Meermaals-104

26-07-2023

Nooit meer zaterdag

Met mijn twee boys vlieg ik uit. Op vakantie. De boel de boel laten, al ben ik daar niet zo goed in. Meer de man van check, check en dubbelcheck. Daarna – en het is en blijft een jeukwoord – kan het grote genieten beginnen.

Dat laatste ga ik zeker doen. Een afwisseling van zon, zee en zandstrand en rondtoeren. En natuurlijk ook een voetbalstadion bezoeken en van binnen bekijken. Tradities hebben nooit vrijaf. In de aanloop naar een hopelijk onbezorgde vakantie, viel mijn oog afgelopen week op iets dat zaterdag exact 20 jaar geleden plaatsvond.

Coma

Het was 22 juli 2003 toen Lesley (12) en Sven (9) Boerebach bij een dramatisch auto-ongeluk om het leven kwamen. Op de kruising Biddingweg en Wisentweg tussen Swifterbant en Biddinghuizen. Een roekeloze automobilist veroorzaakte het ongeval. De ex-vrouw van Michel Boerebach Dora, zat achter het stuur van één van de tegemoetkomende auto’s. Zij werd dusdanig geraakt dat ze de macht over het stuur verloor en tegen een tractor botste.
Lesley kwam meteen om. Sven overleed drie dagen later, terwijl hun moeder nog in coma lag, waaruit ze wonderwel ontwaakte. De veroorzaker kreeg na meerdere rechtszaken in 2007 uiteindelijk acht maanden cel.

Michel Boerebach, oud-profvoetballer, postte er zaterdag zelf een bericht over. Verder kreeg het amper aandacht. De tijd die alle wonden heelt, doet meer en meer zijn werk.

Rob Pietersen is communicatieadviseur en persvoorlichter van Pharos, het expertisecentrum dat gezondheidsverschillen wil terugdringen. Ik ken hem als oud-journalist van Trouw en freelance tekstschrijver. Hij meldde eerder: “In 2006 schreef ik samen met oud-prof Michel Boerebach het boek Nooit meer Zaterdag over de ramp die hem overkwam. Drie jaar daarvoor verongelukten zijn zoontjes Lesley en Sven. Zwartere gaten worden er niet gemaakt, Michel liet zien en vertelde hoe de hel er mogelijk uitziet. Het schrijfproces was onvoorstelbaar heftig. Allereerst en bovenal voor hem natuurlijk.”

De waarom vraag

Het maakte meteen weer diepe indruk op mij. Ik heb ook twee zoontjes, al zijn ze mij in de lengte allang voorbij geschoten. En ook omdat ik er zijdelings bij betrokken was toen ik nog bij Politie Flevoland werkte op de communicatie-afdeling. Ik kwam met schrijver Rob in gesprek toen hij 'verhaal' kwam halen. Voor zijn verhaal.
Over hoe alles gegaan was, wat de politie allemaal gedaan had en wat niet en hoe Boerebach het nieuws te horen kreeg of had moeten krijgen. In alles sijpelde de waarom vraag door. Hoeveel informatie er ook verzameld werd en hoe lang er ook gepraat werd, die vraag kon simpelweg niet beantwoord worden.

Vreselijke nieuws

De collega’s uit Lelystad, want daar stond Boerebach ingeschreven, hadden in die tijd grote moeite om de vader van de twee jonge kinderen te traceren. Uiteindelijk bleek hij buiten de provincie te zijn en werd Boerebach op de hoogte gebracht van het vreselijke nieuws. Ik kan mij een voorstelling maken hoe dat gesprek gegaan is, maar ik merk aan mezelf dat ik dat helemaal niet wil.

Ik denk dat ik deze vakantie maar dubbel en dwars ga genieten.

Klik hier voor meer info over Lesley en Sven Boerebach.

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: