Meermaals-4

25 augustus 2021

Een brief is een zwaar ondergewaardeerd communicatiemiddel. Als er eentje - al dan niet handgeschreven - op de deurmat prijkt, maak ik ‘m meteen open. Het doet iets met mij. Alsof iemand speciaal moeite neemt om alleen aan mij een boodschap te richten. Wist je dat de oudste brief ter wereld dateert uit het jaar 60 na Christus?

Haan

Vermoedelijk geschreven door apostel Petrus en inclusief een adressering en afsluiting, zoals het hoort. Keurig, geen haan die ernaar kraait. Inderdaad, ken u Bijbelse Klassiekers.

Een brief is van alle tijden. Deze week had ik een bijzondere schrijfopdracht. Om nog een kans te maken in de gigagekke huizenprijzenmarkt, moet je je onderscheiden. En dan niet alleen door een geldoffer you can’t refuse, maar ook anders. Ik schreef een persoonlijke brief voor iemand die in Noord-Nederland een nieuwe woning zoekt.

Dat heeft alles te maken met bepaald geen leuke omstandigheden. Gezocht wordt een huis buitenaf, waarin je van kelder tot kruin rust, reinheid en regelmaat vindt. De brief gaat door de deur bij inwoners die hun huis te koop hebben en goed scoren op het wensenlijstje.

Een brief is er in vele vormen. Mijn oog viel (en bijna uit mijn kas) afgelopen weekend op een ingezonden brief in de Stentor. Een voetbalsupportster van PEC Zwolle bromde een dag na de tweede competitiewedstrijd van haar clubje, een halve pagina vol over het optreden van de scheidsrechter in het eerste duel. De inhoud sloeg werkelijk nergens op, de timing was beroerd en de briefsamensteller had ook wel eens een betere dag gehad. Was het omdat het een jonge vrouw was? Had de eindredacteur een Zwolse seizoenkaart? Of was er werkelijk geen ander aanbod?

Een brief is een zwaar ondergewaardeerd communicatiemiddel en kan veel met een ontvanger doen. Realiseer je dat. Ga er daarom goed voor zitten als je een brief schrijft. Schrijf foutloos, op het juiste moment en bouw goed op en af. Kortom, maak er serieus werk van. En kun je dat niet, laat het dan vooral doen.

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf veertien in cijfers: