Meermaals-8

22 september 2021

In Nederland bedanken we liever iemand dan dat we zelf bedankt worden. Ik herhaal. In Nederland bedanken we liever iemand dan dat we zelf bedankt worden. Naar dat bedankgedrag is deze zomer zelfs onderzoek gedaan. Door marktonderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van chocoladegigant Merci. Wat blijkt? Maar liefst 73% van de Nederlanders wordt gelukkiger van een bedankje geven dan een bedankje krijgen.

Bedankt

Waarom schrijf ik dit allemaal? Gisteren, 21 september, was het nationale bedankdag. Voor het eerst. Bedankt, had dat dan eerder gezegd! Bij het opstaan de zon bedankt dat die weer scheen? Je partner een lekker bedankje gedaan omdat hij, zij of het al zolang met jou uithoudt? Of heb je tijdens het werkoverleg je collega’s stuk voor stuk bedankt voor weer een geweldig samenzijn? Volgens mij hebben we het met zijn allen gemist en zijn we het glad vergeten.

En dat is jammer, want een bedankje kan altijd. En dus ook overal. Voetbalcoach Foppe de Haan verwoordde het ooit zo mooi of moet je in dit geval treffend zeggen? “Van een schouderklopje heeft nog nooit iemand een blessure gekregen.” Maar waarom doen we het dan toch zo weinig?

Misschien komen we wat verder met nog meer onderzoeksgegevens. Ditmaal uit 2018. Nederlanders tussen de 18 en 45 jaar bedanken veel vaker dan mensen ouder dan 45 jaar. 48% van de mensen tussen de 18 en 45 jaar zegt 10 keer of meer dank je wel op een dag. Van de Nederlanders ouder dan 45 jaar zegt slechts 28% vaker dan 10 keer op een dag dank je wel.

Het is dus blijkbaar leeftijdsgebonden. Dankbaarheid wordt ook wel het paradepaardje van de positieve psychologie genoemd. Het voelen en tonen van dankbaarheid is een van de eenvoudigste manieren om je in korte tijd een stuk gelukkiger te voelen, om stress te verlagen en om je sociale contacten te laten bloeien. Dat zeg ik niet, maar dat beweert Psychologie.

Kortom, of je nu jong of oud bent. Gewoon dagelijks wat meer dankbaar zijn en dat ook zeggen of schrijven.

Daar is toch wel chocolade van te maken?

Bedankt alvast.

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf acht in cijfers: