Meermaals-16

17 november 2021

Geblindeerde hekken bij de Zwolse Sintintocht. Bondscoach Louis van Gaal die in een rolstoel niet snapt waar Mark Rutte voor staat in de coronastrijd (een winnende coach heeft altijd gelijk). En een vader die een tent voor het zwembad zet om zo zijn kind te kunnen opvangen na de zwemles. Het zijn zo maar een aantal voorbeelden van de splijtzwam die in ons coronaland groeit.

Alles en iedereen vindt overal en nergens wat van. Ik dus ook, al denk en doe ik meer zoals in Engeland al het geval is. In mijn hoofd bepaalt corona al lang niet meer de headlines. Ik bemoei mij er niet meer mee en tegen. Mijn nieuws van de dag is dagelijks anders.

Toch kom ik nog even terug op de zwembadvader. Met een tent voor het zwembad, met straalkachel en een kan koffie, wachtte hij zijn bibberende zoon op. Die wapperde normaal gesproken gewoon met de handdoek in de kleedkamer en verliet omgekleed en wel het zwembad. Nu banjerde hij meteen naar papa’s tent.

Ik vind daar van alles en vooral nog wat van. En ik niet alleen. De vestigingsmanager van zwembad AquaRijn in Alphen aan den Rijn kwam aan het woord. De politiek had ook een mening en stelde kamervragen en de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) gaf aan af te willen van de QR-code van de zwemlessen. Het laatste regeltje in het artikel bezorgde mij meteen een nat pak. ‘Zwembond KNZB kon nog niet reageren.’

Klok

Ik ben voorlichter bij politie geweest, op communicatieafdelingen gewerkt bij GGD’en en al jaren actief in de media. Niet reageren? Was er geen standpunt? Had de contactpersoon van de zwembond coronavakantie? Zat de vijf in de klok? Of is er helemaal geen voorlichter? Had de KNZB wel een goede gehad, dan had deze de 3 gouden regels ongetwijfeld opgelepeld.

Nummer 1: zeg nooit ‘geen commentaar.’ Nummer 2 je moet altijd bereikbaar zijn. Nummer 3 je moet ook wat te zeggen hebben. Desnoods over het proces en wat er ongeveer staat te gebeuren. Denk aan werkwijze, voorschriften en protocollen. Wik en weeg zorgvuldig af, stem af, sorteer voor, roeptoeter niet, maar kom met een geluid.
Snap hoe het werkt als de wereld in brand staat. Denk mee met de journalist, regel wat en kom niet aan met dat er echt pas volgende week een reactie gegeven kan worden.

Doe je dat niet, dan mogen ze je als communicatiespecialist wat mij betreft in de boeien slaan en afvoeren. Echt, ik sta dan op de barricaden en protesteer fel tegen zulke mensen en acties.

Hè, schets ik toch weer een actueel beeld van de Nederlandse coronacrisis.

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf veertien in cijfers: