Leest

Hoe voorspelbaar zou het zijn om deze blog te spekken met goede zakelijke voornemens. Ik zag ze de afgelopen week weer regelmatig voorbijkomen. De nieuwjaarslijstjes. Meer tijd vrijmaken om te netwerken, toch echt die administratieve klusjes eerder klaren en iets creatiefs, geks en unieks doen het komende jaar. Zelf wilde ik mij er niet aan wagen, maar om eerlijk te zijn, ontkom ik er ook niet aan om het onderwerp te benoemen.

Er moet mij namelijk iets van het journalistieke communicatiehart. Het heeft te maken met de recente post van Jos Gosvaart, communicatiestrateeg op LinkedIn (ik heb mij in het nieuwe jaar wel voorgenomen om LinkedIn nu eens correct te schrijven, sowieso zijn fouten van mij in mijn social media posts, een gruwel voor mij. Ik neem mij ieder jaar voor om foutloos door het leven te gaan). Hij schreef: “Er viel de afgelopen genoeg te genieten op de ‘traditionele’ media als het gaat om ons vakgebied." Hij noemt drie voorbeelden.

Neem de uitzending van Jinek waarin de hoofdredacteuren van de vier grootste kranten vertelden over hun journalistieke rol in de tijd van Fake News -> https://lnkd.in/ganQs5e

Het essay van Michel van Baal over journalistiek en (populistische) framing -> https://lnkd.in/gXh9pGj

En tenslotte een fijn artikel over hoe de consistente creativiteit van een goede reclameman (Marc Oosterhout van N=5) de PvdA weer een koers gaf -> https://lnkd.in/g6xkk6E.

Het waren – niet geheel toevallig – berichten die ik ook via de social media gedeeld heb. Vooral het laatste artikel, vond ik erg interessant. Waarom? Omdat het heel goed weergeeft dat welk bedrijf, organisatie of vereniging je ook bent, je boodschap kort, herkenbaar en duidelijk moet zijn. En dat het vooral draait en gaat om herhaling, herhaling, herhaling (waarom krijgt u elke maandag hetzelfde pakket folders door de brievenbus als u tenminste deurstickerloos door het leven gaat? Juist ja).

In het artikel merkdenken in de politiek gaat het over de nieuwe weg die de PvdA moet inslaan om het tij te keren. De partij is in verval en vervreemd van alles en iedereen. Daarom wordt een simpele boodschap gelanceerd, waarin één woord centraal staat: zeker. Dat woord moet door hoog en laag en van links naar rechts uitgedragen worden. Te beginnen bij de hoogste baas Lodewijk Asscher (lijsttrekker) en Nelleke Vedelaar (voorzitter), want voorbeeldgedrag is in deze van eminent belang.

Daarom werden zes zekerheden bedacht, waaronder ‘zeker zijn van goede zorg’, ‘zeker zijn van vast werk’, ‘zeker zijn van gelijke kansen voor alle kinderen’ en ‘zeker zijn van een fijne woning’.
Daar heeft iedereen een voorstelling bij. Het is allemaal herkenbaar, duidelijk en kort. Minder vind ik de overige twee trouwens: ‘Een land waarin we zeker kunnen zijn’ (zeker waarvan?) en ‘zeker zijn van elkaar en wat ons bindt’ (ja hoe en wat dan?), maar goed, het is mijn partij dan ook niet.
Wel goed vind ik de gedachte erachter en dus het waarom en hoe. “De PvdA moet een synoniem worden voor zekerheid. Daar is wel tijd voor nodig. Een merk bouw je niet van de ene op de andere dag. Denk aan de lange termijn. Geef ons een jaar of vier.” Was getekend Marc Oosterhout, directeur van N=5, het verantwoordelijke reclamebureau.

In dit artikel komt het ware communicatievak naar boven. De ingrediënten van de juiste communicatieboodschap, de kracht van de herhaling en het geduld dat je moet opbrengen. De basis op orde (“Ik vind het belangrijker dat het grote verhaal van de partij staat”, aldus Oosterhout), het belang van voorbeeldgedrag en de constante inspanning die geleverd moet worden, waarbij ware communicatieprofessionals – of het nu reclamebureaus zijn of niet – de regie, de expertise en de juiste positie hebben. Of moet ik zeggen ‘moeten hebben’, want helaas is dat nog lang niet overal het geval.

Laten we daarom in het nieuwe jaar als goed zakelijk voornemen, met zijn allen terugvallen op het oeroude: ‘schoenmaker blijf bij je leest.’

Beste beunhazen, bijklussers of bijbaangelukzoekers. Leuk hoor dat je af en toe wat op social media doet en daar eens een adviesje over geeft aan je met zijn handen in het haar zittende buurman of je ploeterende beste vriend. Dat mag echt wel, maar stop met je communicatiedeskundige te noemen, een logo te ontwerpen en dat allemaal ook nog eens uit te dragen.

En als die buurman of vriend bij een veel te duur reclamebureau (!) zit, omdat hij al lang blij is dat hij het allemaal niet zelf hoeft te doen? Laat hem daar dan letterlijk zitten, want hij weet dus blijkbaar heel goed dat hij communicatie aan experts moet overlaten. Bevalt het hem toch niet? Verwijs ‘m dan door naar een mogelijk goedkopere of beter bereikbare professional, die wellicht nog meer voor hem kan betekenen.

Zo houden we het leuk met zijn allen.

Of moet ik nu ineens ook op de stoel gaan zitten van de meubelmaker, de kapper of tandarts en mij een expert noemen? Alleen eventjes mijn logo wat bijschaven, mijn werkzaamheden wat opknippen en in een zelf bedacht gat in de markt springen. Ga ik niet doen, want zo werkt het letterlijk niet.

Mijn boodschap is helder, duidelijk en kort toch? 'Schoenmaker blijf bij je leest'. En wat mij betreft eentje die herhaald, herhaald en nog eens herhaald moet worden. Het hele jaar door.

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf tien in cijfers: