Meermaals-3

18 augustus 2021

Arrogant, vol zelfverheerlijking en een betweter. De kwalijke clichés over Louis van Gaal klonken de dag na zijn aanstelling als bondscoach door aan alle kanten. Wees gerust, dit is geen voetbalblog van iemand die slechts liefhebber is om het spelletje te spelen en er over te schrijven.

IJskonijn

Louis is allereerst om te lachen. Hij baarde als trainer van Manchester United vooral opzien door zijn matige beheersing van de Engelse taal. “One swallow does not make a summer”, prijkt wat mij betreft bovenaan. Gevolgd door ‘it's a question of time’. Al is mijn all-time favourite toch wel Oranje keeper Ed de Goeij op het WK 1994 in Amerika. Hij antwoordde legendarisch op de vraag wat hij van het overzeese verblijf vond: “This is the nose of the salmon.” En dat op zijn ijskonijnerigs zoals alleen hij dat kon. Hij wist écht niet beter.

Van Gaal wel. Sterker nog, hij zei zelfs dat hij het bewust deed. ”Dan krijgt het juist de aandacht. Als ik zeg: Different cook, wekt dat nieuwsgierigheid op en wordt het nog duidelijker wat je bedoelt.”

De nieuwe bondscoach is er niet eentje van alleen de Oranje internationals, maar van ons allemaal. Toen ik vorig jaar tijdelijk communicatie doceerde op het Cibap in Zwolle, gebruikte ik Van Gaal in een les.  In het derde jaar ging het in blok één over online presenteren. Over het gebruik van je stem, mimiek en lichaamstaal en wat zoiets deed met de ontvanger en ook met jezelf. Ik liet een filmpje zien. Over zes persconferenties van Louis van Gaal
En laten we wel wezen. Van Gaal als lesobject. Ook dat is vermaak, vertier en vuurwerk. Het is alles. Sier en knal tegelijk. Illegaal, legaal, Van Gaal. Of zoals een studente zo mooi zei: “Zijn uitspraken zijn wel het enige leuke aan voetbal.”

Ik ben voor Van Gaal. Rechtlijnig, eerlijk en fanatiek. Het beste eruit willen halen en een echte denker die doet. “Iedereen heeft altijd behoefte aan duidelijkheid.” Het is zijn beste uitspraak ooit.


 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf negen in cijfers: