Meermaals 181

15-01-2025

Moet je een belles verplicht stellen?

De jaarlijkse belles is donderdag 23 januari tussen 10.00 en 11.00 uur. Ik herhaal: de jaarlijkse belles is donderdag 23 januari tussen 10.00 en 11.00 uur. Bedoeld om eerstejaarsstudenten van de mbo-opleiding Mediaredactie van Landstede van hun belangst af te helpen. Maar moeten we dat wel willen?

De belles is zeker niet nieuw, maar toch hapten (happen?) de media regelmatig toe: NOS, RTL Nieuws en NPO Radio 1. Belangst onder jongeren is dan ook een hot item, aldus de initiatiefnemers.

Onbekende

Wat houdt de opdracht precies in? Tijdens de les moet iedere student individueel iemand - een onbekende - uit het netwerk van het docententeam netwerk bellen om zo over hun eventuele belangst heen te stappen. Het goede nieuws: je kunt je nog aanmelden om gebeld te worden (alleen telefonisch 😉).

Natuurlijk, iemand fatsoenlijk te woord staan, is voor iedereen een must. Of dat in live in de omgang is, op de app of aan je oor als je gebeld wordt. Maar is een actieve doe-bel-les nog wel van deze tijd? Kun je als journalist niet meer functioneren als je niet belt? De jeugd komt sowieso aan hun (online) informatie toch? Trrrring, trrrring, hallo! Er zijn toch heel veel andere communicatiemiddelen dan bellen en daarin vinden jongeren toch ook hun weg? Dus waarom dan toch een verplichte belles in plaats van hoe communiceer je met wie, waarover, wanneer en waarom? 

Popiejopie

Laat ik ook maar iets opbiechten. Ik ben ook geen beller. Totaal niet. Mijn mobiel staat standaard op stil. Dat heeft trouwens ook te maken met die popiejopie bedrijven, instellingen en organisaties die je nummer vissen uit de grote KvKom en ik heb simpelweg niet de tijd om steeds maar te bellen. Er moet ook gewerkt worden.
Ik lijd overigens ook niet aan belangst. Ik zie bellen in deze huidige tijd als een onderdeeltje van alle communicatiemiddelen. En laten we wel wezen. Zomaar bellen is een pure eenmansactie. Jij wilt bellen als jou het uitkomt. Maar geldt dat ook voor de gebelde? Als ik bel op afspraak, vraag ik altijd of ik gelegen bel. Sterker nog, ik bel eigenlijk nooit spontaan.

Subiet

Tja bellen. Vooropgesteld, een telefoonnummer moet te traceren zijn, maar dat de beller er altijd en overal maar vanuit gaat dat er subiet opgenomen wordt, is zo vorige eeuwsachtig. 
Bellen is iemand die beslag op jouw tijd legt, wanneer het jou wellicht niet uitkomt. Je hebt een keuze, maar die is merkbaar. Je neemt de telefoon op, of niet. En doe je het niet, dan blijft het je bezighouden. Kost ook weer tijd.
Hoe anders is dat met mail en app. Je ziet ‘m, je leest ‘m of niet en je komt met een antwoord. Nu of ooit. Een onzichtbare keuze die jou het beste uitkomt. Daar zit voor mij de crux. En geniet mijn voorkeur.

Controle

Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Via de telefoon moet je echt een gesprek voeren. Je ziet de ander niet direct in de ogen en moet steeds een goed antwoord teruggeven. Dan hebben veelal jongeren zoiets van: dan maar niet bellen. Zeker nu er zoveel andere mogelijkheden zijn waarbij je meer controle hebt over je communicatie."

Ik sluit mij volledig bij hem aan. Dat mensen nog steeds alleen maar bellen, geen voicemail durven in te spreken (een verplichte voicemailinspreekles. Ik ben voor) en een appje niet aandurven – ik heb ook dikke worstenvingers, waaronder eentje die ook nog eens krom is – is echt niet meer van deze tijd.

Mijn 5 bellessen

Tot slot. Mijn beltop 5 met mitsen, maren en tenzijen:
1-    Zomaar gebeld worden komt de beller wel, maar mij vaak helemaal niet uit. Toon empathie.
2-    Even iets vragen kan ook via de app, mail of op een andere manier. Is bellen dan echt wel nodig?
3-    Wel? Maak dan een heldere belafspraak, dat scheelt tijd en geeft duidelijkheid.
4-    Wil je alleen maar iets kwijt? Spreek desnoods een voicemail in of een voicebericht op de app. Gebeld worden door een onbekend nummer zonder actie… Kansloos!
5-    Wil je Mediabureau MEER toch spreken? Klik hier.

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf veertien in cijfers: