Meermaals-84

08-03-2023

Waarom organisatietovenaar mijn droombaan is

Regelmatig turf ik het op Twitter van die droomjobs. Je weet wel. Wat je altijd al wilde worden toen je twee turven hoog was. Wat nou juf, verpleegster, brandweerman of dierenarts? Onder het mom ‘opeens heb je het’, ‘naar de decaan gaan die ziet je aankomen’ en hashtag droombaan.

Wat ik bedoel? Een willekeurige greep uit mijn vacaturekaartenbak. Relatiefilosoof, intimiteit coördinator, bewustzijntrainer, vlechtwerker, stembevrijder, organisatietovenaar en deze week las ik interactieredacteur. Twee twijfelgevalletjes: stressreductietrainer en accountmanager overeenkomsten.

Doel op zich

Even een zijstapje, al is het geen beroep. Wel een benaming: agendahedonist. Agendahedonisten zijn hoogopgeleide twintigers en dertigers die in de Randstad wonen. Ze benaderen hun vrije tijd net zo planmatig als hun werkdagen, die ze indelen met schema's, doelen en planningen. Vrije uren timmeren ze dicht met afspraken en activiteiten die een doel op zich zijn. Journalist Tom Grosfeld kwam er een poosje geleden mee.

Wauw. Opeens heb je het. Je wordt agendahedonist! Nou, ik ben het wel en ook weer niet. Ga maar na. Ik kom niet uit de Randstad, ik behoor niet bij de twintigers en dertigers (opgeteld wel) en ik heb wel een afgeronde hbo-opleiding, maar ben ik dan hoogopgeleid?

Hoe relaxed is dat?

Voor de goede orde het gaat om je vrije tijd die minutieus gepland wordt. Dus het heeft van origine niets te maken met je werk, alleen dat loopt tegenwoordig in alles en overal in elkaar over.  Voor mij zit er wel een diepere, dikke en herkenbare laag onder. Dat plannen, dat organiseren en dat vastleggen. Dat heeft wel wat en brengt mij veel. Weten waar je wanneer aan toe bent en wat je gaat doen. Hoe relaxed is dat? Dat je dat zelf mag bepalen, of beter gezegd mag initiëren wanneer het jou uitkomt. Ik ga daar al jaren meer dan prima op.

Een goede afwisseling tussen werk en privé, geen dubbele afspraken en je kunnen verheugen op een bepaalde activiteit of gebeurtenis. Wat is er mis mee dat je nu al weet wat je volgende maand gaat doen? Carpe Diem en we zien wel wat de dag brengt? Neuh. Daarvoor ben ik geen zelfstandige geworden en houd ik juist graag wel veel ballen in de lucht.

Vrije tijd volstouwt

Ik ben een man van 50 jaar uit Zwolle, die dus niet voldoet aan de definitie van een agendahedonist, maar ik vind dat ik het wel ben. Ach, noem ik mij gewoon senior agendahedonist of landelijk agendahedonist, die inderdaad zijn vrije tijd volstouwt met leuke en waardevolle dingen.

Nu we het toch over tijd hebben. De tijden van schoolkeuzes, vervolgopleidingen en wat wil ik later eigenlijk worden, komen er weer aan. Hierbij mijn tip. Plan een paar uurtjes surfen op het internet, loop desnoods naar je decaan en stel de vraag of er ergens een opleiding is voor… organisatietovenaar. Kun je vindingrijk, creatief en zelf aan de slag met de organisatie van je tijd. Als dat geen droombaan is…


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf elf in cijfers: