24-12-2024
Waarom mijn 5 goede voornemens altijd dezelfde zijn
Het is bijna 1 januari 2025. De kerstboom mag dan nog vijf dagen staan en de nieuwjaarswensen mogen ook nog tot en met 6 januari, oftewel tot Driekoningen. Ondertussen zie ik de nieuwjaarslijstjes regelmatig voorbijkomen. Ik heb ze niet nodig, want ik ben er al lang uit.
Meer tijd vrijmaken om te netwerken, staand en korter vergaderen, minder op je telefoon, vaker een boek lezen, alleen maar gezond eten, toch echt die administratieve klusjes eerder klaren en iets creatiefs, geks en unieks doen het komende jaar. Ja toch?
Kind zo blij
Flauwekul, want het lukt ons toch niet. Al die dagdromerige plannen, totdat we wakker worden van de geldige realiteit. Mijn boekenkast puilt uit, ik houd mij totaal niet aan de opdracht om geen nieuwe boeken te kopen. Vlak voor Kerst liet ik mijn telefoon vallen, meteen van de leg en ik was als een kind zo blij dat het scherm de volgende ochtend vervangen kon worden., want stel je voor….
Ik loop soms een beetje achter met mijn interne administratie en een klankschaaltherapie (‘je moet je ervoor openstellen Erik’), bungee jumpen (ik heb hoogtevrees) of boter-kaas-eieren spelen op mijn blokjesbuik (dream on), het is en wordt drie keer niks.
Mijn zakelijke voorwaarden
Verspil geen energie, ga gewoon voor wat haalbaar is. Ik deel mijn 5 zakelijke voornemens, die ik mij ook dit jaar weer voorneem. Dus niet anders dan andere jaren. Ik noem het liever goede voorwaarden, afspraken of kenmerken van Mediabureau MEER en mij.
1-Ik ga al mijn computerbestanden opruimen, sorteren en backupen, zowel in de cloud als op een externe harde schijf. Realiseerbaar en vooral heel haalbaar. Ik moet zeggen, de vorige keer kostte het mij een paar diepe nachtelijke uurtjes, maar alles is inmiddels geordend, gekopieerd en nog belangrijker: terug te vinden. Die houd ik erin in 2025.
Favoriete geleerde
2-Opvallen en onderscheiden. Geen grijze muizen en groene kikkers verhalen dus. Het net even wat anders verwoorden. Geen clichés of voorgeprakte kost. In welke journalistieke productie dan ook. Mooiere volzinnen, verrassende woordkeuzes en wat al niet meer.
3-Het ‘fouten maken mag’ principe ombuigen naar ‘fouten maken is nooit goed.’ Ik blijf balen van een fout die ik maak. Hoe klein, onbenullig en stom ook. De lat gaat andermaal omhoog. Ik citeer mijn favoriete geleerde Confucius: “Fouten hebben en die niet verbeteren, dat is pas fouten hebben.”
4-Klanten ondersteunen met goede en het liefst gratis publiciteit, ze meer wegwijs maken in het medialandschap en ze daar waar het gaat om communicatievraagstukken of journalistieke producties, de helpende hand bieden.
Ik zie nog zoveel onwetendheid over hoe het mediawereldje nu écht werkt. Nee niet alles is nieuws, landelijke media-aandacht krijgen is niet normaal, maar wel een hele kunst en vacatureteksten schrijven met Chat GPT…. Dat is een standaard begin, een grotdroge opsomming van taken en de zinsnede ‘je kunt zelfstandig maar ook prima in teamverband werken’ is dan niet ver weg.
Lessons learned
5-En als laatste, niet zomaar moeite doen om een opdrachtgever te pleasen door mee te denken of het goedkoper kan, met namen en nummers komen en zo alternatieven aan te dragen om vervolgens dood-niet-leuk aan de kant gezet te worden. In zulke situaties moet ik mij minder sociaal, behulpzaam en meedenkend opstellen. Lessons learned.
Ik wens je naast fijne feestdagen een realistisch en haalbaar 2025 toe!