Meermaals-11

13 oktober 2021

Natuurlijk gebeurt er van alles en nog wat. Hier en daar en overal. Maar toch. Ik heb het idee dat het rustig is op het nieuwsfront. Dat we aan de zoveelste informateur toe zijn, interesseert werkelijk niemand. De zoveelste coronacijferbrij, we lopen erop leeg.

Daar hadden ze bij de Stentor ook wat last van, want ik las twee keer hetzelfde carnavalsonderwerp, namelijk dat het Zwolse Wijnhuis stopt met carnaval vieren. Mocht eerst de eigenaar een halve pagina blaten over zoveel leed, een dag erna was het de beurt aan carnavalcoryfeeën, die in polonaise hun verdriet deelden.
Ik had eerlijk gezegd wel een drieluik verwacht, maar er kwam geen follow-up over hoe de plaatselijke carnavalclubjes dit nieuws verwerkt hadden. Laat het duidelijk zijn, elke letter aan dit zotte festijn is er wat mij betreft eentje te veel.

Maar ja wie ben ik? Ik ben vroeger niet in het vat van carnaval vieren gegooid. Ik kom uit Wierden, waar je de Tolmennenkes had (hebt?) en ik weet nog dat er een keer iemand uit onze straat tot prins carnaval gekroond werd en dat zijn jongste dochter prinses werd. Prompt veerde ik op. Met haar wilde ik wel een keer de polonaise lopen. Zij wel voorop. Maar verder? Ik heb er gewoon niks mee. Totaal niet. Carnavalaveloos.

Oorlog

Heel lang geleden, het moet ergens eind jaren negentig geweest zijn, werd ik gekeurd voor militaire dienst. In Groningen. Na het samen eten en de persoonlijke keuring, nam één of andere hoge militair het woord. Er volgde een referaat over van alles en nog wat en of er nog vragen waren. Uit de hoek kwam een ietwat zenuwachtig geluid van een verdwaalde zuiderling.
Of hij met carnaval vrij kon krijgen, want dan ging hij echt niet (spreek uit als ech nie) wachtlopen. Jeeh, we zouden op dat moment maar in oorlog zijn, dacht ik toen.

Afgefikte praalwagens in een aftandse schuur (goh, hoe zou dat nou komen?), knokkerij, arrestaties en verkeersongevallen. Het is carnaval ten voeten uit. En dan brand ik mijn vingers nog niet eens aan of dit heidens feest de coronabrandhaard wel of niet veroorzaakte. Wat is dat toch met carnaval? Jammer dat het steeds zoveel publiciteit krijgt ten koste van ander nieuws. Waarom?

Stop er helemaal mee. Het moment is nu daar en hier. Een kabinetsbesluit? Oh nee, dat hebben we niet. Hoe dan wel?

Alleen samen krijgen we carnaval onder controle.

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zeven in cijfers: