Meermaals-60

21 september 2022

Hoe is jouw kinderhand gevuld?

Verslagen schrijven. Ach, wie is er niet groot mee geworden? Als blaagje schreef ik in de schoolkrant van de protestante basisschool De Morgenster in Wierden al een verslag van een schoolreisje naar de Posbank in Arnhem. Al staat mij behalve dat niets meer bij van de inhoud.

In het clubblad van SVZW, uit hetzelfde Twentse dorp weet ik nog dat we in de F’jes een 1-3 achterstand tegen DES Nijverdal ombogen en wonnen met 4-3. De zelf gefabriceerde zinsnede ‘het leek een nederlaag te worden, maar dat pakte heel anders uit’, is mij onverklaarbaar bijgebleven. Ik was 7 jaar denk ik. Zichtbaar had ik meer met voetbal dan met school...

Klus klaren

Komende week even geen competitievoetbal voor PEC Zwolle. Het is immers interlandweek. Inmiddels ben ik een half jaar verantwoordelijk voor de sport in de Swollenaer, het enige echte huis-aan-blad dat Zwolle nog rijk is. Geweldig om te doen. Alle vrijheid, je spreekt nog eens iemand en volop ruimte voor lange artikelen, zolang het maar lokaal is.
Mijn klus die ik wekelijks moet klaren, is eenvoudig. Twee keer een halve en één hele sportpagina in de papieren krant. En zorgen dat het nieuws ook snel en frequent online gebracht wordt op de site en de social mediakanalen. Opdat online en offline elkaar versterken, zoals dat zo mooi heet.

Daarover gesproken - de nieuwe ombudsman van de NRC - Arjen Fortuin ging meteen met mijn schrijvershart aan de haal.  "'Digitaal' is nu een uit de kluiten gewassen jongvolwassene, die soms bezorgd omkijkt of de papieren ouders het allemaal nog wel kunnen bijbenen", zo schreef hij. Prachtig. Over inhoud gesproken.

Terug naar de woensdagweekkrant De Swollenaer, geenszins te vergelijken met de NRC. Alhoewel, die krant heeft in de nieuwe vormgeving de rare keuze gemaakt om net als De Swollenaer het woord ‘sport’ niet meer boven de sportpagina’s te zetten. De ombudsman wist eigenlijk ook niet waarom.

Zo blijven

Dat De Swollenaer niet meer op maandag, maar twee dagen later verschijnt – of die bezorgd wordt is weer een ander verhaal – is natuurlijk een gruwel voor de sportliefhebber. Zit de Zwollenaar op de woensdag nog te wachten op een wedstrijdverslag van vrijdag, zaterdag of zondag?
Ik neem aan van niet. En dat gebeurt wat mij betreft dan ook niet. Een korte terugblik, die voorafgegaan wordt door een kijk in de nabije verte. Dat kan prima en moet vooral zo blijven. Op papier dan hè.
Maar een wedstrijdverslag van PEC Zwolle, dat moet dezelfde speelavond gewoon online. Tenminste als je nog een beetje serieus genomen wilt worden. Dat betekent ook dat ik er elke wedstrijd bij ben. Thuis en dus uit. En even voor de goede orde en lieve vrede: het hoort allemaal bij mijn overeenkomst met Brug Media, voor het geval iemand mocht denken dat ik alleen al rijk word van de reiskosten.  

Hoorde schelden

En eerlijk is eerlijk, ik vind het nog steeds bijzonder. Geweldig ook, licht bevoorrecht zelfs. Laat mij nog maar hetzelfde blaagje zijn in de grote betaald voetbalwereld, waarin ik PEC trainer Dick Schreuder feliciteer na een overwinning, op de perstribune bij VVV volop geniet van de zon en bij Jong AZ-PEC met de laptop op schoot werk. En – dat was overigens bij de interland van de Oranje Leeuwinnen in Zwolle tegen Schotland –  Studio Sport radioverslaggeefster Susanne van Kleef achter mij continue hoorde schelden op het slechte spel, eindelijk oogcontact had met ESPN-ster Fresia Cousiño Arias en NOS-presentatrice Rivka op het Veld uitgerekend mij om de wificode vroeg.  

Terug naar het begin. Inmiddels ben ik van Benjamin Abraham geworden, maar als het gaat om voetbalverslaggeving, spelers en trainers zien en spreken en op plekken in stadions komen waar je normaal nooit komt, dan geldt voor mij nog iedere keer: een kinderhand is gauw gevuld.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: