Meermaals-83

01-03-2023

Stukje, blog of column? Mijn 5 tips voor een succesverhaal

“Geen stukje deze week, ik word even opgeslokt door andere dingen. Dank voor de grote interesse voor mijn bijdragen, volgende week vervolg!”

Deze woorden zijn van Art Langeler, hij doet iets in de jeugdopleiding van FC Groningen. Zwollenaar Langeler heeft een meer dan mooie carrière als trainer achter de rug. Hij begon bij FC Zwolle, werd vervolgens hoofd jeugdopleiding bij PSV. Bij de KNVB was hij bondscoach van Jong Oranje en de eerste directeur voetbalontwikkeling. Om vervolgens terug te keren bij PEC Zwolle, maar dat bleek niet zo’n succes.

Boom

Ik ga hier niet een boom opzetten over zijn trainersvaardigheden. Daarvoor moet je elkaar dagelijks op het trainingsveld in de ogen kijken, al waren de zijlijnmeningen verdeeld. Van verbaal sterk en de oefenstof daardoor helder kunnen overbrengen tot aan lui, losjes en feestganger.
Ik herinner mij nog wel een keer een Zwols trainersbezoek. Het moet ergens in 2021 geweest zijn. PEC Zwolle trainde, nou ja. Er werd een kort trainingspartijtje gedaan, wat niet het einde van de training betekende.

Assistent Dwight Lodeweges ging met een paar spelers corners trainen, de overige spelersgroepleden dolden wat, tikten een balletje over en… Langeler zat relaxed op een tuinstoel te praten en af en toe te kijken. En verder? Niks dus. Gevalletje de trainingskleren alleen even uitkloppen en de kast weer in. Geen vuil, geen zweet, geen arbeid.

Sinds Langeler hoofd voetbalontwikkeling bovenbouw is bij FC Groningen, pardon Academy Manager, post hij onregelmatig op LinkedIn zijn voetbalavonturen. Van op de bank zitten bij een jeugdteam tot zijn tijdelijke bondscoachschap op Curaçao en van zijn netwerktripjes tot de verrichtingen van PEC Zwolle, wat tussen de regels door toch zijn cluppie blijft.

Foutloos

Dat schrijven is overigens niet nieuw, want bij PSV had Langeler wekelijks een column op de website en ook bij PEC schreef hij regelmatig van zijn af. In tegenstelling tot wat hij tegenwoordig tikt, waren er bij PSV en PEC nog communicatiemensen die gelukkig voor hem zorgden voor een foutloos verhaal. Die check is er nu niet en dat wordt af en toe helaas heel helder.

Ellenlange alinea’s, hak-op-de-tak passages, spel- en tikfouten, gevonden internetfoto’s zonder bronvermelding en geen kop-staartartikelen. Dat er geen vaste verschijningsdag is, maken zijn blogs ook niet sterker.

Los van de inhoud, heb ik 5 tips om jouw blogs succesvol te laten zijn.

  • Bepaal een thema/onderwerp en houd dat vast. Tip: begin en eindig er mee. Dan kun je in het tussenstuk eventueel uitweiden.
  • Deel alinea’s op, gebruik tussenkoppen en streamers, zodat het op voorhand leeswaardig oogt. Je schrijft voor een groot publiek met een klein scherm.
  • Gebruik goede ondersteunde foto’s, die rechtenvrij zijn. De site Pixabay is een goede. Zorg in andere gevallen voor een juiste bronvermelding.
  • Schrijf voor je fans, die reikhalzend naar de digitale brievenbus hollen als jouw blog op de online deurmat ploft. Overslaan oogt lui, je kunt toch vooruit werken? Voor mij is het een donkerrode kaart.
  • Je blog bevat geen spel- en tikfouten (en het is ook geen stukje trouwens)...

Opgeslokt

“Geen stukje deze week, ik word even opgeslokt door andere dingen. Dank voor de grote interesse voor mijn bijdragen, volgende week vervolg!”

Bloggen is net voetbal. "Voetbal is simpel. Maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is", aldus Johan Cruijff.

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf acht in cijfers: