Gras

Blog 116 - 4 juni 2019

Onderhoudsploeg communicatie

Het voetbalseizoen beweegt zich voort naar het einde. De meeste competities zijn al gespeeld. De nacompetities nog lang niet. Wordt het gewoon weer hetzelfde niveau als dit jaar? Of wordt er boven alles en iedereen uitgestegen en is promotie alsnog een feit? En wat te denken van de donkere kant van de sport? Is het degraderen, uithuilen en opnieuw beginnen?

Ik was zondag nog bij Havelte tegen Titan. Een wedstrijd die maar liefst drie uur duurde. Dat kwam door 2 x 45 minuten voetbal. Rust. Vier drinkpauzes. Einde. Pauze. Verlenging. Pauze. Penalty’s en na een ABBA strafschoppenserie was het eindelijk afgelopen. Maar de lange zit kwam vooral door omvallende voetballers, pijntjes die geen pijntjes waren, maar die wel zo werden gevoeld en zogenaamd de meest gruwelijke blessures, waar iedereen last van leek te hebben. Ik ben op een gegeven moment maar opgehouden met tellen hoe vaak het spel stillag. En ach, het was eigenlijk ook echt weer om gewoon languit op het gras te liggen.

Om aan de nodige informatie te komen – hoewel ik Havelte voor de derde keer in actie zag dit seizoen ken ik nog niet alle namen – moest ik weer op zoek naar het mobiele wedstrijdformulier beschikbaar gesteld door het plaatselijke bestuurslid. Een paar fotootjes maken en ik kon aan de slag. Tegenstander Titan staat nu ook in mijn telefoon. Nick Katoen met nummer 4, aanvoerder Mark Baas (ja logisch) draagt nummer 5 en met nummer 19 zit Karsten Stavast op de bank. Prachtig toch. Wie wil dat nu niet?

Voor de wedstrijd had ik nog even op de beide websites gekeken. Ook de socials even gecheckt. Je wilt nu eenmaal niets aan het toeval overlaten. En ik heb het weleens vaker geroepen, maar wat zijn voetbalclubs toch slordig met hun communicatie-uitingen. Oude berichten, nietszeggende artikelen en vooral ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is er niet’ informatie. Je hebt er eigenlijk helemaal niks aan, zo’n website en die social mediakanalen. Tuurlijk heeft het zo z’n charme om fotootjes te maken van telefoonschermpjes, maar als er een communicatieklassement bedacht zou worden, dan degradeert bijkans iedere club naar de allerlaagste klasse.

Beste clubs, doe er in het nieuwe seizoen wat aan. Ik begrijp het allemaal. Nu snakt eenieder naar het einde. Al diezelfde schouders hebben een jaargang lang weer al die loden lasten gedragen. Maar toch hè. Ga eens even samen zitten voor wat websiteonderhoud. Iedere vereniging heeft oudjes die elke dinsdag klusjes doen, reparaties verrichten, vooral veel koffiedrinken en iedere week dezelfde oude herinneringen ophalen. Waarom is er geen onderhoudsploeg communicatie? Leden die de website opruimen, weer fris en fruitig maken en de social mediakanalen ook weer onder handen nemen en opknappen. Het scheelt heel veel onduidelijkheid, miscommunicatie en ergernis.

Even een zijstapje. Afgelopen weekend sprak ik iemand van een andere Zwolse voetbalvereniging over onder meer communicatie. Die club had de jeugdtrainingen al gestopt, toernooien werden geregeld zonder eigen inbreng en de teamindeling laat nog op zich wachten. Tot nader order. Dan is het ook weleens prettig als dat geregel allemaal ontbreekt. Bij HTC communiceer ik lekker zelf, regel toernooien en verpak de lang verwachte indeling in een heuse communicatieboodschap in de groepsapp. Behoudens een appje van een ouder met als tekst: ‘Lachwekkend dit’, bleef het rustig. Ik heb ook geen idee wat deze voetbalmoeder nu precies bedoelt, behalve dat ze vindt dat haar zoon te laag is ingedeeld.

Terug naar de onderhoudsploeg communicatie.  

Voor wie dit een goed idee vindt, maar niet weet hoe het aan te pakken, heb ik wel een oplossing. Een korte training verenigingscommunicatie. Heel simpel en toepasbaar op iedere sportvereniging. Ik heb er eentje gemaakt. Over hoe communicatie nu belegd is, over leden- en wervings- en sponsorcommunicatie (blok 1), over social media (blok 2), over mediacommunicatie (blok 3) en privacy/AVG (blok 4). Het format is dus klaar, heb mijn idee al voorgelegd en gepresenteerd aan onder meer Sportservice Zwolle en FNV Sport en Bewegen; nu de uitrol nog.

Ik wacht nog even op wat spontane reacties en ga er in het nieuwe seizoen werk van maken. Maar eerst zomerstop na een seizoen trainen en coachen van meerdere teams, veel vergaderen en nog meer communiceren. Alleen nog twee toernooien... Zaterdag 8 en 15 juni. Wie heeft dat nu weer bedacht?


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijftien in cijfers: