Blog 102 - 16 april 2019
Ik werd de afgelopen week positief verrast. Ik werd namelijk benaderd door Sportzaken.pro, die een post van mij had gelezen over de waarde van social media voor voetbalclubs. Dat artikel kwam uit De Volkskrant. Ik trok het vervolgens wat breder. “Heel interessant, zeker ook voor amateursportverenigingen. Het is gratis reclame! Dus zorg dat je je social mediakanalen goed op orde hebt”, schreef ik.
Dat viel blijkbaar op en ik mocht voor Sportzaken.pro een bijdrage schrijven van ongeveer 300 woorden over het onderwerp social media en amateursportverenigingen. Hierbij het resultaat, dat begin deze week meeging in de nieuwsbrief en meer dan 16.000 sportbestuurders bereikte. Ik hoop dat mijn boodschap ook aankomt.
Beste, hardwerkende en goedwillende bestuurder van welke pracht vereniging dan ook. Denk na over social media, voordat je zelf iets doet of laat doen door je handige nichtje, mobielverslaafde buurjongetje of je eigen onlinekroost dat zo ook nog wat nuttigs doet. Social media: doe het goed of doe het niet.
Waarop ik dat baseer? Op mijn eigen bevindingen. Voor de Stentor, de Meppeler dan wel Steenwijker Courant, sta ik elk weekend aan de kant van vooral het voetbalveld, maar de afgelopen dagen ook langs het zwembad en op het tennispark. Laten we het erop houden dat ik veel sportwedstrijden bezoek en dus bij diverse clubs kom.
Daar hoort een voorbereiding bij. Dat betekent een bezoekje aan de website en het bekijken van de social mediakanalen. En daar gaat het vaak mis. Ze zijn hopeloos verouderd, totaal niet relevant, linkjes werken niet meer en juist op de drukste dagen is er geen enkele activiteit. Want ja, degene die erover gaat staat op zo’n dag in de goal, achter de bar of nog erger: hangt eraan.
Neem nu de clubwebsites. In de beginjaren bedoeld om er zoveel mogelijk informatie op te zetten. De tijd van offline was voorbij, alles moest op de eigen website te vinden zijn, dus online. Een soort mobiele bibliotheek met boeiende beleidsplannen, het hele clubarchief en het liefst zoveel mogelijk wedstrijdverslagen. Bij voorkeur niet alleen van het eerste team, maar ook van de D3, het zevende en de allerjongsten van de vereniging. Wilde je wat weten? Dan verwees je naar de website. Alleen daar ging het al mis. Er werd geen onderhoud gepleegd en de kopijstroom droogde op. Gevolg: een sterk verouderde website. Tijd voor een nieuwe? Die noodzaak was er wel, maar de tijd eigenlijk niet.
Met een heel schuin oog werd schoorvoetend gekeken naar de oude website, de meeste content verhuisde niet mee en daardoor hebben veel verenigingen tegenwoordig een 145 in een gros website. Eenheidsworsten in geprakte vorm. Er staat werkelijk niets op, de meeste standaard voorgeprogrammeerde buttons zijn niet gevuld en de AVG heeft ook een voordeel. Je zet gewoon niets persoonlijks op de site. Scheelt je tijd en ook nog eens gedoe.
En dan de social media. Ik verwijs daarvoor naar mijn bijdrage op sportzaken.pro. En ik vul het nog wat aan. Clubs doen vaak maar wat. Dat je een paar enthousiastelingen hebt binnen je verenigingsgrenzen, is natuurlijk prima. Alleen ze beginnen vaak zomaar. Er zit amper een gedachte achter. Vooral als het gaat om de wat langere termijn. De korte, vluchtige tijdspanne regeert. ‘We moeten iets doen omdat de buurtvereniging ook iets heeft en laten we meteen alles maar doen. Jij doet Twitter, ik Facebook en jullie samen Instagram. Doen we als commissie wel gezamenlijk iets met You Tube.’
Wat ik zei, leuk dat enthousiasme. Het is alleen o zo broos en wat vaak mist is de link met het bestuur en de identiteit van de vereniging. Past het allemaal wel bij de club, is er wel een breed draagvlak of doen we met zijn allen maar wat? Het gros van de sportclubs worstelt hiermee. De reden is simpel. Er zit geen onderbouwde, gefundeerde gedachte achter de introductie van social media, terwijl dat zo enorm belangrijk is.
Het is namelijk gratis reclame.
Misschien besluit iemand daardoor wel lid van jouw vereniging te worden. Of besteedt de media juist aandacht aan jou, omdat je als club actueel, nieuwswaardig en benaderbaar bent. En wat te denken van het delen van jouw social media berichten. Goed voor je bekendheid toch? Ook interessant voor een sponsor? Lijkt mij wel!
Maar dan moet je er wel wat voor doen. Of beter gezegd laten. Laat je adviseren over hoe je social media goed moet oppakken binnen je vereniging.
Want doe het goed, of doe het niet.
Voor nu heb ik drie adviezen:
1) Zorg dat je voldoende geschikte leden hebt om het echt goed doen. Benader ze persoonlijk, leg uit wat je bedoeling is en wat je verwachtingen zijn.
2) Richt je eerst op één social mediakanaal en zorg dat dat helemaal staat. Een goed begin is de opmaat naar meer.
3) Zoek een expert als je niet weet waar en hoe te beginnen. Het moet jou uiteindelijk antwoord geven op de vraag: wie communiceert wat, waar, wanneer en hoe op social media?
Meer weten? Neem gerust contact met mij op, via www.mediabureaumeer.nl/contact