Meermaals-21

22 december 2021

Persconferentie 100.001 over de coronamaatregelen, heb ik ook deze keer meer voor- en achteraf dan tijdens tot mij genomen. Zaterdagavond is ook niet echt zo’n goede dag. Vroeger zat ik met natte haartjes om 18.10 uur voor de televisie. De voetbalkenners weten nu al genoeg. Sportschau, ARD en uiteraard het ‘Guten Abend allerseits’ door Heribert Faßbender. Meer hoef ik niet te zeggen. Inderdaad vroeger.

De dag erna las ik alles nog even rustig na. Er was immers toch geen werk, lees voetbalwedstrijd te verslaan. Een pleidooi van onze eigen Zwolse Stadsbakker Arend Kisterman was op LinkedIn veel gelezen, gedeeld en goed bevonden door velen. Duidelijkheid en perspectief, dat moest er komen volgens hem. “Het gaat mij helemaal niet om wel of niet vaccineren. Over steunpakketten wil ik het ook niet hebben. Het gaat mij om de verhalen achter de mensen die nu niet kunnen ondernemen. Die komen te weinig naar buiten. Wat moeten wij nu?”

Ik weet niet precies waarom dit bericht nu zo populair was. Arend is een goede gast hoor, de Stentor had het maar over het raken van een gevoelige snaar en maakte de berichtgeving af met dat Kisterman viral ging.

Ik wil het juist wel even over die steunbetuigingen en zijdelings over het regeerakkoord hebben. Rutte en cs zijn net de Zware Jongens en rijden zonder problemen kruiwagens vol met geld uit het pakhuis van Dagobert Duck. Het kan ineens allemaal. Net als de steun voor doelgroep zus en ondernemersclub zo. Hup, we trekken een oude regeling uit de la. Paar vinkjes, een klap erop en vullen maar. En wat krijgt de zzp’er op zijn bord?

Schandalig

Geen TOZO-regeling in ieder geval, want die is gesloten. De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers dus. Terwijl voor medewerkers in loondienst de NOW-regeling opnieuw van kracht is, komen zzp'ers alleen in aanmerking voor een vergoeding op bijstandsniveau. “Schandalig”, aldus Roos Wouters van de Werkvereniging, die de zzp-belangen behartigt. “We vinden het blijkbaar alleen de moeite waard om mensen met een vast contract tegemoet te komen die eigenlijk al het minst hebben geleden.”

Wacht even? Bijstandsniveau? Om precies te zijn het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Met hoe dan ook meer haken en ogen. Minder omvangrijk, kost meer tijd en in dit geval is de gemeente een tikkie strenger.

‘Verleng de duur van de Tozo zonder partnertoets zo lang als noodzakelijk, doch minimaal tot medio 2022, en de mogelijkheden inzake vergoeding gelijk te stellen aan die van de NOW.’ In De Tweede Kamer kon een motie van Haga en Grauss recent niet op een meerderheid rekenen en werd met 70 tegen 75 verworpen. Waarom?

Zzp’er, leuker kunnen we het wel maken, maar dat doen we niet!


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: