Blog 279 – 22 december 2020
Tref geen blaam, check de juiste naam
Het is weer de tijd van de lijstjes, de terugblikken en de quizjes. Over het eerste ga ik het binnenkort hebben in mijn blog, over de terugblik hoeft niemand lang uit te weiden, want 2020 was natuurlijk zwaar foef (inderdaad Vlaams), dus ik wil er graag een quizje tegenaan gooien. Van 2008 tot 2013 werkte ik bij GGD IJsselland en van 2013 tot 2018 bij de landelijke GGD-organisatie (nee, geen hoofdkantoor). Die heeft natuurlijk een naam en de GGD is veel in het nieuws, dus zo moeilijk kan het niet zijn. Wat is de juiste benaming?
Bovenstaande voorbeelden zijn afkomstig van landelijke media. Van Volkskrant tot Parool van Trouw tot aan Hart van Nederland, die laatste kwam met nummer 9 nog het meest in de buurt. Het juiste antwoord is nummer 10. Het is sinds 2014 GGD GHOR Nederland. Jaartje of zes dus. En nu we toch bezig zijn. Er is sinds die tijd een heuse website. GGD staat voor gemeentelijke gezondheidsdienst en GHOR voor Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio. De wat? De GHOR. Wat doen die dan? Nou dit dus. Een filmpje waaraan ik nog aan mee heb gewerkt.
Kortom, landelijke media, what’s in a name? Gewoon even op de website kijken. Dat deed ik ook op de site hoenoemik.nl. ‘Welkom bij Hoenoemik, het bureau van naamgevingsspecialist Wouter van der Land’. Naamgevingsspecialist. Wauw. Hoe kom je erop?
Je naam is je meest prominente communicatiemiddel. Hij staat op je visitekaartje, op je gebouw of op je verpakkingen. Je maakt er die belangrijke eerste indruk mee. En hij vormt de basis van je logo en huisstijl. Daarnaast is het van wezenlijk belang dat je naam juridisch sterk is. Tot slot is er de X-factor: de nieuwe naam moet ook jouw organisatie een goed gevoel geven. Je wilt er trots op zijn.
Het klopt natuurlijk wel, wat Wouter hierboven zegt. Je merknaam moet gewoon goed zijn. Vaak zijn er goede redenen om een naam te veranderen. Soms dekt de oude naam een nieuwe lading niet meer helemaal. Of moet er na een bedrijfsfusie iets nieuws komen. Het kan ook anders. Als de oude bedrijfsnaam de nieuwe blijft achtervolgen, kun je je afvragen hoe handig die wijziging was.
Van der Land heeft een goed voorbeeld van een slechte naamsverandering. In 2015 zei hij dit over Sanquin, beter bekend als de Bloedbank. “Dat had een naamsbekendheid en sympathie van bijna 100%. Van Sanquin weet niemand wat het is, maar ze bijten daar liever hun vingers af dan er bloedbank bij te vermelden.”
Zo zijn er natuurlijk meer voorbeelden. Zelf schiet mij meteen 3VO en Veilig Verkeer Nederland binnen. Alweer een paar jaartjes geleden, maar ik denk dat niemand nog terugverlangt naar de naam 3VO. Nog één voorbeeld: Wat te denken van Overtoom en Manutan? Een enorme reclamecampagne met Jeroen van Koningsbrugge moest de naam van Overtoom (‘dat is snel, het lijkt Overtoom wel’) doen vergeten. De reden voor de naamswijziging was internationalisering. “We merkten dat onze grote klanten het lastig vonden dat ze naar hun gevoel met allemaal verschillende bedrijven zaken moesten doen”, aldus financieel directeur Richard Groenendal van het Franse moederbedrijf. “Eén naam is krachtiger. En goedkoper.”
Dat laatste is helemaal waar. Want een verandering van merk betekent nogal wat. Je hele huisstijl gaat op zijn kop. Van briefpapier tot de belettering op de gevel en wat te denken van je wagenpark? Het is ook het moment om na te denken over een nieuwe website, je kernwaarden en je missie en visie. Je ICT-structuur moet je aanpassen en nieuwe domeinnamen worden vastgelegd.
Pers en publiek moet het weten, je social mediakanalen gaan er anders uitzien. Vergeet ook niet de aanpassingen van allerlei gadgets, giveaways en prullaria tot visitekaartjes en uiteraard je nieuwe, andere en toepasselijke beeld- en woordmerk (logo en naam).
Zelf heb ik twee keer een naamswijziging meegemaakt. Van Regio IJssel Vecht naar GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland. Dat was in 2008. Tja en waar begin je dan, behalve bij het begin? Ik weet nog dat ik heel veel had aan een GGD-collega uit Flevoland, die ik kende van mijn vorige werk bij Politie Flevoland.
Ik liftte mee op haar adviezen en het streven van de toenmalige GGD Nederland (later dus GGD GHOR Nederland) om te komen tot een overkoepelende huisstijl. En als derde: ik betrok zoveel mogelijk medewerkers in de hele verandering, hield het MT aangesloten en communiceerde mij suf met procescommunicatie.
Toen ik bij GGD Nederland kwam, een vereniging met leden, kreeg ik al snel te maken met een vurige wens van de leden. De component publieke veiligheid moest erin en de naam werd…. Tromgeroffel…. Publieke Gezondheid en Veiligheid Nederland (PGVN).
Tja en als communicatieafdeling heb je die klus maar te klaren. Dus veel interne sessies, draagvlak creëren, voorzichtige veranderingen doorvoeren, zo goedkoop en toch zo goed mogelijk een ander logo en nog niet meteen een enorme externe campagne voeren. Sterker nog, alleen aan directe partners werd de nieuwe naam bekendgemaakt met een soort van voorbehoud. En die strategie bleek achteraf de juiste zijn. Toen er een nieuwe directeur aantrad, nam hij meteen stelling tegen de nieuwe naam en gaf aan dat het wat hem betreft GGD GHOR Nederland moest zijn. Waarvan akte.
Tot slot, de naam Mediabureau MEER. Ik krijg die vraag weleens. Waarom een media- en geen tekstbureau? Met de naam Mediabureau MEER, laat ik duidelijk blijken dat ik media belangrijk vind. Media is allesomvattend. Het woord media kent maar liefst 22 definities. Soms hele bijzondere. Eentje luidde: materialen die een barrière vormen voor de passage van bepaalde gesuspendeerde vaste stoffen of opgeloste vloeistoffen in filters. Ok, ok.
Maar ook: media zijn communicatiemiddelen als krant, radio, televisie en internet. Dat gaat iedereen aan. Ik wil met goede teksten zorgen voor gratis en goede publiciteit in de media. Dat doe ik dus. En dan maakt je naam eigenlijk helemaal niet uit.
Wat schreef Shakespeare in zijn Romeo and Juliet niet ooit: 'What’s in a name? That which we call a rose. By any other name would smell as sweet.'
Vrij vertaald: het doet ertoe wat je bent, niet wat je naam is.