Meermaals-69

23 november 2022

Hoe gek ben jij met Louis van Gaal?

Voor wie het nog niet weet. Of zijn principes nog even volhoudt totdat we verder zijn in het toernooi en nu dus nog niet kijkt: het WK 2022 in Qatar is begonnen. En dat betekent naast trommels op de tribune – nog altijd tig keer beter dan die hoempapa muziek van Kleintje Pils, Groot Bier of hoe die vaderlandse culturele dwaasheid ook mag heten – ook de persconferenties van bondscoach Louis van Gaal. En daar moeten we maar wat blij mee zijn. Niet om zijn dramatische taalgevoel, gruwelijke uitspraak en verzinnen van uitdrukkingen die nog nooit verzonnen zijn, maar wel om heel veel andere elementen.

Net als Van Gaal, heb ik een poosje voor de klas gestaan. Als invaldocent communicatie op het CIBAP en op Landstede voor het vak mediaredactie. Allebei aan mbo-scholieren.

Hoogste plank

Van Gaal is lesmateriaal van de hoogste plank. (Of de een of andere manier, vind ik die typering heel erg op onze bondscoach slaan). Ik liet destijds dit filmpje zien over de zes persconferenties van Louis van Gaal. En ik gaf de leerlingen mee om op te schrijven wat ze opviel als het ging om zijn stem, zijn intonatie en zijn manier van praten. Persconferentie nummer één en drie moesten ze verder uitwerken.
Recent kwam daar een persconferentieclash bij. Het ging andermaal over Jasper Cillissen, de afgevallen keeper. Van Gaal was niet gediend van de Telegraafvragen en ging weer eens los. Perschef Bas Tichelaar liet het toe, om later toch de discussie af te kappen.

Van Gaal die mensen letterlijk terechtwijst, hard en langzaam gaat praten als hij echt boos is. Van Gaal die pauzes inlast om zijn wijze woorden te laten indalen om over de inhoud nog maar te zwijgen. Van Gaal die het zweet doet uitbreken bij toenmalig KNVB-directeur Henk Kesler, die als een angsthaas in de koplampen van een overstekende raceauto kijkt en persvoorlichter Rob de Leede, die het maar met een schamper lachje afdoet. Een klassiek voorbeeld van weglachen van een ongemakkelijke situatie.

Nature zwak

Bereikt hij op deze manier zijn doel? Nee, het is koren op de molen, kolen op het vuur en het is de kat op het spek binden, om maar even wel bestaande uitdrukkingen te gebruiken. Je moet bij Van Gaal echt blijven benadrukken dat hij zich niet moet laten verleiden tot stemverhef, verdedigen en een publieke terechtwijzing van een journalist. Als je de kop boven het recente NRC interview leest, zou hij daar als geen ander juist boven moeten staan: “De mens is van nature zwak, ik ben een uitzondering.”

Tot die tijd is het genieten geblazen van onze bondscoach, want laten we wel wezen. Van Gaal als lesobject. Het is vermaak, het is vertier, het is vuurwerk. Het is alles. Sier en knal tegelijk. Illegaal, legaal, Van Gaal. Of zoals een studente destijds zo mooi en uiterst treffend zijn: “Zijn uitspraken zijn wel het enige leuke aan voetbal.”

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zes in cijfers: