedaan of moet ik zeggen mogen doen?

Ik heb interviews gehouden. Eentje met een varkensboer die 52 keer gescoord heeft, omdat hij naar eigen zeggen de bal tussen de palen schiet. Met een voetballer van PEC Zwolle die net als iedere Zwollenaar gemengde gevoelens overhield aan het seizoen en met een collega profvoetballer die ondanks de promotie van FC Emmen verkast naar een amateurclub, omdat hij meer wil spelen. Een zwemster van 17 jaar die een Nederlands record zwom, [...]

lees verder →


Schijtlijster


In een eerder blog heb ik al eens uitgelegd dat ik naast tekstschrijven, mij ook bezighoud met media-organisatie. Een onderdeel daarvan is het in de media verschijnen. Met andere woorden, je bent in de media en wat dan? Of wat dan niet? Dat laatste kwam recent voorbij.

Het BNN VARA programma Kassa kent de zogenaamde Schijtlijster. Dat is een prijs voor de organisatie die niet in de media verschijnt, omdat ze niet wil, kan of durft. In dit geval het ABP, dat niemand kon leveren voor een reactie op een item en ook niet in staat was om in het eigen kantoor in Heerlen een gesprek vooraf op te [...]

lees verder →


Viltje


Mijn vorige blog – Vlag – eindigde ik met de aankondiging van nog een fout voorbeeld van een mediamoment. Naar aanleiding van dat blog, kreeg ik de opmerking dat de PEC-foto van 2015 en dus erg gedateerd was. Bovendien was de situatie nadien behoorlijk verbeterd en was bij de verlenging van het contract, er wel een goed mediamoment gecreëerd. Ok, dan maar een recent voorbeeld.
Kijk eens naar
deze foto van vv SVI. Bij het zien, stapelen de vragen zich op in mijn hoofd.

De sponsor staat rechts, neem ik aan. Hij kijkt niet erg blij (hoewel het volgens de twittertekst nog wel een gezellige bijeenkomst [...]

lees verder →


Vlag


Als redacteur van diverse kranten, versla ik bijna iedere zondag wel een voetbalwedstrijd. Soms op een hoog amateurniveau, maar meestal daal ik af naar de kelder vol met kleine cluppies, karakteristieke accommodaties en voetballers die nog voor de fun tegen een bal en elkaars schenen schoppen. Kuinre, Wacker, VENO, Steenwijkerwold, IJhorst. Het zijn allemaal verenigingen waar ik op bezoek was en eerlijk gezegd baal ik er nog van dat Blankenham-Scheerwolde dit seizoen aan mijn neus voorbijging. Vanwege de sneeuw.

Al die clubs hebben een bepaalde charme, wekken soms een soort van weemoed op, maar zijn [...]

lees verder →


Wietplant


Naast tekstschrijven, redigeren en erover adviseren, houd ik mij met mediabureau MEER ook bezig met media-organisatie. Dat bestaat uit drie delen. Media-attendering, media-advisering en media-alarmering. Vandaar ook de naam Mediabureau MEER. En om eerlijk te zijn, mijn bedrijfsnaam bekt best behoorlijk. Ik ben namelijk gek op alliteratie. Meer met Mediabureau MEER. Vier keer de letter m. Maar (dat is vijf) anderen kunnen er ook wat van. Zo kopte RTV Oost deze week nog met: ‘Bestelbus botst op boom in buitengebied Bathmen.’ Prachtig. Jammer genoeg was het een grijze en geen [...]

lees verder →


Vinger


Toen ik gisteren het blaadje van de coaching kalender afscheurde en 14 mei tevoorschijn kwam, las ik dit: ‘Een goed verstaander heeft aan een heel woord nodig.’ Mijn gedachten dwaalden meteen af naar afgelopen zaterdag. Zaterdag = voetbaldag. Zelf floot ik in de ochtend de wedstrijd HTC JO11-5 tegen SV Dalfsen JO11-2 (3-2). Ik doe het naar eer en geweten. In mijn geval is dat met de bal mee sprinten – de diagonaal lopen zoals dat in scheidsrechtertermen zo fraai heet -  niet in de middencirkel blijven hangen en zo min mogelijk aanwijzingen aan het team van zoonlief Tomas geven. Dat laatste gaat mij niet [...]

lees verder →


Vorkje


mediabureau Zwolle OlavenTomasMet Mediabureau MEER ben ik heel veel bezig met tekst. Schrijven, redigeren en adviseren. Op dit moment heb ik losse opdrachten voor verschillende titels. Voetbalwedstrijden verslaan, interviews met plaatselijke voetbalheden of met oud-profs zoals Berthil ter Avest voor de site ex-profs.nl, maar met enige regelmaat kom ik ook nog weleens bij PEC Zwolle. Recent interviewde ik nog hoofdtrainer John van ’t Schip voor het supportersblad Onder de Peperbus en speler Erik Bakker voor de Meppeler Courant. Maar zoals de naam van mijn mediabureau al zegt, het kan altijd meer.

Naast tekst, draait het tegenwoordig [...]

lees verder →


Rectificatie


Ik ben een krantenlezer. Een echte. Online voor de headlines, offline voor het langere leesmoment. De Stentor en Volkskrant iedere dag, NRC op de zaterdag en ik neem maar al te graag een gratis ander krantje aan van een te enthousiaste verkoper bij de entree van een winkelcentrum. Het heeft iets om op de keukentafel meerdere kranten uitgestald te zien liggen en er eens letterlijk goed voor te gaan zitten. Dat moment maak ik mij nog iedere keer eigen.

De meest populaire krantenrubriek blijft de pagina met de overlijdensadvertenties. Hoe meer advertenties, hoe populairder, bekender en [...]

lees verder →


Grof geschut


Op de dag van de arbeid, lanceer ik officieel Mediabureau MEER. Het is 1 mei. Aan de slag met mijn eigen bedrijf. Eigenaar prijkt er op mijn visitekaartje. Na jarenlang in loondienst te hebben gewerkt bij maatschappelijke organisaties zoals de politie en de GGD, ben ik nu eigen baas.
Ik heb er goed over nagedacht, veel gepraat en vooral nog meer geluisterd. Want er zijn heel veel tekstbureaus en je wilt toch een beetje opvallen en anders zijn. Salvator Dali zei ooit - en ja ik gebruik 'm vaker - 'wie belangstelling wil wekken, moet provoceren.' Opvallen dus, ietwat anders en onderscheidend. [...]

lees verder →


Mandjes


Het meer dan mooie aan social media vind ik het gemak van contact. Iemand benaderen is met een klik of twee gebeurd. Zonder aanziens des persoons. Die ene collega, de bekende en onbereikbare Nederlander of die allang vergeten klasgenoot van weleer. Zeker bij Twitter, toch wel mijn favoriete social mediakanaal, vind ik die manier van contact makkelijk, handig en gewoon leuk. Je volgt iemand, je wordt teruggevolgd en je hebt contact. Je hoeft elkaar niet te kennen, maar dat doe je al volgend toch. Je hebt een bepaald belang om iemands berichtgeving in de gaten te houden, je ergert je aan iets of iemand of [...]

lees verder →