Meermaals-22

29 december 2021

SBS6 deed op eerste kerstdag goede zaken met knapperend haardvuur dat 's avonds vier uur lang werd uitgezonden. Gemiddeld keken 281.000 mensen naar het beeld, waarmee het programma zelfs in de top 25 van best bekeken uitzendingen belandde. In totaal ging het om 1,7 miljoen mensen die minimaal één minuut in het haardvuur staarden. De kijkpiek zat rond 20.30 uur, toen bijna 400.000 mensen het haardvuur aan hadden staan.

De televisie als behang, als tegenhanger van stilte en verveling. Net als de Top 2000. Radio kijken op een scherm. Want om luisteren naar liedjes gaat het al lang niet meer. Ik keek er afgelopen week vol verbazing en met lichte schaamte naar.

Aambeien

Neem alleen al die statistieken, die tussen de nummers door verschijnen. Het is dringen in de top 10 van infantiliteit. Wist je dat 33 procent van de stemmers op Marco Borsato’s Dromen zijn Bedrog een achterstand tot de arbeidsmarkt heeft? Als het aan de inwoners uit Friesland lag zou Hold on to let go van Danny Vera op plek 666 geëindigd zijn. Inderdaad. het is een duivels euh draak van een nummer. Van de stemmers op The A-team van Ed Sheeran heeft 14 procent last van aambeien. En zo gaat het maar door.

Over gewenste superkrachten bij een bepaalde hit van weleer, wel of geen vliegangst bij een irrelevant nummer of dat 21 procent van Top 2000-stemmers uit Flevoland geen zwemdiploma heeft, maar wel in staat was om te STemmen op Zombie van The Cranberries. Het is met recht Can’t stop van The Red Hot Chili Peppers (nummer 914).

Maar daarmee zijn we er nog niet. De Top 2000 brengt bij gebrek aan creativiteit exact hetzelfde concept als vorig coronajaar. Je kunt als kijker op televisie komen. In woord én bovenal in beeld en daarbij is het de kunst om hetzelfde niveau te etaleren als die ridicule statistieken. Het zijn nietszeggende teksten met pak ‘m beet 2000 spelfouten. Per dag.

Ik zie enge families met tennisrackets als gitaren, vriendengroepen (vaak meer dan vier) met flessen wijn als microfoon, in bizarre kleding, beschamende dansposes en gordijnendichtrijpe inrichtingen van woonkamers. Hoogtepunt was een stel in kersttrui, van wie de vrouw genoot van haar gekke one minut of fame, terwijl manlief op de achtergrond zijn mes en vork in het kerstmaal zette en rustig doorat.

In alles lijkt de Top 2000 over de top. Want waar gaat het eigenlijk over? De ene dj kan niet op tegen de andere. Radio maken is het allermooiste dat er bestaat. Een roeping die ieder moment van de dag galmt. Of je nu in de ochtend presenteert of plaatjes draait bij het sluiten van de dag. Nou ga dat dan doen. Radio maken. Zonder televisie, rare danspasjes en gekke feitjes. Back to basics.

De Top 2000 moet gewoon weer terug naar 0.

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: