Meermaals-133

14-02-2024

Sti(n)k lekker met je Valentijn

Vandaag is het Valentijnsdag. Een commerciële feestdag. Ook een festijn met nogal wat historische voeten in de aarde. Alleen en dat is meteen een probleem, nergens is een eenduidig ontstaan van Valentijn te ontwaren. De namen van Sint-Valentijn, Priester Valentinus en schrijver Geoffrey Chaucer kom je tegen, maar wat is waar? 

Wil de echte Valentijn opstaan? Wat wel bewezen is: de executie van Sint-Valentijn op 14 februari 269 leverde een katholieke feestdag op. In het jaar 496 na Christus werd hij toegevoegd aan de heiligenkalender door Paus Gelasius I. Valentijnsdag was geboren, aldus Quest in een artikel afgelopen najaar.
Toch is het pas sinds eind jaren tachtig echt populair. De wind die uit Amerika waaide, bereikte toen ook ons land. Zelf weet ik dat ook nog wel. Natuurlijk, de verwachte Valentijnskaarten van je geliefde op dat moment. Wie kreeg ze niet? Ik heb ze nog wel ergens liggen.

Raam gestaard

Alleen die ene, die blijft mij echt bij. Ik woonde nog in Wierden, aan de Wilgenlaan en op de enveloppe stond de postcode verkeerd geschreven (7642 EV in plaats van ET). Een knipsel uit één of ander blad, met wat lief geschreven tekst en geen afzender. Nergens te vinden. Ik heb de enveloppe voorzichtig opengewrikt, het geplakte knipsel losgeweekt en uren naar brief en enveloppe en uit het raam gestaard. Op zoek naar een hint. Mijn gedachten laten gaan over wie het toch kon zijn. Niks. Echt geen idee. Tot op de dag van vandaag. De schrijfster mag zich melden. Ook na pak ‘m beet 35 jaar. Alleen niet anoniem…

Ach Valentijn, wat moet je er nu mee? Je ziet mannen aan het eind van de dag nog langs de bloemenwinkel gaan om hun bestelde bos rode rozen (altijd rozen) op te halen of nog erger: langs de benzinepomp, die op zo’n dag spreekwoordelijk goede zaken doet. Vrouwlief is helemaal verrast en deelt een bloemenfoto of het verkregen geurtje opgewonden op social media. Andersom kookt de vrouw het favoriete gerecht voor haar lief of wie weet zit er zelfs nog extern etentje in.

Dode bloemen

Wat ik vooral grappig vind aan Valentijn, is dit: www.pleuropbloemen.com.  Een geweldige parodie op Valentijnsdag. ‘Verbloem het niet langer. Gaat jouw relatie niet over rozen? Zeg het met Pleurop. Stuur op Valentijnsdag een verwelkt bosje naar je (toekomstige) ex-geliefde.’ Dat is het concept.
En ik citeer verder: ‘Tot voor kort was het mogelijk om via Pleurop enkel dode bloemen of een stomme brief te versturen om er een punt achter te zetten. Vanaf dit jaar zijn er nieuwe mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld duidelijk wat je van je partner vindt met een stinkend luchtje (in de geuren visolie en azijn).’

Mocht je denken van wat zit hij ongegeneerd reclame te maken voor Pleurop, heeft Mediabureau MEER soms belangen in het bedrijfje, dan lijkt dat misschien zo. Het zal ze alleen geen grijpstuiver of zelfs een rooie rotcent extra opleveren, want het concept is al jaren dood, net als hun bloemen. De website verwijst zelfs naar een echte bloemenshop.

Geweldig initiatief

Aangezien ik in de relationele sfeer een echte topkandidaat weet die voor zo’n verlept bosje bloemen in aanmerking komt – wat mij betreft krijgt degene ze ‘met bosjes’ – vind ik pleuropbloemen.com een geweldig initiatief. Zo jammer dat het er niet meer is. Het waarom vertelt het verhaal helaas niet. Maar zo’n initiatief als dit, dat verdient toch oprecht een... bloementje!


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zes in cijfers: