Meermaals-18

01 december 2021

Ik schrijf nog weleens een vacaturetekstje hier en daar. Wat houdt dat in? Een bestaande tekst, een mondelinge en soms schriftelijke intake en hup zet aan dat creatieve schrijfproces. Tekst klaar? Sturen maar. Er volgt een check op de spelregels en de eindredactie. Tof schrijfwerk, leuk en leerzaam ook. Ik heb al veel gehoord, genoteerd en geschreven. Maar een vacaturetekst voor een nieuwe medewerker van het aflakteam?

Vooropgesteld. Het bestaat echt. De term viel op Twitter in het account @Toeslagherstel. Bedoeld ‘voor vragen van gedupeerde ouders over het herstel van de kinderopvangtoeslag.’ Tot zover begrijp ik het nog. De Belastingdienst heeft dat Twitteraccount in beheer. Net als een website. Op de homepage wordt volop stof gebeten en schuld bekend. En terecht.
Het aflakteam moet daarbij helpen. Tenminste dat neem ik aan. Als je de naam van het team (ook wel censuurteam genaamd) in de Google zoekbalk tikt, valt meteen op dat er afpakteam komt te staan. Dat zegt al veel.

Parel

Wat mij nog meer triggert is het hoe, wat en wie van zo’n team? Ik twitterde erover en dat was voor onze nationale schenenschopper Japke-d. Bouma een reden om er in haar column naar te verwijzen. Mijn bericht was goed voor een eervolle vermelding onder het kopje: ‘Dit waren de parels van de week op Twitter.’

Het aflakteam dus. Opeens heb je het! Je wordt aflakker. Je bent een omgeschoolde nagelstylist, een onverschillige nietsnut of je bent het zat om steeds die schildersteiger op te moeten klimmen? Is er een chef aflak? Moet je in je cv ook het nodige af- of weglakken? Word je eerst junior aflakker en begin je met hele pagina’s? En als je genoeg ervaring hebt, zet je je dan aan alinea’s, zinnen, woorden? Het summum lijkt mij dat je als opperlakker letters mag wegmoffelen. Want zo komt het wel een beetje over.

Is het een 9 tot 5 baan of heb je lak aan omlijste werktijden? Lak je thuis of ook op kantoor? En proactief zijn? Lijkt mij niet, want zomaar uit eigen beweging aan het lakken slaan... Is er eigenlijk een lakopleiding? Dat je naar je decaan stapt en zegt van ik wil aflakker worden. Zo’n iemand die je na een paar kliks, een lijvige brochure (waar uiteraard een en ander is weggelakt) geeft. Gevolgd door een welgemeend advies, waar je allesbehalve lak aan hebt.

Ik heb geen idee. Werkelijk niet. Ik ben bijkans zonder woorden. Ik kan alleen maar dit zeggen. Voor alle aflakkers, deze is voor jullie!


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf elf in cijfers: