Meermaals-42

18 mei 2022

‘Op dit bericht rust een embargo.’ Kent u die uitdrukking? Het zou zomaar een herkenbare overpeinzing van dominee Gremdaat kunnen zijn. Een embargo, bestaat dat nog? En zo ja, waarom? Nee toch? Hoe oud is dat joh? Oh ja, wat is het eigenlijk?

Het is vast enkel en alleen toeval, maar de vorige Meermaals ging over onnodige en onverklaarbare persberichten. We hebben wat te melden, tikken zoals we nog nooit getikt hebben en dan? Zenders klaar? Sturen maar! Deze week kreeg ik dit persbericht onder ogen. En erboven, want de hoofdletters vielen nog al op: ‘OP DIT BERICHT RUST EEN EMBARGO TOT WOENSDAG 18 MEI 2022 00:05 UUR.’

Buiging

Het was afkomstig van de Kamer van Koophandel. Je weet wel, de organisatie die de deur voor commerciële bedrijven wagenwijd openzet, een buiging maakt en zo je contactgegevens op een presenteerblad (laat dat blaadje maar weg) verstrekt. Ik word, ondanks veel geblokkeerde nummers, nog wekelijks één of meerdere malen benaderd voor euh, ja voor wat eigenlijk?

De KvK had samen met het CBS de stemming onder de ondernemers in het tweede kwartaal van 2022 in bijna alle provincies gepeild. Die was over de hele lijn verbeterd. Vooral als het ging om personeelssterkte en omzet zijn we ondernemers positief gestemd. Over het economische klimaat en de winstgevendheid niet. En dat allemaal op basis van de regionale cijfers uit de zojuist verschenen Conjunctuurenquête Nederland.

Of dat laatste met het stringente embargo van doen had, is mij niet duidelijk. Waarom toch een embargo? Is het zo schokkend dat er geen houden meer aan is? De gierende onrust op straat, in de supermarkt en bij het opstaan of naar het bed gaan? De cijferbrij uit het persbericht dateren van vorige maand, dus om nou te zeggen ‘gloeiend heet van de naald’? Niet echt hè.

Ik kan nog wel even doormijmeren, maar ook in de voetnoot van het KVK-bericht vind ik geen verklaring voor het embargo. Ik geef het op. De strekking van mijn hele verhaal is dat een embargo om niets en niemand, eigenlijk nergens opslaat. Het moet nut hebben (is er niet), het onderwerp moet zich ervoor lenen (cijfers van vorige maand, mwah) en het leidt ook nog eens af van de boodschap die je met het bericht wil vertolken. En alsof het hele journaille om 0.05.01 uur de vinger laat rusten op de zend knop? Onder het mom van we kunnen niet wachten.

En oh ja, is een embargo schenden, misschien verboden? Een ware doodzonde wellicht? Ik lees het nergens. Kortom, bij deze direct en overal de boodschap: weg met het embargo! 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf acht in cijfers: