Meermaals-116

18-10-2023

Hoe blijf jij elk sproetje de baas?

Goeiemoggel. Voordat je verder leest, is het goed om met deze video terug te gaan in de tijd. Duurt nog geen minuutje en het eerste dat je waarschijnlijk glimlachend denkt is, ‘oh ja, weet ik nog.’ KPN, ik roggel het wiel, vijf kiklo inktvip en inderdaad goeiemoggel.

Nog drie dingen. De reclame is 16 jaar oud, won de Gouden Loeki en werd opgenomen bij viskraam Vis van Kaatje in IJmuiden. Maar waar mij het omgaat is de zin ‘ik heb een sproetje’, oftewel een spoedklus.

Iedereen anders

Tja, wat is spoed? Is spoed prompt alles uit je handen laten vallen en subiet (ik blijf het een van de mooiste woorden vinden) aan de slag gaan? Of schieten we bij het woord spoed in de stand van, ‘als ik tijd heb, ben jij de eerste?’ Voor iedereen is dat anders toch?

Afgelopen week kreeg ik een spoedje. En dat deed mij denken aan een eerdere conversatie op LinkedIn over spoedklusjes. In dit geval met een collega tekstschrijver. Laat ik met dat laatste beginnen. Als je heel hard roept dat je heel vaak spoedjes krijgt, je aangeeft dat je agenda de eerste vier weken rammetjevol zit en dat je eigenlijk alleen maar klussen doet als ze ruim van tevoren (minimaal een maand!!!) gemeld worden, vind ik daar wel wat van. Zo moet het dus niet.

Het laat volgens mij alleen maar zien dat je iedereen wil vertellen hoe gigadruk je bent, hoe goed het gaat en hoe gewild jij bent als tekstschrijver. Tegelijkertijd zou ik denken als klant van ‘nou ik heb inderdaad een spoedje, hoe klein, hoe groot ook, maar ik ga wel even een deurtje verder. Ik weet nu toch al dat het bij deze tekstschrijver niets wordt.’

Tijdig plannen

Ik tikte er letterlijk deze reactie onder: “Volgens mij kun je dat niet zo stellig zeggen, maar is het een kwestie van tijdig plannen en flexibel zijn.” En laten we wel wezen. Zo is het toch?

Nou, ik heb er iets op gevonden hoor. Wat simpel is en werkt. En nog steeds, want deze Meermaals heb ik al eerder de ether ingeslingerd. Er is niets veranderd. Schrijf maximaal vier werkzaamheden op die je die dag wilt uitvoeren. En nee, ik heb echt wel meer te doen op een dag. Maar toch. Begin er eens mee. Vier taken. Meer niet.

Het kwartet klussen bestaat voor mij bijvoorbeeld uit interviewafspraken voor De Darmspecialist, verantwoordelijk zijn voor de sportpagina’s van De Swollenaer, thuis- en uitwedstrijden van PEC Zwolle verslaan, websitesteksten schrijven voor Zwolle Sport, meedraaien in het mediateam van Landstede Hammers, wekelijks een Meermaals tikken, VVON-bijeenkomsten verslaan voor het magazine Trainer-Coach en vooral creatief bezig zijn met de (be)nodigde vacatureteksten.

Mij beste uitkomt

Ik plan dat allemaal één of soms twee weken van tevoren. Huh? Hoe dan? Dat geeft mij overzicht, duidelijkheid en ruimte. Hoe eerder ik een afspraak kan inplannen, hoe groter de kans is dat dat op een moment plaatsvindt, dat mij het beste uitkomt. Plannen, plannen, plannen en nog eens plannen. Iedere dag.

Simpel toch? Natuurlijk kan dat niet altijd, maar heel vaak wel. Echt heel vaak. En oh ja, dan is er dus bijna altijd tijd voor een spoedje. Bijna hè, want ik kreeg er vorige week ook eentje met als deadline the day after. Ik bekeek mijn agenda van boven naar beneden of ik kon schuiven. Ik dacht mee, deed wat suggesties wat wel mogelijk is en voelde mij bijkans bezwaard. Helaas, het bleek voor nu onmogelijk. Jammer, maar dat is even niet anders.

En over anders gesproken. Eigenlijk ben ik helemaal niet van de afdeling sproetje, maar van de afdeling transploft…


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: