Lemming

Naast mijn werk als eigenaar van Mediabureau MEER, kwam deze week ook een andere werkzaamheid voorbij. De Onder de Peperbus deadline diende zich aan voor mij als hoofdredacteur van de ODP, het officiële orgaan van de Supportersvereniging PEC Zwolle. Dat doe ik al een paar jaartjes.

Hoewel en hoeveel ik regelmatig heb lopen foeteren op redactieleden die hun kopij niet op tijd aanleverden, de bezorging waarmee weer eens het nodige mis was en een tikfout die ik zelf over het hoofd had gezien, doe ik het nog met zoveel plezier. Bladen maken is namelijk het mooiste dat er is. Vanuit niks beginnen en eindigen met veel. Zelf invalshoeken bedenken, afstemmen, interviewen, redigeren, vormgeven, contact met de opmaker en uiteindelijk accorderen. En wat ook meespeelt en soms realiseer ik mij dat amper, is dat je heel veel interessante mensen spreekt, die anderen alleen kennen uit de krant, van social media, televisie of omdat ze weten dat ze – in dit geval PEC Zwolle – iets doen bij de club.

Zo sprak ik deze week Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle. Bedoeld voor een groot interview in de decemberuitgave van de ODP. Het was mijn eerste, echte kennismaking met hem. Ik had ‘m vaak genoeg gezien en altijd beleefd geknikt en gegroet. Eenmaal sprak ik Visser kort bij een supportersavond van de club en zat hij naast mij, voordat hij het podium opmoest. En ik moet toegeven, als hij daar zat en een vrijbrief kreeg om over de financiële situatie van PEC te praten, dan haakte ik al snel af. Waarom?

Niet omdat ik het niet interessant en belangrijk vond, maar omdat Visser een saai monoloog hield en met allerlei financiële praat kwam waar de supporter noch taal, noch teken, noch touw aan vast kon knopen zeg maar. Het kwam helemaal niet aan.
Het kan overigens ook een tactiek zijn. Je beukt je publiek murw met jargon, een langdradige verhandeling en aan het eind is iedereen blij dat je ophoudt en heeft niemand de moed, het lef en de wens om nog maar iets te vragen. Want anders komt degene weer aan het woord. Zo is Adriaan Visser niet. Helemaal niet.

Met dat in het achterhoofd vroeg ik een interview aan bij de perschef. Dat was even hannessen met de agenda, maar maandag kon het. Een dag voordat ik officieel alle kopij bij de opmaker moest aanleveren. Het gesprek begon met de vraag hoe lang we tijd hadden. Ik betrapte mij er op dat ik een vooringenomen beeld had van dat hij steeds moest bellen, wegliep, aangesproken werd, waardoor zo’n vraaggesprek nooit op gang zou komen. Mispoes. Visser zei meteen van laten we maar gewoon beginnen, tijdens het interview kwam alleen hoofdtrainer John van ’t Schip even een handje geven (net toen we het over hem hadden) en de voorzitter keek niet eenmaal op zijn telefoon en werd precies nul keer gebeld.

Het gesprek was open, prettig en informatief. En natuurlijk weet hij heel goed wat hij kan zeggen en wat niet. Dat weet ik ook. Ik heb niet de illusie dat er ontluikende onthullingen gedaan worden. Het is veel prettiger om te weten dat er niet met meel in de mond gepraat wordt. Visser was duidelijk over de trainer, maar gaf ook heel mooi aan dat het hem ging om het totaalplaatje. Hoe je als mens bent, hoe je antwoorden geeft op vragen en hoe je open staat voor adviezen. “Zelf ben ik een voorzitter die fatsoenlijk met mensen wil omgaan en deze trainer kan daar ook op rekenen, omdat hij zelf ook een meer dan fatsoenlijke man is.”

Wat ik zelf zijn mooiste uitspraak vond – en de rest is te lezen in de komende ODP die voor Kerst verschijnt – was dat 2018 de tijd was om ambities uit te spreken. Dat heeft dee club bij monde van Visse dan ook gedaan. Kritiek op allerlei plannen en initiatieven, vond hij allemaal terecht, maar niets doen, nee dat nooit. Juist nu was actie een must. "Want anders vrees ik toch dat we met zijn allen een beetje als lemmingen apathisch naar Ajax en PSV gaan kijken hoe ver die weg zijn gelopen.’’

Na een klein uur was het vraaggesprek ten einde. Het verhaal was op drie minieme puntjes akkoord en dat was het dan. Een prima kennismaking met een vriendelijke, capabale en open man die wat mij betreft nog wel even voorzitter mag blijven. Of zegt hij daar wat over in de komende ODP…


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: