Meermaals-77

18-01-2023

Hoe rijk word je van het maken van een wedstrijdverslag?

Wat verdient een freelance tekstschrijver als hij of zij naar een voetbalwedstrijd gaat om daar een krantenverslag van te doen? Ik stelde vorige week die vraag op LinkedIn. En nu we toch met cijfers bezig zijn: ruim 2200 mensen lazen die post. Waarom ik dat deed? Er was nieuws van het freelancefront.

‘&C, het lijfblad van actrice en presentatrice Chantal Janzen, verlaagt zijn freelancetarieven. Voor verhalen waar weinig research voor nodig is – ‘bureauverhalen’ en ik-verhalen – krijgen freelancers per ingang van 2023 30 cent per woord. Verhalen die bewerkelijker zijn leveren 35 cent per woord op.’ Dat is wat ik las en mijn aanleiding voor mijn bericht.

Vetpot

Het is maar wat je verlaging noemt, want drie duppies per woord, dat is aan deze kant van het land, vetpot, rijk rekenen en bijkans toeterend de straat op. Tenminste zo ervaar ik dat. Ik dagdroomde verder. Dus als ik op een zondagmiddag naar een voetbalwedstrijd moet, die om 14.00 uur begint en ik tik 500 woorden, dan mag ik daar 150 euro voor declareren? En daarbij komen nog de reiskosten – geen 19 maar 21 cent, ik zeg polonaise – en dan mag je voor een twitterverslag, dan wel bijhouden van een liveblog op whatsapp ook nog een factuur indienen. Zo’n middagje kan dus wel eens 200 eurie opleveren en dat voor het kijken naar een voetbalwedstrijd. Lekker man!

Stiefkwartiertje

We schakelen nu over naar de werkelijkheid. Vergeet het maar met het door mij geschetste voorbeeld. Hoe werkt het wel? En ik praat uit de praktijk. Heb je eenmaal een wedstrijd toebedeeld gekregen, dan bereid je je wel even voor. Neem een willekeurige zondag. Dus dan begin je rond 13.00 uur met wat surfen, lezen en opschrijven. Een stiefkwartiertje later, om 13.15 uur stap je in de auto en rijd je naar de (kelderklasse)kraker. Je gaat eerst op zoek naar de opstelling. Een soort omgekeerde Kortjakjestory wordt dat. De betreffende opstellingsman is er niet op zondag. Letterlijk in geen velden of wegen te bekennen. Ziek of afwezig en dus is er geen opstelling. Zelfs de printer heeft nou net die zondag kuren, want gisteren deed die het nog.

Dan maar een fotootje van de opstelling op de telefoon van de trainer. Helaas alleen maar met voornamen. Je schiet plaatjes, volgt de wedstrijd en tegen de klok van 16.15 uur ben je klaar met je interviews, liefst nog met een filmpie erbij. Jouw korte internetverslag – online zijn de mogelijkheden ongekend – zit in je hoofd, staat daarna al gauw op je scherm en stuur je door naar de coördinator. Hup naar huis. Een half uur later ratelen je vingers over de toetsen en heb je rond 17.30 uur je verslag af. Nog even nalezen en na 4,5 uur, vink je deze klus ook weer af, sluit je ogen en bedenkt dat je net iets meer dan 100 euro verdiend hebt.

Westerling

Ik hoor een aantal mensen al afkeurend roepen en zichtbaar hoofdschudden. Dan stop je er toch lekker mee. Nee, want daarvoor ben ik te veel liefhebber. Van voetbal, van schrijven en van over voetbal schrijven. Of het nu PEC Zwolle, Alcides of Blankenham is. Ik plaats alleen het bericht van westerling Chantal Janzen –  wat kan die meid goed rekenen zeg –  met kennis van zaken en wat eigen jaartjes ervaring in het juiste perspectief.

Oh ja. De sportredacties van diverse kranten, zoeken nog freelance tekstschrijvers. Droombaan toch?


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf tien in cijfers: