Meermaals-47

22 juni 2022

Het is feest in geëmancipeerd vrouwenvoetballand. De Oranje Leeuwinnen krijgen straks evenveel betaald als de mannen van het Nederlands elftal. De KNVB is sinds maandag overstag. Driewerf hoera voor deze omsmelting van een sterk staaltje ongelijkheid. Het is hopelijk een begin. Girlpowerrrrrrr.

Nu nog meer vrouwen aan de top, desnoods via positieve discriminatie zoals de TU in Eindhoven dat in 2020 deed. Daar werden alleen vrouwen toegelaten tot sollicitaties. Hoe verzin je het? Dat ging zelfs het College voor de rechten van de mens te ver. De wijzen komen overduidelijk niet uit het zuiden. En dan is er nog de loonkloof. Laten we die nog meer en veel sneller verkleinen. Over onbegrijpelijk onrecht gesproken. Dat vele parttime werken nemen we in dit streven maar even niet mee.

Houd dit beeld van ongelijkheid vast. Stel je als vrouw (man mag ook) de volgende situatie eens voor. Probeer vooral weg te blijven van de gedachte van ‘dat gebeurt toch niet hier en nu?’ Het betreft een familiedingetje. Vader en moeder waren niet getrouwd, zijn uit elkaar en hebben twee kinderen. Er is sprake van volledig co-ouderschap, kinderen zijn week op week af bij de ouders.

Deurwaarder

Vader moet kinderalimentatie betalen, op basis van het verleden. De situatie is al jaren compleet anders, maar toch maakt hij al ruim twaalf jaar honderden euro’s per maand over en heeft hij nog acht jaar te gaan. Dan is zijn jongste kind 21 jaar. Als de man dat niet doet, krijgt hij het LBIO en de deurwaarder op zijn dak. Dan moet hij alsnog alles betalen inclusief een maandelijkse boete met een looptijd tussen de 12 en 24 maanden. Dat het hele kostenplaatje inmiddels in de tienduizenden euro’s loopt, is niet zo verwonderlijk.

Hoe is de situatie van de moeder? Ze woont samen, heeft een dubbel inkomen, krijgt tal van toeslagen, houdt zich op geen enkele manier aan de geldende regels als alimentatie-ontvanger en komt werkelijk overal mee weg. En of zij die honderden maandelijkse euro’s gratis geld nu uitgeeft aan een passende broek, romantische etentjes of een privécursus communiceren... Boeien. Nergens staat namelijk dat het alimentatiegeld besteed moet worden aan de kinderen. En er is geen instantie die zich over dat financiële plaatje bekommert, tenzij je de alimentatie dus niet betaalt. Oh ja, diezelfde moeder boekt zomaar en zonder overleg met de vader, de spaarrekening van haar eigen kinderen over. Als enige kan ze ‘m zo leegtrekken en dat doet ze dan ook. Een gedeelte wordt namelijk gebruikt voor het verbouwen van de woning.

Nee man (vrouw mag ook), bovenstaande is allemaal niet waar toch? Een en al fictie, is het niet? In welk maf land hier ver vandaan met een streng regime is dat joh? Wat een ongelijkheid zeg. Je kunt het je bijna niet voorstellen. En al helemaal niet bij ons, want wij leven immers in een gaaf land. Maar beste lezer, ik hoor het geroezemoes. Inderdaad. Het is gewoon in Nederland, in jouw buurt en bij jou om de hoek.

Eigenlijk wilde ik deze Meermaals helemaal niet schrijven, in de week na vaderdag. Deze aflevering is ook nog eens bijna twee keer zo lang als normaal. Maar ik moet wel. Vorig jaar publiceerde Renate Wennemars een column over mijn situatie, waar ik onnoemelijk veel (positieve) reacties op kreeg. Ik hoopte namelijk op een kentering, een oplossing en een moeder die nu wel het beste met haar kinderen voor zou hebben. Bij de volgende vaderdag zou alles wel beter zijn, al duurt het nog tot 2026 voordat ik een vaderdag niet alleen ‘vier.’ Foutje in je column Renate. Geeft niets. Alleen het is van kwaad tot erger gegaan. Dat is de reden dat ik dit schrijf,  schreef en blijf schrijven.

Om de media, de politiek en al die daadkrachtloze instanties wakker te schudden én te houden. Ik hoop op de opening van het journaal, krantenkaternen vol en talkshowvulling na talkshowvulling. Waarom? Omdat je enkel en alleen als man (laat vrouw maar weg), in dit land en in deze situatie met 100-0 achterstaat. Dat is pas ongelijkheid. En laten we wel wezen. Zelfs de Oranje Leeuwinnen maken zo’n achterstand nooit meer goed. 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf acht in cijfers: