Meermaals-37

13 april 2022

Ik ken Suzan Mateboer helemaal niet, maar als ik het woord Lelystad lees, dan gaat mijn blik toch wat meer op scherp. Niet omdat ik het nu zo’n sprankelende stad vind. Zeker niet, Lelystad blijft alleen van lelijkheid overeind staan, maar omdat ik er zes jaar heb gewerkt. Bij Politie Flevoland en dat is al heel wat jaartjes geleden.

Suzan Mateboer is docent geschiedenis op Porteum, de nieuwe middelbare school in Lelystad. Het is nu één school. Het waren er drie. En dat gaat niet altijd even goed. Kinderziektes met veel volwassen trekjes. Vechtpartijen, veel lesuitval en – ik heb er inmiddels wat ervaring mee – praktische problemen in het onderwijs. Dat roept de branche ook wel een beetje over zichzelf af, door in de zomervakantie zes weken dicht te zijn.

Omdat negatief nieuws nu eenmaal beter scoort dan een school waar niets aan de hand is, kwam Porteum er in de media bepaald niet best vanaf. En dat stoorde Mateboer zo, dat ze de publiciteit zocht. Om te roeptoeteren zonder de loftrompet te blazen. Want er gebeurde ook gewoon hele goede, mooie en nieuwe dingen op de nieuwe school. Alleen dat stond niet op internet of in de krant.

Ik was positief verbaasd. Eindelijk iemand van het tegengeluid. In het onderwijs, tik ik er expliciet bij. Want dat valt mij nog steeds op. Als je iets leest over het onderwijs, dan gaat het altijd over hoe het kraakt, knelt en knettert. Die algehele treurnis, die vreselijke arbeidsomstandigheden. Wat een leed. Het ’s avonds moeten werken, de vele mailtjes die je moet beantwoorden en die tig gesprekken die je maar hebt te voeren. Zeg maar een heel klaslokaal vol, maar dan met uitpuilende ellende.

Ik heb dat nooit begrepen. Echt niet. Er zijn veel te weinig docenten. Iedereen is welkom, zeker in de Randstad, maar ook in andere delen zijn mensen met boerenverstand keihard nodig. En dan ga je je eigen nest bevuilen met hoe lang je moet werken, dat je niet goed betaald krijgt en dat je eigenlijk wel d(w)aas moet zijn, om in het onderwijs te gaan werken.

Nee, dat draagt bij aan een succesvolle werving. Daarover gesproken, ooit een toegankelijke wervingscampagne gezien voor zij-instromers in het onderwijs? Al dan niet Postbus 51-achtig? Ik niet, of ik heb niet goed opgelet. Suzan Mateboer is het blijkbaar met mij eens. “Er is een landelijk lerarentekort, dat moeten we niet hebben.”

Schoolbanken

Inderdaad beste docenten. Kom eens met een positief, wervend en opbeurend verhaal. Vertel wat je vak zo mooi maakt, laat het opschrijven en overtuig twijfelaars om wél voor de klas te staan. Doe het nu voor later. Geen idee hoe? Laat het doen of ga desnoods zelf maar weer even de schoolbanken in.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf tien in cijfers: