Kliko

Blog 174 - 20 december 2019

Van eindejaarslijstjes tot één goed voornemen

Nog ruim tien dagen en dan is het weer oud en nieuw. De tijd van het terugblikken is inmiddels in volle gang. Slechte Slogans van 2019, De Top 2000 en 4000, de voetbaltwitteraar van 2019 en uiteraard het Sportgala dit jaar, deze week. Het zijn spontaan de eerste lijstjes die mij te binnenschieten. Eindejaarslijstjes. Ze zijn er in alle soorten, maten en meer.

Een beetje een zoektocht op twitter, leert je een hoop. Daarover gesproken. De theateract van het jaar 2019 komt door twitter. Met stip op 1 in mijn lijst. Ik was afgelopen woensdag bij de voorstelling van Roelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van den Burg over Zwolle. Eentje in de reeks van ‘Dit is in Nederland’. Per plaats waar ze optreden maken ze hun eigen show. De ene keer voor zieltogende schouwburgen, de andere keer weer uitverkocht zalen zoals in Zwolle. We waren met veel en wat was het geweldig.

Wat was er te zien en te horen? Heerlijke droogklootverhalen van Marcel van Roosmalen, de onderhoudende foto’s van Jan Dirk van der Burg over olifantenpaadjes, home bordjes en kliko’s onder een afdak. En daartussen Roelof de Vries, die als oud-Zwollenaar alles bij elkaar praatte. Live een pizza bestellen, een meter hoe gemiddeld Zwolle in dit geval is (102 versus 100 de standaard) en opmerkelijke tweets van Zwollenaren met als hoogtepunt die van @witmond. Zo jammer dat hij (sinds kort?) een slotje heeft op zijn account, maar zijn tweets over de ‘pling’ van zijn magnetron, het wachten en missen van de bus en wat hij überhaupt met twitter aan moet, waren en zijn legendarisch.  

Eenmaal uitgelachen, breng mij dat weer bij de eindejaarslijstjes. Ik heb enkele bijzondere voorbeelden verzameld. De grootste klootzak van het jaar, bedacht door Ruud de Wild. Nee, hij mocht zelf niet meedoen.
De opmerkelijkste Kamermotie, ook zo’n eentje. Deze dateert uit 2014: Een motie van PVV-kamerlid Dion Graus om ‘ontlasting van landbouwhuisdieren niet langer aan te merken als een afvalstof maar als een zeer waardevolle bouw-, energie- en grondstof rijk aan schaarse fosfaten’ won niet. Ook de motie om het papieren telefoonboek af te schaffen, werd weliswaar aangenomen, maar was niet opmerkelijk genoeg (5 jaar geleden hè). CDA-kamerlid Peter Heerma viel het meeste op en in de prijzen. Hij opperde om partijen die op democratische wijze de sharia willen invoeren bij wet te laten verbieden. Lees de top 5 uit dat jaar gerust even na.

Andere willekeurige voorbeelden van lijstjes zijn de Science top-10 van ontdekkingen in 2012. Hét hoogtepunt van de natuurkunde in dat jaar was ongetwijfeld de bekendmaking van deeltjeslab CERN dat ze naar alle waarschijnlijkheid het Higgsdeeltje gevonden hebben. Het wat? Het Higgsdeeltje. Dat helpt verklaren hoe andere deeltjes hun massa krijgen.
En wat te denken van de eindejaarslijst van Airplay Radio, de lokale omroep van de gemeente Olst-Wijhe? Die zond in 2006 ‘De onveilige 30’ uit. Dat zijn platen, die de medewerkers van Airplay Radio de afgelopen jaar hebben gepromoot, maar die niet de hitlijsten hebben gehaald of alleen in de lagere regionen terecht kwamen.
Wat meer van deze tijd is de lijst van best bekeken Netflix series, die dit jaar nog moet verschijnen (mijn persoonlijke tip: De Ridder, over Helena de Ridder van advocaat tot officier van justitie). Verder prijken daarop La Casa de Papel, Suits, Designated Survivor en tegenwoordig kijk ik hier naar:  Vivir sin Permisso.

Niet alle lijstje zijn eindejaarslijstjes, dus al googelend stuitte ik op dit overzicht. Een aantal op het eerste gezicht normale categorieën, maar met heel opmerkelijke uitkomsten. De top tien meest bizarre ziekten bijvoorbeeld. Wie weet wat ibrodysplasia ossificans progressiever is? Wanneer je deze ziekte hebt, veranderen de zachte delen van je lichaam langzaam maar zeker in bot. Denk bijvoorbeeld aan je spieren, maar ook aan pezen en gewrichtsbanden. Mensen met de steenmanziekte moeten op een bepaald moment een keuze maken: wil ik de rest van mijn leven liggen of zitten? Wanneer de ziekte eenmaal ver genoeg heeft doorgezet, kunnen ze namelijk niet meer van positie veranderen.

Een ander voorbeeld. De top 10 Vreemdste Youtube Kanalen. Met op 6 (waarom 6?) Licking man. Deze man likt aan alles dat zijn tong maar kan bereiken. Geld, een oor, een schoolbus of in het geval van het filmpje een windmolen.
En wat te denken van de meest bizarre rechtszaken ooit? Ik moet spontaan denken aan het nummer Dat komt alleen maar voor in Dallas van Johnny Lion. (Niet genoteerd in de Top 2000, Top 4000 en ook niet in de onveilige Top 30). Oftewel dit kan alleen in Amerika. Wat was het geval?
Toen Dalton Chisholm in een telefoongesprek met Bank of America verkeerde informatie kreeg, lukte het hem niet om zijn rekeningen te betalen. Zijn reactie? Hij klaagde de bank aan voor een totaalbedrag van 1784 miljard triljoen. Dit bedrag is letterlijk onbetaalbaar, omdat het meer was dan al het geld van de wereld samen. Niet gewonnen en gekregen dus.

Eindejaarslijstjes, de ene nog gekker, aparter en belachelijker dan de andere. Als we deze dagen de balans opmaken met al die overzichten en de oversteek maken naar het nieuwe jaar, komen we terecht in de populaire goede voornemens. Daar zijn ook zat lijstjes van. Als het gaat om gezondheid bijvoorbeeld. Dagblad Metro had ook een lijst. In 2016 stonden daar zaken op als afvallen, minder stress en meer tijd doorbrengen met familie en vrienden. Maar ook de eigen zaken op orde brengen en iets nieuws leren.

Laten we in 2020 gewoon normaal doen tegen elkaar. Dat is niets nieuws, maar laten we dat nu ook een heel jaar volhouden. Dat zou dan voor het eerst zijn.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zeven in cijfers: