Meermaals-139

27-03-2024

Het basketbalvirus heeft mij te pakken en goed ook

Na zondag vroeg ik het mij af. ‘Wat had ik vroeger eigenlijk met basketbal?’ Ik kwam tot de buitenaardse Michael Jordan bij de Chicago Bulls, de astronomische schoenmaat van Rik Smits en Larry Bird bij de Boston Celtics, die opviel omdat hij blank was en oké vanwege zijn foute matje in zijn nek.

Maar dat waren sterren, idolen, artiesten en bovenal megamiljonairs, geadoreerd in Amerika en ver daarbuiten. Wat wist ik eigenlijk van het Nederlandse basketbal? Behalve dat het een sport was in de marge en eigenlijk amper wat voorstelde.

Vergooiden en verknoeiden

Sinds oktober vorig jaar maak ik deel uit van het mediateam van Landstede Hammers, de Zwolse basketballers die in de top van Nederland spelen, Europees actief zijn en zondag in de nationale bekerfinale stonden. Tegen Heroes Den Bosch, voor 2500 toeschouwers in Almere, met toeters, bellen, entertainment en 700 Landstede Hammers fans, die met lede ogen aanzagen dat The Hammers na drie geweldige kwarten, de eerste bekerzege ooit vergooiden en verknoeiden in de slotfase. Al zeg ik het zelf. Al schrijf ik het zelf, want dat laatste doe ik als het journalistieke wiel aan de Landstede Hammers wagen.

Mijn werkzaamheden bestaan uit drie onderdelen. Ik maak dus van iedere wedstrijd een verslag, aan de hand van statistieken – basketbal is dé statistiekensport – of wat ik zie, want ik pak nog weleens een wedstrijdje mee. Dat betekent dezelfde avond, nacht of gewoon in de middag, het verslag op de site en op X. Ook andere artikelen komen vaak van mijn hand. Naast diverse sponsorberichten schreef ik op verzoek van The Hammers een uitlegartikel over de basketbalcompetitie, die qua opzet een ongekend hoog moeilijkheidsgehalte kent. Of mij dat gelukt is? Oordeel gerust zelf

Het tweede is het beheer van twitter. Ik ben chef X. Een tweet voor en na de game, retweeten, reageren en monitoren. Op andere social mediakanalen zijn andere leden van het mediateam volop actief. Met reels, filmpjes en flitsende content.

Play-by-play

En het derde is de persorganisatie. Dat is toch wel mijn cup of tea moet ik zeggen (mijn basketbalklus vijzelt mijn Engels behoorlijk op. De general manager praat Engels en ik weet wat turnovers, runs, boxscores and play-by-play zijn).
Hoe ga je om met de media die een wedstrijd wil verslaan? Daar draait het om. Daar mag je als topclub best wel een beetje je best voor doen toch? Op de website vind je als journalist een perspagina, de media worden iedere thuiswedstrijd persoonlijk uitgenodigd, melden ze zich aan op een speciaal media-emailadres en krijgen dan de nodige persinformatie van mij.

Waar krijg je koffie, thee of fris, waar zijn de persplekken en waar kunnen ze spelers en de coach spreken na afloop? Een keycord met een perskaart, de wifi-code en een consumptiebon voor na afloop, maakt het persplaatje compleet.

Aanspreekpunt

Ik ben en wil geen perschef zijn, omdat ik dat vind botsen met mijn werk bij De Swollenaer, maar ik ben wel aanspreekpunt. Voor journalisten, basketbalmedia, fotografen en studenten die over basketbal willen schrijven, fotograferen of een schoolopdracht hebben.
Zo redigeerde ik een interview met Terrence Bieshaar voor het Rebound Magazine, organiseerde ik een online artikel voor de NBB website met headcoach Jean-Marc Jaumin in de aanloop naar de bekerfinale, maar hielp ik ook een mediastudent met de zoektocht naar een basketbalfoto.

Vorige week donderdag, in de aanloop naar de bekerfinale, organiseerde ik een persbijeenkomst. Dankzij Landstede collega’s zag het er super professioneel uit en met Jaumin, forward Bieshaar en bestuurslid Hajo Bijleveld was Landstede Hammers treffend vertegenwoordigd. Het idee kwam van mij, maar nog belangrijker is, is dat je de ruimte krijgt om zoiets te initiëren en ook uit te voeren. En dat was en is zeker het geval.

Rapworkshop en bierproeverij

Zondag 31 maart, exact een week na de met 89-82 verloren bekerfinale, is het alweer Hammertime. Dan staat de volgende competitiewedstrijd voor de deur. De tip-off (ja, ja) is om 16.00 uur dus na PEC Zwolle-Ajax en de tegenstander is Spirou Charleroi. Het is the Easter game en er is van alles te doen. Van eieren zoeken, tot een rapworkshop en van een dresscode tot aan een bierproeverij. Het basketbal is natuurlijk het hoofdmaal. Vooraf in clinicvorm, uiteraard de wedstrijd en na de tijd is er een signeersessie met het team.

Ik kan alleen maar zeggen dat het basketbalvirus mij te pakken en goed ook. Let’s go Hammers!

Oh ja, die schoenmaat van Smits. Weet jij het? Maat 57.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijftien in cijfers: