Meermaals 186

19-02-2025

Vuilnisman, mag deze docent klaagkunde ook mee?


Deze MEERMAALS gaat over een enorm gangbaar beroep. Namelijk leraar, docent of leerkracht. Ik gok dat er veel lezers zijn die destijds twee turven hoog waren, deze job met stip op één zette in hun -later-als-ik-groot-ben-dan-word-ik- keuze. Ik niet, ik wilde altijd al journalist worden, iets minder gangbaar dan brandweerman, dierenarts of politieagent, maar toch. Het kan altijd erger, anders. 

Wat ik bedoel? Een willekeurige greep uit mijn oude vacaturekaartenbak, met niet-gangbare jobs die ik zoal online tegenkwam. Anderhalvemetercoach (5 jaar geleden!), relatiefilosoof, stembevrijder, organisatietovenaar, interactieredacteur, stressreductietrainer en wat te denken van wattenschijfjesvervoerder, woordenfluisteraar, applausprofessor, uitlegvideoredacteur, snelnieuwsredacteur, troubleshooter wijkverkeersvragen en laadpalen, krimpfoliemonteur en hoofdtoetser prestatiegericht onderhoud.

De meest briljante? Strandingsexpert over zeehond Netty die verstrikt was geraakt in visnette, aldus Emmy Venema, inderdaad strandingsexpert.

Verkering uit

Maar goed, ruim baan voor het onderwijs. Daarin werken is geweldig en ik kan het weten, want ik heb eerder lesgegeven, al zou ik het geen droombaan willen noemen. Ik doceerde communicatie en mediaredactie. Twee keer op een mbo (waar mijn oudste tegenwoordig ook euh les krijgt). 
Het mooie aan lesgeven is legio. Je maakt je eigen les, deelt een lesuur in zoals jij denkt dat goed is, wisselt praten af met een groepsgesprek, geeft tekst en uitleg over een nieuwsbericht, interview of column en doet nog zoveel meer. Je begeleidt, je coacht, je helpt en ondersteunt. Je krijgt mee dat de verkering uit is, een theorie-examen weer niet gehaald is en dat het allemaal – en vooral school – kut en kloten is.

Helaas zien docenten dat allerlaatste ook vaak zo. Die staan elke dag op met een werkkater. Morgenstond heeft een klaagzang in de mond. Hoe zwaar het toch allemaal wel niet is (wel dus), het weleens ’s avonds moeten werken, het bijkans hongerloontje en daar is die weer, hashtag tromgeroffel; de werkdruk. 

Reclamecampagne

Recent ruimde de Volkskrant weer een halve pagina in voor een docent die volgens mij heel snel een ander beroep moet gaan kiezen. Het ging over de nieuwe reclamecampagne om mensen te lokken om voor de klas te gaan staan. De reclamespot komt uit de koker van staatssecretaris Mariëlle Paul van Funderend Onderwijs en Emancipatie. Ik heb meteen ruimte gemaakt in mijn vacaturekaartbak voor ministeriesenstaatssecretariatennaambedenker.

Het artikel is een groot vals treurlied. Het valt niet mee om docent te zijn. Youp van ’t Hek zou zeggen: ‘We moeten pinda’s voor hem rijgen.’ Het salaris is helemaal geen 6200 euro. Verreweg van dat. Echt, wie helpt deze docent de winter door? Geef gul!
“Het aangeprezen gemiddelde bedrag in de campagne klopt dus op zichzelf wel, maar geeft een vertekend beeld.” Ja, het lijkt mij niet dat iedereen hetzelfde verdient. En over de werkdruk? Dat wordt alleen met de gemiddelde werktijdfactor afgedaan, wat dat ook mag zijn. 

Geweldige beloning

Deze week is het voorjaarsvakantie, kortom het onderwijs heeft vrijaf. Een beetje docent heeft tien, elf weken vakantie per jaar. Dat betekent 42 weken werken, stel dat je 5000 euro zou verdienen, dan is dat een geweldige beloning? En zo zijn er meer voordelen. Neem je een toets af en zeg je je klas toe dat je ‘m binnen een week nagekeken hebt, maar het komt er niet van. Niemand die er wat van zegt, je op de vingers tikt, behalve die ene overijverige leerling. En wat denk je van alle excursies, tripjes en reisjes? Of je gaat mee, of je neemt het ervan en bent bijna altijd vrij. 
Docent Pascal sluit zijn Volkskrant epistel overigens wel heel treffend af. “Een goede campagne valt of staat dan ook met het leveren van eerlijke, duidelijke en juiste informatie.”

Rijk rekenen

Inderdaad. Docent zijn staat of valt met je persoonlijkheid, met je intrinsieke motivatie en het koesteren van al het positieve. Ik ben heel blij met dat ik in mijn vriendenkring leraren hebben, die dat laatste doen en zich rijk rekenen met hun job. Negatievelingen zorgen er voor dat ik nog wel zzp’er blijf en niet zij-instroom, want hoe leuk het onderwijs ook is…. Niemand zit toch te wachten op een dagelijkse klaagzang van een van je collega’s?

Tot zover mijn MEERMAALS voor deze week. Prettige vakantie, ik werk nog even door. 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf negen in cijfers: