Meermaals-155

17-07-2024

Hoe krijg jij overzicht, inzicht en zicht op rust?

Ik las afgelopen weekend in de Volkskrant een interview met topman Bas van der Veldt van softwarebedrijf AFAS uit Amersfoort. Dat bedrijf waar je als je de verkeerde deur opendoet, zomaar op het podium van een theater staat. Maar Bas is ook bekend als weldoener, als hand over zijn hand strijker en als goed mens. Want wij klapten onlangs onze handen en masse stuk voor hem, omdat hij zijn werknemers 4 dagen laat werken en 5 dagen betaalt.

Hoe werkt dat dan? Ik citeer: ‘Elke vrijdag blijft het kantoor dicht. Iedereen mag zelf weten hoe ze die dag invullen – zelf wil Van der Veldt hem besteden aan gitaarles en zijn privéstichting voor goede doelen, die hij samen met zijn vrouw Lucia bestiert.’

Tja, wat vind ik daar als zzp’er van? Met een dikke vette Quote 500 notering, een megawinst en de financiële wind vol in de zeilen, is dat gemakkelijker roeptoeteren dan dat je gebukt gaat onder een loden lasten en bijkans de goot aantikt. Terecht dat die vraag werd gesteld.

Calimero-kaart

Het is natuurlijk een reinste PR-stunt, die AFAS goed afgaat en dat valt te prijzen. Dat een ander bedrijf de Calimero-kaart trok en jammerde dat zij dit al eerder deden, maar dat hun loffelijke streven amper was waargenomen door de media, zie ik als hun eigen fout. Te weinig op de tamtam getrommeld.

Maar die Van der Veldt is wel een interessante man. Nu ga ik hier niet de managementgoeroe uithangen of het hele Volkskrant artikel uit de doeken doen, maar Bas is geen gewone baas. Hij hangt echt boven zijn organisatie en personeel, zorgt dat hij zelf niet in het uitvoeringsdrijfzand geraakt en kijkt naar wat effectief is én neemt zijn mensen daarin mee.

Extreem ver

Een ding spreekt mij erg aan en springt er voor mij uit. Van der Veldt werkt zijn eigen digitale post af, want een secretaresse of assistent heeft hij niet nodig.
‘Mails en LinkedIn-berichten beantwoordt hij zelf, in meer dan 80 procent van de gevallen met standaardantwoorden die soms zijn aangevuld door AI. Door zijn agenda tot op de minuut in te delen ‘programmeert’ hij zichzelf. Ik ken weinig mensen die daar zo extreem ver in gaan als Bas’, aldus zijn kompaan.

Wauw. Ik ben helemaal om. Hup Bas. Zeker die mails en of LinkedIn berichten zelf beantwoorden, al staat er niet bij hoe snel hij dat doet, maar toch. Ik weet niet of ik de enige ben, die het opvalt, maar we moeten tegenwoordig steeds langer wachten op antwoorden op mails. Een week tot tien dagen in het bedrijfsleven dan wel bij de overheid (!) is blijkbaar de norm.

Erger, slechter en normaler

Wie heeft dat ooit bedacht? Van die automatische antwoorden van ‘we proberen uw mail binnen 5 werkdagen te beantwoorden.’ Hallo, ik heb een vraag, mag ik dan misschien tijdig een antwoord zonder spelfouten van iemand die over het onderwerp gaat? Nogmaals, het lijkt niet alleen steeds erger of slechter te worden, we vinden het blijkbaar ook maar steeds normaler worden.

Toen ik ooit bij de politie werkte, hadden we korpschef Pier Eringa voor de krasse uitspraken, waar we als afdeling voorlichting best weleens last van hadden, maar de simpele redenering van zijn tegenpool Wim Kleinhuis als plaatsvervangend korpschef, is mij misschien nog wel meer bijgebleven: ‘behandel in alles de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden.’

Knap en kundig

Het tweede waarvoor ik Bas een beetje (boel) bewonder is zijn agendabeheer. Wat zou ik graag een keer in zijn agenda neuzen. Tot op de minuut geprogrammeerd? Hoe dan? Ik vind het knap en kundig tegelijkertijd en ik probeer het ook. Niet met minuten, maar wel met marges en onderwerpen. Eerder al heb ik er de nodige meermaalsen aan gewijd.

Schrijf maximaal vier grote klussen op, die je moet of wilt doen. Per dag. Varieer daarin, doorschuiven mag, maar bepaal meteen een ander moment, want het moet toch gebeuren. En plan vooral heel ver vooruit, vooral als het gaat om afspraken. Dat geeft mij overzicht, inzicht en zicht op rust. En dat gun ik iedereen. Namens Bas.

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf twaalf in cijfers: