Meermaals-10

06 oktober 2021

Na volgende week eindelijk rust. Ik moet bijkans aan het infuus, kan amper op mijn benen staan en hunker naar de herfstvakantie. Schooltas aan de kant, laptop van de zaak blijft hermetisch dicht. School’s out for ever, zong Alice Cooper ooit.

Even met beide benen op aarde. Soort terug de schoolbanken in. Ik doceer sinds 20 september mediaredactielessen op Landstede. Onderdeel van de opleiding vormgeving en entertainment, wat weer behoort bij een landschap…. Geloof ik. Als ik dit tik, is het de dag van de leraar, elk jaar op 5 oktober. Tot halverwege november geef ik iedere maandag en woensdag les aan eerste- en derdejaars mbo-studenten die de journalistiek in willen. Tenminste dat hoop ik.

Steeds wanneer ik mijn werkplek betreed, doet dat iets extra’s met mij. Deze opleiding van Landstede is namelijk gevestigd in het PEC Zwolle stadion. Voordat ik lesgeef, loop ik elke keer naar de docentenkamer, met een fantastisch uitzicht op het veld. Ik zie grasmannetjes en -maaiers, tribune-opruimers en onderhoudsmensen. Ik leg mijn tas neer en staar naar buiten. Het is en blijft een magisch gezicht.

Ik heb geen onderwijsbevoegdheid en alleen ervaring met vijf maanden online Cibap-les. Ook mooi om te doen, maar toch anders. Deze periode van pak ‘m beet zeven weken tot half november geeft mij inzicht of het klassikaal lesgeven naar meer smaakt. Of ik eventueel bereid bent om mijn onderwijsgraad te halen en ok, ok, het levert ook prima pecunia op.

Kloten

Het mooie aan lesgeven is legio. Je maakt je eigen les, deelt een lesuur in zoals jij denkt dat goed is, wisselt praten af met een groepsgesprek, mengt je in een voetbaldiscussie, geeft tekst en uitleg over een nieuwsbericht, interview of column en doet nog zoveel meer. Je begeleidt, je coacht, je helpt en ondersteunt. Je krijgt mee dat de verkering uit is, een theorie-examen weer niet gehaald is en dat het allemaal – en vooral school – kloten is. En verder?

Ik bedenk zelf opdrachten, zoals het maken van een kerstkaart in de les creatief schrijven. Een kerstkaart? Ja inderdaad. Ze zijn er sinds vorige week maar wat druk mee. Tekst, beeld, doel en doelgroep. Want laten we wel wezen. Het is niet alleen ‘denk in maart aan uw kerstkaart’, maar ook: ‘zet in september de kerstkaart op de kalender.’

Jammer dat het al bijna november is.

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf veertien in cijfers: